Skip to main content

Moi!

 

Olisi "feature request"...

Nyt kun kiinteää IP:tä ei nyt saatu, niin saataisiinkos edes valokuituliittymien lähtevä kaista kilpailijoiden tasolle? Monilla muilla operaattoreilla ja etenkin pienemmillä on jo gigaisissa liittymissä 200..jopa 500 Mbit lähtevä kaistaa tarjolla.

 

Telialla tämä on edelleen 100 Mbit. Esimerkiksi omassa tapauksessani lähtevä nopeus on pelkästään keinotekoisesti rajoitettu koska ulos lähtevä kuitu pitäisi olla 10 Gbit. Tekniikka siis tukee, mutta conffaus ei anna. Lähtevän nopeuden nosto ei edellyttäisi mitään muuta kuin muutaman minuutin conffauksen kiinteistökytkimelle, ei olisi iso kustannus toteuttaa ja voisin jopa maksaa siihen kuluvan työajan, koska tiedän ettei kyse ole isosta muutoksesta. Toki en laittaisi pahaksi jos koko lähtevän kaistan limitteri otettaisiin pois.. 🙂>
 

Kuten näkyy, lähtevä kaista on minulle tärkeä, kaikesta liikenteestä melkein 90% on lähtevää ja juuri se on sitten rajoitettu 100 Mbittiin:

13196i5527884AC5F2B1C4.png

 

<<< Muokkaus 9.3.2022 >>>

 

 

@TeroRe  kirjoitti:

Tästä päivästä eli 9.3.2022 alkaen valokuituliittymien up-kaistaan tulee kaksi uutta nopeusluokkaa: 200/200 sekä 1000/500. Uudistus astuu voimaan nykyasiakkaille automaattisesti, eli jos sinulla on nyt 200M tai 1000M kaista niin up-kaista nopeutuu sinulla automaattisesti. Teemme muutokset nykyasiakkaille porrastetusti ja lähetämme asiakkaille tietoa sähköpostitse sitä mukaa, kun ko. alueen tai kohteen muutokset etenevät. Tällä hetkellä tavoitteemme on, että ollaan tehty viimeisetkin muutokset toukokuun loppuun mennessä. Muutos ei vaikuta hinnoitteluun, eikä sinun tai taloyhtiön tarvitse tehdä mitään uudistuksen takia (tai no, päätelaitteen bootti korkeintaan).

 

Uusissa tilauksissa nopeampi uppi on käytössä heti, kun uusi kaista on käytössä. Tai, jos vaihdat vaikka 100M -> 200M kaistaan niin saat uuden nopeammin upin käyttöösi saman tien.

 

Uudistus tosiaan koskettaa vain kuluttaja-asiakkaiden valokuituliittymiä (myös Kotikuitu ja Avoin kuitu), ei kaapeli. 

 


@Pte11@  kirjoitti:

Vaikka sinun omakotitaloosi tulee valokuitu sisään saakka(FTTH), niin se alueen kuitukytkin johon se runkoyhteys tulee, sijaitsee jossain semmosessa peltipöntössä mitä tien reunoilla näkyy paljon, joten eise ihan hirveästi eroa yhtiöratkaisuista.


Ihanaiset katujakokaapit. Onko tietoa millaisia lenkkejä nykyään vedetään ilman väliraudan tarvetta kaupunkialueelle? Paikkakuntien välinen tekniikka on pienemmästä kiinni. 


Mun tekninen tietämys loppuu tohon kuitukytkimeen =D

Mutta jos miettii millainen hämähäkin seitti tämä kaupungin sisäinen runkoverkko on, niin luulisi että siellä joutuu olla aika paljon ja aika lyhyin välein jonkin näkösiä kuidun jakokohtia runkoverkossa. En tiedä onko kaikissa jakokohdissa vain kytkin joka jakaa, vai onko tähän jonkunlainen muu tekniikka millä se pystytään toteuttamaan ilman laitetta.



@Pte11@  kirjoitti:

Vaikka sinun omakotitaloosi tulee valokuitu sisään saakka(FTTH), niin se alueen kuitukytkin johon se runkoyhteys tulee, sijaitsee jossain semmosessa peltipöntössä mitä tien reunoilla näkyy paljon, joten eise ihan hirveästi eroa yhtiöratkaisuista.


Kuitu menee kuitukaivon kautta suoraan 600m päässä olevalle keskuskelle, jossa on mm. tukiasemamasto ja jossa on aiemmin ollut /on kenties edelleenkin puhelin-, kaapelitv, dslam yms. keskukset. Kuitujen rinnalla sinne menee perinteisiä kupareita muistaakseni toistatuhatta paria ja sitten kaapeliverkkoa yms. Rakennus on sellainen iso ja ikkunaton tiilirakennus ja mitä tiedän asiasta, niin se on osa tämän kaupungin runkoverkkoa. Sitä en tiedä millaiset kuidut sieltä lähtee eteenpäin, mutta käsitääkseni juuri sitä osuutta päivitettiin juuri hiljattain kun kaupunkiin tuli 5G saatavuus. Oli lyhyt katko runkoyhteydessä, jopa linkkivalo sammui kytkimeltä eli kyllä siellä kuidun toisessa päässä vissiin rauta vaihtui.

 

Ennen tuota päivitystä tai sen jälkeen oman liittymän mitattu nopeus on ollut aina samanlainen, sisään päin yhdellä koneella testattuna noin 945..950 Mbit/s ja jos ajaa kahdelta koneelta yhtäaikaa eri testiservereile ja katsoo reitittimen bandwidth mitarista niin se taisi olla jotain 982...987 Mbit/s tms. Siihen kun laittaa TCP/IP overheadin päälle niin onhan se täysi giga.

 

Ainoa ongelma on tuo täysin keinotekoisesti rajoitettu 100 Mbti/s lähtevä kaista. Speedtestissä lukema pomppaa aluksi useissa sadoissa Mbit/s mutta sitten asettuu hiljakseen tuohon reilun 100 Mbit/s pintaan. Tämän kun saisi pois eli myös ulospäin täysi nopeus, niin se riittäisi taas pitkäksi aikaa eteenpäin! Vaikka täällä nyt puhutaankin jopa 2...10GBit/s saatavuuksista niin kyllä symmetrinen 1/1 Gbti/s riittäisi sekin pitkäksi aikaa koska kyseessä on tosiaan ihan oikeasti toteutuvat nopeudet eikä mitään teoreettisia juttuja.



