Skip to main content
Esittely

Esittelyssä Apple iMac 24" M3 -tietokone

  • 26 July 2024
  • 0 kommenttia
  • 166 katselukertaa
Esittelyssä Apple iMac 24" M3 -tietokone

Apple iMac 24” M3 -tietokone tuo juuri tarvittavaa täydennystä iMac-pöytäkonesarjaan, sillä onhan kyseessä Applen mukaan kaikkien aikojen paras iMac. Applen oman M3-sirun ansiosta tätä konetta voidaan sanoa nimensä mukaisesti all-in-one-pöytäkoneeksi, sillä siitä todella löytyy kaikki tarvittava – ja hieman enemmänkin. Itseltäni löytyy juuri kyseinen malli, joten avaan artikkelissa myös omia kokemuksia laitteesta.

Hankkiessani iMacin, vertailin pitkään pöytäkoneen ja MacBookkien välillä. Tarvitsenko tietokonetta muualla vai riittääkö pelkkä kotikäyttö? Tietenkin hinta ja teho kuuluvat mukaan vertailuun, sekä laitteen käyttöikä. Tässä kuitenkin perusteluni, miksi hankin juuri iMacin:

  • Yleisesti ottaen pidempi käyttöikä kuin kannettavassa
  • Omaan tarpeeseeni nähden kannattava hinta-laatusuhde
  • Suuri ja erittäin laadukas näyttö, sekä mukana tulevat Magic Mouse ja Magic Keyboard

 

24 tuuman Retina 4,5K -näyttö

 

Oman huomioni kiinnitti suuri 24 tuuman näyttö ja sen ohut, n. 14,7 millimetrin muotoilu. LED-näytöltä näet värit jopa 500 nitin kirkkaudella, sillä P3-väriskaala mahdollistaa yli miljardin värin muodostumisen. Näyttö on saanut myös kritiikkiä, sillä sitä ei voi kääntää vaakasuunnassa tai säätää sen korkeutta. Pystysuunnassa kääntäminen kuitenkin onnistuu. Näyttö ei tue vieläkään HDR-tekniikkaa, mutta tällaisella laadulla en koe sitä suureksi haitaksi. Heijastuksen esto helpottaa näitä haasteita, sillä näet selkeästi kaiken eri kulmistakin katsottuna.

Ulkoisesti iMacit kokivat äskettäin uudistuksia pelkistetymmän ja terävämmän malliseksi. M1-sirun malliin verrattuna tietokone näyttää täysin samalta. Näytön takaa löytyy tunnettu Applen logo ja väriltään se on tummempi kuin etupuolelta. Perinteisen hopean sävyn lisäksi saatavilla on myös pirteitä värivaihtoehtoja, kuten sininen, punainen ja vihreä

 

iMac 24” M3 -näyttö on uskomattoman tarkka joka kulmasta katsottuna

 

Tehokas M3-siru

 

M3-siru on tämän hetken markkinoiden huippuluokkaa, eikä ihme. Uudistettu 8-ytiminen M3-siru tuo mukanaan lisää tehoa, parannellun langattoman yhteyden ja nopeamman kuvakäsittelyn. Useiden välilehtien ja vaikkapa Microsoft Officen sovellusten samanaikainen käyttö toimii hyvinkin nopeasti, sekä näytön jakaminen kahteen osaan helpottaa multitaskausta. Vaikka Apple kertoo tietokoneen soveltuvan pelaamiseenkin, en suosittelisi tätä aktiiviselle pelaajalle. Kevyiden pelien pelaaminen onnistuu, mutta huippugrafiikoiden tuen puuttuminen ei luo samanlaista pelikokemusta kuin siihen tarkotetuilla laitteilla.

8 Gt:n RAM-muisti on itselleni riittävä, vaikkakin ymmärrän, ettei se välttämättä vaativimpia ohjelmistoja pyöritä montaa samanaikaisesti. 4K-videoiden editointi onnistuu hyvinkin nopeasti, eikä hidastumista ole havaittavissa suurempiakaan tiedostoja käsitellessä. Apple kertoo Adobe Premiere Pro:n ja Final Cut Pro:n videoprojektien sekä Photoshopin kuvakäsittelyn toimivan jopa kaksi kertaa nopeammin kuin M1-sirulla. Pienyrittäjille ja luovan työn harrastajille tässä on siis nappivalinta.

