Esittely

Esittelyssä Sony Xperia 1 VI

 • 17 May 2024
 • 1 kommentti
 • 97 katselukertaa
Esittelyssä Sony Xperia 1 VI
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

Sony julkaisi kaksi Xperia-sarjan uutuusmallia ja tässä esittelyvuorossa on Sony Xperia 1 VI. Lippulaivamallien kategoriaan kuuluva puhelin on varustettu muun muassa tekoälyä hyödyntävällä kameralla, Qualcommin viimeisimmällä suorittimella ja monella muulla uudistetulla ominaisuudella. Valmistaja itse kertoo, että kyseissä mallissa on markkinoiden paras yökuvaus, joten pureudutaanpa seuraavaksi tarkemmin laitteen tärkeimpiin ominaisuuksiin.

 

Huom! Ennakkotilaamalla Sony Xperia 1 VI -puhelimen 9.6.2024 mennessä saat kaupan päälle Sony WH-1000XM5 -kuulokkeet. (arvo n. 379 €). Tarjouksen lunastamiseksi ostos tulee rekisteröidä kampanjasivulla 30.6.2024 mennessä.

 

Sonyn puhelimet tunnettiin aiemmin kapeasta ja pitkänomaisesta muotoilustaan, mutta nyt tämä lippulaivauutuus on hieman leveämpi, ja muistuttaa enemmän markkinoilla olevia muita puhelinmalleja. Sen kehys on valmistettu alumiinista, takapinta on kuvioitua Gorilla Glass Victus -lasia ja etuosa Victus 2 -lasia. 6,5 tuuman näyttö yltää Full HD+ -tasoon ja siinä on dynaaminen 1-120 hertsin virkistystaajuus. Näytön kerrotaan olevan jopa puolitoista kertaa kirkkaampi kuin aiemmassa mallissa, sillä puhelimessa hyödynnetään Powered by Bravia -teknologiaa. Tekoälypohjainen remastering-tekniikka parantaa muun muassa kuvan kontrastia ja värejä. Tämä ominaisuus toimii, kun katsot itse tallentamaasi sisältöä tai jos katsot sisältöä suoratoistopalvelussa. Sunlight Vision -ominaisuus helpottaa puolestaan näytön katsomista kirkkaassa ulkoilmassa.

 

Tekoälyavusteinen kamerakokonaisuus

 

Sonyn uutuusmalli hyödyntää nyt entistä enemmän tekoälyä. Takakameroita on kolme ja 52 megapikselin pääkameran rinnalla avustavat 12 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 12 megapikselin telekamera. Kaikissa objektiiveissa on 4K HDR -videotallennus, reaaliaikainen Eye AF1, reaaliaikainen seuranta ja heijastuksia estävä ZEISS T -pinnoite. Sekä pää- että telekamera on varustettu lisäksi optisella kuvanvakaajalla.  

Pääkamerassa on Sonyn kehittämä 48 megapikselin Exmor T for mobile -kenno, joka valmistajan mukaan vastaa full frame -kameroiden laatua. Käytettävissä on kuitenkin kaksi polttoväliä: 24 ja 48 millimetriä erilaisia kuvaustarpeita varten. Full Frame -laatuisissa kuvissa on Sonyn mukaan vähemmän kohinaa ja dynaaminen alue on hämärässä kuvatessa laajempi. Myös videoissa kerrotaan olevan elokuvamainen väriskaala. Telekamerassa on optinen telezoom, joka mahdollistaa pitkät kuvausetäisyydet jopa 7.1 -kertaiseen zoomiin asti. Uusi pidennetty 85-170 mm:n teleoblektiivi mahdollistaa ammattimaiset muotokuvat, joita voi tehostaa vielä edistyneemmällä optisella bokeh-toiminnolla. Telekameraa on mahdollista käyttää myös makrokuvaukseen ja sen pienin tarkennusetäisyys on neljä senttimetriä.

