Skip to main content

soneran peittoalueen kartta näyttää että olis aito 4G tässä kohteessa mutta ei vaan olekaan. laite e5776



 


@santtud3 kirjoitti:


Hellou, tuli siis hankittua tuo Soneran 50mb/s 4G liittymä ja kylkeen Huawein B593s-reititin. 
Meillä kotona pohjoispirkanmaalla kaista puski n. 25-30mb/s koko ajan ja nyt tänne Seinäjoelle muuttaessani alkoikin homma meneen päin puskia. 



Sain reitittimen kiinni eilen ja näytti, että vehje on 4G 800mhz taajuuksilla, nopeus oli sillä hetkellä n. 2-6mb/s. Reititin vaihtoi sitten itsestään tuota taajuutta 1800mhz ja nopeudet nousivatkin illalla n. 25-35mb/s.



Aamulla, kun kokeilin netin toimivuutta, yhteydet taas 2-10mb/s. Välillä tulee ns. "piikkejä", kun yhteys on jopa 20mb/s ja sitten taas laskee. Kaikkia kohtia oikeastaan kokeiltu kämpällä, missä voisi nettiyhteys toimia, mutta ei tunnu auttavan. 



 










 



Jos edelleen signaaliarvosi ovat tätä luokkaa niin tarkoittaa vain sitä että tukiasema on liian kaukana saadaksesi parempia nopeuksia ja lisäksi on vielä aika paljon häiriötä. Ainoa tapa olisi että lisäantenni jota @PasiS aikaisemmin ehdotti tai vaihtaa toiselle operaattorille jos tukiasema olisi lähempänä. 



 



Mittaisitko Cellmapperillä tietoa lähialueesi tukiasemista niin nähtäisiin mistäpäin tulee paras yhteys. Sovelluksen käyttöohje: https://www.taisto.org/Cellmapper


150XL ja signaali kohdillaa 5 tolpalla.

 

 

 



@JFK_One kirjoitti:


150XL ja signaali kohdillaa 5 tolpalla.



 



 





 






Tolpat ei kerro mitään. Laitathan signaaliarvot tänne niin osataanpas auttaa...


Olen lueskellut tätä ketjua ja ihmetellyt kuinka huonoja nopeuksia saatte hyvälläkin signaalilla. Itselläni rsrp pyörii -100dbm tienoilla ja sillä pääsee 90-100Mbit/s nopeuksiin. Kun signaali on pakkasilla -93dbm, nousee nopeus jo reippaasti yli 100Mbit/s. Nyt on lämpötila nollassa, ja nopeus -->

 

 

RSRP -100dbm

RSSI - 77dbm

SNR - 14db

RSRQ -7db

 

Tukiasema (1800Mhz) 800m päässä. Signaalin ei tarvitse tosiaan olla tuon vahvempi, että pääsee ihan kiitettäviin nopeuksiin, ilman mitään lisäantenneja.


Noh nyt ei ihan arvot pidä paikkaansa sulla.



 



SINR ei voi olla 14 jos saat 100Mbps nopeuksia. SINR tulee olla 30 että pääset 100Mbps nopeuksiin ja RSRQ -7 alaspäin. 



 



RSRP voi olla -100dBm jos RSRQ ja SINR ovat hyviä niin voi saada hyviä nopeuksia. Signaalin voimakkuudella ei paljonkaan ole väliä kunhan laatu ja häiriöitä ei ole.


Kyllä noi arvot on ihan cellmapperista kopsattu. Ja eihän SNR ole sama kuin SINR?

@jannyman kirjoitti:
Kyllä noi arvot on ihan cellmapperista kopsattu. Ja eihän SNR ole sama kuin SINR?


Kyllä ovat samoja... 



 



Jotenkin ei ilmoittanut oikein. Jos nyt laitat Cellmapperin uudelleen päälle mitä näyttää? 


SNR arvo seilaa jatkuvasti 6-64db välillä, joten vaikea sanoa mitä se on milläkin hetkellä. Kuvakaappaukseen jäi joka tapauksessa 14db kun mittasin nopeudeksi 94mbit/s.

@jannyman kirjoitti:
SNR arvo seilaa jatkuvasti 6-64db välillä, joten vaikea sanoa mitä se on milläkin hetkellä. Kuvakaappaukseen jäi joka tapauksessa 14db kun mittasin nopeudeksi 94mbit/s.


30dB on maksimi mitä SINR oikeasti voi olla. Mikäkö päätelaite sinulla on? Samsungissa näkee hyvin tiedot soittamalla *#0011# numeroon. Tästä avautuu Service Mode josta näkee kaikki tiedot. Tuo seilailu ei ole normaalia mutta tämä siis ei ole Cellmapperin vika vaan Cellmapper lukee tietoja mitä Android tarjoaa. 


Puhelin on Samsung Galaxy Ace 4 ja Serveice Mode näyttää juuri tällä hetkellä seuraavaa. Vettä sataa ja signaali on vain -104dbm, ja SNR vain 8db, mutta nopeus on edelleen hyvää luokkaa.