Telialla myytävät Apple iMac M3 -koneet ovat saatavilla 8-ytimisellä ja 10-ytimisellä näytönohjaimella (GPU). Nämä eroavat myös SSD-muistiltaan; ensimmäisessä on 256 Gt, kun taas jälkimmäisessä 512 Gt. Myös näppäimistöissä on eroavaisuuksia: ensimmäiseen kuuluu tavallinen Magic Keyboard ja jälkimmäiseen Magic Keyboard varusteltuna Touch ID:llä. Eroavaisuudet näkyvät siten myös hinnassa.

 

Kuuden kaiuttimen järjestelmä ja studioluokan mikrofonit

 

iMacista löytyvä kuuden kaiuttimen äänijärjestelmä on erittäin laadukas pöytäkoneeksi. Äänijärjestelmä pitää sisällään kaksi liikettä vaimentavaa kaiutinparia, jotka tuottavat syvät bassoäänet. Kumpaakin paria tasapainottaa tehokas diskanttikaiutin, jotka tuovat kokonaisuudessaan äänen eläväksi. Varsinkin elokuvien ja sarjojen katselu on jopa mieluista tällä tietokoneella! Tarkkaan musiikki- ja videotuotantoon suosittelen kuitenkin kuulokkeita tai ulkoisia äänilaitteita.

Kolme studiotason mikrofonia vähentävät aktiivisesti taustamelua. Oli kyseessä sitten videopuhelu tai podcastin äänitys, äänesi kuuluu terävänä huoneen akustiikan mukaisesti. 1080p Facetime HD -kameran kohinanvaimennus ja sävysovitus tuovat kuvan eläväiseksi. Varjot ja valot näkyvät selkeästi, sillä M3-sirun Neural Engine säätää valkotasapainoa ja valotusta kuvanlaadun parantamiseksi. Itse en ole tottunut näin hyvään kameraan tietokoneella, eikä erillistä web-kameraa tarvitse edes harkita. Ainoana kritiikkinä koen, että näyttö on niin suuri ja kamera sen verran ylhäällä, että videossa katse näyttää alaspäin. Tämäkin toki on itsestä kiinni, katsooko näyttöön vai kameraan. 😄

Näytön takaa löytyy kaksi nopeaa Thunderbolt 3 -liitäntää, sekä kaksi USB-C-liitäntää, joista lataat myös langatonta hiirtä ja näppäimistöä. Musiikin tekijöille hyviä uutisia; malliin on jätetty 3,5 mm kuulokeliitäntä, joka helpottaa äänituotannon käsittelyä. Itse tarvitsen näiden lisäksi muitakin liitäntiä, jonka vuoksi ostin iMacin väreihin sopivan telakan. Myös tätä suosittelen lämpimästi – sen voi kiinnittää näytön alareunaan menettämättä laitteen modernia ulkonäköä. 

 

Tilaa iMac 24” M3

 

 

Tekniset tiedot

 

  • Näyttö: 24” Retina 4.5K LED
  • Päätteen ominaisuudet: heijastamaton, ei sisällä arsenikkia, P3 Wide Color Gamut, True Tone
  • Suoritin: 8-ydin Apple M3
  • RAM-muisti: 8 Gt
  • Tallennustila: 256 Gt / 512 Gt
  • Äänilähtö: Stereo, Dolby Atmos, 6x kaiuttimet oikea / vasen kanava
  • Kamera: 1080p, FaceTime HD -kamera, edistynyt kuvasignaaliprosessori (ISP)
  • Hiiri: langaton, Bluetooth-yhteys, Multi-Touch
  • Näppäimistö: langaton, Bluetooth-yhteys
  • Liitännät: 2 x Thunderbolt 3 / DisplayPort / USB4
    2 x USB 3.1 Gen 2
    1 x 3,5 mm kuulokeliitäntä
  • Mitat ja paino: 54,7 x 46,1 x 14,7 cm, 4,43 g / 4,48 g
  • Takuu: 12 kk
  • Myyntipakkaus: iMac 24” M3, virtajohto, käyttöohjeet, Magic Keyboard, Magic Mouse ja latauskaapeli.

 

 

Lue myös:

 

0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa