5G

Te kysyitte – me vastaamme: tunne nämä 9 faktaa 5G:stä, osa 1

  • 15 January 2021
  • 28 kommenttia
  • 288 katselukertaa

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +4

Julkaisimme täällä Yhteisössä viime syksynä useita juttuja 5G:stä. Saimme täällä sekä somessa niihin yli 2000 kommenttia ja kysymystä. Kävimme ne kaikki läpi ja nyt Telia Finlandin verkkojen kehityksestä vastaava johtaja Timo Hietalahti vastaa niihin.

 

1. ”Kuinka paljon 5G vaatii kokonaan uusia tukiasematolppia?”

 

5G:tä rakennetaan käsi kädessä 4G-verkon kanssa, joten kokonaan uusia mastoja tai pylväitä ei tarvita kuin vain erityistapauksissa. Tulevaisuudessa, vuosina 2024–25, tilanne muuttuu, kun 5G:tä aletaan rakentaa myös korkeammalla 26 GHz:n taajuudella. Uudella taajuudella verkon kapasiteetti on todella suuri, mutta verkon peittoalue selvästi nykytekniikkaa pienempi ja vastaavasti myös käytettävä teho on pienempi. 5G:n uusilla taajuuksilla ei rakenneta koko maan kattavaa verkkoa, vaan uutta, tulevaa tekniikkaa käytetään kaupungeissa, vilkkaasti liikennöidyillä väylillä ja vaikkapa suurissa yleisötilaisuuksissa, joissa tarvitaan massiivista kapasiteettia. Jatkossa rakennamme uusia tukiasemapaikkoja ja kehitämme uudenlaisia malleja verkon rakentamiseksi.

5G-verkkoa rakennetaan nyt vanhoille tukiasemapaikoille. Vuosikymmenen puolivälistä lähtien tarvitaan myös uusia tukiasemapaikkoja, mutta suuri osa niistä on pienellä teholla toimiville, lyhyen kantaman tukiasemille. Suuria määriä isoja tukiasemamastoja ei siis tarvita 5G:tä varten.

 

2. ”Kuinka monta tukiasemaa tarvitaan koko maan kattavaan 5G-verkkoon?”

 

Maan kattamiseen tarvitaan nykyisen 3G-ja 4G-verkon tapaan tuhansia tukiasemia. Lisää kapasiteettia rakennetaan lisäksi erityisesti kaupunkeihin pienillä 5G-tukiasemilla.

 

3. ”Milloin 5G-stand-alone-verkot tulevat eli milloin itsenäiset 5G-tekniikkaan perustuvat verkot tulevat?”

 

5G toimii nyt yhdessä 4G:n kanssa. Tällä hetkellä data siirtyy 5G:n massiivisen kapasiteetin varassa, mutta verkon ohjaus tapahtuu 4G:llä. Siksi myös 5G:tä rakennetaan tällä hetkellä pääosin samoihin tukiasemiin 4G:n kanssa.

Testaamme jo stand-alone-verkkoa, ja käyttöönotto alkaa lähiaikoina tekniikan kypsyessä. Monet 5G:n uudet ominaisuudet tulevat käyttöön stand-alonen myötä. Yhteyden viive on alhaisempi, yhteys voidaan räätälöidä asiakkaan tarpeiden mukaan ja esimerkiksi esineiden internet eli IoT vauhdittuu. 5Gstand-alone tarkoittaa kypsempää 5G-tekniikkaa, joka toimii itsenäisesti 4G:stä riippumatta. Testaamme jo tätä tukiasematekniikkaa ja valmistelemme ydinverkkoa stand-alone-toimintaa varten.

Monet 5G:n mullistavat ominaisuudet edellyttävät stand-alone-tekniikkaa. Tällainen on esimerkiksi verkon viipalointi. Siinä verkon kapasiteetista voidaan varata tietty osa, ”viipale”, jollekin käyttötarkoitukselle.

