Skip to main content

Moi!

 

Olisi "feature request"...

Nyt kun kiinteää IP:tä ei nyt saatu, niin saataisiinkos edes valokuituliittymien lähtevä kaista kilpailijoiden tasolle? Monilla muilla operaattoreilla ja etenkin pienemmillä on jo gigaisissa liittymissä 200..jopa 500 Mbit lähtevä kaistaa tarjolla.

 

Telialla tämä on edelleen 100 Mbit. Esimerkiksi omassa tapauksessani lähtevä nopeus on pelkästään keinotekoisesti rajoitettu koska ulos lähtevä kuitu pitäisi olla 10 Gbit. Tekniikka siis tukee, mutta conffaus ei anna. Lähtevän nopeuden nosto ei edellyttäisi mitään muuta kuin muutaman minuutin conffauksen kiinteistökytkimelle, ei olisi iso kustannus toteuttaa ja voisin jopa maksaa siihen kuluvan työajan, koska tiedän ettei kyse ole isosta muutoksesta. Toki en laittaisi pahaksi jos koko lähtevän kaistan limitteri otettaisiin pois.. 🙂>
 

Kuten näkyy, lähtevä kaista on minulle tärkeä, kaikesta liikenteestä melkein 90% on lähtevää ja juuri se on sitten rajoitettu 100 Mbittiin:

13196i5527884AC5F2B1C4.png

 

<<< Muokkaus 9.3.2022 >>>

 

 

@TeroRe  kirjoitti:

Tästä päivästä eli 9.3.2022 alkaen valokuituliittymien up-kaistaan tulee kaksi uutta nopeusluokkaa: 200/200 sekä 1000/500. Uudistus astuu voimaan nykyasiakkaille automaattisesti, eli jos sinulla on nyt 200M tai 1000M kaista niin up-kaista nopeutuu sinulla automaattisesti. Teemme muutokset nykyasiakkaille porrastetusti ja lähetämme asiakkaille tietoa sähköpostitse sitä mukaa, kun ko. alueen tai kohteen muutokset etenevät. Tällä hetkellä tavoitteemme on, että ollaan tehty viimeisetkin muutokset toukokuun loppuun mennessä. Muutos ei vaikuta hinnoitteluun, eikä sinun tai taloyhtiön tarvitse tehdä mitään uudistuksen takia (tai no, päätelaitteen bootti korkeintaan).

 

Uusissa tilauksissa nopeampi uppi on käytössä heti, kun uusi kaista on käytössä. Tai, jos vaihdat vaikka 100M -> 200M kaistaan niin saat uuden nopeammin upin käyttöösi saman tien.

 

Uudistus tosiaan koskettaa vain kuluttaja-asiakkaiden valokuituliittymiä (myös Kotikuitu ja Avoin kuitu), ei kaapeli. 

 


@TeroRe@  kirjoitti:

@Nordvindi@  kirjoitti:

Älkääpä unohtako tätä threadia siellä Telialla.


Otanpa uuden (sisäisen) rundin asian tiimoilta, per heti. Palaan kun saan tuoretta tilannetietoa.


Tässä on sekin hauskuus, kun mobiiliverkossa alkaa nyt viime vuosien kehityksen myötä saamaan ihan käytännössäkin yli 100Mbps lähetysnopeuksia jopa 4G-puolella, hassua että valokuitu jää jalkoihin.



@jessenic@  kirjoitti:
Tässä on sekin hauskuus, kun mobiiliverkossa alkaa nyt viime vuosien kehityksen myötä saamaan ihan käytännössäkin yli 100Mbps lähetysnopeuksia jopa 4G-puolella, hassua että valokuitu jää jalkoihin.

Eiköhän se ole just Telian tarkoituskin. Etenkin 5G pitää saada näyttämään paremmalta kuin valokuitu. Perus kansalaisia on niin helppoa älyyttää, nielevät kaiken mitä sanotaan ilman kritiikkiä ja ihan oikeasti siis elävät siinä uskossa että 5G on parasta mitä rahalla saa. Jotta tämä illuusio ei pääsisi särkymään, on pakko hidastaa kuitua.

