Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 62803
Kirjoituksia 171738

Kisakatsomo kuntoon Liiga-kauden aloitukseenHighlighted
Telialainen
Rekisteröitynyt: ‎13-10-2017
Kirjoituksia: 324
1/1

Kisakatsomo kuntoon Liiga-kauden aloitukseen

liigankisakatsomo.jpg

 

Syksy on pian täällä ja sitä myöten starttaa myös uusi Liiga-kausi. Liigan aloitus on mukava tilaisuus kerätä perhe, ystävät, pelikaverit sekä muut lätkäystävät kasaan ja laittaa olohuoneeseen kisakatsomon, jonka pitämistä voi jatkaa koko kauden.

 

Huikean pelifiiliksen voi kuitenkin pilata pienikin ongelma kodin langattomassa Wifi-verkossa. Näillä vinkeillä saat kodin langattoman verkon parhaaseen iskuun:

 

  1. Sijoita reititin keskeiselle paikalle sopivalle korkeudelle, jotta signaali kantaa hyvin.
  2. Mittaa langattoman yhteytesi nopeus sekä nopeuden vaihteluväli.
  3. Ota käyttöön 5Ghz langaton verkko, jos mahdollista.
  4. Vaihda langattoman verkon kanava ruuhkattomaan.
  5. Muuta 5Ghz verkossa kaistan leveys 20Mhz, jotta yhteys on vakain.

 

Testaa ja varmista nyt ennen uuden Liiga-kauden alkua, että kotikatsomosi on kunnossa, kun kiekko tipahtaa jäähän syyskuussa. Voit tehdä sen katsomalla vaikka Telia TV:n kirjastosta viime kevään seitsemännen finaaliottelun, jossa HPK vei lopulta Kanada-maljan Hämeenlinnaan. Ottelun katsomiseen riittää, että sinulla on Telia TV -tunnus luotuna sovellukseen tai digiboksi. Voit tarkistaa käytössäsi olevat palvelut kirjautumalla telia.fi:lle.

 

Telia Helppi auttaa puhelimitse ja tulee halutessasi myös kotiisi

 

Työskentelen Telialla Helppi-palvelussa jossa autamme asiakkaita puhelimitse erilaisissa digipulmissa. Voit tilata meidät myös kotiisi tekemään esimerkiksi langattoman verkon asennuksia puolestasi.
 
Alla kollegani kertomana eräskin tapaus, jossa asiakkaalla oli ongelmia Liiga-lähetyksien kanssa ja hän halusi, että tulemme paikan päälle häntä auttamaan. Ennen tätä käyntiä olimme tutkineet, että yhteydet sinänsä toimivat normaalisti ja että ongelma liittyi asiakkaan langattomaan verkkoon, ei itse Telia TV -palveluun.
 

Kävin asiakkaamme luona, koska hänen langattomasti kytketyn Telia TV -palvelun kautta Liiga-lähetyksien kuva pätki ja kuvan laatu vaihteli ajoittain. Telia TV -palvelu 'haistelee' yhteyden laatua ja nopeutta eikä puskuroi samalla tavalla kuten yleisimmät suoratoistopalvelut (esim. Netlix tai Areena), joten laadukas ja vakaa yhteys on tärkeä palvelulle.

Ensimmäisenä asiakkaan luokse saavuttuani tarkistin, että mihin hän oli sijoittanut laajakaistareitittimensä. Ja sehän löytyi eteisen peltisestä jakamokaapista. Sisustuksellisesti jakamokaappi on hyvä paikka reitittimelle mutta kaappi ja erityisesti pelti siinä ympärillä vaimentaa langatonta signaalia, joten reititin on hyvä sijoittaa jonnekin muualle. Siirrämme usein reitittimen pois teknisestä tilasta, kellarista, yläkerrasta tai lattialta koska reititin tulee sijoittaa käytön kannalta keskeiselle paikalle ja sopivalle korkeudelle. Tässä tapauksessa siirsin reitittimen asunnon sisäverkon kautta olohuoneeseen kytkemällä huoneistojakamossa yhteyden olohuoneen seinäpistokkeelle, missä he pääsääntöisesti käyttävät nettiä muutoinkin.

