Skip to main content

Moi!

 

Olisi "feature request"...

Nyt kun kiinteää IP:tä ei nyt saatu, niin saataisiinkos edes valokuituliittymien lähtevä kaista kilpailijoiden tasolle? Monilla muilla operaattoreilla ja etenkin pienemmillä on jo gigaisissa liittymissä 200..jopa 500 Mbit lähtevä kaistaa tarjolla.

 

Telialla tämä on edelleen 100 Mbit. Esimerkiksi omassa tapauksessani lähtevä nopeus on pelkästään keinotekoisesti rajoitettu koska ulos lähtevä kuitu pitäisi olla 10 Gbit. Tekniikka siis tukee, mutta conffaus ei anna. Lähtevän nopeuden nosto ei edellyttäisi mitään muuta kuin muutaman minuutin conffauksen kiinteistökytkimelle, ei olisi iso kustannus toteuttaa ja voisin jopa maksaa siihen kuluvan työajan, koska tiedän ettei kyse ole isosta muutoksesta. Toki en laittaisi pahaksi jos koko lähtevän kaistan limitteri otettaisiin pois.. 🙂>
 

Kuten näkyy, lähtevä kaista on minulle tärkeä, kaikesta liikenteestä melkein 90% on lähtevää ja juuri se on sitten rajoitettu 100 Mbittiin:

13196i5527884AC5F2B1C4.png

 

<<< Muokkaus 9.3.2022 >>>

 

 

@TeroRe  kirjoitti:

Tästä päivästä eli 9.3.2022 alkaen valokuituliittymien up-kaistaan tulee kaksi uutta nopeusluokkaa: 200/200 sekä 1000/500. Uudistus astuu voimaan nykyasiakkaille automaattisesti, eli jos sinulla on nyt 200M tai 1000M kaista niin up-kaista nopeutuu sinulla automaattisesti. Teemme muutokset nykyasiakkaille porrastetusti ja lähetämme asiakkaille tietoa sähköpostitse sitä mukaa, kun ko. alueen tai kohteen muutokset etenevät. Tällä hetkellä tavoitteemme on, että ollaan tehty viimeisetkin muutokset toukokuun loppuun mennessä. Muutos ei vaikuta hinnoitteluun, eikä sinun tai taloyhtiön tarvitse tehdä mitään uudistuksen takia (tai no, päätelaitteen bootti korkeintaan).

 

Uusissa tilauksissa nopeampi uppi on käytössä heti, kun uusi kaista on käytössä. Tai, jos vaihdat vaikka 100M -> 200M kaistaan niin saat uuden nopeammin upin käyttöösi saman tien.

 

Uudistus tosiaan koskettaa vain kuluttaja-asiakkaiden valokuituliittymiä (myös Kotikuitu ja Avoin kuitu), ei kaapeli. 

 


@Nordvindi@  kirjoitti:


Päätös up-kaistan nostosta valokuituliittymiin on nyt olemassa mutta tosiaan aikatauluista en pysty kertomaan ulospäin.

Vihdoin hyviä uutisia! nyt vain toivon ettei se oli mikää 5 vuoden päästä tapahtuva uudistus 🙂>

Nyt sit voidaankin hetkeksi lopettaa tämä Telialle nillitys ja lähdetään kaikki viettämään sitä juhannusta. Korkkaan TeroRe:n viestille kyllä useammankin sihijuoman. Kiitos.


Kyllä siinä voi mennä äkkiä 10 vuotta, kun oikein hissuksiin odotelee. Koirakin lopettaa louskutuksen välillä, kun muistaa heittää kassleria palasen syötäväksi. 

 



@sevk_@  kirjoitti:

Kyllä siinä voi mennä äkkiä 10 vuotta, kun oikein hissuksiin odotelee. Koirakin lopettaa louskutuksen välillä, kun muistaa heittää kassleria palasen syötäväksi. 


10:ssä vuodessa voi loppua koko koira... 🙂>



@SINAD@  kirjoitti:

@sevk_@  kirjoitti:

Kyllä siinä voi mennä äkkiä 10 vuotta, kun oikein hissuksiin odotelee. Koirakin lopettaa louskutuksen välillä, kun muistaa heittää kassleria palasen syötäväksi. 


10:ssä vuodessa voi loppua koko koira... 🙂>


Metaforassa koirat elävät ikuisesti. 🙂> 


Joko uploadit ovat nousseet kuidussa? 

