Yle HD:n bitrate Soneran kaapelissa

  • 11 December 2014
  • 4 kommenttia
  • 37 katselukertaa

Yle HD:n bitrate Soneran kaapelissa on liian pieni. Tästä on reklamoitu YLEä ja Soneraa. Sonera on luvannut korjauksen vuoden 2012 loppuun mennessä. Sonera ei ole korjannut.
Koska korjaus tulee?
Lisää tietoa tuolta:
http://www.dvdplaza.fi/forums/showthrea ... ssa/page26

4 kommenttia

Hei IMToD

Pahoittelut, kun vastaaminen kesti hieman. Piti selvitellä asiaa tarkemmin. Marraskuussa Yle HD lähetykseen on tehty muutoksia. Asia pitäisi olla nyt kunnossa. Lähetämme Yle HD:n eteenpäin sellaisenaan kuin se meille tulee.
Pitää paikkansa, että kirjoitettuani asiasta Yle:lle, Soneran verkossa Yle HD:n bittinopeus nousi marraskuussa 1 Mbit/s arvoon 8,1 ±0,1Mbit/s. Arttu-, vastasit passiivissa "Yle HD lähetykseen on tehty muutoksia". Muuttuiko Yle:ltä teille tuleva signaali, vai muutitteko te Soneralla sen?

Alla on linkki sivulle, jonka alimmassa kommentissa 16.10.2012 Yle:n edustaja kertoo Yle:n käyttämän bittinopeuden ja parametrit, joilla Yle HD:n tulee näkyä niin maanpäällisessä kuin kaapelijakelussakin. Siinä mm. sanotaan:

Yle HD -kanavassa käyttämämme bittinopeus vaihtelee kuvan kompleksisuuden ja käytettävien muiden komponettien mukaan välillä n. 8,2–11,4 Mbit/s. Jakaantuu: kuva: ka. 8 Mbit/s (vaihtelu 7–10 Mbit/s), 1. ääni: 448 kbit/s, äänet 2– 4: 198 kbit/s/ääni, tekstitys: 100 kbit/s/komponetti, txt-tv: 255 kbit/s.
Yle HD:n tulee näkyä edellä mainituilla parametreillä niin maanpäällisessä kuin kaapelijakelussakin, tämä asia kuuluu must carry -säädännön piiriin.

Jos kuitenkin jossakin kaapelissa on Yle HD muilla parametreilla, toivomme että asiasta ilmoitetaan tekniseen palvelupisteeseemme s-posti: palaute.tekniikka@yle.fi, jotta voimme ryhtyä asiassa tarvittaviin toimenpiteisiin.


Kirjoitin Yle:lle, että bittinopeus on noussut marraskuussa, mutta bittinopeus ei vaihtele kuten pitäisi ja halusin varmistusta siihen, että he lähettävät teille bittivirraltaan vaihtelevaa kuvaa. Muistutettuani heitä palautteestani, sain tänään vastauksen:

Saamani tiedon mukaan antenniverkossa on tuo vaihteleva bittinopeus mutta kaapeliverkossa voi myös olla käytössä kiinteä bittinopeus.


Aikaisemmin sanottiin että Yle HD:n tulee näkyä edellä mainituilla parametreillä niin maanpäällisessä kuin kaapelijakelussakin, mutta nyt ei siis tarvitsekaan, vaan kaapeliverkossa voi olla käytössä kiinteä bittinopeus. Asia alkaa minun näkökulmastani vaikuttaa suorastaan koomiselta.

Haluaisin Soneralta vielä varmistuksen siitä, tuleeko Yle HD teille vaihtelevalla bittinopeudella kuten Yle väittää, ja lähetättekö te Yle HD:n eteenpäin sellaisena kuin se teille tulee. Toinen väitteistä ei pidä paikkaansa.

Olen Soneran Turun kaapeliverkossa ja näen ajantasaisen bittivirran joka päivittyy 1 sekunnin välein. Bittivirta tällä hetkellä ei vaihtele, vaan on tasainen 8,1 ±0,1Mbit/s, myös silloin kun ei tule ohjelmaa.


http://yle.fi/yleisradio/ajankohtaista/yle-hd-kokopaivaiseksi-arkisin-yle-tv2ta-ja-viikonloppuisin-yle-tv1ta
Hei Raimo

Raimo kirjoitti:

Haluaisin Soneralta vielä varmistuksen siitä, tuleeko Yle HD teille vaihtelevalla bittinopeudella kuten Yle väittää, ja lähetättekö te Yle HD:n eteenpäin sellaisena kuin se teille tulee. Toinen väitteistä ei pidä paikkaansa.


Asiaa piti hieman selvitellä. Me välitämme Yle HD:n sellaisenaan eteenpäin kuin se Yleltä meille toimitetaan.
Arttu- kirjoitti:
Me välitämme Yle HD:n sellaisenaan eteenpäin kuin se Yleltä meille toimitetaan.

Ristiriitainen tieto sai minut kysymään asiaan vielä vahvistusta. Nyt uskon, kiitos vastauksesta.

Vastaa