 

4. ”Mitä vaikutuksia 5G:llä on 4G-verkkoon?”

 

4G-verkkoa kehitetään ja rakennetaan edelleen, ja se toimii jatkossa tietynlaisena valtakunnallisena perusverkkona. 5G-liittymällä saa paremmat yhteydet myös uudistetussa 4G-verkossa. Samalla kun rakennamme 5G-verkkoa, parannamme edelleen 4G-verkon kuuluvuutta ja kapasiteettia.

 

5. ”Onko uusissa tukiasemissa graffitit jo valmiina? 😃>"

 

Tätä kysyttiin meiltä syksyllä tämän artikkelin yhteydessä. Kuvassa oli vanha tukiasemamme, jonka päivitimme 5G-aikaan. 5G-verkkoa rakennetaan tällä hetkellä pitkälti olemassa oleville tukiasemapaikoille. Tämä vauhdittaa 5G-verkon rakentamisen tahtia.

 

6. ”Hidastaako Telia vanhaa verkkoa, jotta 5G-käyttö kasvaa?”

 

Ei missään nimessä. Esimerkiksi vuonna 2020 laajensimme 4G-verkkoa ja lisäsimme kapasiteettia mittavasti ympäri Suomea. 4G:tä kehitetään edelleen ja myös 4G-verkon nopeutta kasvatetaan. Operaattorin näkökulmasta 4G- ja 5G-verkko tarjoavat molemmat asiakkaillemme tärkeää kapasiteettia, ja molemmilla on tärkeä rooli myös tulevaisuudessa.

 

7. ”Milloin perusverkko on sillä mallilla, että normipuhelut pystyy soittamaan ilman katkeiluja?”

 

Perusverkkojen väestöpeitto on tällä hetkellä jo 99,8–99,9 prosenttia. Ihan fysiikan lakien mukaan verkosta löytyy aina paikkoja, joissa verkon peitto on heikko ja puhelutkin saattavat katkeilla. Kuuluvuus on monen tekijän summa. Katvealueita voi esiintyä maaston, rakennusten, päätelaitteiden, sään, verkkotekniikan, verkon kuormituksen tai muun syyn vuoksi. Nopeuteen vaikuttavat esimerkiksi verkon tekniikka ja kuormitus, sijainti sekä käyttämäsi laite.

Lisäksi Suomessa vielä sellaisiakin alueita, joihin ei sähkönjakelun puuttumisen vuoksi pystytä rakentamaan tukiasemia.

 

8. ”Miksi rakennatte 5G-verkkoa, kun 4G ei toimi, ei edes 3G?”

 

Rakennamme 5G-verkkoa, koska se tuo mukanaan uusia palveluita ja parantaa elämänlaatua. Samaan aikaan 4G-verkkoa laajennetaan ja parannetaan edelleen. Vaikka 4G-verkkoa on rakennettu 11 vuotta, löytyy siitäkin edelleen kehitettävää ja katvealueita. Uusi teknologia tuo lisää kapasiteettia ja uudenlaisia palveluita ensimmäiseksi sinne, missä verkkoja käytetään ja tarvitaan eniten.

Jos matkapuhelimesi ei tunnu toimivan, tutustu kuuluvuuskarttaamme. Jos alueesi kuuluvuus on kartan mukaan kunnossa, mutta havaitset silti häiriöitä palvelun toiminnassa, löydät meiltä ohjeita sisäkuuluvuuden parantamiseen sekä mobiilinetin ongelmatilanteisiin. Tarkista myös ajankohtaiset häiriötiedotteet. Jos kuuluvuus ei sittenkään ratkea, ole yhteydessä meihin.

 

9. ”Milloin 5G tulee alueelleni?”

 

Tämä riippuu siitä missä asut. Vuoden 2020 lopussa 5G-verkko oli avattu jo 45 paikkakunnalla, ja isoihin kaupunkeihin rakennetaan koko ajan lisää verkon peittoa.