 

Eilen keskustelin aiheesta kaapeliverkon puitteissa ja sieltähän paljastui Telialta sellainen kömmähdys. Modeemit mitä on jaettu halvalla ovat sellaista laatua, etteivät oikein inahtelekaan kuin sen 100 megaa uplinkin osalta tilaajan päästä. 😁> Kuulemma on siitä tulevaisuudesta (Docsis 3.1) jotain päätelty, eli on varmaan siinä korissa missä on uplinkin nostaminen kuluttajaliittymissä ja kiinteä ip ja hukattu se kori. Kuulemma saisi hinnan kuidulle yhtiön jakoon, ei kuitenkaan 10G/10G runkoa saisi. Hirtehistä huumoria jakaa se 1G/100M asuntojen kesken, kun kysyin, että saako kaikki asunnot sitten 1G/1G liittymät kellon ympäri täydellä kaistalla. Ei kuulemma saa. 

 

Jotenkin tuon puhelun jälkeen käväisi mielessä, että koska alkavat jakamaan kiinteisiin yhteyksiin kuluttajapuolella, että "Moikka, viemme kaapelisi/kuitusi 2022 vuoden loppuun mennessä. Tilaa 5G tästä!". 

 

Järki käteen ja verkkoa kehittämään. Muistin mainita myös, että ottaa sen kupariverkon ajatteluun samalla tavalla kuin kuitu. Avartaa ajatuksia, kun tavoitteet ovat kellon ympäri kaistan täydeltä ja 2 ms pingi minimi jitterillä. Jos ei ole tavoitteita, niin tekeminen jää helposti puolivillaiseksi näpertelyksi. 


Modeemit kaapeliin mitä Telia myy, on ihan täyttä koijaamista muutekii eikä ne oikein kestä mitää.. Tuhonnu vuosien aikana varmaan +8 modeemia eri valmistajilta ja eri malleja ennen ku ostin fritzi ja siihen loppu ongelmat.. Joskus kerran 100 vuodessa tyyliin hävitti yhteyden tai jotai mut buuttaamalla läks taas futaan ja toimi taas sen 100 vuotta.. Laitoin yhteen kaapelimodeemii huvikseni vesijäähynki kokeilumieles.. 😅>

 

Mutta itse asiaan.. Ei oo uppeja vielä nostettu valitettavasti.. Kyllähän kuituun saa vaikka mitä nopeuksia mutta se vaatis Telialta sekä asiakkaalta laittamista kättä syvemmälle taskuun 😁>


Valokuidussa (ainakin mulla) on se hyvä puoli, että siinä ei tarvita modeemia. On vaan joko Ethernet-portti tai sitten kuituportti, johon liitytään suoraan omilla laitteilla. Näinollen operaattorilta ei tarvita väkisin sitä kaikista halvinta, pystyssä seisovaa valkoista muovirasiaa jota ei saa edes kiinnitettyä mihinkään (ei edes seinään) sen järjenvastaisen muotoilun takia. Lähestulkoon kaikki modeemit on nykyään sellaisia. Kyllä verkkolaitteiden pitää olla kantti-kertaa-kantti matalan mallisia ja mieluiten 19" räkkiin asennettavissa olevia. Vaadittava kiinteistökytkin on juurikin 19" mallia.


Muovipurnukoita joutuu katselemaan, kun suoraa koaksiaali sfp+ adapteria ei taida olla keksitty vielä. Menee kyllä Udm Pron omituisuudet hukkaan. 😁> Omaan hyllyyn päätynyt muovipurnukka on kyllä urhoollisesti pysynyt hyvin pystyssä, että en tiedä mikä tilastotappio se on. Viimeisin modaus oli reikä kylkeen iso puhallin hissuksiin puhaltelemaan sisälle, lisäksi signaalitasojen laskeminen nollatason nurkille viilensi purkkia vallan mainiosti. Frizboxin 6660 on kiinnostellut, ei taida Telian verkko taipua ihan heti sen toimimiseen näillä seuduin, eikä sen siltaus taida olla varma temppu. (6490 lakkasi 1,5 vuotta sitten toimimasta, kun Telia vähän "päivitti" verkkoaan.)