@SINAD@  kirjoitti:
Muistan kyllä kun joku tällä palstalla rummutti kuinka Espoossa ollaan edelläkävijöitä kun oli järjestetty sellaiseen jumalattoman kokoiseen kerrostaloon (varmaan kymmeniä asuntoja) kokonaista yhden gigabitin valokuitu ja jaettu se sitten koko talon kesken. Kaikki oli kuulemma tyytyväisiä... Vanhuksia vissiin kaikki... 

Mielestäni tämä Espoon tapaus on nerokas. Noin kympillä kuussa gigan symmetrinen yhteys. Pieni operaattori suostui siis myymään yritysliittymän taloyhtiölle mikä kolmella suurella ei onnistunut. Nykyisin heillä taitaa olla kahden gigan yhteys ellei peräti enemmän. 



@Pte11@  kirjoitti:

Mun tekninen tietämys loppuu tohon kuitukytkimeen =D

Mutta jos miettii millainen hämähäkin seitti tämä kaupungin sisäinen runkoverkko on, niin luulisi että siellä joutuu olla aika paljon ja aika lyhyin välein jonkin näkösiä kuidun jakokohtia runkoverkossa. En tiedä onko kaikissa jakokohdissa vain kytkin joka jakaa, vai onko tähän jonkunlainen muu tekniikka millä se pystytään toteuttamaan ilman laitetta.


Kuitukytkin ja sisäverkko ovat hieman tutumpia kyllä itsellekin. 

 

Jos ajattelee rahan näkökulmasta, niin katujakokaapissa voisi kuvitella tulevan vastaan pelkkä kuidun jatko/haaroitus monin paikoin kaupunkialueen lyhyillä matkoilla. Lisäksi katujakokaapissa on sen verran vinkeät olosuhteet, että robustia rautaa vaatii. 🙂>


Tuo keissi toimii vaan isoissa yhtiöissä(kyseisessä tapauksessa n. 100 asuntoa) noin halvalla. Tuon netin kuukausihinta on jotain 1000euron luokkaa yhtiölle, joten siitä voi jokainen helposti jakaa asuntokohtaisen summan erikokosille yhtiöille.

Ja nykyään taitaa olla siellä se 2Gbit jaettuna 100asunnon kesken.(vai oliko se nyt 115 asuntoa.) 



@sevk_@  kirjoitti:

@SINAD@  kirjoitti:

@Pte11@  kirjoitti:

Esimerkiksi Elisan yhtiöille tarkotetun kuidun(kotikuitu tjs.?) sopimusehdoissa lukee, että Elisa tuo tekniseen tilaan 1Gbit runkoyhteyden, josta sitten myydään asuntoihin max 1Gbit yhteyksiä, eli yhtiö jakaa 1Gbit yhteyden käytännössä. 


Jakamisongelma liittyy siis taloyhtiöihin. Kyllä mulla on omakotitalossa ihan oma runkokytkin jossa minä olen aina asiakas. Toki voin tilata siihen useita erilaisia yhteyksiä eri portteihin, jolloin nämä yhteydet jakavat runkokapasiteetin keskenään. Runko 10 Gbit/s tai ainakin valmius (en ole varma, sopimuspaperissa lukee kyllä 10G).

 

Muistan kyllä kun joku tällä palstalla rummutti kuinka Espoossa ollaan edelläkävijöitä kun oli järjestetty sellaiseen jumalattoman kokoiseen kerrostaloon (varmaan kymmeniä asuntoja) kokonaista yhden gigabitin valokuitu ja jaettu se sitten koko talon kesken. Kaikki oli kuulemma tyytyväisiä... Vanhuksia vissiin kaikki... 🙂>


Tuo 1G jaettuna kerrostaloon, myyntiveijari on myynyt ja tilaaja ostanut. 😁>

 

Ei tästä pitkä aika ole, kun myyntiveijarin tekemää paperia näin ja eihän sitä voinut kuin ihmetellä. Telialla on sanelupolitiikka täällä sen verran vahva, ettei myyntiorganisaatioon saa edes kunnon keskusteluyhteyttä aikaiseksi. 

 

Ajatelkaa, jos sähköä toimitettaisiin tilauksen mukaan voltti kerrallaan. Joku ostaa 400 voltin liittymä ja seudulla muut joutuu ostamaan 110/230 muuntajat. Tuollainen sähköyhtiö ei pitkälle pötkisi, kun kaiveltaisiin paksu kirja esiin ja etsitään kohta verkon jännitteiden spekseistä. 

 

Toimitetaan dataa ja sen saa asiakkaalle tuoda vaikka kirjekuori kerrallaan. 

 

 


@SINADmiten olet saanut tuon oman runkokytkimen omakotitaloon? Onko ollut joku yritysliittymä aikanaan vaiko ihan Telialta kysymällä? Ja nimenomaan runkokytkin on Telian omistuksessa?

 

Molemmille lainaukseen liittyen, kyllä se yksi gigan yhteys riittää helposti 100 huoneiston kerrostaloon. Kohteena taloyhtiö jossa 10M perusnopeus VDSL yhteytenä, otin itselle 100M ja laitoin viikoksi koneen jatkuvasti lataamaan ja muutaman sekunnin kerkesi käydä latausnopeus alle luvatun 70M. Yleensä tuli sitä noin 100M jota linjakin antoi, silloin kun meni alle 80M taisin olla itse myös yhteyttä käyttämässä. Saman tein toki lähetyspuolelle, mutta rajoitetulla 10M ei kyllä oikein mitään kommentoitavaa ole, sitten voisi olla jos olisi keinotekoiset rajat pois.

 

Kannattaa kysellä millaisia yhteyksiä menee vaikka julkisiin rakennuksiin jne. Voitte yllättyä, kuinka hyvin 100/100M riittää. Vielä nykyäänkin taitaa olla paljon julkisia kiinteistöjäkin DSL ja mobiilitekniikoiden perässä. Itsekkin aikoinaan olin koulussa, jossa muistaakseni noin 30kpl tietokoneita pelkän yhden ADSL yhteyden perässä. Harvoin sekään hidasteli, vaikka XP koneet latasi päivityksiä yhtäaikaa. Eräänkin kunnan kirjastossa muistan, kun asiakaskoneella sai puhelinmodeemilla mennä nettiin, se oli aikaa ennenkuin koko kuntaan tuli yhtään kuitua. Joskus olisikohan 2007 tuli siihen kuntaan kunnallekkin kuituyhteydet ilmavalokuitua pitkin, jotka taisi Telia vasta purkaa pois. Nykyään kunnassa on kuntaomisteinen yhtiö, joka käsittääkseni suurimman osan kuitu yhteyksistä toteuttaa (maakaapeloitua verkkoa pitkin). Ja kyllä tuo 10M valokuitu vaan nettiselailuun on paljon nopeampi kuin 100M mobiili (joka toimii 8-60M).