Sony hyödyntää kameroissaan tekoälyä lisäksi automaattitarkennuksessa. Kamera tunnistaa ihmisen luurangon ja mahdollistaa tarkemman asennon arviointiin perustuvan AF-seurannan. Jos kuvaustilanne on haastava ja näkyvyyttä haittaa mahdolliset esteet, auttaa tekoäly nappaamaan tarkemman kuvan. Sonyn kamerasovellus on saanut myös päivityksen ja käyttöliittymää on muokattu valmistajan mukaan käyttäjäystävälliseksi. Sovellus sisältää erilaisia kuvaustiloja ja mukautettavia väriasetuksia. Pro Video -tila tarjoaa lisäksi yksityiskohtaista asetusten hallintaa videokuvausta varten.

Etukamera sijaitsee huomaamattomasti näytön yläreunassa eikä se vie tilaa näytön pinta-alasta. Etukamerassa on 12 megapikseliä ja se tarjoaa 4K 60 fps-tallennuksen, kuusi luovaa tyyliä ja videokuvauksen tueksi S-Cinetone for mobile -väriprofiilin. Sony kertookin että valmiit tyylit vähentävät jälkikäsittelyn tarvetta ja voit jakaa nappaamasi otokset sosiaaliseen mediaan heti kuvaamisen jälkeen.

 

 

Tehokas lippulaivamalli

 

Sony Xperia 1 VI tehoista vastaa Qualcommin Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiri, joka mahdollistaa myös 5G-yhteydet. Kyseinen suoritin on myös Honor Magic6 Pro, OnePlus 12 ja Samsung Galaxy S24 Ultra -puhelinmalleissa. Kyseessä on siis lippulaivatason järjestelmäpiiri. Puhelimessa on käyttömuistia 12 gigatavua ja sisäistä muistia 256 gigatavua. Tallennustilaa saat laajennettua tarvittaessa microSD-muistikortin avulla 1,1 teratavuun asti.

Akun koko on tyypilliset 5000 milliampeerituntia ja saat ladattua  puhelimen 30 watin pikalatauksella. Puhelin tukee myös langatonta 15 watin latausta ja käänteistä langatonta latausta. Voit siis tarvittaessa saada lisävirtaa vaikka kaverin puhelimesta, jos se on varustettu vastaavalla ominaisuudella. Laturia ei nykyisin enää juurikaan toimiteta myyntipakkauksen mukana, eikä paketti sisällä USB-kaapeliakaan. Nämä tulee siis tarvittaessa hankkia erikseen. Käyttöjärjestelmän versiopäivityksiä valmistaja on luvannut kolmen vuoden ajaksi ja tietoturvapäivitykset neljäksi vuodeksi.

 

Tärkeimmät tekniset tiedot:

 

 • Näyttö: 6,5” OLED, Full HD+, 1-120 Hz virkistystaajuus, HDR10+
 • Resoluutio: 2340 x 1080
 • Rakenne: Alumiinikehys, Gorilla Glass Victus -lasia
 • Etukamera: 12 MP (f/2.0)
 • Takakamerat:

                Pääkamera 52 MP (f/1.9), 24 mm ja 48 mm polttovälit, Dual-PDAF, OIS

                Ultralaajakulmakamera 12 MP (f/2.2)

                Telekamera 12 MP (f/2.3-f/3.5), Dual PDAF, OIS

 • Suoritin: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
 • Käyttöjärjestelmä: Android 14
 • Akku: 5000 mAh / 30W langallinen pikalataus, 15 W käänteinen langaton lataus
 • Muisti: 12 Gt RAM + 256 Gt käyttömuisti (laajennettavissa muistikortilla)
 • IP-luokitus: IP65/68
 • Mitat: 162 x 74 x 8,2 mm.
 • Paino: 192 g
 • Muuta: Sormenjälkilukija kyljessä, kasvojentunnistus, stereokaiuttimet, Dual-SIM

 

 

Sony Xperia 1 VI on ennakkotilattavissa verkkokaupastamme. Värivaihtoehdot ovat musta, platinanhopea ja khakinvihreä. Myyntipakkaus sisältää puhelimen lisäksi pikaoppaan ja takuukortin.

 

Lue myös:

 


1 kommentti

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Sony on muuten hyvä laite, mutta ohjelmistotuki on erityisesti Samsungiin verrattuna surkea. Samsung on luvannut S24-sarjalle seitsemän vuotta tietoturvapäivityksiä. Yli tonnin hintaluokassa odottaisi rutkasti parempaa kuin mitä nyt on tarjolla (3/4 vuotta).

Vastaa