 

Sääli niitä, jotka muovipurkkia käyttävät reitittimenä ja wlan-tukiasemana. Sisuskalut paistuu kuolioon varmasti alle vuodessa tai viimeistään 2 euron hakkuripoweri pamahtaa alimitoitettuna rikki. Telian immeisen mukaan ihmiset haluaa niitä monitoimimodeemeja, jolloin varmat pelkät modeemit eivät muka mene kaupaksi. Vasta-argumentti tuohon oli, että taitaa Elisalla olla toisenlaiset asiakkaat, kun siellä Technicolorin TC4400 modeemista keskustellaan vastaavalla palstalla edes hieman. 

 

Verkkolaitteena katson kyllä pystykoteloisen tietokoneen opnsenseä tai pfsenseä pyörittelemässä. Tämän nuhapumppu-netin pyörittelyssä taitaa 386sx pyöriä vielä av-lisukkeet päällä vallan mainiosti. 😂> No ei, ehtii Fitletit kehittymään tässä nopeampien nettien kehittymisen varjossa tai jopa Ubiquitin Suricata päivittymään uuteen versioon ja lisäävät av:n. 

 

Tänään hieman avasin keskustelua taloyhtiön hallituksessa, jos jollain aikavälillä kuitua pohditaan. Operaattoriksi ei Telia taida lähteä, kun saman kadun varren yhtiöt ovat DNA:n kuidun perässä.

 


Telian immeinen muuten mainosti, että yritysliittymästä saa vaikka mitä irti. Harmittaa, kun en kysynyt, tarjoaako se nopeutta JA luotettavuutta. 


Kyllä se modeemi vaatii sen tuulettimen kylkeen.. ite en edes käytä ilman tuuletinta tommosia vehkeitä enään.. fritzin 6591 nen siirty kaapelista suoraan kuituun reitittemeks ja kivasti toimii.. tuuletin kuitenkin oltava kylessä.. ei voi kuin suositella kaikille laittamaan tuulettimia kylkiin.. senverran lämpeevät kaikki passiivisesti jäähytetyt vehkeetki..

 

 

Täytyy kyllä myöntää että olen hyvin kateellinen noille Lounean 10G kaistoille.. sellanen linja toisi jo tietynlaista kihelmöintiä tiettyyn paikkaan...


Frizit eivät lämmöstä niin siipeensä ota. Ciscon ajoilta juolahti Technicoloriin tuuletin kylkeen. Jos saa aikaiseksi TC4400:n ostaa, niin siihen saa päällä nätisti puhaltimen. Kun Telia ei hallitse, niin se on kiva laittaa TC4400 sitten päivitykseen saksalaisten huomaan. 6490 oli sellainen muotoilultaan, ettei siinä ollut edes suoraa linjaa kuin pohjassa. 

 

10G/10G tai 100G/100G linja saa ainakin rahapussiin kutinaa. 😁> Gigainen aiheutti jo päivityksiä, kun markettiromuista loppui reititystehoista lähtien energia.

 

Hyvä muuten tätä gigaista Telian on myydä kuparissa, suorituskyky rimaa hipoen, monitoimimodeemi ei jaksa wlanista edes laskennallista maksimia langattomasti tuoda, joten harva edes pohtii sen 450 megaa olevan epänormaali tulos. Pelotellaan sopimusehdoilla, varsinkin kun omakin taannoinen liitenippu ei maininnut kuin kuituliittymän. Liian monta kokkia ja soppa ei saa Michelin-tähteä. 



@sevk_  kirjoitti:

Telian immeinen muuten mainosti, että yritysliittymästä saa vaikka mitä irti. Harmittaa, kun en kysynyt, tarjoaako se nopeutta JA luotettavuutta. 


Mulla on kyllä olemassa yrityspuolen hinnasto ja siinä näkyy olevan yhteyksiä 500/500 Mbit/s asti. Mutta tuollaisen kk-hinta on sen verta suolainen että jopa meikäläinen joka ei säikähdä muutaman kymppitonnin kertaostoksia, säikähtää kuitenkin monen sadan euron kk-maksuja. Tarkat hinnat joudut selvittämän itse, hinnasto on luottamuksellinen. Juoksevat kulut ovat kuitenkin niitä kaikista pahimpia, koska jos niitä on paljon niin siitä tulee mm. sellainen ongelma että olisi aina oltava töissä, kun taas jos kuluja ei ole niin voi vapaammin valita että minkä verran myy sitä ainutkertaista elämäänsä muille.

 

Luotettavuudesta mainittakoon että ne yhteydet on varmennettuja, mutta varmennustienä näyttää olevan mobiiliverkko, joten tiedä sitten sen varmuudesta. Käytännössä jos toi runko kaatuisi missä mun talo on suoraan kiinni, niin silloin kaatuu se mobiilikin..