Jo nyt useampi kuin joka neljäs suomalainen on 5G-verkkomme piirissä, ja vuoden 2021 rakennusohjelmamme jatkuu vauhdilla. Kaupunkien verkkoja laajennetaan, ja 5G tulee yhä uusille paikkakunnille. Kuuluvuuskarttamme avulla voit tarkistaa 5G-verkon kuuluvuuden ja rakenteilla olevat verkot omalla alueellasi.

 

Mitä ajatuksia juttumme herätti? Kommentoi täällä Yhteisössä tai somessa. Julkaisemme lähiaikoina lisää vastauksia meiltä kysyttyihin kysymyksiin.

 

--

 

Tutustu myös näihin:

 


28 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

@Telian toimitus@  kirjoitti:

6. ”Hidastaako Telia vanhaa verkkoa, jotta 5G-käyttö kasvaa?”


Olisitte nyt kuitenkin rehellisesti myöntäneet, että ainakin valokuituverkkojen lähtevää kaistaa hidastetaan! Asennettu tekniikkahan toimii gigabitin nopeudella (1000 Mbit/s) mutta dataa ei mene ulospäin kuin kymmenesosa tuosta. Hetkellisesti menee jopa täydet jossa nähdään että tekniikka toimii, mutta sitten melkein heti iskee rajoitin päälle ja vain 1/10 nopeudesta jää käytettäväksi.

 

Tästä asiastahan on jo keskusteltu paljon, enkä ole tämän mielipiteeni kanssa mitenkään yksin. Joten uskoisin että 5G toimituskin oli tietoinen asiasta? Vanhoja verkkoja siis hidastetaan.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@SINAD, uskon ja tiedän, että tiedät miten tämä menee. Taustalla olevien takia haluan kuitenkin tarkentaa.


 


Jos mietitään ensin kysymystä "Hidastaako Telia vanhaa verkkoa, jotta 5G-käyttö kasvaa?". En tiedä aivan 100% varmasti mitä kysyjä ajattelee mutta veikkaan, että kysymys pitää sisällään oletuksena sen, että alussa/uutena verkko toimii nopeasti ja sitä sitten myöhemmin tarkoituksella hidastetaan, jotta voidaan myydä uutta.


 


Toisekseen, mainitsemasi rajoite on meidän valokuitutuotteen ominaisuus. Se ei ole tullut sinne matkan varrella, se on ollut noin aina. Kuten linkkaamassasi keskustelussa olemme tuoneet esille niin tarve valokuidun up-kaistan nopeuden nostamiselle on meillä tiedossa mutta ei ole vielä ns. työstössä.


 


Kolmanneksi, olemme valokuitua myyneet jo kauan ennen tätä 5G-verkon rakentamista. Sen up-kaista on ollut yhtä nopea (tai hidas) siis jo aikaisemmin.


 


Jos näistä summeeraan niin ei, emme ole hidastamassa valokuitua 5G:n myötä 🙂> Ja kuten Timokin tuolla yllä toteaa niin emme hidasta myöskään 3G- tai 4G-verkkoja.

Nyt on jauhettu paljon 5-G liittymista, ja kuinka nopeita ja hyviä ne onkaan.

Itselläni katkeaa kiinteäkupari kuunloppuun mennessä, joten jotain pitää saada tilalle.

 

Ostin tuossa jokuaika sitten vermeet, Huawei 5G CPE Pro ja 450 liittymän. Nopeudet ovat olleet n.5-20Mbs, mutta lagaavat enemmän kuin 8Mbs kuparini?

 

Laiteeni ei ole kytkeytynyt 5-G verkoon vielä lainkaan, ja hommasin vielä toisenkin Huawein 5-G CPE Pro kakkosen, eikä sekään toimi. 5G masto näkyy ikkunasta, ja singaali on hyvä, mutta purkin softan mukaan (selaimella) ei ole kuin tukkoisessa 4G,ssä.

