5G-puhelinten hinnat romahtivat – näitä kysymyksiä myyjältä nyt kysytään


Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +4


Onko jo oikea aika ostaa 5G-puhelin? Onko se varmasti turvallinen? Mitä hyötyä siitä on minulle? Telia Kaupan Rurik Rantalainen tietää, että 5G on nyt kuuma peruna, joka synnyttää myös mielikuvituksellisia tarinoita.


 


Yhä useampi valitsee 5G-puhelimen, kun luurin vaihtaminen tulee ajankohtaiseksi. Uusi tekniikka innostaa ostajia, mutta siihen liittyy myös paljon kysymyksiä ja turhia ennakkoluuloja. Kauppakeskus Triplan Telia Kaupan myyjä Rurik Rantalainen onkin tottunut kuuntelemaan mitä mielikuvituksellisimpia tarinoita uuden tekniikan plussista ja miinuksista.


 


”Keskustelen mielelläni asiakkaiden kanssa. Seuraan laitteiden kehitystä tarkasti ja testaan aina heti itse uutuudet. Kun tiedän mistä puhun, asiakkaat luottavat minuun.”


 


Valko-Venäjältä vauhtia tiskin taakse


 


Kouvolasta kotoisin oleva Rantalainen on opiskellut Kotkassa logistiikan tradenomiksi ja asunut puoli vuotta vaihto-opiskelijana Minskissä Valko-Venäjällä.


 


”Jotkut opiskelijat pitivät kokemusta rankkana, mutta minulle se oli vain kiinnostavaa. Opin paljon toisessa kulttuurissa elämisestä ja ihmisten kohtaamisesta.”


 


Monipuolisista kokemuksista on ollut hyötyä myös nykyisessä työssä. Rurik kertookin ensisijaisesti etsivänsä ratkaisuja asiakkaiden pulmiin.


 


”Usein autan asiakkaitamme löytämään tutuista merkeistä uusia ominaisuuksia, joita he eivät ole aiemmin osanneet käyttää. Tämä onkin parasta palvelua, joka tuntuu itsestäkin tosi kivalta. Kun kaikki tapahtuu nykyään verkossa, aito kohtaaminen myymälässä on monelle todellinen elämys. Minulle parasta palautetta on, kun asiakas palaa takaisin”, Rantalainen sanoo.


 


”5G-puhelin on myös varautumista tulevaisuuteen”


 


Onko se varmasti turvallinen? Saako tästä säteilyä? Mitä minun pitäisi tajuta tämän tietoturvasta? Mitä hyötyä siitä on minulle? Voiko prepaid-liittymällä hoitaa vahvan tunnistautumisen?


 


Rurik vastaa päivän mittaan mitä mielikuvituksellisimpiin kysymyksiin, jotka koskevat sekä uusia puhelimia että 5G-verkkoa. Jotkut asiakkaat uskovat jopa salaliittoteorioihin tai tuulesta temmattuihin terveysväittämiin. Ja ennen kaikkea moni asiakas miettii, miksi ja milloin 5G-puhelin kannattaa hankkia.


 


”Kerron aina asiakkaillemme, että 5G-puhelimesta saa parhaan hyödyn, jos katsoo runsaasti videoita tai jos kotona on paljon verkkoon liitettyä tekniikkaa. 5G-puhelimen latausnopeus ja kapasiteetti päihittävät kirkkaasti vanhemman teknologian. 5G-verkko laajenee myös nopeasti, ja sen alueella 5G-luurista saa irti parhaat tehot.”


 


"Puhelinten ja verkkojen kiinalaisesta alkuperästä kysytään paljon. Toisia se kiinnostaa, toisia huolestuttaa. Median uutisointi näkyy selvästi kysymysten sävyssä", Rantalainen sanoo.


 


Rurik Rantalaisen mielestä 5G-puhelin on myös varautumista tulevaan. Puhelimeen tulee koko ajan lisää palveluita.


 


”Nyt ostetut 5G-puhelimet toimivat entisiä puhelimia nopeammin myös 4G-verkossa.”


 


5G-puhelimia ostetaan kiihtyvää tahtia myös hintojen laskun vuoksi.