 

Mutta latenssissa eivät sentään kuitua voita - ellei sitten laiteta sinnekin jotain keinotekoista hidastusta kuitupuolelle.



@SINAD@  kirjoitti:
Eiköhän se ole just Telian tarkoituskin. Etenkin 5G pitää saada näyttämään paremmalta kuin valokuitu. Perus kansalaisia on niin helppoa älyyttää, uskovat kaiken mitä sanotaan ihan nielemättä ja ihan oikeasti siis elävät siinä uskossa että 5G on parasta mitä rahalla saa. Jotta tämä illuusio ei pääsisi särkymään, on pakko hidastaa kuitua. Mutta latenssissa eivät sentään kuitua voita - ellei sitten laiteta sinnekin jotain keinotekoista hidastusta kuitupuolelle.


Tästä ollaan juteltu aiemminkin mutta otetaan toki uudemman kerran:



 



Valokuidun nopeus on ollut tällainen jo ennen 5G:täkin. 5G ei siis ole tuonut rajoituksia valokuituun ja sama toisinpäin eli valokuitua ei rajoiteta että 5G myisi paremmin. 



Missä sanotaan, että 5G on parasta mitä rahalla saa? Joissain kohteissa näin voi toki ollakin, jos kuitua ei kohtuu rahalla saa, mutta jos puhutaan valtakunnantasolla niin missä sanotaan näin?


Niin.. Ei ole tuonut rajotuksia kuidun nopeuksiin.. Kun Telia elää Suomessa vielä jotain 2010 lukua nopeuksillaan.. 1000/100 oli kova sillon.. Nykyään auttamatta jäljessä ja noloa kun Virossa ja Svenssoneilla on mutta Suomi skipattu nopeemmissa liittymissä.. Telian kokoselta konsernilta noloa tällänen teknillinen jälkeenjääminen..

Siinä se kuidun rajottaminen on.. Myydään ikivanhaa tuotetta.. Se on rajoite.. Kuidussa pitäs kuiteki olla vähintää se 1000/1000 nykyaikana ja mobiiliin huomattavasti sopivampi tuo 1000/100 kun ei ne lelumastot kestä kuitenkaan kaikkea liikennettä tovin päästä kun 5G ruuhkautuu.. 


5G:n takia operaattorit ovat investoineet runkoverkkoon, uskoisin myös Telian näin koko ajan tekevän. Luulisi sieltä päivitetystä runkoverkosta kapasiteettia löytyvän.



@TeroRe@  kirjoitti:

Missä sanotaan, että 5G on parasta mitä rahalla saa? Joissain kohteissa näin voi toki ollakin, jos kuitua ei kohtuu rahalla saa, mutta jos puhutaan valtakunnantasolla niin missä sanotaan näin?


Tarkoitan tällä yleistä medianäkyvyyttä. 5G:tä rummutetaan joka tuutista, mainosta tulee niin TV:stä kuin muutenkin ihan kaikkialta. Samaan aikaan esim. valokuitua ei mainosteta missään. Niinpä kadulta napattu "mattimeikäläinen" kyllä tietää mikä on 5G, mutta ei välttämättä ole koskaan kuullutkaan valokuidusta. Ja sitten ne jotka "tietävät aina kaikesta kaiken" levittävät julkisesti mm. sellaista legendaa että 5G syrjäyttää valokuidun (vaikka itse 5G:kin tulee sieltä kuidusta). Siinä määrin toki osittain tottakin, että jos kuituliittymien ei anneta toimia niille ominaisella nopeudella niin aivan oikeasti voisi käydä vielä noinkin, jos parempaa tekniikkaa heikennetään tahallaan.

 

Tähän liittyen toivoisinkin Telian näyttävän että olin väärässä - poistamalla turhat nopeusrajoitteet ja antamalla jo asennetun tekniikan toimia sillä teholla, mille se on suunniteltu toimimaan - ja kuten esimerkiksi naapurimaissa (Ruotsi/Viro) jopa Telian kotiliittymät olisivat 1000/1000 Mbit/s...



@WestSidaz@  kirjoitti:

Siinä se kuidun rajottaminen on.. Myydään ikivanhaa tuotetta.. Se on rajoite.. Kuidussa pitäs kuiteki olla vähintää se 1000/1000 nykyaikana ja mobiiliin huomattavasti sopivampi tuo 1000/100 kun ei ne lelumastot kestä kuitenkaan kaikkea liikennettä tovin päästä kun 5G ruuhkautuu.. 


Sekin on mielestäni merkillepantavaa että tämä kiinteiden yhteyksien keinotekoinen rajoittaminen koskee etupäässä samoja operaattoreita jotka rummuttavat esimerkiksi 5G:tä. Jos sattuu asumaan alueella jossa on jokin pienempi, pelkästään kiinteisiin kuituyhteyksiin keskittynyt operaattori niin sielläpä ei tuollaisia rajoituksia olekaan - tai ainakin on rahalla saatavissa se ihan täysikin nopeus.


Telialla on 5G-lähettiläitä. Kuitu-lähettiläitä en ole nähnyt. Kyllä se jotain kertoo. 


Varsinkin kun lähtökohtasesti 5G on pitemmän päälle susi.. sama käy 5G lle myös kun kaikille edellisillekki G yhteyksille.. yhteydet lisääntyy.. median kulutus lisääntyy.. mastot menee tukkoon ja siinähän sitä sitten taas ollaan ja mietitään että missä meni vikaan... Kuidussa taas ei tätä ongelmaa ole.. sinne voidaan HALUTESSAAN helposti pumpata lisää kapasiteettia kohtuullisella hinnalla verrattuna siihen että pitää jatkuvasti mastoja päivittää ja miettiä mitä tehdään kun ei kapasiteetti riitäkkään kun kotona 3-6 henkeäkin käyttää samaa 5G mobiilia minkä myyntimies lupas et riittää kaikkeen käyttöön.. Myyntimiehet ne ovatkin hassuja kavereita kyllä..

 

5G/Mobiilin pitäs olla ainoastaan kuitua TUKEVA tekniikka... ei toisteperi.. Kuitu ekana.. sitten mobiilit..

Toki mobiilissa se hyvä puoli että se on jatkuva lypsylehmä ja sillä työllistävä vaikutus.. asentajat tekee kovasti duunia ja ihmiset ostaa jatkuvasti uusia laitteita kun edellinen tekniikka kyykkää ja nyt ois tällänen ja tällänen uus juttu tarjolla ja ihmiset ostaa kun eivät tiedä paremmasta..

 

Sitten taas jos ajateltas siltä kannalta että kun laitetaan kerralla kunnon kuidut rokkaaamaan ja laitteistot kuntoon niin siellä ei tarvii mitään tehdä vuosiin ja vuosiin ellei jotain hajoa ja se on pelkkää rahan tuloa koska kuitu on vakaa, nopea ja mahdollistaa suuria nopeuksia.. Puhumattakaan siitä että ed mainitut 3-6 henkilöä perheessä kovalla käytöllä saavat kuidusta paljon enemmän hyötyä ilman hermojen menetystä verrattuna mobiiliin.. 



@tonde88@  kirjoitti:

Telialla on 5G-lähettiläitä. Kuitu-lähettiläitä en ole nähnyt. Kyllä se jotain kertoo. 


Tätäpä tuolla itsekin totesin toisessa ketjussa. Jotain "lähettiläitä" on kuulemma aikoinaan ollut mutta se tarkoittaa sellaista joka on yrittänyt epätoivoisesti saada naapureita mukaan esim. avoinkuitu-hankkeeseen, joka ei toteudu käytännössä lainkaan jos ei saada suurinta osaa porukasta innostumaan. Tai siis tällainen oli kyseinen hanke ainakin täällä päin. Eli tavallaan koko valokuidun markkinointi on ulkoistettu.

