5G

Kotimainen 5G-verkko - Turvallisuus ja luotettavuus korostuvat 5G-verkossa

  • 6 September 2022
  • 3 kommenttia
  • 2268 katselukertaa
Kotimainen 5G-verkko - Turvallisuus ja luotettavuus korostuvat 5G-verkossa
Käyttäjätaso 1

Tietoturvan merkitys yhteiskunnassamme on tärkeä. Käytössämme on koko ajan enemmän ja enemmän laitteita, jotka ovat yhteydessä nettiin. Tämän vuoksi myös liittymäkaupoilla asioidessa on mietittävä tietoturvaa. Tämä asia on varmasti sellainen, mitä ei aina ensimmäisenä tule pohtineeksi. Yleensä liittymäkaupoilla lähdetään etsimään omiin tarpeisiin sopivaa liittymää puheluiden, viestien ja netin osalta. Osalle rajattomat puhe- ja viestipaketit saattavat sopia, kun toiset taas haluavat puhelut ja viestit laskutettavan käytön mukaan. Nämä ovatkin tärkeitä ominaisuuksia, jotka on syytä huomioida liittymää valitessa. Mutta lisätään vielä yksi uusi näkökulma mukaan päätöksentekoon, nimittäin tietoturva.

 

Kotimainen 5G-verkko

 

Rakennamme ja laajennamme 5G-verkkoa yhteistyössä kotimaisen verkko-osaajan Nokian kanssa. Mutta mitä tämä sitten oikeasti tarkoittaa?

Aloitetaan kysymyksellä, mikä on 5G? Se on uuden sukupolven nettiyhteys, mahdollistaen nopeamman netin ja paremman käyttökokemuksen. 5G tarkoittaa huippunopeita tietoliikenneyhteyksiä ja 4G:hen verrattuna tiedonsiirto nopeutuu moninkertaisesti. Suomalaisille nopeilla yhteyksillä on erityisen suuri merkitys, koska käytämme mobiilidataa eniten maailmassa. Katsot esimerkiksi elokuvia ja videoita entistä sujuvammin 5G-verkossa. Myös 5G-verkon kapasiteetti on 4G-verkkoa suurempi, tarkoittaen sitä, että useampi käyttäjä mahtuu saman tukiaseman verkkoon. Vältät siis ruuhkat verkossa. Lisäksi 5G-verkon etuina on sen pienempi viive sekä parempi luotettavuus.

Jotta voit käyttää 5G-verkkoa, kolme asiaa pitää olla kunnossa. Ensimmäisenä mainittakoon 5G-liittymä, sillä 5G-verkon käyttö tarvitsee 5G-liittymän. Voit tutustua meidän 5G-liittymiin täältä tai jos sinulla on jo meidän liittymä, voit päivittää sen Minun Teliassa tai asiakaspalvelumme kautta.

5G-liittymän lisäksi tarvitset myös 5G-yhteyttä tukevan laitteen, jotta voit hyödyntää 5G-verkkoa. Varmista siis, että laitteestasi löytyy 5G-tuki. Täältä voit tutustua meidän verkkokaupan 5G-puhelimiin, 5G-reitittimiin ja 5G-tabletteihin.

Lisäksi sinun tulee olla 5G-verkon kuuluvuusalueella, jotta voit hyödyntää 5G-verkkoa. Laajennamme 5G-verkkomme peittoa jatkuvasti, kattaen tällä hetkellä jo 3,7 miljoonaa ihmistä Suomessa. Löydät täältä meidän kuuluvuuskartan, josta pääset tarkistamaan oman alueesi 5G-kuuluvuuden.

 

Muistilista 5G-yhteyden käyttöön:

  • 5G-liittymä
  • 5G-teknologiaa tukeva laite
  • 5G-kuuluvuusalue

 

 

Turvallisuus ja luotettavuus korostuvat 5G-verkossa

 

Telian yrityskyselytutkimuksesta selviää, että peräti 86 prosenttia yrityspäättäjistä arvostaa kotimaisuuden tärkeänä 5G-verkon turvallisuuteen vaikuttavana tekijänä. Kyselytutkimuksesta on huomattavissa, että 5G-verkon osalta kotimaisuuden ja turvallisuuden merkitys on kasvanut selvästi vuoden aikana. Olemme kysyneet yrityspäättäjiltä samoja asioita aikaisemmin ja niihin nähden onkin tapahtunut huomattava muutos asenteissa, minkä johdosta yritykset haluavat nyt varmistua 5G-verkon luotettavuudesta ja turvallisuudesta.

Me olemmekin Telialla avoimesti kirjoittaneet siitä, että otimme ison 5G-riskin, sillä 5G-verkon osalta valitsimme teknologian, joka oli lähtötilanteessa kalliimpi ja kilpailijoita jäljessä. Tästä huolimatta päätöstä ei ole tarvinnut katua kertaakaan, vaan päinvastoin.