 


”Vielä jokunen aika sitten 5G-puhelimesta sai maksaa noin tonnin, nyt hyvät edulliset maksavat 300 euroa. On hienoa huomata, että 5G-puhelimet keikkuvatkin tukevasti puhelinmyyntitilastojen kärjessä.”


 


Tutut merkit tuntuvat turvallisilta


 


Kun asiakas astuu Telian myymälään, hän on jo usein tutustunut tarjolla oleviin puhelimiin. Moni on jo käynyt verkossa vilkuilemassa sopivia vaihtoehtoja.


 


”Esittelen mielelläni sopivan kattauksen koko valikoimasta. Asiakkaalla on usein mielessään jo hintataso, omat käyttötarpeet ja mielikuva haluamastaan merkistä. Minä kerron, miten uusimmat mallit ovat ottaneet harppauksen tekniikassa ja mitä niistä hyötyy. On tärkeää ymmärtää, että asiakkailla on erilaisia elämäntilanteita.”


 


”Tässä työssä oppii joka päivä lisää. Kaikenlaiset kohtaamiset ihmisten kanssa ovat tämän työn parasta antia.”


 Rurik Rantalaisen vinkit:


   • Mieti aina mitä todella tarvitset

  • Älä pelkää kysyä myyjältä kaikkea, hän on sinua varten

  • Jos et ymmärrä uusinta tekniikkaa, kysy rohkeastiJanne Kaijärvi


 


--


 


Tutustu myös näihin:12 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +11

"Kerron aina asiakkaillemme, että 5G-puhelimesta saa parhaan hyödyn, jos katsoo runsaasti videoita tai jos kotona on paljon verkkoon liitettyä tekniikkaa."

 

Miten 5G puhelimesta saa parhaimman hyödyn jos kotona on paljon verkkoon liitettyä tekniikkaa? Tai mitä tuolla oikeastaan tarkoitetaan?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

Minulla ei ole juuri nyt vastausta jutun Rurikilta suoraan, oletan hänen kuitenkin tarkoittavan verkkoon liitettyjä kodin älylaitteita ja niiden sujuvaa etähallintaa 5G:n yli. Mitä tulee videoihin niin latausnopeudet ovat suuret ja se parantaa kokemusta kun streamaus toimii hyvin ja/tai saat nopeasti leffan talteen vaikka offline-katselua varten.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +11

No hyvinpä nuo eri laitteet toimivat 4G verkonkin yli. Mökillä olevaa ilmalämpöpumppua ohjataan sujuvasti 4G verkon yli, harrastepaikan valvontakamera toimii 4G verkon yli hyvin, kotona Spotifyä kotiteatterivahvistimesta pystyy ohjaamaan 4G verkon yli sujuvasti, kuten myös ilmanpuhdistimen tietoja pystyy lukemaan 4G verkon yli sujuvasti. En usko, että näiden palvelujen käyttöön 5G tuo mitään maata mullistavaa käyttäjäkokemuksen parantumista. 
Netflixin toiseksi paras kuvanlaatu pyörii hyvin 4G verkon yli, kuten YleAreenakin. Leffan nopeaan taltiointiiin taitaa vaikuttaa myös se lähtöpään nopeus. 
Eli loppujen lopuksi argumentit 5G käyttäjäksi siirtymiseen on vähän heikot, ellei nyt satu olemaan välitön puhelimen uusimistarve.

Itse luulen, että 5G vallankumous tulee olemaan ihan muualla kuin perinteisessä puhelinkäytössä.  

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +15

Minäkin hämmästelen @AsiakasY tavoin, mihin puhelimessa oikein tarvitaan 5G:tä?

 

1000 Mbit/s vauhdilla saapuvan tiedon käsittely vaatii niin järeää rautaa ja paljon energiaa, ettei se todellakaan ole akkukäyttöisen mobiililaitteen heiniä. Tällaisten nopeuksien hyödyntämiseen tarvitaan sähköverkkoon kytkettyä palvelin- tai pelikonerautaa.

 

Ainoa mahdollinen hyöty puhelimelle voisi olla 5G-verkon lyhyemmät vastejat, mutta 2, 20 ja 100 Mbit/s 5G-liittymät loistavat poissaolollaan. Eivätkä nuo vasteajatkaan ole vielä sitä mitä pitäisi, kun toistaiseksi 5G:n toiminta tukeutuu täysiin 4G-verkkoon.

