Valokuitu Varkaudessa?

  • 11 December 2014
  • 6 kommenttia
  • 0 katselukertaa

Onko mitään suunnitelmia valokuidun suhteen Varkauden Kankunharjulla? Alle 500 metrin päässä on Soneran ADSL-keskus ja tukiasemamasto, sen vieressä on sairaalaa ja muutenkin alle 2 km. päässä on tehdasta ja toimistorakennusta, joiden tiedetään olevan Soneran kuituverkossa.

Tein hiljattain rakennuskustannuskyselyn valokuituyhteyden toteuttamiseksi omakotitaloon tuon noin 500 m...2 km matkalle. Ei ole saatu mitään kustannusarviota, ainoastaan myydään eioota - ei saatavuutta. Tätä on vaikea uskoa, sillä maaseudullakin rakennetaan kilometritolkulla kuitua ykköstuhansien kustannuksilla. Miten siis voi olla, ettei kaupunkialueella saa edes 500 metrin pätkää toteutetuksi millään rahalla - ei saa edes kustannusarviota!

Alueella ei tietenkään ole muita operaattoreita, eikä kunnalliset hankkeet ulotu tänne. Ollaan siis pelkästään Soneran varassa, joka ei halua tarjota palvelua, jota olisimme valmis ostamaan. Käytössämme on ADSL 24/1 Mbit mutta sen 1 Mbit lähtevä kaista alkaa tehdä liittymästä vähitellen käyttökelvottoman. Esimerkiksi varmuuskopioiden teko tällä liittymällä kestää useita viikkoja.

Eletään vuotta 2014 ja esimerkiksi ruotsissa valokuitu on jo itsestäänselvyys. Miten suomi voi olla tällainen tietoliikenteen kehitysmaa, jossa ei edes rahalla saa haluamaansa palvelua? Ruotsiinko tässä pitää muuttaa, jotta saisi perheen tietoliikenteen 2000-luvun tasolle? Ei kai asia voi olla näin?

6 kommenttia

Kunniamerkki +16
Voihan sekin olla... Yleensä taitaa käydä ettei viesti mene ylemmälle taholle.

Onko operaattorin kannattavaa rakentaa valokuitua asuinalueelle? Eli oletteko kaikki asukkaat (suurinosa) valmis ottamaan kuidun ja maksamaan siitä?

Suomi on Suomi... missä asiassa ollaan edellä... okei matkapuhelin verkko... Onko alueellanne 4G verkkoa? Sielä lähetysnopeudet hieman korkeammat kuin ADSL liittymissä.

Jos varmuuskopioit viikon jotakin... niin onko hieman laajakaistasi tukossa? En oikein ihan usko tohon varmuuskopiointiin 1Mbit/s lähetysnopeudessa...
olkitu kirjoitti:
Voihan sekin olla... Yleensä taitaa käydä ettei viesti mene ylemmälle taholle.

Juu, edelleen jäi epäselväksi, menikö asiani lainkaan rakentamisesta päättäville tahoille. Tuntuu että asikaspalvelussa vaan katsotaan että "joo, ei ole saatavuutta" ja se siitä, case closed... Ketään ei kiinnosta maksava asiakas.

olkitu kirjoitti:
Onko operaattorin kannattavaa rakentaa valokuitua asuinalueelle? Eli oletteko kaikki asukkaat (suurinosa) valmis ottamaan kuidun ja maksamaan siitä?

Olisin siis halunnut tietää, mitä maksaa n. 500 metrin valokuituliittymän rakentaminen keskukselta meille. On ihan yhdentekevää, haluavatko naapurit tässä liittymää vai ei. Maaseudulla näitä vedetään kilometritolkulla ykköstuhansien kustannukilla (kun naapureita ei edes ole), joten kyllä nyt kaiken järjen mukaan 500 metriä kaupungissa TÄYTYY olla toteutettavissa. Soneran keskus on tässä saman kadun varrella.

Ja pitäisihän sen olla kannattavaa, jos asiakas on valmis maksamaan rakennuskustannukset - tai saisi nyt edes jonkun hinnan, että PALJONKO touhu maksaa. Arvelisin, että muutaman tonnin se maksaa ja tämä olisi ihan ok toimivasta, kiinteästä nettiyhteydestä, jonka nopeus olisi esim. 100 Mbit tai 1 Gbit. Tämän tyyppinen hankintahan on taloon liittyvä, tavallaan talon arvoa nostava juttu, vastaava kuin remontit. Kyllä nekin maksavat usein tuhansia euroja.

olkitu kirjoitti:
Onko alueellanne 4G verkkoa? Sielä lähetysnopeudet hieman korkeammat kuin ADSL liittymissä.

Varsinaisesti ei ole peittoa, ollaan juuri reunalla. Arvelisin, että yagi-antennilla voisi jopa toimia. 4G:ssä on kuitenkin sama vika kuin 3G:ssäkin, että siinä on yksi aito valokuiituliittymä jaettu koko kylän kesken, eli nopeudet on sitten ihan mitä sattuu sen mukaan, mitä naapurit tekevät.