 

Suurinosa verkoista mitoitetaan keskimääräisen arvioidun kuormituksen pohjalta. Vaikka kerrostalossa olisi kaksi 1G yhteyden tilaajaa ja vain yksi 1G runkolinkki niin epätodennäköistä, että käyttäjät huomaisivat suurta hidastumista (koska yhtäaikaa suuren tiedoston lataus hyvin epätodennäköistä). Samoin sähköverkossakin, liian tiukka mitoitus ja palaa muuntajalta sulakkeet kovilla pakkasilla (tästä omakohtaisia kokemuksia). Entäs jos kaikki menisi yhtäaikaa suihkuun, miten kävisi veden paineen? Kun verkkoon tulee ongelmia niin toki niihin fyysisessä verkossa puututaan ja voidaan sitten tarpeen mukaan kapasiteettia kasvattaa, mutta miksi turhaan laittaa heti 10G runkolinkit, jos 1G riittää?



@samivdsl@  kirjoitti:

@SINADmiten olet saanut tuon oman runkokytkimen omakotitaloon? Onko ollut joku yritysliittymä aikanaan vaiko ihan Telialta kysymällä? Ja nimenomaan runkokytkin on Telian omistuksessa?


Kyseessä yritystuote, joten ainoastaan yrityspuolen asiakaspalvelusta ja sinnekin kannattaa lausua saatteeksi taikasanat "ei ole väliä, mitä maksaa". No, kyllä sieltä siis ekana tulee rakennuskustannuslaskelma jonka sitten hyväksyt tai hylkäät. Lähtökohta on että asiakas maksaa kaiken. Kaikkialla ei välttämättä edes onnistu jos ei ole kuituja vapaana tai siis onnistuu toki mutta hinta voi mennä sataankin tonniin. Myös kytkin ostetaan, se yksinään maksaa enemmän kuin normi valokuituliittymä omakotitaloon. Kytkin on Telian hallinnassa. En tiedä mahdollistettiinko se juuri tämän minun casen yhteydessä, mutta nykyään yritystuotteita saa ostaa myös yksityishenkilönä, jos vaan löytyy rahat ko. projektiin.



@SINAD@  kirjoitti:

@samivdsl@  kirjoitti:

@SINADmiten olet saanut tuon oman runkokytkimen omakotitaloon? Onko ollut joku yritysliittymä aikanaan vaiko ihan Telialta kysymällä? Ja nimenomaan runkokytkin on Telian omistuksessa?


Kyseessä yritystuote, joten ainoastaan yrityspuolen asiakaspalvelusta ja sinnekin kannattaa lausua saatteeksi taikasanat "ei ole väliä, mitä maksaa". No, kyllä sieltä siis ekana tulee rakennuskustannuslaskelma jonka sitten hyväksyt tai hylkäät. Lähtökohta on että asiakas maksaa kaiken. Kaikkialla ei välttämättä edes onnistu jos ei ole kuituja vapaana tai siis onnistuu toki mutta hinta voi mennä sataankin tonniin. Myös kytkin ostetaan, se yksinään maksaa enemmän kuin normi valokuituliittymä omakotitaloon. Kytkin on Telian hallinnassa. En tiedä mahdollistettiinko se juuri tämän minun casen yhteydessä, mutta nykyään yritystuotteita saa ostaa myös yksityishenkilönä, jos vaan löytyy rahat ko. projektiin.


Kuukausihinta taitaa olla 500euron luokkaa sinulla? Ja yritysliittymäthän ovat symmetrisia, joten en nyt tajua miksi valitat täällä pienestä uppikaistasta? 



@SINAD@  kirjoitti:

@samivdsl@  kirjoitti:

@SINADmiten olet saanut tuon oman runkokytkimen omakotitaloon? Onko ollut joku yritysliittymä aikanaan vaiko ihan Telialta kysymällä? Ja nimenomaan runkokytkin on Telian omistuksessa?


Kyseessä yritystuote, joten ainoastaan yrityspuolen asiakaspalvelusta ja sinnekin kannattaa lausua saatteeksi taikasanat "ei ole väliä, mitä maksaa". No, kyllä sieltä siis ekana tulee rakennuskustannuslaskelma jonka sitten hyväksyt tai hylkäät. Lähtökohta on että asiakas maksaa kaiken. Kaikkialla ei välttämättä edes onnistu jos ei ole kuituja vapaana tai siis onnistuu toki mutta hinta voi mennä sataankin tonniin. Myös kytkin ostetaan, se yksinään maksaa enemmän kuin normi valokuituliittymä omakotitaloon. Kytkin on Telian hallinnassa. En tiedä mahdollistettiinko se juuri tämän minun casen yhteydessä, mutta nykyään yritystuotteita saa ostaa myös yksityishenkilönä, jos vaan löytyy rahat ko. projektiin.


Hyvä, että Telialla kaikki onnistuu. ADSL aikaankin käsittääkseni sai kuluttaja yritys ADSL:än jos halusi.

Jonkun tunnetun laatumerkin kytkin, vaikka Cisco niin helposti voi tosiaan yli 1500€ maksaa...

 

Kerrotaanpa tarinaa miten hankalaksi Elisa vastaavan tehnyt (en tiedä tarkalleen miten kävi, mutta jotenkin näin ymmärsin asian menevän, jos yksityishenkilö ostaa vanhan koulun). Kunta myy vanhan koulun, jossa Elisan kuitu ja Elisan kytkin. Uusi koulun omistaja on yksityishenkilö ja yrittää tilata Elisalta yhteyttä käyttöön, 4G:tä vaan myydään ja ei sitä kuituyhteyttä saa millään. Lopulta myyjä keksii, että kyseessä isompi kiinteistö niin pitää hankkia erillinen kiinteistöliittymä (sama kuin taloyhtiöihin) eli ottaa toinen kuitu käyttöön uutta kiinteistökytkintä varten, joka maksaa alk. 1500€ ja siihen saa sitten ottaa niitä kuluttajaliittymiä niin monta kuin "asuntoa". Sitten yrityspuolelta kyselyä, saa sinne yrityslaajakaistaa, mutta ei yksityishenkilö sellaista voi ostaa, mutta katsotaan ne hinnat kuitenkin. 200/200M jonkun satasen kuussa kuitua pitkin, se kytkin ei kuulema olekkaan sellainen jonka kautta voit ETH yritysliittymää ottaa, pitää tilata uusi kytkin alk. 1200€ ja saa noin 40€/kk 100/10M yritysliittymän y-tunnukselle. Jostain lopulta kuulin, että pitää Elisan järjestelmiin merkata, että kyseinen kuitu on omakotitalo kuitu, nyt se oli jokin yrityskuitu ja ei siksi saa kuin yritysliittymiä. Elisalla kuluttaja vs yritys puoli tarkoittaa eri kuituja ja eri laitteita, eivät onnistu yhtä kuitua pitkin, eikä samalla laitteella.