Onkohan kukaa oikeasti päässyt 5G-yhteyteen vielä?

 

Laittelen tuossa kuvia taajuksista ja mittaustuloksista jonnekin palvelimelle, linkitän sitten teille.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

@TeroRe@  kirjoitti:

Ja kuten Timokin tuolla yllä toteaa niin emme hidasta myöskään 3G- tai 4G-verkkoja.



Jaetut yhteydet hidastuu, koska niitä käytetään liikkaa. Kysyjälle kannattaisi rehellisesti kertoa että hänen ostamansa tuote ei ole aito ja oma nettiyhteys, vaan se on jaettu satojen muitten käyttäjien kesken ja koska siellä on samaan aikaan liikaa porukkaa, se menee hitaaksi. Näkisin asian niin päin että ei se ole Telian vika jos asiakas ostaa halvimman mahdollisen netin, joka toteutetaan jakamalla samaa liittymää lukuisten asiakkaiden kesken. Syyllinen löytyy peilistä.. 🙂> Sama tilannehan koskee edelleen myös 5G:tä - paikoitellen on tainneet tukiasemat jo ruuhkautuakin. Jutussa jo mainittu "viipalointi" voisi korjata tilannetta mutta kuinka monelle niitä "viipaleita" sitten riittää yhdestä tukiasemasta voi olla sellainen juttu, ettei alkuperäinen ongelma poistu edellekään. Joka asiakas tarvitsisi oman viipaleensa, jota ei jaeta kenenkään kanssa. Silloin homma toimii.


 


Edit Tero: Korjasin lainauksen

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Ei tarvitse edes harkita alkuvaiheessa 5G-liittymää tällä tuomiolla, kun ei edes 4G toimi kunnolla kotonani. No, säästyypä rahat kun voi käyttää edullista 4G-liittymää ja voi nekin rahat sijoittaa parempaan puhelimeen 🙂>

 

1. ”Kuinka paljon 5G vaatii kokonaan uusia tukiasematolppia?”

5G:tä rakennetaan käsi kädessä 4G-verkon kanssa, joten kokonaan uusia mastoja tai pylväitä ei tarvita kuin vain erityistapauksissa.

Käyttäjätaso 7

1. ”Kuinka paljon 5G vaatii kokonaan uusia tukiasematolppia?”

5G:tä rakennetaan käsi kädessä 4G-verkon kanssa, joten kokonaan uusia mastoja tai pylväitä ei tarvita kuin vain erityistapauksissa.

 

Tuo on nykytilanne , kun toistaiseksi 5G:stä on NSA-versio rakenteilla. NSA = Non Stand Alone eli vaatii 4G:n tuekseen.

 

Kun 5G SA:n rakennus alkaa , niin sitten tarvitaan uusia tukiasemia "jokaiseen lampputolppaan" kuten se slogan kuuluu. SA = Stand Alone on se oikea 5G , joka toimii ilman 4G:tä ja pääsääntöisesti millimetriaalloilla ( 26 MHz tai enemmän ) , joille toimiluvat on jo myönnetty , mutta verkon rakennusta ei ole aloitettu. Noiden millimetriaaltojen kantama on sen verran pieni , että niitä tullee vain taajamiin ja haja-asutusalueilla käytetään nykyisiä taajuuksia.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@SINAD, se on ihan totta, että langattomat yhteydet ovat aina jaettuja kaistoja. Muun muassa tästä syystä mobiilinetistä kerrotaan aina vaihteluväli, jolla yhteyden tulee tai sen pitäisi toimia.