 

5G lähettilästä en sensijaan aivan ymmärrä, 5G tulee joka paikkaan väkisin halusit tai et, eikä siihen tarvitse houkutella ketään mukaan.. Silti moisesta saa mm. VIP-statuksen jne. joita ei kiinteän verkon asiakkailla taida juurikaan nähdä.


Nappasin kommentistasi alla olevan lainaukseeni:



 




@SINAD@  kirjoitti:
...tämä kiinteiden yhteyksien keinotekoinen rajoittaminen...


Ja vastaan siihen jo aiemmin kerrotulla:



 




@Merja_J@  kirjoitti:
Se on ihan totta, että osaan kohteista meillä on tekninen kyvykkyys tehdä tällainen uudistus. Mutta, vain osaan kohteista. Ja vain tekninen kyvykkyys. Loppuihin kohteisiin tarvitaan uutta laitteistoa sekä mahdollisesti uutta sisäkaapelointia ja niin edelleen. Näiden lisäksi tarvitaan muutoksia myös tuotteistukseen ja järjestelmiin. Pitkä selostus, pointti kuitenkin siinä että pelkkä tekninen kyvykkyys (ja vain osassa kohteita) ei suoraan mahdollista muutoksia.


Keinotekoinen rajoittaminen kuulostaa siltä, että esim. softalla olisi rajoitettu nopeus tiettyyn tasoon ja jostain käyttöliittymästä voitaisiin napsauttaa lisää nopeutta. Näin ei kuitenkaan ole, muutos edellyttää tuote- ja tarjoama sekä osin myös "rauta"muutoksesta.



 



Ymmärrän, että siltä voi näyttää, että up-kaistan nopeus on helppo toteuttaa ja että nykyinen taso on vain määritelty arvo johonkin käyttöliittymään. Näin ei kuitenkaan ole, asia ei ole näin yksinkertainen.



@SINAD@  kirjoitti:



@tonde88@  kirjoitti:


Telialla on 5G-lähettiläitä. Kuitu-lähettiläitä en ole nähnyt. Kyllä se jotain kertoo. 






Tätäpä tuolla itsekin totesin toisessa ketjussa. Jotain "lähettiläitä" on kuulemma aikoinaan ollut mutta se tarkoittaa sellaista joka on yrittänyt epätoivoisesti saada naapureita mukaan esim. avoinkuitu-hankkeeseen, joka ei toteudu käytännössä lainkaan jos ei saada suurinta osaa porukasta innostumaan. Tai siis tällainen oli kyseinen hanke ainakin täällä päin. Eli tavallaan koko valokuidun markkinointi on ulkoistettu.






Ymmärrän, että olet ja olette turhautunut, toivoisin kuitenkin ettet turhaa värittäisi ja olettaisi asioita. Mistä olet saanut päähäsi, että kuitulähettiläät ovat tehneet "työtään" epätoivoisesti? En toki epäile, että naapureiden mukaan saaminen laajakaistahankkeisiin olisi (ollut) mitenkään helppoa, ihmiset vertaavat tosi helposti (itse mukaan lukien) kuidun rakennuskustannuksia jotka ovat nelinumeroisia versus mobiilikaista muutama kymppi kuussa.



 



Jos rakentaisin uuden talon niin kuidun rakentamiskustannukset "uppoaisivat" helposti kokonaiskuluihin mitä talon rakentamisessa muutoinkin tulee. Olemassa olevaan kohteeseen kuidun rakentaminen ja sen kustannukset ovat toki samat mutta niitä tulee tarkasteltua eri tavalla.



 




@SINAD@  kirjoitti:


5G lähettilästä en sensijaan aivan ymmärrä, 5G tulee joka paikkaan väkisin halusit tai et, eikä siihen tarvitse houkutella ketään mukaan.. Silti moisesta saa mm. VIP-statuksen jne. joita ei kiinteän verkon asiakkailla taida juurikaan nähdä.