5G-tuo tehokkuutta esimerkiksi suoratoistopalveluiden käyttöön puhelimilla ja tableteilla. Kuvanlaadun muuttuessa HD- ja 4K-tasoon, myös yhteyden nopeudelta vaaditaan enemmän.

 

Omassa työkäytössä todettuna Teams-palaverit sujuvat jouhevammin kun videokuvaa sekä vastaanotetaan ja lähetetään yhtäaikaisesti. Sama koskee esimerkiksi lähetyksiä ja vastaanottoja pilvipalveluihin tai sähköpostien isompia liitetiedostoja. Laitteiden ja verkon kehittyessä, hommat sujuvat napsun verran vauhdikkaammin.

 

Mitä enemmän käyttöä siirtyy 5G-verkkoon, parantaa se samalla 4G-verkon käyttökokemusta ja luo helpotusta esimerkiksi ruuhkaisiin hetkiin ja alueisiin. Ehkä jo ensi kesänä pääsemme todentamaan, kuinka hyvin 5G-pärjää isoissa yleisötilaisuuksissa.

 

Telialla 5G-tarkoittaa myös huippusisältöjä. Teknologian lisäksi käyttöön saa C More TV-suoratoistopalvelun 12kk ajaksi ilman lisämaksuja. Eli siis paljon kotimaista ja kansainvälistä huippuviidettä kulutettavaksi kotona ja reissatessa. 

Käyttäjätaso 6

 


 @irritus kirjoitti:


 


Minäkin hämmästelen @AsiakasY tavoin, mihin puhelimessa oikein tarvitaan 5G:tä?


 


1000 Mbit/s vauhdilla saapuvan tiedon käsittely vaatii niin järeää rautaa ja paljon energiaa, ettei se todellakaan ole akkukäyttöisen mobiililaitteen heiniä. Tällaisten nopeuksien hyödyntämiseen tarvitaan sähköverkkoon kytkettyä palvelin- tai pelikonerautaa.


 


Ainoa mahdollinen hyöty puhelimelle voisi olla 5G-verkon lyhyemmät vastejat, mutta 2, 20 ja 100 Mbit/s 5G-liittymät loistavat poissaolollaan. Eivätkä nuo vasteajatkaan ole vielä sitä mitä pitäisi, kun toistaiseksi 5G:n toiminta tukeutuu täysiin 4G-verkkoon. 


Sama ihmettely on päällä täälläkin. Itseäni ei kyllä innosta pätkääkään jonkun videon tihrustaminen muutaman tuuman puhelimen näytöltä olipa se kuva sitten HD , 4k tai jopa 8k.


 


Minusta 5G:stä on se hyöty tulevaisuudessa , kun verkkopeittoa on riittävästi , että ne 4G:n lupaamat nopeudet voisivat kohtuudella toteutua. Siis kuten @irritus jo totesi , niin tarvittaisiin 5G-liittymiä nopeuksille alle 100 Mbit/s ja kohtuu hinnalla.


 


Sen vielä lisäisin 5G:n etuihin , että siinä on jo alusta alkaen huomioitu puheen välitys pakettiverkossa eikä se ole mitään jälkikäteen päälle liimattu lisuke kuten 4G:ssä. No jotta siitä 5G-puheesta pääsisi kunnolla nauttimaan , niin verkon pitäisi kattaa lähes koko maa ja siihen menee vielä aikaa.


 


Edit Tero: lisäsin lainauksen

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +11

100 M 5G liittymällä hoitaisi vallan mainiosti yllämainitut toimet, eli voisi katsoa huippulaadukasta videota tai tihrustaa teams-palaverin esitystä puhelimen ruudulta. Mutta kun nuo 5G ominaisuudet on pakattu noihin hinnaston yläpäässä oleviin huippunopeisiin puheliittymiin. Ja tällähän ei ole mitään muuta tarkoitusta kuin saada viivan alle lisää tulosta. Mobiililaajakaistassa 5G tulee varmaankin jylläämään ja miksipä ei. Siellä isoista nopeuksista ja pienistä viiveistä on etua. Jos nyt huomenna pitäisi puhelinta vaihtaa niin 5G mallistoon varmaan päätyisin, mutta liittymä ei päivittyisi vielä 5G tasolle vaan pysyisi nykyisellään, monestakin syystä.