Itse asiassa laitoin tämän 4G:n osalta jo toisen keskustelun alulle, eli onko olemassa mitään kunnollista 4G gatewayta, jonka saisi gigaseen lähiverkkoon meidän reitittimen perään tavallaan WAN2:ksi ja sitä kautta onnistuisi tehdä load balancing systeemi. Mutta melkein veikkaan että täytyy ostaa yrityskäyttöön tarkoitetut laitteet, jos haluaa mitään mikä oikeasti toimii. No toisaalta, meidän kotiverkko on jo muutenkin suurimmaksi osaksi yrityslaitteista rakennettu mm. gigabitin sisäverkko on ollut käytössä jo kymmenisen vuotta. Laitteita meillä on verkossa tällä hetkellä nelisenkymmentä, tosin iso osa näistä ei vaadi WAN:ia toimiakseen. Laitteet liittyvät mm. työhöni, jota teen kotoa käsin.

olkitu kirjoitti:
Jos varmuuskopioit viikon jotakin... niin onko hieman laajakaistasi tukossa? En oikein ihan usko tohon varmuuskopiointiin 1Mbit/s lähetysnopeudessa...

Sisäverkon RAID-palvelimelta ajetaan säännöllisesti backupit USB-kiintolevylle ja tämän lisäksi on kotimaisessa pilvessä tilaa 500GB. Sinne olisi tarkoitus synkkailla tiedostoja myös. Keskimääräinen synkronointi per kuukausi (kun vain muuttuneet tiedostot siirretään) on noin 300GB. Sen siirto 1 Mbit ADSL:n yli kestäisi ilman kaistanrajoitustakin noin 37 päivää, joka tarkoittaa ettei varmuuskopioita edes ehdi tehdä, ennen kuin kuukausi on kulunut.

Käytännössä varmuuskopiointi on kuitenkin vielä tätäkin hitaampaa, koska ADSL:n upstreamia ei voi edes käyttää täydell nopeudella, koska liittymä menee siitä saturaatioon ja myös downstream lakkaa toimimasta. Siten upstreamissa joudutaan reitittimellä käyttämään kaistanrajoitusta.

Vakava työkäyttö siis ei onnistu enää lainkaan, mutta toisaalta ADSL riitä edes nykyaikaiseen viihdekäyttöön. Kun pojalle hankittiin PS4 pelikonsoli, alkoivat ongelmat myös siellä puolella. Peleihin liittyen pitäisi pystyä livestriimaamaan videokuvaa peliporukan kesken, mutta käytännössä 1 Mbit lähtevä kaista riittää vain hätäisesti kaikista surkeimpaan videolaatuun ja upstreamia ei käytännössä jää enää yhtän jäljelle muuhun käyttöön (esim. backupit).

Näinollen ADSL ei oikein enää sovellu turvaamaan nykyaikaisen kodin tietoliikenneyhteyksiä. Tämän takia valokuitua ollaan yritetty saada jo pari vuotta, kuitenkaan siinä onnistumatta. Kuukausimaksusta riippuen ottaisimme vähintään 100/100 Mbit yhteyden, mutta myös gigabitin yhteys kiinnostaa, jos kk-hinta ei ole aivan posketon. Oma sisäverkkomme sekä reititin riittäisi myös gigabitin WAN:ille.
Kunniamerkki +16
Kuluttajaliittymiin ei tarjota 100/100 yhteyksiä... Olisi itselläkin halukkuutta tuohon nopeuksiin kun on oma kotipalvelin...
olkitu kirjoitti:
Kuluttajaliittymiin ei tarjota 100/100 yhteyksiä... Olisi itselläkin halukkuutta tuohon nopeuksiin kun on oma kotipalvelin...

Ai.. Mainostivat jossain jopa gigaista yhteyttä.. Onko se sitten 100/10 Mbit? Pitääkö muka perustaa firma vain sen takia, että saa yritysliittymän kotiin - siis yritys, jonka tarkoitus olisi vain ostaa yritysliittymä, mutta joka ei tuottaisi lainkaan voittoa.. Vois olla jännä.. :)
Kunniamerkki +16
Siis kyllä on saatavilla tiettyihin kohteisiin gigabitin kaistaa... 70e kuukaudessa. Enemmänkin saat jos runkoverkon lähellä ja rahaa on...

Siis liittymät:

10/10
100/10
1000/100

Operaattorit tarjoavat. Itse haluaisin 100/50 netin... Mutta operaattori ei tarjoa
olkitu kirjoitti:
Siis kyllä on saatavilla tiettyihin kohteisiin gigabitin kaistaa..

No ei olis paha toi 70€ gigaisesta yhteydestä! Tilaisin kyllä heti, jos vaan Sonera myisi...

olkitu kirjoitti:
Enemmänkin saat jos runkoverkon lähellä ja rahaa on...

No se on varma tieto (näin itse kun asennettiin nettiyhteys toimistolle) että Soneran kuitu menee ainakin tuossa alle 2 km. etäisyydellä saman kadun varrella, toimistorakennuksen kellarissa. Mutta melkein voisi arvata että se tulee tuohon alle 500 metrin päähän samalle kadulle, koska siinä on Soneran keskus mastoineen.Tässä on myös alle kilometrin päässä saman kadun varrella mm. sairaala ja ympärillä runsaasti teollisuutta, mm. paperitehdas. Ihme jos eivät ole kuidun perässä, mun tuo vanha toimistorakennuskin on...

Mutta ilmeisesti tälle asialle ei mahda mitään, millään rahalla.. Sonera lienee ainoa joka alueella toimii ja jos sieltä ei saa, niin ei sitten varmaan mistään. Jännää että vuoteen 2015 mennessä on luvattu lähes kaikille 100:n megan netti, mutta käytännössä sitä ei saa edes 500 metrin päästä, jos asuu kaupungissa. Maaseudulle taas saa vaikka kilometrien päästä.

FB keskustelujen perusteella tiedän toisenkin henkilön joka antoi ymmärtää olevansa kuituyhteydestä kiinnostunut, myös tässä saman kadun varrella. Mutta tuskinpa sekään tässä nyt mitään auttaa.

Vastaa