 

Mittasin laajakaistan nopeuden sekä langattomasti että langallisesti verkkokaapelia käyttäen. Verkkokaapelin kautta yhteyden nopeus näytti nopealta ja vakaalta mutta langattomasti testatessa nopeusmittarin lukema vaihteli testauksen aikana. Asiakas olikin jo itse aiemmin testannut, että yhteys on nopea mutta nopeus vaihtelee jonkin verran. Yleisimmissä laajakaistareitittimissä voi valita käyttääkö se 2,4GHz- tai 5GHz verkkoa. Erona näissä on se, että viimeksi mainittu toimii paremmin silloin, jos alueella on myös muita langattomia verkkoja (esimerkiksi kerrostalot) ja se toimii usein myös nopeammin. Nämä verkot tunnistaa yleensä oletusnimissä siitä, että 5GHz verkon nimen loppuosa on 5G tai _5G. Asiakkaan reititin tuki 5GHz verkkoa, joten otimme sen käyttöön 2.4GHz sijasta. Jos reititin ei olisi tukenut 5GHz verkkoa niin olisin vaihtanut reitittimen käyttämään eri kanavaa* 2.4GHz osalta.


5GHz-verkkoon vaihtamisen myötä langaton yhteys alkoi kuitenkin toimimaan moitteetta ja Telia TV:n kuva lakkasi pätkimästä eikä kuvanlaadun vaihteluakaan enää tapahtunut.

Hommat jiirissä ja nautiskellaan.Hommat jiirissä ja nautiskellaan.

Jos nämä toimenpiteet eivät olisi auttaneet niin olisin vielä testannut 5GHz-verkon kanavan vaihtamista Wifi Analyzer -sovelluksen avulla, mikä löytyy sovelluskaupasta. Näillä puhelimeen tai tablettiin ladattavilla ohjelmilla voit tarkistaa kuinka ruuhkainen mikäkin langattoman verkon kanava on ja sen perusteella voit ottaa käyttöön sen vähiten käytetyn ja sitä myötä vähiten ruuhkaisen kanavan. Suosittelen 5GHz verkkoon kanavia väliltä 36-48".

 

Kanavien lisäksi olisin voinut vielä tarkistaa myös kaistanleveyden. Yleensä asetus on automaatilla mutta kokeilemalla myös kapeampia kaistanleveyksiä järjestyksessä: 80MHz -> 40MHz -> 20MHz voi yhteyden saada vakaammaksi. Yleensä kapeammalla kaistanleveydellä langaton yhteys on vakain mutta se pudottaa hiukan teoreettista maksiminopeutta. Telia TV digiboksin kanssa tätä voi kuitenkin huoletta käyttää.

*Kanavien teknistä toimintaa voi verrata esimerkin kautta moottoritien liikenteeseen, missä tie vastaa yhtä kanavaa ja auto langatonta verkkoa. Jos meillä on 13 kaistainen moottoritie, jota pitkin ajaa 13 autoa, niin onko liikenne sujuvampaa, jos jokainen auto ajaa samaa kaistaa vai jokainen auto ajaa omalla kaistallaan? Samaa esimerkkiä voidaan soveltaa kuvaamaan myös oman langattoman verkon toimintaa. WiFi-verkko on tie ja omat päätelaitteet autoja. Jos yhdelläkin autolla nopeus sakkaa, niin hidastaa se myös muita tien käyttäjiä.

 

Mikä on Telia Helppi?

 

Telia Helppi on henkilökohtaista tukipalvelua teknisissä asioissa. Helppi auttaa sinua puhelimitse opastamalla tai tulee kytkemään langattoman verkon sinun puolestasi, kuten aiemmassa tarinassa tapahtui. Helpin tukea voi saada puhelimitse, kotona käyvältä asentajalta tai Telia kaupan Helppi pisteeltä. Voit selata valmiiksi hinnoiteltuja palveluita, tilata asentajakäynnin tai tarkistaa lähimmän Helppi pisteen.

 

Joko sinulla on kaikki valmiina alkavaa kautta varten? Kysy ja kommentoi.


Lue lisää:

 

0 tykkäystä