5G (ja muut uudet teknologiat) ovat alussa pitkän aikaa sellaisia, että suuri yleisö ei tiedä mikä se on oikein on. Mitä sillä voi tehdä. Mikä hyöty siitä on. Tämä on yksi syy Telia 5G lähettiläille. Toinen syy on se, että näin saadaan uutta luettavaa, muutakin kuin ongelmanratkaisua joka on se Yhteisön perusta.



 



Jos haluat niin anna palaa, Yhteisö on vapaa alusta kaikille. Näytä mitä kuitulähettilyys voisi täällä tarkoittaa 🙂>


Olette sentään saaneet tuotteistettua uuden 5G-liittymän. https://www.telia.fi/dot/5g/ Kyseinen liittymähän sotii kiinteähintaisena Telia Dotin alkuperäistä ideaa vastaan, joten se on merkittävä muutos tuotteistukseen. 

EDIT: Toisaalta ette ole vielä saaneet aikaiseksi Telia Dotiin edes Voltea/VoWifiä. 



@tonde88@  kirjoitti:


Olette sentään saaneet tuotteistettua uuden 5G-liittymän. https://www.telia.fi/dot/5g/ Kyseinen liittymähän sotii kiinteähintaisena Telia Dotin alkuperäistä ideaa vastaan, joten se on merkittävä muutos tuotteistukseen. 






Tottakai ollaan, kehitystä tapahtuu koko ajan eri suunnilla. Backlogi on pitkä.



 




@tonde88@  kirjoitti:


EDIT: Toisaalta ette ole vielä saaneet aikaiseksi Telia Dotiin edes Voltea/VoWifiä. 






Aina on kulmia joita hioa. VoLTE on tulossa Dotiin.



@TeroRe@  kirjoitti:

Keinotekoinen rajoittaminen kuulostaa siltä, että esim. softalla olisi rajoitettu nopeus tiettyyn tasoon ja jostain käyttöliittymästä voitaisiin napsauttaa lisää nopeutta. Näin ei kuitenkaan ole, muutos edellyttää tuote- ja tarjoama sekä osin myös "rauta"muutoksesta. 


Siis kyllä tämä rajoite on täysin keinotekoinen. Kaikki tekniikka on symmetristä ja oikeasti dataa lähtee talosta ulos täysi giga. Asia näkyy jopa speedtestissä: kun upload-testi alkaa, käväisee nopeus useissa sadoissa megabiteissä/sek ja sen jälkeen rajoitin hyppää kehiin ja rajoittaa sen noin 100 Mbit/s. Mitään rautamuutoksia ei nyt siis ainakaan tarvita, kaikki tarvittava on ollut olemassa jo vuosia.

 

Lisäksi vetoan edelleen siihen, että naapurimaissa tällaista ei ole. Miksi suomessa on? Miten Telia on onnistuntu naapurimaissa saamaan symmetrisen gigaisen kotinetin, mutta ei suomessa? Mikä täällä on nyt niin vaikeaa? Kaikki panostus pelkästään 5G kehityksessä? Onko kaikki kiinteän verkon kehitysporukka siiretty 5G kehitykseen?



@TeroRe@  kirjoitti:

@  kirjoitti:

@tonde88@  kirjoitti:

Telialla on 5G-lähettiläitä. Kuitu-lähettiläitä en ole nähnyt. Kyllä se jotain kertoo. 


Tätäpä tuolla itsekin totesin toisessa ketjussa. Jotain "lähettiläitä" on kuulemma aikoinaan ollut mutta se tarkoittaa sellaista joka on yrittänyt epätoivoisesti saada naapureita mukaan esim. avoinkuitu-hankkeeseen, joka ei toteudu käytännössä lainkaan jos ei saada suurinta osaa porukasta innostumaan. Tai siis tällainen oli kyseinen hanke ainakin täällä päin. Eli tavallaan koko valokuidun markkinointi on ulkoistettu.


