Nokia N9 hinnanalennus - loistava puhelin polkuhintaan

  • 11 December 2014
  • 2 kommenttia
  • 2 katselukertaa

  • Irkkaaja
  • 2367 kommenttia
Nyt näköjään saanut Sonera jo pienen mainoksen etusivulleen Meego N9:n hinnanalennuksesta.
Eli 16 Gt malli 6 €/kk ja 64 Gt malli 8 €/kk

Totaalinen tylsistyminen iphoneen (4S) yhdistettynä halpaan loppuunmyyntihintaan tarkoittaa puhelimen vaihtoa, ja musta 64 gigainen N9 tuli postista perjantaina. Muutaman päivän kokemuksella ei kyllä ole ollenkaan kaduttanut. Tuota puhelinta kun on käyttänyt niin ei voi kuin ihmetellä miksi Nokia totaalisesti ja ennenaikaisesti hylkäsi Meego-alustan. Käyttöjärjestelmä on todella intuitiivinen käyttää pienen totuttelun jälkeen, ja mm. näytön virtojen päälle laittaminen kaksoisnapauttamalla on ominaisuus minkä soisi löytyvän joka puhelimesta.

Käytettävyyden puolesta N9 on vähintään samalla tasolla - ehkä jopa ylikin - kilpailevien älypuhelinalustojen kanssa. Järjestelmää hallitaan pyyhkäisyeleillä, esim ylhäältä alas pyyhkäisy sulkee sovelluksen, sivusuuntainen pyyhkäisy siirtää sen taustalle. Selaimessa ja valokuvien kanssa toimivat normaalit sormieleet, "nipistykset", kuin muillakin kosketysnäyttöpuhelimilla.

Nokian sovelluskaupasta löytyisi varmasti paljonkin enemmän sovelluksia tälle puhelimelle, ellei Nokia olisi Elopin myötä ottanut tavoitteekseen kaiken ei-windowsin myynnin totaalisen loppumisen. Hyvänä esimerkkinä N9 qwerty-näppäimistöllisen version myynnin peruminen, vaikka puhelin oli jo käytännössä valmis myyntiin.

Tässä onkin N9:n suurin heikkous, softatarjonta. Softanarkkareille tämä ei ole paras valinta, ellet meinaa itse tehdä ohjelmiasi puhelimeen. Itse en niin kauheasti eri ohjelmia luuriini kaipaa, 99% käytöstä on kuitenkin sitä puhumista, tekstaamista, sähköpostia ja netin selausta. MUTTA, muutamia ikäviä puutteita joukossa on. Monet yritykset pitävät Meegon käyttäjäkuntaa liian pienenä jotta sille olisi järkevää tehdä softaa. Esim. Sampo Pankin mobiilisovellusta ei saa Meegolle, kuten ei myöskään Soneran Omat Sivut sovellusta. Ehkä ikävimpiä puutteita on whatsapp-messengerin puute, mutta onneksi epävirallisella wazapp-sovelluksella voi pitää yhteyttä whatsappia käyttäviin kavereihin. Meegoon voi asentaa softaa helposti .deb-paketteina myös Nokian Kaupan ulkopuolelta, kun sallii ensin asennuksen tuntemattomista lähteistä puhelimen asetuksista.

N9:stä löytyy myös Nokian oma karttasovellus navigaattorin kanssa, ja tuttuun tapaan kartat saa ladattua valmiiksi offline-käyttöä varten. Puhelimessa on valmiiksi facebook ja twitter-sovellukset, jotka toimivat kännykkäkäyttöön riittävän hyvin. Sähköpostisovellus on erittäin hyvä ja tukee mukisematta myös html-viestejä. Nokialaiseen tapaan myös Exhange active sync on tuettuna ja sen avulla saa synkronoitua niin sähköpostin, kalenterin kuin yhteystiedotkin sitä tukeviin palveluihin, esim. Gmailiin.