 


En ole oikea ihminen sanomaan tuosta viipaloinnista, mutta lupaan kysellä siitä lisätietoja. Että mitä se käytännössä tarkoittaa, kuinka monta viipaletta voi jolla yms. Palaan asiaan. Toki, jos joku tietää tästä enemmän niin heittäkää tietoa tänne kommentteihin 🙂>


 


@jeretz, en osaa sanoa juuri sinun tilanteeseesi mitään muuta kuin että jos et ole tehnyt aiheesta meille vikatikettiä niin teethän sen ensi tilassa? Kiitos. Ja voit toki raportoida täällä Yhteisössäkin, meillä on täällä osaavaa jengiä jotka tietää sanoa tilanteestasi aika paljon pelkkien arvojen perusteella. Voit jatkaa tähän artikkeliin tai tehdä uuden keskustelunavauksen esimerkiksi tänne --> Yhteisön Puhelinliittymät ja mobiilinetti -osio.


 


@AsiakasY, muistanko väärin mutta oliko probleema ennemmin puhelimessa kuin liittymän/verkon puolella? Muistelisin myös, että olet tuosta meille jo tehnyt vikatiketin? Varmistan vain, jotta taustalla olevat tietävät toimia vastaavassa tilanteessa samoin 🙂>


 


 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Puhelimen heikko signaalin vastaanotto yhdessä verkon pienen paikallisen katvealueen vuoksi on mielestäni se perimmäinen ongelman juurisyy. Parempi puhelin pikkasen auttaa. Kyllä siitä monenlaista palautetta on annettu, mutta minulla ei ole mitään syytä uskoa että tilanne parantuisi. Teillä kun systeemit näyttää mitä näyttää ja asiakkaan palautetta ei edes haluta ottaa huomioon, niin ei kovin vahvoja ennakko-odotuksia ole. Joten NSA-5G ei vielä hetkauta millään lailla, sitten kun se tänne joskus saapuu, ainakin kuuluvuuskartalla.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@AsiakasY ok hyvä, että olet laittanut palautetta, se on aina hyvä lähtökohta. Jos nykyisellään tilanne on huono se ei tarkoita, että aina olisi näin. Rakennamme uutta peittoa ja parannamme olemassa olevaa.


 


Ymmärrän toki tilanteesi. Pahoittelut ongelmista.

Käyttäjätaso 7

@TeroRe 

"En ole oikea ihminen sanomaan tuosta viipaloinnista, mutta lupaan kysellä siitä lisätietoja. Että mitä se käytännössä tarkoittaa, kuinka monta viipaletta voi jolla yms. Palaan asiaan. Toki, jos joku tietää tästä enemmän niin heittäkää tietoa tänne kommentteihin."

 

Viipalointi on tekniikka , jossa kuluttajalle taataan tietty kaista radioyhteydellä. Sitä on tarkoitus käyttää lähinnä kiinteän yhteyden korvaajaksi tarkoitetuissa FWA-liittymissä (FWA = Fixed Wireless Access) ja mahdollisesti myös yritysliittymissä. Nythän on mahdollista lähinnä priorisoinnilla antaa kaistaa tietyille asiakkaille enemmän kuin muille , mutta viipaloinnilla voidaan toteuttaa melkein kiinteää yhteyttä muistuttava linkki.

 

Olisi tosiaankin mukava kuulla Telian suunnitelmista FWA:n suhteen vähän enemmän ja ihan liittymien teknisistä ominaisuuksista.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Kiitos @kustaa1967 🙂>

Pystytkö tarkentamaan, että mitä esimerkiksi haluaisit kuulla liittymien teknisistä ominaisuuksista?

Käyttäjätaso 7

@TeroRe 

 

"Pystytkö tarkentamaan, että mitä esimerkiksi haluaisit kuulla liittymien teknisistä ominaisuuksista?"

 

No ihan kaiken mahdollisen. Vitsi , vitsi 😁>

 

Ihan vakavasti sanoen erilaiset viipaleiden suuruudet , hinnoittelun ja ennen kaikkea päätelaitteet. Lisäksi kiinnostaisi tietää vähän tarkemmin kuinka suuri osa tukiaseman kapasiteetista varataan viipaloiduille yhteyksille ja onko se kaista ihan oikeasti vakio kuten luvataan standardeissa. Siis viipaleen nopeuksien vaihteluvälit eivät juurikaan saisi poiketa kiinteiden liittymien vastaavista. Muutenhan tuo nimitys Fixed Wireless Access ei enää ole nimensä veroinen.