Ymmärrän, että olet ja olette turhautunut, toivoisin kuitenkin ettet turhaa värittäisi ja olettaisi asioita. Mistä olet saanut päähäsi, että kuitulähettiläät ovat tehneet "työtään" epätoivoisesti? En toki epäile, että naapureiden mukaan saaminen laajakaistahankkeisiin olisi (ollut) mitenkään helppoa, ihmiset vertaavat tosi helposti (itse mukaan lukien) kuidun rakennuskustannuksia jotka ovat nelinumeroisia versus mobiilikaista muutama kymppi kuussa.🙂>


On se oikeasti melko epätoivoista etenkin jo olemassaolevilla omakotitalo-alueilla, ottaen huomioon että esim. avoinkuitu taisi vaatia sen että suurin osa taloista pitäisi saada mukaan ennen kuin hanke edes koskaan toteutuu.

 

Pääsyy toivottomuuteen lienee suomalaisten yleinen saituus tai jopa vähävaraisuus, aivan liian moni kokee jopa reilun tonnin rakennuskustannukset täysin ylivoimaiseksi. Taustalla tuntuu olevan selainen yleinen asenne että kaikki pitää saada ja toteuttaa aina halvimman mukaan, eikä sillä ole mitään väliä miten asiat toimii. Perisuomalaista ajatusmallia kuvastaa hyvin se, että kansa jaksaa juosta valkoisten muoviämpäreiden perään. Ja markkinat vastaavat tähän tarpeeseen: tarjotaan sitten sitä halvinta pelkästään. On esimerkiksi olemassa lukusia erilaisia tuotteita, joiden suomiversiosta on karsittu ominaisuuksia pois. Kojetaulussa on kyllä paikkoja nappuloille, mutta ei ole niitä nappuloita mitä muualla maailmassa on. Samasta syystä kai kuidunkin lähtevä kaista on suomessa rajoitettu, mutta muualla maailmassa ei. Samaan aikaan 5G sopii suomalaisille hyvin, koska koko elämä pyörii jo muutenkin pelkän puhelimen ympärillä ja myös saituutta pystyy hyvin toteuttamaan koska koko kodin nettiyhteydetkin voi hoitaa puhelin hotspottina - sillähän ei ole mitään väliä että miten huonosti se toimii, eikä edes ymmärretä kuinka huonosti se toimii koska ei ole missään koettu millainen on hyvin toimiva nopea netti.


Tein pari videota.

 

Tässä ekana speedtest kokonaisuudessaan:

 

Sitten vielä hidastettuna muutama frame kohdasta, jossa upload-testi alkaa. Tässä näkyy, miten data ryntää aluksi minkä ehtii eli nopeus nousee samalla tavalla kuin download-testin alussakin, mutta sitten rajoitin hyökkää kehiin ja alkaa rajoittaa:

 

Mitä muuta tämä on, kuin keinotekoista rajoittamista?

 

Ja ei: vika ei ole speedtest-applikaatiossa, sama ilmiö näkyy myös mm. levypalvelimen statistiikassa kun aloittaa esim. backupit pilveen.



@SINAD@  kirjoitti:
Siis kyllä tämä rajoite on täysin keinotekoinen. Kaikki tekniikka on symmetristä ja oikeasti dataa lähtee talosta ulos täysi giga. Asia näkyy jopa speedtestissä: kun upload-testi alkaa, käväisee nopeus useissa sadoissa megabiteissä/sek ja sen jälkeen rajoitin hyppää kehiin ja rajoittaa sen noin 100 Mbit/s. Mitään rautamuutoksia ei nyt siis ainakaan tarvita, kaikki tarvittava on ollut olemassa jo vuosia.


Keskustelu kiertää nyt kehää. Uudistus vaatii tosiaan muutakin kuin vain hiiren klikkauksen, ymmärrän toki ettei sitä voi tietää muut kuin talon henkilökunta mutta näin asia kuitenkin on. En tykkää toistaa samoja asioita 🙂>



 




@SINAD@  kirjoitti:


Lisäksi vetoan edelleen siihen, että naapurimaissa tällaista ei ole. Miksi suomessa on? Miten Telia on onnistuntu naapurimaissa saamaan symmetrisen gigaisen kotinetin, mutta ei suomessa?






