Ukkoset ja modeemiviat
 Kesä on tehnyt tuloaan ja sitä myötä myös ukkoset saapuvat laitteiden kauhuksi. Ukkosen rikkoma laite on usein vikasyynä myös laajakaistaliittymien kohdalla joten modeemin vianrajaus kannattaa suorittaa aina ensimmäisenä seuraavassa järjestyksessä. 

  • Käynnistä modeemi uudestaan, tarkista johtojen kytkennät.


  • Tarkista palaako modeemissa virtavalo normaalisti. Jos mikään valo ei syty, on modeemi todennäköisesti rikki.


  • Kokeile vaihtaa modeemiin uusi puhelinjohto ja puhelinpistotulppa.


  • Poista mahdollinen ylijännitesuoja mikäli sellainen on ollut käytössä.


  • Jos mikään näistä ei auta, kannattaa seuraavaksi siirtyä itse toisella modeemilaitteella testaamiseen.
Jos mahdollista niin pyydä modeemi lainaan esim. ystävältä, sukulaiselta tai hae sellainen lainaksi lähimmästä Telia Kaupasta. Modeemin laina-aika sovitaan aina kaupan kanssa tilanne kohtaisesti. Jos testilaitetta ei ole helposti saatavilla, toisen modeemin ostaminenkin kannattaa, vaikka varmuutta nykyisen hajoamisesta ei olekaan. Tämä laite jää kuitenkin varalle mahdollisten uusien vikojen testausta varten. Tämä sama ohje pätee myös Telia TV:n palvelureitittimen käyttäjille. Jos liittymä ei lähde toimimaan toisellakaan modeemilla, on silloin häiriöilmoituksen paikka. Tässä kohtaa et voi itse enää enempää asian hyväksi tehdä. Häiriöilmoituksen tekeminen onnistuu asiakaspalvelukanavissamme. Modeemin testaamisen hyödyt 

  • Modeemi on heikoin lenkki ketjussa. Verkon laitteet ovat ukkossuojattuja omissa laitetiloissaan. Jos verkon laite kuitenkin on vaurioitunut, on suurella todennäköisyydellä myös modeemilaite vahingoittunut (jos on ollut kiinni puhelinlinjassa vaurion sattuessa).


  • Modeemin ollessa rikki, uuden hankkiminen on nopein tapa saada yhteys takaisin käyttöön. Uusi laite korjaa yhteyden samantien kuntoon.


  • Viankorjaus on lähes mahdotonta, jos ei olla varmoja että linjan päässä oleva modeemi on ehjä.
Laitteet ja lompakko kiittää johtojen irroittamisesta ❤️>
Sama ohje pätee myös kaikkiin muihinkin kodin elektroniikan laitteisiin (no okei, jääkaapista, pakastimesta ei johtoa irroiteta ainakaan meillä Hymiö Erittäin onnellinen mutta riski tässäkin tottakai on.) Valokuituyhteydet ja VDSL2-modeemit Jos käytössäsi on VDSL2-modeemi ja epäilet laitteen toimivuutta, voit testata yhteyden toimintaa myös normaalilla ADSL-modeemilla halutessasi. Tällöin kannattaa ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme ja selittää tilanne miksi haluat testata yhteyttä ADSL-modeemilla. Liittymäasetusten muuttaminen ADSL:ksi hoidetaan häiriöilmoituksella ja saat tekstiviestillä kuittauksen kun tämä on tehty. Voit kytkeä modeemin jo valmiiksi puhelinrasiaan tai vaihtoehtoisesti asetusmuutoksen jälkeen. 


10 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20
Nostetaas kirjoitus ylös, tänään jos koska tälle on tarvetta ainakin uutisten mukaan 🙂
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Jaahas, tehdäänpä uusi nosto. Viime yönä ukkosti ainakin täällä Vaasassa.

Mites satelliittiantenni? Onko se lautanen alumiinia,  kun se on  niin kevyt? Mietin vain,  jos ukkonen tulee myös tänne. 

Kunniamerkki +14

Poistettu käyttäjä kirjoitti


Mites satelliittiantenni? Onko se lautanen alumiinia,  kun se on  niin kevyt? Mietin vain,  jos ukkonen tulee myös tänne. 


Yleensä se on galvanoitua terästä, koska se on edullisempaa kuin alumiini. On olemassa myös muista materiaaleista valmistettuja peilejä. Ukkosesta en kamalasti olisi huolissani.

Tiedän kyllä,  että se on galvanoitu, mutta se lautanen on keskeltä popniitattu.

Metallia on runsaasti lautasen  takana ja edessä. 

Kunniamerkki +14

Poistettu käyttäjä kirjoitti


Tiedän kyllä,  että se on galvanoitu, mutta se lautanen on keskeltä popniitattu.Metallia on runsaasti lautasen  takana ja edessä. 


Aiemmasta viestistäsi sai käsityksen ettet tiedä materiaalia, siksi kerroin mistä ne yleensä tehdään. Tiedät kuitenkin silti? Voisit kertoa sen lautasen merkin ja mallin niin voi tarkemmin katsoa mistä juuri se on tehty.

Sillä ei ole merkitystä mitä rakennetta itse antenni on, että maadoitetaanko järjestelmää vai ei.

 

Antennimasto tai muu metallirakennelma, johon antenni on asennettu on maadoitettava väh. 16 neliön kuparilla (tai 25 neliön alumiinilla). Maadoitus tapahtuu talon päämaadoituskiskoon tai ellei se ole järjevästi toteutettavissa niin erillisellä maadoituspiikillä suoraan maahan.

Mikäli masto on väh. 2m harjan alapuolella ja enintään 1,5m päässä rakennuksesta maadoitusta ei tarvitse tehdä.

Lisäksi antennijärjestelmän koaksiaalikaapelin vaippa on maadoitettava talon potentiaalintasauskiskoon.

Potentiaalintasauskisko on taas yhdistetty talon PE-kiskoon. Tämä on tehtävä väh. 4 neliön kuparilla.

 

Aivan oma lukunsa on sitten talon liittymäkaapelin maadoitus (kaapelitiv, puhelinkaapeli tai valokaapeli).

Ymmärtääkseni Poistettu käyttäjä lautanen on kerrostalossa lasitetulla parvekkeella, joten en olisi minäkään ukkosesta kauhean huolissani.

@PasiS on kyllä oikeassa. :smileyhappy:

^ Minäpä en tuota asiaa huomannut.

Kuitenkin mainitsemani asia, jossa ollaan katon rajan alapuolella väh. 2m ja enint. 1,5m seinästä, täyttyy parveke asennuksessa, oletan näin.

Vastaa