Koska tulee näitä 16,90 euron 5G liittymiä, silloin kuin 8G avataan? 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

Tätä nopeusasiaa voisi ehkä tarkastella myös tästä kulmasta, että se on vähän sama kuin vaikka tietokonepuolella tehot. Aina kun tulee lisää tehoa niin aina sen joku käyttää hyödykseen. Yksi käytännön hyötykohde kasvavia nopeuksia ajatellen on pilvipalvelut. Jos verkko on nopea niin käyttäjä ei edes huomaa, että selaako hän kameran rullaa vai pilvessä olevia tiedostoja.


 


Kun tuli 3G niin meni hetki, että se löytyi kaikista liittymistä. Sama 4G:n kanssa. 5G on tähän tuskin poikkeus.

Eli 5G tulee löytymään tulevaisuudesta kaikista liittymistä? 

Suomen rajattoman datan hintataso on maailman edullisimpia. Valtakunnallisen 5G-verkon rakentaminen edellyttää myös mittavia investointeja. Kun datamäärän sijasta hinnoittelun pääperuste on nopeus, koen melko luonnollisena, että 5G on tulevina vuosina osa parhaimpia liittymäapaketteja, joissa meillä mukaan kuuluu myös mielenkiintoisia viihdesisältöjä.

 

Ohessa vähän hintavertailua muutamasta suositusta Euroopan maasta. Varsin mukavalta näyttää suomalaisen kuluttajan näkökulmasta.

 

Suomi, rajaton 4G & 5G 30-35 €/kk.

Iso-Britannia, rajaton 4G & 5G 48 €/kk (Vodafone UK)

Ruotsi, rajaton 4G & 5G 60 €/kk (Telia SE) 

Kreikka, rajaton 4G 70 €/kk (Cosmote)

Saksa, rajaton 4G & 5G 82,81 €/kk (T-Mobile)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

Tuo @PeteLi listaama Vodafone UK:n liittymä on todellinen premium-liittymä, koska siihen kuuluu mm. roamingia Yhdysvalloissa ja monissa muissa maissa 25GB kuukaudessa.  Lisäksi tuo taisi olla 30 päivän määräaikainen. 12kk määräaikaisen kk-hinnaksi saadaan noin 36€/kk. Tässä ollaan sitten aika lailla Suomen tasolla mitä "premium-liittymään" tulee.


   


Jos taas katsotaan 3UK:ta, niin hintaluokka on huomattavasti edullisempi rajattoman 5G-liittymän osalta. 19£  eli noin 21€ hintaan saa täysverisen 5G-liittymän. 3UK:n verkko on Ooklan arvioimana nopein ja toiseksi kattavin Isossa-Britanniassa. Nopeusraja tuossa 4Gbps, liittymän AMBR . Vastaavaa ei Suomessa edes ole saatavilla vaan nopeus on parhaimmillaankin 1Gbps luokkaa.


  


Roaming 3UK:lla menee näin:  •  20GB / month in Europe

  • 12GB / month in some countries outside of Europe (Australia, Brazil, Chile, Colombia, Costa Rica, Hong Kong, Indonesia, Israel, Macau, New Zealand, Nicaragua, Panama, Peru, Puerto Rico, Singapore, Sri Lanka, United States of America, Vietnam)


 


Se, että Suomessa liittymät olisivat jotenkin ylivertaisen edullisia nopeuteen/dataan liittyen on nykyään enää vain myytti. Kyllä tuolla muualla on osattu vastata kuluttajien pyyntöihin ja samanlaisia ja jopa edullisempia liittymiä on saatavilla. Joidenkin maiden vertailu on todella vaikeaa, koska tulisi ottaa huomioon elintasoerot.


 


Tosin, jossain maissa hinnat ovat edelleen todella korkeat ja palvelut harvojen saavutettavissa. Näistä tuo Kreikka on loistava esimerkki.


 

Vastaa