Kuten tiedät niin Ruotsissa on muutenkin erilainen strategia kiinteän netin suhteen ihan valtiotasolta lähtien. Siellä valtio on tukenut kiinteän netin rakentamista ja siten kiinteä netti on siellä kotitalouksissa (ihan) erilaisessa roolissa kuin meillä Suomessa. Näin on ollut jo vuosia. 



 



Suora vertailu ei siinä mielessä ole kannattavaa. Eikä kyse ei ole onnistumisesta.



@TeroRe@  kirjoitti:


Kuten tiedät niin Ruotsissa on muutenkin erilainen strategia kiinteän netin suhteen ihan valtiotasolta lähtien. Siellä valtio on tukenut kiinteän netin rakentamista ja siten kiinteä netti on siellä kotitalouksissa (ihan) erilaisessa roolissa kuin meillä Suomessa. Näin on ollut jo vuosia. 

 

Suora vertailu ei siinä mielessä ole kannattavaa. Eikä kyse ei ole onnistumisesta.


Nyt menee kyllä selittelyt niin ihmeellisiksi. Miten tuo liittyy siihen että Suomessa Telia ja moni muu operaattori ohjelmallisesti rajoittavat yhteyksiä ilman järkevää syytä? 



@tonde88@  kirjoitti:

@TeroRe@  kirjoitti:


Kuten tiedät niin Ruotsissa on muutenkin erilainen strategia kiinteän netin suhteen ihan valtiotasolta lähtien. Siellä valtio on tukenut kiinteän netin rakentamista ja siten kiinteä netti on siellä kotitalouksissa (ihan) erilaisessa roolissa kuin meillä Suomessa. Näin on ollut jo vuosia. 

 

Suora vertailu ei siinä mielessä ole kannattavaa. Eikä kyse ei ole onnistumisesta.


Nyt menee kyllä selittelyt niin ihmeellisiksi. Miten tuo liittyy siihen että Suomessa Telia ja moni muu operaattori ohjelmallisesti rajoittavat yhteyksiä ilman järkevää syytä? 


Telia (ja muut operaattorit) kun ilmeisesti on teettänyt jotain erikoisrautaa, jonka latausnopeus on korkeintaan 100 megaa ja upload 1000 megaa. Ihan kannattavaa varmaan kun kaikki muu rauta kaupoissa toimii täydellä duplexilla. Ei sitä verkkoja vaan millään standardi vehkeillä kannata rakentaa. 



@tonde88@  kirjoitti:
Nyt menee kyllä selittelyt niin ihmeellisiksi. Miten tuo liittyy siihen että Suomessa Telia ja moni muu operaattori ohjelmallisesti rajoittavat yhteyksiä ilman järkevää syytä? 


Harmi, että koet kysymykseen vastaamisen selittelyksi. Yritän keskustella, tuodaan pöytään eri näkökulmia.



 



Kuten kirjoitin niin kyse ei ole onnistumisesta = siellä tämä olisi onnistuttu rakentaa ja Suomessa ei. Kyllä mekin voidaan tuo rakentaa, mutta tosiaan se vaatii nimenomaan rakentamista, hiiren klikkaus ei riitä. 



 



---



 



Kuten lupasin niin kysyin tuoreen tilannetiedon toiveenne osalta ja ikävä kyllä uutta kerrottavaa ei ole. Alla oleva, joulukuulla kirjoitettu kommentti on siis edelleen ajan tasalla:



 




@SaJoonas@  kirjoitti:


Kiitokset ideasta ja toiveesta sekä aktiivisesta keskustelusta asian ympärillä. Olemme käyneet keskustelua meidän tuote- ja businessihmisten kanssa lähtevän kaistan uudistamiseen liittyen. Sain kuulla, että toistaiseksi meille ei ole tullut isommissa määrin toiveita nopeammasta upload-kaistasta ja siksi muutos ei ole juuri nyt kehitysputkessa. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeastikin. Elämme tottakai ajassa mukana ja tiedostamme, että nykyään uppaillaan erilaisia videoita ja tiedostoja, striimaillaan sekä tehdään etätöitä, missä nopeammasta uppikaistasta olisi ehdottomasti hyötyä. Jos yhä useampi asiakas kokee tarvitsevansa nopeampaa lähetysnopeutta tulevaisuudessa, niin asia otetaan meillä jälleen tarkempaan tarkasteluun.