Suomalaisoperaattorit ovat saaneet kaksi vuotta sitten viestin turvallisuusviranomaiselta. Viestissä korostettiin sitä, että turvallisuuden merkitys mobiiliverkoissa on kasvamassa. Tämä on ollut tärkeää huomioida toiminnassamme. Vaikka markkinoilla on ollut tarjolla edullisempaa ja tuotekehittelyssä edellä olevaa 5G-teknologiaa, olemme tästä huolimatta halunneet turvautua Suomessa yksinomaan Nokian teknologiaan.

On tärkeää, että voimme luottaa turvalliseen 5G-verkkoon, sillä 5G-verkon merkitys tulee kasvamaan tulevaisuudessa ja lähivuosina luo perustan meidän yhteiskunnan digitaaliselle infrastruktuurille. Tällöin 5G-verkon rooli kansallisessa turvallisuudessa korostuu, sillä mitä enemmän yhteiskunnan toimintoja siirtyy verkkoon, sitä tärkeämpiä verkon luotettavuus, toimintavarmuus ja tietoturvallisuus ovat.

5G parantaa verkon tietoturvaa, sillä kun 5G-tukiasema ja ydinverkko muodostavat yhteyden toisiinsa, ne samalla todentavat ja tunnistavat toisensa. 5G yhdistää tukiaseman, ydinverkon ja itse laitteen turvallisuusominaisuudet. Näin ei ole aiempien sukupolvien verkossa. Myös käyttäjän oman laitteen sovelluskerroksessa on lisäsuojaus. Näiden lisäksi 5G:hen on kehitetty tietoturvasuojauksia, joilla pystytään tunnistamaan esimerkiksi IoT-laitteissa tai verkon liikenteessä tapahtuvat haitalliset muutokset. Verkko kehittyy älykkäämmäksi ja suojaa käyttäjiä, jotka itse eivät ole yhtä hyviä suojautumaan.

Me Telialla kehitämme turvallisuuskäytäntöjä yhteistyössä lainsäätäjän ja viranomaisten kanssa. Tärkeänä nostona myös mainittakoon, että meidän 5G-verkon hallinta on meidän omissa käsissä, ja se vastaa asiakkaidensa yksityisyydestä ja tietoturvasta. Teemme kaikkemme sen eteen, että asiakkaidemme viestinnän yksityisyys ja tietoturva on kunnossa. Operaattorin perustyötä onkin pitää huolta tietoturvasta kaikissa verkoissa.

Kaikkien 5G-verkkojen nopeudet ja ominaisuudet ovat samankaltaisia, eroavaisuutena on verkkojen rakennus eri komponenteista.

Kun kyse on turvallisuudesta, on syytä muistaa, että siitä vastaat myös sinä itse. Vaikka 5G-puhelin ja -verkko ovat turvallisia, edelleenkään ei ole syytä klikata tuntemattomia linkkejä ja selainten varoituksiin kannattaa luottaa. Eli 5G:n yleistyessä, on tarpeen myös jatkossa olla tarkkana netissä ja siinä mitä klikkailee ja mihin antaa tietonsa. On todettu, että tietoturvariskit liittyvät usein päätelaitteiden toteutuksiin, sovelluksiin ja niiden käyttäjiin eli ihmisiin, aivan kuten tähänkin asti.

 

--

Lue myös:

 

Artikkeli päivitetty 26.6.2024


3 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

telia, jonka pääkonttori on tukholmassa ruotsissa. no teliahan on monessa maassa lähtenyt ericsson:in linjalle ja sehän on sopivasti kotimaista teknologiaa ruotsin puolella.

 

kyllä tässä artikkelissa lemuaa suomi-usko samantyylisesti kuin jolla puhelimessa aikoinaan, sen on pakko olla hyvä kun on suomalainen.

 

btw, jos nokia on niin luotettava niin vositko tarjota nokian verkkojen lähdekoodeja ja piirikytkentäkaavoja.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Nähtäväksi jää. Toivoohan sitä, että kotimainen toimii, mutta jää nähtäväksi tulevien vuosien aikana. Toivotaan parasta pelätään pahinta.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

@lasselusse  "btw, jos nokia on niin luotettava niin vositko tarjota nokian verkkojen lähdekoodeja ja piirikytkentäkaavoja." 

Lähdekoodien ja kytkentäkaavioiden pitäminen sisäisenä tietona taitaa olla yksi osa luotettavuuden ja turvallisuuden varmistamista, ja vaikka teemmekin yhteistyötä Nokian kanssa verkkojen rakentamisessa, on Nokia meistä erillinen yhtiö emmekä voi heidän teknologiaansa liittyvää tietoa jakaa.

Vastaa