 

Tyypillistä on operaattorien kaiken maksatus asiakkaalta esim. Elisa maksattaa kuluttajilta kaikki mahdolliset kulut valokuituun liittymisestä, mutta siltikään ei saa omaa urakoitsijaa käyttää ja kalliit kuukausimaksut (verrattuna pieniin valokuituyhtiöihin).


Nyt sain asennustarjouksen mökin kuituliittymästä. Kuitu tulee muutaman sadan metrin päähän ja 1200 eurolla tulisi kuitu perille. Jossakin päin näköjäään nämä kuituasiat hoituu ilman suurempia taisteluja. Olin todella yllättynyt että mökkialueelle tulee ylipäätänsä kuitu.



@AsiakasY@  kirjoitti:

Nyt sain asennustarjouksen mökin kuituliittymästä. Kuitu tulee muutaman sadan metrin päähän ja 1200 eurolla tulisi kuitu perille. Jossakin päin näköjäään nämä kuituasiat hoituu ilman suurempia taisteluja. Olin todella yllättynyt että mökkialueelle tulee ylipäätänsä kuitu.


Ei muutakuin tilaukseen jos tuohon hintaa saa. Jos viivyttelee ja yhtiö sulautuu vaikka osaksi Elisaa niin karkeasti veikattuna saa hintaan lisätä yhden nollan ja sillä hinnalla olisi jo vuosia nauttinut kuidun nopeudesta. Näin näitä lasken kun jäi aikanaan se noin tonnin kuitu ottamatta ja yhtiö päätyi Elisalle ja hinnat moninkertaistui.



@samivdsl@  kirjoitti:

Samoin sähköverkossakin, liian tiukka mitoitus ja palaa muuntajalta sulakkeet kovilla pakkasilla (tästä omakohtaisia kokemuksia). 

Sähköverkoston vertaus oli jännitteestä, ei virroista. Jännitteellä on speksit, virta voi olla melkoista kuraa eikä siihen sähkölaitoksella ole sanottavaa. 

 

Oikeastaan oiva vertauskuva toisaalta, yksi muuntaja ja otetaan vaikka kymmenen taloliittymää jonovarokkeilta eikä laiteta pienjännitepuolelle pääkatkaisijaa ollenkaan. Siinä missä tietoliikenne alkaa rajoittamaan itseään, kun enempää ei ole, palaa muuntajalta ensiöpuolen kennosta yksi sulake ja kuormaerotin avaa. 

Ihan pienestä ylikuormasta ei ensiöpuolen sulake kyllä pala, jos mitoitukset on tehty tältä vuosikymmeneltä sulakkeisiin, laskeskelin joskus, että 150 % ylikuormitusvara tulee nykyisellä mitoituksella. Kotitalouksissa on kuitenkin varsin helpot kuormat, verrattuna vaikka teollisuuden hieman rikkinäisellä kompensoinilla varustettuun induktiouuniin. 

 

Joten paloiko puistomuuntamolta taloliittymän sulake pienjännitepuolelta? 🙂> 

 

 

 



@Pte11@  kirjoitti:

Kuukausihinta taitaa olla 500euron luokkaa sinulla? Ja yritysliittymäthän ovat symmetrisia, joten en nyt tajua miksi valitat täällä pienestä uppikaistasta? 


Kiinteistökytkin ja nettiliittymä ovat kaksi ihan eri asiaa! Lähtökohtanan oli se että kun yritin tilata kuituliittymää kiinteistöön X, vastaus oli että ei ole saatavuutta. No, miten sitä saatavuutta sitten saadaan jos operaattori ei sitä halua rakentaa? No, se rakennutetaan itse maksaen. Ja tuo edellämainittu kytkin liittyy tähän projektiin. Se maksetaan kerralla kokonaan pois. Sen hinta on useita tuhansia euroja ALV0. Normaalisti tämän osuuden maksaisi taloyhtiö tai yrityskiinteistön omistaja, mutta koska omakotitalossa taloyhtiö on sama kuin talon omistaja, niin talon omistaja maksaa. No niin, tämä siis kiinteistökuidusta.

 

Eli näin pääsimme tilanteeseen, että nyt siellä kiinteistössä X on kuitusaatavuus. Kiinteistön asukkaat, olipa heitä sitten kerrostalollinen tai pelkkä omakotitalo, voivat nyt tilata ko. kiinteistöön haluamiaan liittymiä. Koska toimin yksityisenä etätyöläisenä eikä mulla ole firmaa, niin tällä hetkellä tilattuna on Telian gigabitin "yhteys kotiin",  jossa siis lähtevä kaista on rajoitettu ja minä sekä moni muu haluaisi tuon rajoituksen pois. Lisäksi aion tilata lähiaikoina toiseen porttiin Seltimilin yritysliittymän, jolla saisin kiinteät IP osoitteet mutta sen nopeus tulisi olemaan vain luokkaa 50...100 Mbit/s, koska gigabitin nopeusluokka siltä puolelta olisi tosiaan erittäin kallis. Tämä ei kuitenkaan toteudu ennen kuin mulla työkuviot jatkuu.

 

Eli tässä on kyseessä oikeastaan justiinsa samanlainen toteutus kuin mitä tehdään normaalisti kerrostaloihin, mutta olen vaan maksanut yksikseni aivan kaiken, jolloin saan myös aivan kaiken kaistan yksikseni käyttööni. Tämä oli myös aikoinaan - ja on pitkälti yhä edelleenkin ainoa mahdollisuus saada tänne ylipäätään mitään kuituliittymää. Ainakaan vielä tähän päivään mennessä mikään operaattori ei ole ilmoittanut että "rakennamme valokuitua alueellanne" ja tarjonnut jotain tosi edullista parin tonnin liittymää. Tokihan olisin aikonaan ottanut sellaisen jos sitä olisi tarjottu. Tällainen kiintelstökuitu on paljon kalliimpi. Mitä olen kuitenkin asiasta kuullut, en silti olisi ainoa jolla on tällainen käytössä, eli jos on vaan valmis maksamaan tuosta projektista aiheutuvat kulut niin kyllä sen silloin saa.