 

Viipaloinnin ulkopuolinen kaista luonnollisesti toimii kuten nytkin eli kaistaa saa kuormituksen mukaan vaihtelevasti , jolloin nopeuden vaihteluväli on ihan törkeän suuri.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Yes, kiitos @kustaa1967. Hyvää settiä. Pyrimme vastaamaan näihin sopivassa kohtaa.

Juu, tein vikailmoituksen, vastaus tuli textarilla: Kiitos palautteestasi, otamme sen huomioon suunnitellesamme alueesi kuuluvutta, tunniste on 89754.

 

Juuri valmistun tukiasemma, joten eiköhän suunnittelukin liene tehty juuri?

 

Voisikohan tästä päätellä että ei taida toimia vielä huommennakaan?

 

Kävin töistätullessani mastolla, antenneissa näkyi vihreät pikkuvalot ja puhaltimien ääni kuului laitekopista, joten kait se on edes kytketty. Telian pikkuleima oli, mutta ei muuta tunnisteita, ja tosiaankin n. 300m matkaa meille.

@jeretz Ilmoituksen mukaan näyttäisi siltä että olet tehnyt kuuluvuuspalautteen. Nämä otetaan huomioon aina uutta tukiasemaa suunnitellessa. Uuden tukiaseman suunniteleminen ja valmistuminen voi kestää pitkäänkin. Täältä löytyy tarkemmin mitä kaikkea uuden tukiaseman suunnitelemisessa pitää ottaa huomioon.

Vaikuttaisi siltä ettei tukiasema ole vielä käytössä mikäli kumpikaan noista käyttämistäsi laitteista ei ole ottanut yhteyttä 5G-verkkoon. Toinen vaihtoehto voisi olla ettei siinä kyseisessä tukiasemassa ole tuota 5G-verkkoa. Tästä voit ottaa yhteyttä meille  niin pääsemme katsomaan tarkemmin tuon kyseisen tukiaseman tilannetta.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +10

Tämänkaltaista asiaa tuossa ei mainittu. Linkki ylen juttuun aiheesta.

 

 

Odotettu 5G-mobiiliverkko jääkin osassa Suomea vain haaveeksi – tukiasemia ei saa rakentaa, koska ne häiritsevät venäläisten yhteyksiä | Yle Uutiset | yle.fi

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@peekotu Kiitos tästä nostosta, tutkimme ja palaamme sopivassa kohtaa asiaan.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Aika ihmeellistä nillitystä etenkin Telialta ja Dna:lta, joiden 2,6 GHz kaistat ovat itärajalla lähes käyttämättömät. He voisivat siirtyä suoraan uudelleenkäyttämään 4G-taajuuksia 5G:lle nyt heti, eikä vasta myöhemmin:

 

5G-verkkoa voidaan myöhemmin laajentaa myös nykyisen 4G-verkon taajuuksille. Tämä tapahtuu sitten, kun 4G:n käyttö 5G:n yleistymisen myötä vähenee. 4G:n taajuuksilla ei kuitenkaan päästä aivan samoihin nopeuksiin kuin 5G:n käyttämällä 3,5 gigahertsin taajuudella.

Elisalla on vähän enemmän aktiviteettia 2,6 GHz:llä. Toisaalta he ovat jo vapauttaneet 2,1 GHz kaistan 3G:ltä 4G:lle. Tuskinpa heilläkään on itärajalla pakottavaa tarvetta pitää 2,6 GHz taajuuskaista nimenomaisesti 4G-verkon käytössä.

Niinköhän nämä Huawein modeemit ovat sellaisia, ettei pääsekään 5-G verkoon näillä?

