Huawei 593:n IP-osoite

  • 11 December 2014
  • 2 kommenttia
  • 6 katselukertaa

Käytössä on Huawei 593 4G-modeemi. Yritän liittää siihen aliverkkoon toista reititintä (Raymarin SeatalkHS), jotta voisin käyttää Huaweihin liitetyn PC:n (Win 7 64) RayTech 6.2 navigointiohjelmaa.

Raymarinin reititin hyväksyy DHCP-palvelimelta vain 10-alkuisen IP-osoitteen. Olen yrittänyt muuttaa Huawein asetuksia vastaavasti, mutta se ei onnistu, koska DHCP-palvelimen "IP-osoitteen ensimmäinen osa ei saa olla sama kuin internet-yhteydessä käytettävän reitittimen IP-osoitteessa".

Soneran kotisivulta löysin tiedon, että 4G-liittymässä annetaan joko 10- tai 192-alkuinen IP-osoite. Miten saan nykyisen 10-alkuisen IP-osoitteeni vaihdetuksi 192-alkuiseksi, jotta voisin asettaa Huawein DHCP-palvelimen IP:ksi 10-alkuisen? (Tai onko tässä jokin muu mutka, jota en ole huomannut?)

SH

2 kommenttia

APN:ää internet käytettäessä matkapuhelinverkon antama ip-osoite todellakin on 10.-alkuinen, jolloin reititin ei voi käyttää sisäverkolle samaa osoiteavaruutta.

Mikäli et tarvitse 4G:tä, yksi ratkaisu on asettaa Huawei 593 3G-tilaan ja vaihtaa APN:ksi prointernet, jolloin Huawei saa julkisen IP-osoitteen (joka ei koskaan ala 10.)

Jos 4G tarvitaan, voit myös yrittää vaihtaa APN:ksi prointernet ja opengate. Aikaisemmin nuo eivät ole toimineet 4G-verkossa, mutta netissä pyörii huhuja, että opengate olisi alkanut nyt toimimaan myös 4G-verkossa. (Itselläni ei ole 4G-liittymää, joten en voi testata huhujen paikkansapitävyyttä.)

Toinen vaihtoehto, jos 4G tarvitaan, on laittaa Huawein ja SeaTalkHS väliin ylimääräinen reititin, joka muuntaa Huaweilta tulevan 172.16.0.0/12 tai 192.168.0.0/16 verkon osoitteen 10.0.0.0/8 verkon osoitteeksi.

Yritin löytää Raymarinen sivuilta dokumentaatiota reitittimelle. En kuitenkaan löytänyt tällaista tuotetta, vaan SeaTalkHS Network Switch. Nimensä perusteella tuo ei ole reititin, vaan kytkin.

Jos Raymarinen purkki ei olekaan reititin, ei ole mitään tarvetta vääntää Huaweita 10.0.0.0/8 verkon osoitteelle. Voit käyttää samassa lähiverkossa sulassa sovussa sekä 10.0.0.0/8 että 192.168.0.0/16 (tai tarkemmin ottaen Huawein kanssa 192.168.1.0/24) osoitteita, mikäli Raymarinen laitteiden ei tarvitse olla yhteydessä internettiin.

DHCP vaikeuttaa tilannetta jonkin verran. Jos Raymarinen laitteet käyttävät nimenomaan DHCP:tä, joudut kytkemään Huaweista DHCP-palvelimen pois ja määrittelemään kaikkiin tietokoneisiisi, pelikonsoleihisi, älyvahvistimiin ja älypuhelimiin IP-osoitteen asetukset käsin.

Lisäksi, NT:tä uudemmat Windowsit eivät oikein sulata DHCP ja kiinteitä IP-asetuksia samalle Ethernet-sovittimelle yhtä aikaa, joten tietokoneelle on Windowsia käytettäessä pakko valita kiinteä osoite sekä Raymarinen että Huawein verkkoihin. Joudut siis selvittämään, voiko tietokoneella olla jokin tietty kiinteä IP-osoite silloin, kun halutaan tietokoneen juttelevan Raymarinen laitteiden kanssa.

Esimerkkikonfiguraatio Windows-koneelle voisi olla tällainen:

1. ip-osoite 10.0.0.200
1. maski 255.0.0.0 (tai 255.255.255.0, sen mukaan mitä Raymarinen laitteet käyttävät)
1. yhdyskäytävä: jätä tyhjäksi
DNS-palvelin 192.168.1.1 (toisen DNS-palvelimen voit jätää tyhjäksi)
2. ip-osoite 192.168.1.2
2. maski 255.255.255.0
2. yhdyskäytävä 192.168.1.1

Mikäli homma kaatuu siihen, ettei Raymarinen verkosta löydy tietokoneelle sopivaa kiinteää osoitetta, yksi tapa ratkaista ongelma on asentaa Windows-koneeseen toinen Ethernet-sovitin. Tällöin Huawein ja Raymarinen verkot pysyvät toisistaan erillisinä ja myös DHCP:tä voi käyttää molemmissa verkoissa.
Se Raymarin voi hyvinkin olla kytkin. Ohjekirjojen mukaan se kytkee Ethernetin välityksellä toisiinsa navigointilaitteita ja tällä hetkellä siinä on karttaplotteri, kaikuluotain ja tutka.

Poistin Huwein DHCP:n käytöstä ja Windowsin lähiverkkoasetuksista automaattisten asetusten haun, jolloin Windows rupesi tunnistamaan internet-modeemin ja PC:n väliltä keskitin-nimisen vehkeen. Sen paikka tuntuu kyllä oudolta, koska PC ja Raymarin ovat kumpikin Ethernet-kaapelilla suoraan kiinni Huaweissa. Liekö se keskitin Huawein osa? En oikein osannut jatkaa. Mistä nuo käsin asetettavat IP-osoitteet määritetään?

Tässä verkossa on vain PC ja Raymarin (ja Huawei), joten sinänsä manuaalinen määrittäminen ei ole paha juttu, jos vain osaa tehdä sen.

Kiitos tähän astisista neuvoista.

Vastaa