@sevk_@  kirjoitti:

@samivdsl@  kirjoitti:

Samoin sähköverkossakin, liian tiukka mitoitus ja palaa muuntajalta sulakkeet kovilla pakkasilla (tästä omakohtaisia kokemuksia). 

Sähköverkoston vertaus oli jännitteestä, ei virroista. Jännitteellä on speksit, virta voi olla melkoista kuraa eikä siihen sähkölaitoksella ole sanottavaa. 

 

Oikeastaan oiva vertauskuva toisaalta, yksi muuntaja ja otetaan vaikka kymmenen taloliittymää jonovarokkeilta eikä laiteta pienjännitepuolelle pääkatkaisijaa ollenkaan. Siinä missä tietoliikenne alkaa rajoittamaan itseään, kun enempää ei ole, palaa muuntajalta ensiöpuolen kennosta yksi sulake ja kuormaerotin avaa. 

Ihan pienestä ylikuormasta ei ensiöpuolen sulake kyllä pala, jos mitoitukset on tehty tältä vuosikymmeneltä sulakkeisiin, laskeskelin joskus, että 150 % ylikuormitusvara tulee nykyisellä mitoituksella. Kotitalouksissa on kuitenkin varsin helpot kuormat, verrattuna vaikka teollisuuden hieman rikkinäisellä kompensoinilla varustettuun induktiouuniin. 

 

Joten paloiko puistomuuntamolta taloliittymän sulake pienjännitepuolelta? 🙂> 


Pylväsmuuntamo oli kyseessä, harvoin täällä näkee ennen pylväsmuuntajaa korkeajännitepuolella sulaketta, korkeintaan ylijännitesuojat on. En muista kerkesikö jopa joka vaiheelta palaa sulakkeet, mutta ainakin L1 ja L2 paloi, tilalle hiukan isommat -> parin tunnin päästä paloi ja tilalle tuplasti isommat mitä alkuperäiset niin säilyi ehjänä. Muuntaja kyllä hiukan huolettaa kävi melkosen lämpimänä -30 pakkasessa. Reilu 40 sähkölämmitteistä taloa perässä...

 

Yhtiö tyytyväinen kun ei tarvinnut muuntajaa vaihtaa ja talvipakkasilla siihen alle 200V jännitteeseen on jo totuttu. Tuli lopulta maakaapelointi, varmistin suunnittelijalta, että nouseeko jännitteet oikealle tasolle, lupasi pientä parannusta. Kaapelointi tuli ja nyt ei enään mene 200V alle, mutta jotain 210V pakkasilla. Eipä tuo mitään haittaa kestää lamput pitempään, mutta maakaapelointi toi uudet ongelmat lisää pieniä sähkökatkoja ja suuret ukkostuhot. Sama olisi ollut vain vaihtaa muuntaja isommaksi ja antaa sen 80-90-luvun vaihteen verkon olla käytössä.



@SINAD@  kirjoitti:

@Pte11@  kirjoitti:

Kuukausihinta taitaa olla 500euron luokkaa sinulla? Ja yritysliittymäthän ovat symmetrisia, joten en nyt tajua miksi valitat täällä pienestä uppikaistasta? 


Kiinteistökytkin ja nettiliittymä ovat kaksi ihan eri asiaa! Lähtökohtanan oli se että kun yritin tilata kuituliittymää kiinteistöön X, vastaus oli että ei ole saatavuutta. No, miten sitä saatavuutta sitten saadaan jos operaattori ei sitä halua rakentaa? No, se rakennutetaan itse maksaen. Ja tuo edellämainittu kytkin liittyy tähän projektiin. Se maksetaan kerralla kokonaan pois. Sen hinta on useita tuhansia euroja ALV0. Normaalisti tämän osuuden maksaisi taloyhtiö tai yrityskiinteistön omistaja, mutta koska omakotitalossa taloyhtiö on sama kuin talon omistaja, niin talon omistaja maksaa. No niin, tämä siis kiinteistökuidusta.

 

Eli näin pääsimme tilanteeseen, että nyt siellä kiinteistössä X on kuitusaatavuus. Kiinteistön asukkaat, olipa heitä sitten kerrostalollinen tai pelkkä omakotitalo, voivat nyt tilata ko. kiinteistöön haluamiaan liittymiä. Koska toimin yksityisenä etätyöläisenä eikä mulla ole firmaa, niin tällä hetkellä tilattuna on Telian gigabitin "yhteys kotiin",  jossa siis lähtevä kaista on rajoitettu ja minä sekä moni muu haluaisi tuon rajoituksen pois. Lisäksi aion tilata lähiaikoina toiseen porttiin Seltimilin yritysliittymän, jolla saisin kiinteät IP osoitteet mutta sen nopeus tulisi olemaan vain luokkaa 50...100 Mbit/s, koska gigabitin nopeusluokka siltä puolelta olisi tosiaan erittäin kallis. Tämä ei kuitenkaan toteudu ennen kuin mulla työkuviot jatkuu.

 

Eli tässä on kyseessä oikeastaan justiinsa samanlainen toteutus kuin mitä tehdään normaalisti kerrostaloihin, mutta olen vaan maksanut yksikseni aivan kaiken, jolloin saan myös aivan kaiken kaistan yksikseni käyttööni. Tämä oli myös aikoinaan - ja on pitkälti yhä edelleenkin ainoa mahdollisuus saada tänne ylipäätään mitään kuituliittymää. Ainakaan vielä tähän päivään mennessä mikään operaattori ei ole ilmoittanut että "rakennamme valokuitua alueellanne" ja tarjonnut jotain tosi edullista parin tonnin liittymää. Tokihan olisin aikonaan ottanut sellaisen jos sitä olisi tarjottu. Tällainen kiintelstökuitu on paljon kalliimpi. Mitä olen kuitenkin asiasta kuullut, en silti olisi ainoa jolla on tällainen käytössä, eli jos on vaan valmis maksamaan tuosta projektista aiheutuvat kulut niin kyllä sen silloin saa.


Luuletko että sulle on siellä 600m päässä olevassa jakokeskuksessa varattu ihan oma kuitukytkin runkoyhteyden päähän?

Luuletko oikeasti että ns. Runkoyhteys tulee sulle kotiin pelkästään sen takia, että sulla on kotona yrityksille tarkotettu kuitupäätelaite? Harmi tuottaa sinulle pettymys, mutta kyllä sinunkin yhteys jaetaan siellä lähimmässä keskuksessa samalla tavalla kuin kuluttaja yhteydet ja niinkuin sanoin, se runkoyhteys siellä keskuksessa on varmasti mitotettu niin että ruuhkat ovat äärimmäisen epätodennäkösiä.