Rautapuolella N9 on "riittävästi" varusteltu. Käyttöjärjestelmä toimii pääsääntöisesti sujuvasti, mutta aivan iphonemaista sulavuutta ei saavuteta. Joskus puhelin jää miettimään komentoa pieneksi hetkeksi ja se saattaa aiheuttaa vikapainalluksia kun yrität painaa samaa kohtaa uudestaan vaikka oikeasti puhelin vain jäätyy hetkeksi. Puhelimen näyttö on hyvälaatuinen, värit kirkkaita ja kontrasti hyvä, kuten amoled-näytöltä voi odottaa. Näytöstä saa hyvin selvän myös päivänvalossa vaikka pinta onkin kiiltävä. Pikselitarkkuuden tippumisen huomaa kun iphonen pienemmästä 3,5" retinasta tulee N9:n 3,9" 854 x 480 näyttöön, joka käyttää Pentile-asettelua. N9:n näyttöä voi kuitenkin hyvällä omallatunnolla sanoa hyväksi.

N9 on ulkoapäin käytönnössä sama puhelin kuin Lumia 800. Polykarbonaatista jyrsitty kotelo on tanakka ja laadukkaan tuntuinen. Puhelin näyttää ja tuntuu hyvältä kädessä. Paketissa tulee mukana myös silikoninen avoin suojakotelo, jos vaikka pidät puhelinta laukussa etkä halua sen naarmuuntuvan.

Puhelimen kameran tarkkuus on 8 megapikseliä ja se on varustettu Carl Zeissin optiikalla sekä dual-led salamalla. Kamera on hyvä, mutta ei erinomainen. Omasta mielestäni iphone 4S:n kameralla otettujen kuvien laatu ainakin päivänvalossa on parempi.

Yhteenvetona:

+ Hinta (64 Gt älypuhelin alle 200 eurolla on loistava diili)
+ Helppokäyttöisyys
+ Älypuhelinominaisuudet
+ Aktiivinen käyttäjäyhteisö

- Sovelluskaupan tarjonta
- Akkukesto (itse joudun lataamaan joka yö vs. iP4S joka toinen yö)
- Poistuva malli, valmistajan panostukset on luultavasti nähty

Bonus-ominaisuudet rohkeille käyttäjille:
+ Mahdollisuus asentaa Android käyttöjärjestelmä (NITdroid) dualbootiin
+ Tulossa mahdollisesti päivitys Jollan Meegoon

2 kommenttia

Hei kjns: Kiitos erittäin hyvästä N9 arvostelusta. Loppuerä on myynnissä nopeimmille verkkokaupassamme.
Ajattelin päivittää vähän tuntojani ensimmäisen viikon jälkeen

+ Akkukesto on parantunut muutaman lataus-purku-syklin myötä. Nyt kevyellä käytöllä menee pari päivää kuten iphonellakin.

+/- Vakiona toiminnallisuudesta puuttuu muutamia juttuja, mutta kaikkeen on tähän mennessä löytynyt softa, joka korjaa ongelman.
... Kalenteritapahtumat saa Syötteeseen (feed) Organiser Feed tai Calendar Feed ohjelmalla
... Alhaalta ylös vedettävän pikavalikon ohjelmat voi muuttaa Shortcuts sovelluksella (mutta ko. softa ei aina toimi kunnolla ja voi vaatia rebootin ennen kuin saat asetukset muutettua)

- Puhelimen pinta on joissain tilanteissa jopa liukas

- Takakuori on niin kupera, että sileällä pöydällä puhelin alkaa pyörimään ympyrää jos yrität käyttää kosketusnäyttöä

- Tulevissa puheluissa soittajan kuva näkyy harmillisen pienenä, thumbnail kokoisena. Tuntuu aika kököltä iphonen kokonäytön kuvan jälken.

- Nokian softakaupan "perushinta" on suurempi kuin App storen, 89 snt vs. 1 eur. Tosin ilmaisohjelmia ja "donation warea" on koko kauppa pullollaan, monet hyötyohjelmat ovat jälkimmäisiä.

Vastaa