Ja lisään vielä, kuten aiemminkin on kerrottu, että kyllä, asiasta keskustellaan täällä Yhteisössä mutta luodakseni tälle perspektiiviä niin katsoin tämän ketjun statseja:



 





  • Perustettu 5.10.2019


  • Lukukertoja yhteensä noin 8000, sivulatauksia yhteensä noin 20 000


  • Jäseniä jotka kirjoittaneet ketjuun vähintään kerran: 28 (poistin näistä järjestävän tahon kirjoittelijat, itseni mukaan lukien)




En missään nimessä väheksy nyt mitään vaan peilaan tilannetta kokonaiskuvaan ja siihen, että kuinka paljon meillä onkaan valokuituasiakkaita. En saa kertoa lukua mutta voitte kuvitella, että niitä on kuitenkin paljon. 28 kirjoittelijaa (joista kaikki ei edes toivo nopeampaa uppia kuituun) on pieni osa suhteessa kaikkiin kuituasiakkaisiin.



 



Toiveenne on tiedossa ja noteerattu, todellakin. Mutta tilanne on sama mikä aiemmin.



@TeroRe@  kirjoitti:

@tonde88@  kirjoitti:
Nyt menee kyllä selittelyt niin ihmeellisiksi. Miten tuo liittyy siihen että Suomessa Telia ja moni muu operaattori ohjelmallisesti rajoittavat yhteyksiä ilman järkevää syytä? 

Harmi, että koet kysymykseen vastaamisen selittelyksi. Yritän keskustella, tuodaan pöytään eri näkökulmia.

 

Kuten kirjoitin niin kyse ei ole onnistumisesta = siellä tämä olisi onnistuttu rakentaa ja Suomessa ei. Kyllä mekin voidaan tuo rakentaa, mutta tosiaan se vaatii nimenomaan rakentamista, hiiren klikkaus ei riitä. 


Mitä rakentamista muutoksen tekeminen oikein vaatii? Kysehän on kuitenkin ohjelmallisesta rajoituksesta, joten rakentaminen on hölynpölyä. 



@tonde88  kirjoitti:

Mitä rakentamista muutoksen tekeminen oikein vaatii? Kysehän on kuitenkin ohjelmallisesta rajoituksesta, joten rakentaminen on hölynpölyä. 






En tosiaan tykkää toistaa itseäni, lainasin tähän liittyvän kommentin muutama tunti sitten. Löytyy edelliseltä sivulta 🙂>



@TeroRe@  kirjoitti:

@tonde88@  kirjoitti:

Mitä rakentamista muutoksen tekeminen oikein vaatii? Kysehän on kuitenkin ohjelmallisesta rajoituksesta, joten rakentaminen on hölynpölyä. 


En tosiaan tykkää toistaa itseäni, lainasin tähän liittyvän kommentin muutama tunti sitten. Löytyy edelliseltä sivulta 🙂>


Mutta kun se ei vastaa kysymykseeni. Mitä rakentamista 1000/100->1000/1000 vaatii? Jos joissain kohteissa on 100/100-kytkin niin se ei vaikuta kohteisiin joissa on 1000/1000-kytkin. Rakennuksen sisäkaapelointi on omistajan vastuulla eikä vaikuta Telian tekemisiin mitenkään. 


En näe muuta syytä kuin että suomessa valokuituasiakkaat ovat vain "parasta B ryhmää". Mobiiliasiakkaat ovat sensijaan VIP-asiakkaita. Todennäköisesti tulemme näkemään täydet upload-nopeudet ainoastaan 5G:ssä, emme Telian kuidussa. Kaipa tuon keinotekoisen rajoittimen rakentamiseen on mennyt niin paljon rahaa että nyt siitä ei raaskita luopua.


Vastaa