Ja kuidun on kyllä pitkään jo saanut vaikka kuluttajana hommattua, mutta hinnat on saattanut sitten olla kymmeniä tuhansia. 

 



@Pte11@  kirjoitti:


Luuletko että sulle on siellä 600m päässä olevassa jakokeskuksessa varattu ihan oma kuitukytkin runkoyhteyden päähän?


Eiköhän siellä keskuksella ole joku kokoojakytkin minkä perässä on näitä 10 Gbit/s linkkejä samanlaisiin kiinteistökytkimiin. Eräs sähköasentaja mm. totesi että eräässä paikallisessa isossa firmassa on kuulemma justiinsa samanlainen kytkin räkissä.

 


@Pte11@  kirjoitti:


Luuletko oikeasti että ns. Runkoyhteys tulee sulle kotiin pelkästään sen takia, että sulla on kotona yrityksille tarkotettu kuitupäätelaite? Harmi tuottaa sinulle pettymys, mutta kyllä sinunkin yhteys jaetaan siellä lähimmässä keskuksessa samalla tavalla kuin kuluttaja yhteydet ja niinkuin sanoin, se runkoyhteys siellä keskuksessa on varmasti mitotettu niin että ruuhkat ovat äärimmäisen epätodennäkösiä.


Telialla ei siis ole tällä alueella kuluttajatason valokuituyhteyksiä edes olemassa, joten sellaista laitteistoa joka niitä jakaisi tuolla keskuksella ei ole. Ja tämä asia on vieläpä ihan varma tieto ja syy siihen miksi tarvittiin runko/alueverkon kytkin omaan räkkiin, koska se on yksinkertaisesti ainoa mahdollisuus päästä mitenkään noihin kuituihin kiinni. Muutenhan koko projekti olisi ollut helppo ja toteutettavissa siihen tuttuun parin tonnin hintaan.

 

Mutta nythän tämä on paljon parempi kuin perus kuluttajakuitu, koska pystyn tilaamaan useita liittymiä yhtäaikaa, jonka takia olen haluton vaihtamaan Teliaa mihinkään toiseen operaattoriin. Systeemi on siis todella hieno, kunpa vaan saisivat tuon uploadin kuntoon!! Esim. Seltimilille mun tarvitsi vain kertoa kytkimen tunnistekoodi ja ne näkee heti, mistä on kyse ja pystyvät tarjoamaan siihen liittymän. Telia toki perii sitten vuokraa Seltimililtä, jonka takia se liittymä on aika hinnakas.

 

Ja tottakai yrityspuolen rungot on mitoitettu niin, ettei ruuhkia ole. Onhan siellä samojen yhteyksien varassa mm. paikalliet 5G tukiasematkin. Silleensä olis kyllä jännä tietää että paljonkohan tulee kapasiteettia siihen punaiseen tiilimökkiin, koska se on sitten sitä kapasiteettia mitä muiden kanssa jaan. Oliskohan peräti 100 Gbit/s tms..



@SINAD@  kirjoitti:

@Pte11@  kirjoitti:


Luuletko että sulle on siellä 600m päässä olevassa jakokeskuksessa varattu ihan oma kuitukytkin runkoyhteyden päähän?


Eiköhän siellä keskuksella ole joku kokoojakytkin minkä perässä on näitä 10 Gbit/s linkkejä samanlaisiin kiinteistökytkimiin. Eräs sähköasentaja mm. totesi että eräässä paikallisessa isossa firmassa on kuulemma justiinsa samanlainen kytkin räkissä.

 


@Pte11@  kirjoitti:


Luuletko oikeasti että ns. Runkoyhteys tulee sulle kotiin pelkästään sen takia, että sulla on kotona yrityksille tarkotettu kuitupäätelaite? Harmi tuottaa sinulle pettymys, mutta kyllä sinunkin yhteys jaetaan siellä lähimmässä keskuksessa samalla tavalla kuin kuluttaja yhteydet ja niinkuin sanoin, se runkoyhteys siellä keskuksessa on varmasti mitotettu niin että ruuhkat ovat äärimmäisen epätodennäkösiä.


Telialla ei siis ole tällä alueella kuluttajatason valokuituyhteyksiä edes olemassa, joten sellaista laitteistoa joka niitä jakaisi tuolla keskuksella ei ole. Ja tämä asia on vieläpä ihan varma tieto ja syy siihen miksi tarvittiin runko/alueverkon kytkin omaan räkkiin, koska se on yksinkertaisesti ainoa mahdollisuus päästä mitenkään noihin kuituihin kiinni. Muutenhan koko projekti olisi ollut helppo ja toteutettavissa siihen tuttuun parin tonnin hintaan.

 

Mutta nythän tämä on paljon parempi kuin perus kuluttajakuitu, koska pystyn tilaamaan useita liittymiä yhtäaikaa. Esim. Seltimilille tarvitsi vain kertoa kytkimen tunnistekoodi ja ne näkee heti, mistä on kyse ja pystyvät tarjoamaan siihen liittymän. Telia toki perii sitten vuokraa Seltimililtä, jonka takia se liittymä on aika hinnakas. Ja tästä nimenomaisesta syystä olen tosi haluton vaihtamaan Teliaa mihinkään toiseen operaattoriin. Kunpa vaan saisivat tuon uploadin kuntoon!

 

Ja tottakai yrityspuolen rungot on mitoitettu niin, ettei ruuhkia ole. Onhan siellä samojen yhteyksien varassa mm. paikalliet 5G tukiasematkin. Silleensä olis kyllä jännä tietää että paljonkohan tulee kapasiteettia siihen punaiseen tiilimökkiin, koska se on sitten sitä kapasiteettia mitä muiden kanssa jaan. Oliskohan peräti 100 Gbit/s tms..


Eli olet vain eka joka siinä kytkimessä on kiinni. Siihen samaan kytkimeen telia sitte kiinnittelee kavereita joskus jos rakentavat kuitua muihin alueen kiinteistöihin. 

 

Et kyllä parilla tonnilla saa yhtäkään firmaa kaivamaan sulle kuitua.

Parin tonnin hinnan mahdollistaa se että alueella on paljon muitakin kuidun ottajia ja sitten tarvitaan vielä operaattori joka on valmis tekemään tappiolla tuota kaivuuta. Operaattori jää yleensä jo tuolla 2000euron hinnalla miinukselle, koska harvoin saa edes lähelle kaikkia alueen kiinteistöjä mukaan.

Itse sain pari vuotta sitten elisalta 16 000euron kuitutarjouksen 300metrin kaivamisesta. Ja ihan kuluttajanetti ois ollu ja yksin olisin ottanut. Kaivaminen ei ole halpaa.

 

Kuinkas monta kymmentä tuhatta sä oot maksanut tuosta omasta? 



@Pte11@  kirjoitti:

Eli olet vain eka joka siinä kytkimessä on kiinni. Siihen samaan kytkimeen telia sitte kiinnittelee kavereita joskus jos rakentavat kuitua muihin alueen kiinteistöihin. 


Ei tule muita asiakkaita tuon kytkimen perään. Nämä ovat kiinteistökohtaisia. Jos tämä olisi kerrostalo tai muunlainen taloyhtiö jossa olisi useita osakkaita niin sellaisessa tapauksessa kaikille osakkaille laitettaisiin tietenkin tämän kytkimen kautta liittymät. Omakotitalossa ei ole muita osakkaita. Ja kuten totesin, niin se kytkinkin piti nimenomaan ostaa, sekin jo indikoi että se on silloin varattu yksinomaan tämän kiinteistön käyttöön.

 


@Pte11@  kirjoitti:

Et kyllä parilla tonnilla saa yhtäkään firmaa kaivamaan sulle kuitua.

Parin tonnin hinnan mahdollistaa se että alueella on paljon muitakin kuidun ottajia ja sitten tarvitaan vielä operaattori joka on valmis tekemään tappiolla tuota kaivuuta.


Niin, se on se hinta mitä se suurin piirtein maksaa silloin kun alueelle tulee yleinen kuitusaatavuus ja ne rakennetaan kimpassa useille taloille. Tosin olen kuullut sellaista että mm. Kokemäellä olisi ollut joku kunnallinen kuituhanke ja siellä sai talon kuituun vain 700 eurolla.

 


@Pte11@  kirjoitti:

Kaivaminen ei ole halpaa.

Karkeasti kympin metrtiltä.



@samivdsl@  kirjoitti:

@sevk_@  kirjoitti:

@samivdsl@  kirjoitti:

Samoin sähköverkossakin, liian tiukka mitoitus ja palaa muuntajalta sulakkeet kovilla pakkasilla (tästä omakohtaisia kokemuksia). 

Sähköverkoston vertaus oli jännitteestä, ei virroista. Jännitteellä on speksit, virta voi olla melkoista kuraa eikä siihen sähkölaitoksella ole sanottavaa. 

 

Oikeastaan oiva vertauskuva toisaalta, yksi muuntaja ja otetaan vaikka kymmenen taloliittymää jonovarokkeilta eikä laiteta pienjännitepuolelle pääkatkaisijaa ollenkaan. Siinä missä tietoliikenne alkaa rajoittamaan itseään, kun enempää ei ole, palaa muuntajalta ensiöpuolen kennosta yksi sulake ja kuormaerotin avaa. 

Ihan pienestä ylikuormasta ei ensiöpuolen sulake kyllä pala, jos mitoitukset on tehty tältä vuosikymmeneltä sulakkeisiin, laskeskelin joskus, että 150 % ylikuormitusvara tulee nykyisellä mitoituksella. Kotitalouksissa on kuitenkin varsin helpot kuormat, verrattuna vaikka teollisuuden hieman rikkinäisellä kompensoinilla varustettuun induktiouuniin. 

 

Joten paloiko puistomuuntamolta taloliittymän sulake pienjännitepuolelta? 🙂> 


Pylväsmuuntamo oli kyseessä, harvoin täällä näkee ennen pylväsmuuntajaa korkeajännitepuolella sulaketta, korkeintaan ylijännitesuojat on. En muista kerkesikö jopa joka vaiheelta palaa sulakkeet, mutta ainakin L1 ja L2 paloi, tilalle hiukan isommat -> parin tunnin päästä paloi ja tilalle tuplasti isommat mitä alkuperäiset niin säilyi ehjänä. Muuntaja kyllä hiukan huolettaa kävi melkosen lämpimänä -30 pakkasessa. Reilu 40 sähkölämmitteistä taloa perässä...

 

Yhtiö tyytyväinen kun ei tarvinnut muuntajaa vaihtaa ja talvipakkasilla siihen alle 200V jännitteeseen on jo totuttu. Tuli lopulta maakaapelointi, varmistin suunnittelijalta, että nouseeko jännitteet oikealle tasolle, lupasi pientä parannusta. Kaapelointi tuli ja nyt ei enään mene 200V alle, mutta jotain 210V pakkasilla. Eipä tuo mitään haittaa kestää lamput pitempään, mutta maakaapelointi toi uudet ongelmat lisää pieniä sähkökatkoja ja suuret ukkostuhot. Sama olisi ollut vain vaihtaa muuntaja isommaksi ja antaa sen 80-90-luvun vaihteen verkon olla käytössä.


Johan on sitten päin hanuria mitoitettu. 207 volttia pitäisi tulla minimissään. Onko kyseessä joku erikoinen saarekekäyttö, että voi sähkölaitos perinteisistä jänniterajojen ajatuksista noin paljon poiketa? Tietyt muuntajat nyt kestää kovempaakin rankaisua, elinkaarta lyhentää kyllä rajusti. Ei ole pienempien muuntajien speksejä tässä, että onko niissä kelakytkintä. Voi olla sähkölaitoksella joku kohta unohtunut naksauksen siirtää ja siksi jännitteet matelee. Kymmenisen vuotta sitten piti yhden kiinteistön wanhan Strömbergin muuntajan kelakytkintä naksauttaa sieltä 220/380 voltin säädöstä 230/400 volttia paremmin palvelevaa kohtaan. 

 

Sähkölaitoksille ei juuri enää haeta osaajia, sinne haetaan Youtube-tähtiä.


Saamani tarjous valokuituliittymästä on 1200 euroa ja kuitu on reilun 300 metrin päässä. Eli mennään reilusti alle kympin per metri. Tosin asiaan varmaankin se, että alueella ei ole kestopäällystettyjä teitä.  Ja hintaa koskee tapausta jos vain yksi mökki ottaa liittymän, useamman mökin tapuksessa hinta arvioidaan uudelleen ja oletettavasti se ei ainakaan kasva.

Kyseessä on alueellinen kutnien omistama verkkoyhtiö, jonka tavoitteena ei ole tehdä voittoa omistajilleen vaan tarjota palveluja alueen asukkaille. 