 

 

Ilmeisesti Cellmapper ei tosiaan osaa näyttää oikein SNR arvoa tälle puhelimelle.

 

 

 

 

 

 



@jannyman kirjoitti:


Puhelin on Samsung Galaxy Ace 4 ja Serveice Mode näyttää juuri tällä hetkellä seuraavaa:



 



 



 



 



 



 






Ja tällä saat sen 100Mbps, oho! Erikoista... 


Ei ihan sataa, mutta välillä menee yli 90Mbit/s, näin kaatosateellakin, ja -104dbm signaalilla. Sitä olen ihmetellytkin miten porukalla jää nopeus niin surkeaksi, paljon paremmilla arvoilla..



@jannyman kirjoitti:


Ei ihan sataa, mutta välillä menee yli 90Mbit/s, näin kaatosateellakin, ja -104dbm signaalilla. Sitä olen ihmetellytkin miten porukalla jää nopeus niin surkeaksi, paljon paremmilla arvoilla..






Minusta tuntuu että Samsungisi sekoilee ja kunnolla 🙂 ... Ei nyt ihan voi pitää paikkaansa... RSRP:llä ei merkitystä mutta jos SINR noin heikko niin ei voi olla mahdollista. Kannattaa postata muron ketjuun nopeudet sekä kuvankaappaukset signaaliarvoista niin sielä käy asiantuntijoita niin sielä osataan paremmin sanoa näistä.


Yksi pykälä vain signaalimittarissakin, joten ei kait SINR voi olla lähelläkään 20db:tä? No, samapa tuo, ihan tyytyväinen olen nopeuteen, näytti signaaliarvot sitten mitä tahansa..



@jannyman kirjoitti:


Yksi pykälä vain signaalimittarissakin, joten ei kait SINR voi olla lähelläkään 20db:tä? No, samapa tuo, ihan tyytyväinen olen nopeuteen, näytti signaaliarvot sitten mitä tahansa..






Samsungissa se menee ton RSRP:n mukaan. Ei minkään muun, itse sen olen huomannut. 1 - 2 pykälää kotona ja siltoi SINR 25 - 30... Huomaa heti että kun on 25 niin 80Mbps ja 30 noin 140Mbps LTE:ssä. 



 



Kyllä kannattaa olla tyytyväinen, tolla kelpaa surffailla jo :)


Eihän tässä mitään ihmettelemistä ole. Kyllä 4G joissakin paikoissa, hyvissä olosuhteissa ja vähällä käyttäjämäärällä varmasti toimii oikein hyvin. Mutta sitten kun on ongelmia, niin ne voivatkin olla todella haastavia ratkoa.


Mitä äkikseltään googlasin, niin aika monella näyttää olevan ongelmia cellmapperin SNR-arvon kanssa, kun saattaa näyttää mitä tahansa, jopa yli 100db lukuja. Latasin puhelimeen G-monitor ohjelman, joka näyttää SNR-arvon oikein. Näyttää pyörivän 13-20db välillä. Ohessa video -->

 

https://www.youtube.com/watch?v=G2q3WJHJKQU&feature=youtu.be

 

Nopeus noilla arvoilla -->

 

 

Varmaan melkoisen ruuhkaton tukiasema, kun noinkin huonolla rsrp:llä tulee noin hyviä nopeuksia, ympäri vuorokauden.


Erikoista, kannattaa laittaa Cellmapperin yhteisöön ilmoituksia bugista. Kyllä kehittäjä sitten korjaa niitä. Pääasiassa nämä arvot luetaan Androidista mutta jos G-monitor näyttää oikein, on hyvä mainita sekin.


Tuohan on ihan hyvälaatuinen yhteys, jos RSRQ on n. -7dB. Siitä oikeastaan johtuu SNR arvo myös riittävän hyväksi eli 20dB:n pintaan. Kuten tuolla aiemmin on todettu, niin ei se signaalin taso RSRP niinkään ole samalla tavalla merkitsevä.

Tuossa tilanteessa ei ole ilmeisesti muita tukiasemia "häiritsemässä" radiotietä. Myös samanaikaisia käyttäjiäkään ei ole viemässä kapasiteettia.

 

Itsekin käytän kahta eri ohjelmaa eikä niistä kumpikaan näytä SNR arvoa. Täytyy kokeilla tuota G-monitoria.


En ymmärrä sitä, että kun mennään sinne tukiasemalle, ja kiivetään tolppaan tai mitä sitten tehdäänkin, niin miksei sitten suunnata singnaaleja joka suuntaan yhdellä kerralla. Toinen asia, teette yhteistyötä muiden operaattoreiden kanssa, eli ilmeisesti saatte laittaa heidän tolppiin, myös teidän vahvistimia, niin miksei laiteta joka tolppaan jokaisen operaattorin vehkeet, että tämä verkko, tosiaan alkaisi kuulumaan joka paikassa kunnolla.


