Langattoman verkon nopeus

  • 3 December 2019
  • 4 kommenttia
  • 4 katselukertaa

Minulla on viisi vuotta vanha Zyxel. Linkissä malli.

https://www.verkkokauppa.com/fi/questions/product/6467/dmrtx

 

Käytössäni on Laajakaista Valokuitu / Ethernet

·         Nopeus: 70-100M. 

Langaton nopeus nopeustestillä 43.34 mbps ulos.

 

Kävin Telian liikkeestä testiin modeemin Technicolor tg799tsvac xtream, jossa nopeus on testin mukaan 48.38 mbps ulos langattomana.

 

Kun laitan kiinteän piuhan kannettavan tietokoneen ja Zyxelin väliin, nopeus ei muutu.

Kun laitan kiinteän piuhan kannettavan ja Technicolorin väliin, nopeus nousee peräti 98.22 mbps:ään ulos.

 

Miksi en saa Zyxelissä nopeutta nousemaan kun laitan kiinteän piuhan?

Onko olemassa modeemia, jossa saa langattomana nopeuden nousemaan tuonne 70-90 mbps:n tienoille?


4 kommenttia

Tarkoitin siis nopeudet ovat sisään päin eikä ulos päin. :)

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +13

Moikka @Irra64 ja tervetuloa Telia Yhteisöön! Mukavaa kun päätit kirjoittaa tänne. Yhteisöstä löydät varmasti mielenkiintoista luettavaa ja keskusteluja, joihin osallistua!

 

Hyvät testailut tehtynä valmiiksi. Tilanne on siis selkeä: Zyxelin modeemissa jokin hidastuttaa yhteyttä, jos käytit siis samaa verkkokaapelia. Ensinmäinen hoito Zyxelille voisi olla sen tehdasasetuksien palautus. Tarkempi ohje löytyy laitteen käyttöoppaasta, yleensä se kuitenkin tapahtuu painamalla n. 10 sekunttia Reset -painiketta pohjassa. 

Langattoman verkon nopeuteen vaikuttaa suoraan signaalin voimakkuus ja mahdolliset häiriöt signaalissa. Eri reitittimillä on eri määrä antenneja ja eri tekniikat. Näinollen signaalin voimakkuus on toisessa reitittimessä jo lähtiessä parempi kuin toisella.

Lähtökohtaisesti kuitenkin suurimmat tekijät on välimatka, esteet laitteiden välissä (seinä, peilit, kaapistot jne.) ja muut langattomat verkot ja sähkölaitteet. Eli laitteiden sijoittelu on ensinmäinen asia mihin kannattaa kiinnittää huomiota, avonaiselle paikalle, mieluiten näköyhtes reitittimen ja päätelaitteen välillä.

 

Myös reitittimen langattoman verkon asetuksilla voi yhteyttä parantaa. Jos reititin tukee 5Ghz verkkoa, suosittelen käyttämään sitä 2,4Ghz sijasta. Myös eri Wi-Fi stantardeilla on eroja nopeudessa (802.11x versiot).

Viimeiseksi myös jää langattoman verkon kanava ja kaistanleveys asetukset. Jos asut kerrostalossa, missä naapurit käyttävät myös Wi-Fi yhteyttä, voivat nämä toimia samalla kanavalla ja taajuudella, häiriten toista. Vaikket Liigaa katsoisi, niin Helpin kirjoittamassa ohjeessa on hyvä esimerkkitapaus langattoman verkon nopeudesta ja sen parantamisesta.

Ohjeita sinun Zyxel modeemin asetuksiin meillä ei valitettavasti ole suoraan tarjota, mutta jos hankit Technicolorin, siihen löytyy ohjeita meiltä. 

Haluasin myös vielä mainita oivan Helppi -palvelun, Kotiverkko kuntoon, joka toisi sinulle yhden tehokkaimista reitittimistä mitä tarjoamme kuluttajapuolella ja tekee kaikki asennukset ja Wi-Fi -verkon mittaukset ja säädöt puolestasi.

Hei, olen resetoinut boksin. Boksi sijaitsee n. kahden metrin päässä läppäristä, eikä ole esteitä välissä. Olen yrittänyt myös eri taajuuksiakin, mutta ei juurikaan vaikutusta. Alla linkki Zyxelin ominaisuuksista.

 

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/6467/dmrtx/ZyXEL-NBG6716-Dual-band-2-in-1-WiFi-reititin

 

Testasin juuri nyt langattoman nopeuden ja se oli sisään päin 44.2 Mbps. Voiko langaton nopeus siis johtua antennin signaalista, koska Technicolorissakaan tuo nopeus ei ollut parempi? Mikä boksi olisi sellainen, jossa on tehokkaampi antenni?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Jotenkin vaikuttaa siltä, että laitteet eivät kättele porttinopeuksia oikein. Voisi kokeilla eri verkkopiuhaa.


 


Lisäksi langattomasta verkosta kannattaa huomioida, että tekee testit 5GHz taajuudella. 2,4GHz tuo n. 50Mbps on jo oikein hyvä nopeus, varsinkin jos on 20MHz kanavanleveys. Päätelaitteen tulee tukea 5GHz verkkoja, jotta yhdistäminen siihen onnistuu.


 


Lisäksi tuossa taitaa olla tupla-NAT käytössä. Jos mahdollista, kun käytät tuota Technicolouria reitittimenä, nin aseta zyxel "wireless access point" tms tilaan. 


 


Tarkistathan, tukevatko laitteesi 5GHz taajuutta ja aja testit sillä, ennen kun uusia reitittimiä/modeemeja/tukiasemia ostat. En millään jaksa uskoa, että antennien eroavaisuudet vaikuttaisivat 2m etäisyydellä esteettömässä ympäristössä.

Vastaa