@AsiakasY@  kirjoitti:

Saamani tarjous valokuituliittymästä on 1200 euroa ja kuitu on reilun 300 metrin päässä. Eli mennään reilusti alle kympin per metri. Tosin asiaan varmaankin se, että alueella ei ole kestopäällystettyjä teitä.  Ja hintaa koskee tapausta jos vain yksi mökki ottaa liittymän, useamman mökin tapuksessa hinta arvioidaan uudelleen ja oletettavasti se ei ainakaan kasva.

Kyseessä on alueellinen kutnien omistama verkkoyhtiö, jonka tavoitteena ei ole tehdä voittoa omistajilleen vaan tarjota palveluja alueen asukkaille. 


Ihmisillä on noitten muutaman tonnien alotusmaksujen takia tullut semmonen kuva että kaivamista johon kuuluu kaikki tarvikkeet, työmiehet, kalusto saa jollain kympin metri hintaan. Saatkohan edes ostettua kuitukaapelia ja putkea tuolla hinnalla. Todellinen metri kustannus pyörii varmaan jossain 40-50euron paikkeilla. 

Minulla ja monella muullakin täällä olisi jo kuitu, jos sitä 10€/m sais kotiin päin kaivettua 😁>


Hinnasta on mustaa valkoisella ja en tiedä miten paljon on materiaalikustannukset. Kyse on kunnallisesta toimijasta ja en osaa sanoa miten paljon veronmaksajat sitten tukee verkottamista. Mutta on selvää, että tukee. Ja rehellisyyden nimessä tuo kuidun hinta ei kyllä ole laisinkaan paha jo tällaisenaan, vaikka sen yksin tilaisi. Kokonaisjärkevyyden kannalta tässä "hankkeessa" tulisi tiedustella muidenkin mökkeilijöiden halukkuutta, jotta saisi ns. ison massan liikkeelle ja saada alueelle oma räätälöity sopimus. Tähän tuntui verkkoyhtiössä olevan halua. Alueelle tuotu yhteys on nyt vähän tyhjän panttina kun tulee vain yhteen alueen rakennukseen ja ei taida kovin kovalla käytöllä olla. 

Lisäksi tällä kuituprojektilla alueelle saisi houkuteltua nämä isot pöhöttyneet operaattorit toimittamaan 5G-yhteydet satunnaisille käyttäjille. Se on vain kumma kun jossain alkaa kuituprojekti, niin mobiilioperaattorit melkein kilpaa juoksee 5G-rojujen kanssa alueelle. 



@Pte11@  kirjoitti:

@AsiakasY@  kirjoitti:

Saamani tarjous valokuituliittymästä on 1200 euroa ja kuitu on reilun 300 metrin päässä. Eli mennään reilusti alle kympin per metri. Tosin asiaan varmaankin se, että alueella ei ole kestopäällystettyjä teitä.  Ja hintaa koskee tapausta jos vain yksi mökki ottaa liittymän, useamman mökin tapuksessa hinta arvioidaan uudelleen ja oletettavasti se ei ainakaan kasva.

Kyseessä on alueellinen kutnien omistama verkkoyhtiö, jonka tavoitteena ei ole tehdä voittoa omistajilleen vaan tarjota palveluja alueen asukkaille. 


Ihmisillä on noitten muutaman tonnien alotusmaksujen takia tullut semmonen kuva että kaivamista johon kuuluu kaikki tarvikkeet, työmiehet, kalusto saa jollain kympin metri hintaan. Saatkohan edes ostettua kuitukaapelia ja putkea tuolla hinnalla. Todellinen metri kustannus pyörii varmaan jossain 40-50euron paikkeilla. 

Minulla ja monella muullakin täällä olisi jo kuitu, jos sitä 10€/m sais kotiin päin kaivettua 😁>


Juuri katson hinnoittelua eräästä maaseudun kunnasta, alle 1700 euroa, sisältäen 100 metriä kaivuutöitä kuituineen yms, päätelaite, testaus ja kytkentä. Ylimenevä osuus hinnoiteltuna vajaa 15 euroa metri + muut kulut. Eli ei se joka paikassa lähes ilmaista ole. 



@AsiakasY@  kirjoitti:

Hinnasta on mustaa valkoisella ja en tiedä miten paljon on materiaalikustannukset. Kyse on kunnallisesta toimijasta ja en osaa sanoa miten paljon veronmaksajat sitten tukee verkottamista. Mutta on selvää, että tukee. Ja rehellisyyden nimessä tuo kuidun hinta ei kyllä ole laisinkaan paha jo tällaisenaan, vaikka sen yksin tilaisi. Kokonaisjärkevyyden kannalta tässä "hankkeessa" tulisi tiedustella muidenkin mökkeilijöiden halukkuutta, jotta saisi ns. ison massan liikkeelle ja saada alueelle oma räätälöity sopimus. Tähän tuntui verkkoyhtiössä olevan halua. Alueelle tuotu yhteys on nyt vähän tyhjän panttina kun tulee vain yhteen alueen rakennukseen ja ei taida kovin kovalla käytöllä olla. 

Lisäksi tällä kuituprojektilla alueelle saisi houkuteltua nämä isot pöhöttyneet operaattorit toimittamaan 5G-yhteydet satunnaisille käyttäjille. Se on vain kumma kun jossain alkaa kuituprojekti, niin mobiilioperaattorit melkein kilpaa juoksee 5G-rojujen kanssa alueelle. 


En epäile hintaasi ja tuo sinun hintasi on äärimmäisen halpa. Ja oikeassa olet että näihin kuidun kaivamisiin tosiaan on mahdollista saada tukea valtiolta, joka ainakin jonkun verran kuittaa tuota operaattorin tappiota.

 

On kyllä hassua että osa saa mökillekkin puol ilmaseks kuidun, mutta täällä pääkaupunkiseudulla kuidun hommaaminen on äärimmäisen vaikeata kohtuullisella hinnalla. Ja täällä tuota kuitua kulkee kuitenkin keskimääräsesti paljon lähempänä taloja jo pelkästään laajan VDSL2 saatavuuden takia. Täällä projektit kaatuu siihen että Elisa tai Telia ei vaan saa tarpeeksi halukkaita pientaloalueilta ja sitten antavat kielteisen rakennuspäätöksen. Isoihin yhtiöihin heiltä saa kuidun suhteellisen helposti, mutta pientaloihin äärimmäisen vaikeata.

 

Täälläkin saa yksittäinen ihminen kyllä kuidun omakotitaloonsa, mutta sitten tosiaan maksat ihan kaiken itse ja hinnat liikkuu siellä 10 000 - 20 000 eurossa, mitä se muutaman sadan metrin kaivaminen todellisuudessa maksaa.

 


Vastaa