Oiskohan että laitteet eivät ole ilmaisia? Ainahan yritetään säästää. Mastopaikkojenkin vuokraus ei ole ilmaista vaikka kaikki operaattorit velvollisia vuokraamaan toisille. Turhaa laittaa liikaa kapasiteettia mitä luultavasti tarvitaan.



 



Keskusta alueilla taas rakennuksien seinä / kattopaikat taas ovat myös rajalliset eikä joka paikkaan voi laittaa... Esim koulut / päiväkodit aika rajoittuneita...



 



Turussa esim tunnetaan Kähärin koulun alue jossa Soneralla todella heikko kuuluvuus ja Sonera yrittänyt tuoda tukiasemaa sinne jo monen vuoden ajan mutta koulun vanhempainyhdistys vastustaa tukiaseman laittamista. Sitten kärsitään huonosta kuuluvuudesta. 


Lähettimen signaali on keila. Kun yhdelle kumarrat niin toiselle pyllistät. Suuntauksessa on otettava huomioon myös muut lähistön tukiasemat ettei kaksi lähetintä anna vahvaa signaalia samaan paikkaan. Yhteistolpissa on sitten sopimusasiat mukana, kuka maksaa ja kenelle ja mitä.

Hei,

 

Kuinka alkaisin etsimään ratkaisua alla olevaan ongelmaan ... muutamilta olen jo kysellyt (kiitoksia).

 

Eli olen alle 1 km mastosta mutta jään juuri keskelle keiloja.

 - kokeiltu suunta-antennia ... ei auta

   - ulkona ja sisällä

 - nyt tilattu ympärisäteilevä antenni ( á 100 € ... )

   - ideana kokeilla jos "peltilevyllä" saisi toisen keilan pois käytöstä ... ?!?!

 

Siirto 50 Mbit (150) liittymällä jää käytännössä noin 3 - 8 MBit tasolle

 - hetkellisesti kun SINR nousee 4, niin nopeus nousee jopa 14 - 16 MBit tasolle

 

Janne

 

Ohessa kuva alueesta ...

 


Kuten tuolla edellä  mainitsi, niin antennin säteily on keila. Keiloja eli antenneja on mastossa yleensä kolme. Antennit pyritään suuntaamaan järkevästi, verkkosuunnitelu sitä varten, jossa huomioidaan mm. muut tukiasemat ja asutus. Lähes poikkeuksetta antennit ovat tasavälein mastossa, toisin sanoen 120 asteen kulmassa toisiinsa nähden. 

Kuitenkin sattuessa kahden antennikeilan väliin ja samalla paikalla on vielä maasto ja/tai rakennusesteitä lisättynä riittävällä etäisyydellä, voi signaalin taso ja laatu olla huono.

 

Toinen seikka on nämä yhteiskäytössä olevat mastot.

Se, joka maston omistaa, asentaa tietenkin omat antenninsa ylimmäksi ja vielä mahdollisesti varaa siitä alta itselleen varauksen myöhempää käyttöä varten. Vuokralainen joutuu siis asentamaan omat antenninsa melko alas mastoon. No sehän ei tietenkään kanna yhtä hyvin kauemmas, kuin maston omistavalla.

 

Radiosignaalihan ei kummassakaan tapauksessa kulje kohteeseen yhtään pitempää matkaa, jos siis käytetään tietyssä paikassa molempien operaattoreiden liittymiä. Ero tulee siinä, että korkeammalta lähetetty lähete pääsee tulemaan lyhyemmän matkan puiden, puskien ym. esteiden läpi kuin se lähete, joka on lähetetty matalammalta. Signaali, joka kulkee pitempään "esteviidakon" läpi, vaimenee enemmän. Kaupunkien keskustat korkeine rakennuksineen on erilainen ympäristö, mutta siellähän onkin tukiasemia tiheästi.

 


Ja lisämaustetta lähetteen suuntaukseen antaa halu rajoittaa signaalin etenemistä johonkin suuntaan. Kuten asuinpaikallani aiemmin 3G lähetin. Suurin osa asutuksesta on mastosta länteen. Mutta samassa suunnassa on myös valtakunnanraja jonka toiselle puolelle ei signaalin eteneminen ole suotavaa. Siinä on suuntaajalla haastetta kun pitäisi kuulua vajaa kilometri mastosta länteen mutta ei saisi edetä taloista 100 metriä yli. No, eipä se 3G täällä sitten toiminutkaan. Mutta kun meni muutaman kilometrin sisämaahan antennista itään niin 22 megaa oli vaaran rinteellä nettinopeus 3G:llä.

Näyttäisi että tämä 4G ei ole niin kranttu rajan suhteen. Jossain näin mainintaa että rajan pinnassa joko tehdään tai on suunniteltu että tukiasema voi olla väärälläkin puolelta rajajokea. Kummallakin puolella pääasiallinen asutus on aivan joen varrella. Ideana tämä olisi hyvä, varsinkin Ruotsin puolella maasto nousee heti joesta joten ranta-asutus voitaisiin hienosti kattaa suuntaamalla lähetin Suomen puolelta joen yli.

Vastaa