Kun uuden matkapuhelimen hankinta tuli ajankohtaiseksi Olli Tossavaiselle, hänellä oli mielessään kolme ehdotonta vaatimusta: sen on oltava iPhone, muistiin pitää mahtua paljon musiikkia, ja siinä on oltava eSIM. ”5G:hän näissä uuden sukupolven puhelimissa onkin jo vakiona”, Tossavainen tiesi valintaa tehdessään.
Rekrytointikonsultti Olli Tossavaisella oli takanaan yksi työpäivä uudessa työpaikassa Biisoni Oy:ssä, kun hän marssi sisään kauppakeskus Triplan Telia Kauppaan ja haki uuden puhelimen. Mukaan tarttui sininen iPhone 12.
“Olen iPhone-mies. Kokeilin joskus myös Android-puhelinta, mutta palasin nopeasti Apple-ruotuun. Myös läppärini on samaa merkkiä” Olli Tossavainen, 33, kertoo.
Kun Apple julkisti lokakuussa neljä uutta puhelinmalliaan, maailma siirtyi ison askeleen kohti 5G-teknologiaa. Nyt jo enemmistö myydyistä puhelimista kuuluu 5G-sukupolveen. 5G on jo itsestäänselvyys suurelle osalle uusien puhelimen ostajista, niin myös Tossavaiselle.
“Tykkään leikkiä tietotekniikalla. Entinen puhelimeni – iPhone sekin – oli jo kuitenkin neljä vuotta vanha, joten oli aika päivittää tilanne. Liittymää en juuri nyt pohtinut, vaan tärkeintä oli saada uuden sukupolven puhelin.” Tossavainen sanoo.
Musiikkikirjasto vaatii muistia
Tossavaisella oli puhelimelle yksi ehdoton edellytys: sen muistin pitää olla riittävän iso, jotta siihen voi tallentaa musiikkia. Ei pelkästään kuunnella, vaan hankkia lisenssillä omaksi. Tossavainen harrastaa elektronista musiikkia ja ostaa sitä mm. Beatport-nimisestä elektroniseen musiikkiin erikoistuneesta verkkokaupasta.
“Harrastan musiikin soittamista ja silloin tällöin keikkailen DJ:nä, joten musiikkitallenteen laatu on tärkeää. Spotify tai vastaava palvelu ei silloin riitä. Välillä tulee soiteltua musiikkia myös kavereille yhteisissä juhlissa.” Tossavainen kertoo.
Hänen uudessa 5G-puhelimessaan onkin 128 gigatavun muisti, mikä mahdollistaa isonkin musiikkikirjaston kokoamisen omaan taskuun.
Kahden liittymän taktiikka
Toinen puhelimen tärkeä piirre oli eSim-ominaisuus, jonka ansiosta puhelimeen pystyy yhdistämään kaksi liittymää. – Työni rekrytointikonsulttina tapahtuu pitkälti puhelimen välityksellä. Olen erikoistumassa it-rekryihin, joka on haastava laji: hyvistä osaajista on pulaa. Onnistunut rekrytointi vaatii usein laajaa soittokierrosta, jolloin työnumeroni leviää laajalle. Haluan pitää työ- ja yksityisasiat erillään, ja kahden sim-kortin ansiosta tämä onnistuu, Tossavainen sanoo.
Applen puhelinjulkistus aiheuttaa aina kuhinaa markkinoilla. Niin nytkin: joitakin malleja ei saa heti kaupan hyllystä, vaan niitä joutuu odottamaan jopa kuukauden.
“Halusin puhelimen heti mukaani, ja se oli yksi syy valintaani. Tyynenmerensininen iPhone 12 löytyi Telia Kaupan hyllystä, kun taas pro-mallia olisi pitänyt odottaa.” Tossavainen sanoo.
Mallien välillä on pieniä eroja, muun muassa kameran varustelussa – pro-mallissa olisi kolme kameraa, Tossavaisen puhelimessa kaksi.
“Hyvin tuntuu kaksikin riittävän. Otin juuri kuvan valaistusta firman logosta, ja kuva toistui erinomaisesti” Olli Tossavainen kertoo.
Puhelimen käyttöönotto oli hänen mielestään helppoa ja sujuvaa. Kun edellinenkin puhelin oli samaa merkkiä, yhteystietojen ja muun sisällön siirtäminen sujui Bluetoothilla.
“Meni kyllä tovi, että kaikki informaatio siirtyi, mutta se sujui ongelmitta. Toista oli silloin, kun kokeilin siirtoa Androidin ja iPhonen välillä: jouduin käyttämään Dropboxia tietojen siirtämiseen, ja se oli tuskastuttavaa, sillä kaikkea puhelimen tietoja ei voinut siirtää Dropboxiin.” Tossavainen muistelee.
Elämässä on muutakin kuin puhelin
Olli Tossavaiselle puhelin on ennen kaikkea työ- ja yhteydenpitoväline musiikin tallentamisen lisäksi. Hän ajattelee nykyään, että puhelinta on hyvä pitää myös välillä poissa käden ulottuvilta.
“Elämässä on onneksi muutakin kuin puhelin, ja yritän vähentää sen käyttöä. Olen alkanut kiinnittää huomiota siihen, miten paljon aikaa puhelimen kanssa menee. Helposti hurahtaa vartti tai 20 minuuttia, kun alkaa selata vaikkapa mediaa. Kännykkään kuluvan ajan voisi hyvin käyttää vaikkapa ruuanlaittoon tai urheilemiseen.” ikämiesjääkiekkoa kolmekin kertaa viikossa pelaava Tossavainen pohtii.
Artikkei päivitetty 26.6.2024
--
Tutustu myös näihin:
Te kysyitte - me vastaamme: Tunne nämä 9 faktaa 5G:sta, osa 1
Tuomas Kyrö: 5G - Pelastus vai perikato
Pelialan gurut kertovat: Näin 5G mullistaa mobiilipelaamisen