 

Luonnollisesti Telian yritysnetissä on ne kaikki normaalit ominaisuudet, mitkä kuuluvat Ethernet-muotoiseen yhteyteen. Eli kiinteät IP:t ja symmetrinen nopeus.

 

Itse olen ottamassa varmaankin Seltimilin yritysnettiä kiinteistökytkimen toiseen porttiin, Telian kotikuidun rinnalle niin saan sinne asioita kiinteän IP:n taakse. Mutta niin kauan kun pitää elellä pelkillä sijoitustuotoilla ei kehtaa ottaa yli satasen juoksevaa kk-kulua siitä. Vuonna 2021 kun ei ole tarvinnut tehdä vielä päivääkään ansiotyötä, mutta se ei ole oma valinta eikä siitä kiinni, ettenkö olisi halunnut. Muilta tahoilta on vaan rahat loppu ja R&D seis.


Olisi monta syytä olla iloinen, jos saisi operaattorinsa ja nopeutensa valita vapaasti. Trafilla oli joku tutkimus käynnissä, että onko kaapeliasiakkaalla mahdollisuutta tulevaisuudessa valita operaattorinsa. Siinä jäisi kuituun siirtymisessä muutama vuosi hengähdettävää. Sekin tietysti on pilattu sillä, että jos Telian laitteiden nukkavierujen ratkaisujen läpi tulisi toinen operaattori ja se nopeus leikkautuisi siinä pois. 

 

Hieman vaikuttaa tekosyiltä rajoittaa käyttöä. Aikaa on ollut kymmeniä vuosia tehdä asioita parempaan suuntaan ja on unohtunut astua siihen junaan, joka perille olisi vienyt. 

 

Tekniikan kehitysmaa. 


Kattelin tuossa huvikseni liittymätarjontaa osoitteeseeni.. XL 200 Mbit suurin mitä saa tällä hetkellä eli XXL 1000 Mbit puuttuu.. näkyykö muilla samoin?

Jos muillakin uupuun niin oiskos sieltä kenties tulossa uutta nopeusprofiilia myyntiin.. Hmmm...



@WestSidaz  kirjoitti:

Kattelin tuossa huvikseni liittymätarjontaa osoitteeseeni.. XL 200 Mbit suurin mitä saa tällä hetkellä eli XXL 1000 Mbit puuttuu.. näkyykö muilla samoin?

Jos muillakin uupuun niin oiskos sieltä kenties tulossa uutta nopeusprofiilia myyntiin.. Hmmm...


Näköjään puuttui minultakin... Piti ihan ajaa speedtestiä vielä heti perään, että "ei kai vaan".... ja sekin mokoma säikäytti pahemman kerran kun näytti vain 777 Mbit/s tulosta.. Mutta kun vaihdoin testiserverin DNA Welhoon niin sain onneksi perinteiset lukemtat. Oletus Telian serveri ei vaan antanut enempiä.

 

Toivotaan parasta, että tuo liittyisi XXL nopeusluokan uudistukseen. Jos näin, niin sittenhän asia olisi edennyt kohtalaisen nopeasti sen jälkeen kun se monen vuoden kinuamisen jälkeen saatiin käyntiin.


Jos sieltä nyt jotain tulee ni Toivottavasti jotain mullistavaa ja priimaa eikä mitään marginaali nostoa millä vaan kiusataan ihmisiä ja saadaan ihmiset itkemään uneen siitä pettymyksen määrästä.. 



@SINAD  kirjoitti:

@WestSidaz  kirjoitti:

Kattelin tuossa huvikseni liittymätarjontaa osoitteeseeni.. XL 200 Mbit suurin mitä saa tällä hetkellä eli XXL 1000 Mbit puuttuu.. näkyykö muilla samoin?

Jos muillakin uupuun niin oiskos sieltä kenties tulossa uutta nopeusprofiilia myyntiin.. Hmmm...


Näköjään puuttui minultakin... Piti ihan ajaa speedtestiä vielä heti perään, että "ei kai vaan".... ja sekin mokoma säikäytti pahemman kerran kun näytti vain 777 Mbit/s tulosta.. Mutta kun vaihdoin testiserverin DNA Welhoon niin sain onneksi perinteiset lukemtat. Oletus Telian serveri ei vaan antanut enempiä.