Olen nyt kokeillut eri paikoissa (Tietty 5G alueilla) tätä modeemia, ja lisäksi eri firman simmeillä ja aina sama tulos, n.10-40 Mbps

 

https://consumer.huawei.com/en/community/details/Firmware-upgrade-H122-373-and-now-no-5G%2C-only-4G/topicId_139021/

 

 

 

Tällaisen kuvan kaappasin, ehkä kertoo jotain tietäjille..

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@peekotu & @irritus sekä muut,


 


tähän Ylen uutiseen liittyen meillä ei ole tässä vaiheessa lisättävää, juttu on hyvin kirjoitettu ja se on kattava. Perehdymme toki aiheeseen vielä lisää asiantuntijoidemme kanssa tarkemmin ja pyrimme palaamaan asiaan tulevissa artikkeleissa.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +13

@jeretz 

Onkohan kohtaamasi ongelma sama kuin linkkaamallasi sivustolla? Siellä Huawein asiakaspalvelu pyytääkin lisätietoja viestein, saisikohan sitä kautta vanhemman päivityksen tai suoraan uudemman?

Sattuisiko kellään muulla yhteisöläisistä olemaan kokemusta Huawein kyseisestä mallista, olisiko kyse vain ohjelmiston päivityksen puutteesta?

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +7

Ylen sivuilla oli mielenkiintoinen artikkeli.

 

Nopea 5G-mobiiliverkko jää osassa Suomea vain haaveeksi – tukiasemia ei saa rakentaa, koska ne häiritsevät venäläisten yhteyksiä.

 

Kannattaa lukea ja muistaa kun "myyntimies Mynttinen" tarjoaa elämää suurempia nopeuksia mobiiliverkkoon.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@Kuukkelinpuu 


 


Tuo Ylen juttu on hyvä ja kattava, kannattaa lukea tarkasti. Ja kuten tuossa pari kommenttia ylempänä niin meillä ei ole tässä vaiheessa lisättävää tai kommentoitavaa mutta pyrimme tosiaan käsittelemään aihetta tulevissa artikkeleissa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Yleltä tuli uusi uutinen itärajan 5G-rakentamista koskien:

 

YLE | Venäjän taajuudet eivät olekaan este – nyt 5G-verkon rakentajat lupaavat loistoyhteydet itärajalle

 


Verkon rakentajan mukaan Venäjän taajuusrajoitteet eivät vaikuta ainakaan alkuvaiheessa verkon tehokkuuteen.


Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Traficomin erityisasiantuntija Tom Wikström laittaa IS Digitodayn haastattelussa jäitä hattuun kiistassa 3,5 GHz taajuuskaistan käytöstä itärajan läheisyydessä:

Tällä taajuusalueella radioaaltojen eteneminen on sen verran huonoa, että en näkisi olevan kustannustehokasta rakentaa kattavaa verkkoa muualle kuin taajamiin, Wikström viittaa harvaan asuttuun itärajaan.

Olen asiasta täsmälleen samaa mieltä. 3,5 GHz taajuuskaista sopii vain tiheästi asuttuihin paikkoihin, joten taajuuskaistan merkitys itärajan läheisyydessä on kokonaisuudessaan vähäinen. Taajamien ulkopuolelle 3,5 GHz verkkoa ei olisi tulossa muutenkaan, vaan sinne se rakennetaan matalammille taajuuskaistoille. Taajamissakin verkon voi rakentaa matalammille taajuuskaistoille solukokoa pienentämällä.

 

Tällöin ei toki päästä mainosmiesten hehkuttamiin gigabittinopeuksiin. Mutta kuka niitä oikeasti, etenkään matkaviestinverkossa, tarvitsee? Peruskäyttäjä ei edes huomaa, jos hänen liittymänsä nopeutta nostetaan 10 Mbit/s suuremmaksi.

Vastaa