 

Toivotaan parasta, että tuo liittyisi XXL nopeusluokan uudistukseen. Jos näin, niin sittenhän asia olisi edennyt kohtalaisen nopeasti sen jälkeen kun se monen vuoden kinuamisen jälkeen saatiin käyntiin.


Telian testipalvelin on kyllä välillä se hitain. Jostain syystä pingit on ok, että speedtestin työpöytäsofta saa sen ensimmäiseksi vaihtoehdoksi. Vikatilanteissa kannattaa muuten käyttää sitä Telian tuultakin nopeampaa nettisivulla olevaa testiä. 😁> 

 

Kaapelialueella on täysi kattaus nopeusvalikoimaa käytössä. Hienosti alkoi myyntipalvelun chat-luukku pomppimaan, joten kysytään sen 1G/1G yhteyden perään vaihteeksi. Ettei unohdu. 

 

 



@WestSidaz  kirjoitti:

Jos sieltä nyt jotain tulee ni Toivottavasti jotain mullistavaa ja priimaa eikä mitään marginaali nostoa millä vaan kiusataan ihmisiä ja saadaan ihmiset itkemään uneen siitä pettymyksen määrästä.. 


Mikä sen parempi kuin nopeuden nosto joka tuntuu, 0,1 kbit/s. 😁> 

 

Teknisen kehitysmaan korpitaivallus jatkuu sysimustan Telian muotoisen pilven alla.


Mun villi arvaus on että hinta tulee nyt ainakin muuttumaan. Upload-nopeudethan eivät nimittäin ole näkyvillä noissa nykyisissäkään nopeusluokissa, mutta hinnat näkyvät kaikissa. Joten se, että tuo vaihtoehto on nyt otettu pois (toivottavasti päivityksen takia) voisi viitata siihen että hinta ei ole enää jatkossa aivan sama.



@SINAD  kirjoitti:

Mun villi arvaus on että hinta tulee nyt ainakin muuttumaan. Upload-nopeudethan eivät nimittäin ole näkyvillä noissa nykyisissäkään nopeusluokissa, mutta hinnat näkyvät kaikissa. Joten se, että tuo vaihtoehto on nyt otettu pois (toivottavasti päivityksen takia) voisi viitata siihen että hinta ei ole enää jatkossa aivan sama.


Voihan olla otettu pois sopimusehtojen uudelleen kirjoittamista. Ovat toisinaan ollut melkoista sekamelskaa, joten toivon pienen ryhtiliikkeen otetun sen osalta. 

 

Uploadeista on epämääräisiä mainintoja, johtuen teksteissä vilahtavista outouksista. Ovat tähän mennessä paketit olleet yhdessä kuitu/kaapeli ja saattavat tehdä nyt valo ja kupari paketit erilleen. Kuparin tekniset ratkaisut on tehty oudosti, niin sieltä ei saada yli 112 megaista lähtöä tehtyä. Jolloin sitä ei valokuidun pakettiin sitoa sen enempää huomiota herättämättä, kun toiseen saa 1T ja toiseen hikisen 100M. 

 

Elisa oli taannoin vain nostellut uploadeja nostamatta hintoja. Pyytämättä kuten taannoiselle pääministerille faksit. 


Eiköhän kyse ole vain teknisestä häiriöstä Telian järjestelmässä. Ei kannata innostua liikaa. 


Pari viikkoa sitten lakkasi näkymästä itselle tuo 1000M vaihtoehto. Mutta liittymä toimii edelleen ihan oikein ja bitti kulkee. 


Myöskään omilta sivuilta ei onnistu nyt valokuituliittymän tilaustietojen katselu. Liittymälistalla se sinänsä näkyy samalla nimikkeellä kuin laskussa, mutta jos yrittää klikata littymän tiedot auki, niin tulee että hups... Mobiililittymissä sensijaan näkyy tiedot.. Selkeesti nyt kuituliittymissä menossa jotain. Toivottavasti hyvää.

 


Oli pakko itekki tarkistaa niin samat vanhat kuituvaihtoehdot oli noooh ehkä ne pikkuhiljaa tekee jotain...


Ei onnistunut kuitua edes tilaamaan. 😁> 


Näyttäisi olevan joku häikkä Telian palveluissa: lapsen liittymän saldotiedot näkyvät, mutta vaimon ei. Samat liittymät kummallakin. Ei siis kannata taaskaan innostua liikaa.


Vastaa