Skip to main content

Viime vuoden kesällä eli 2015 vaihdoin Sonera 3G mokkulaliittymän Soneran 4G M-liittymään (max. 50 Mbits). Kun lopulta Sonera sai laitettua 4G mötikän Elisan tukariin (sijaitsee Utrantien varrella).

 

(Kirjoitin tuosta yo. asiasta toiseen aiheeseen viime vuonna

 

https://klaani.sonera.fi/t5/Puhelinliittymat-ja-mobiilinetti/Uudet-tukiasemat-listauksen-paivittaminen/td-p/103863/page/3

 

sekä liitin kuvia, että kuinka nopeus parani HUOMATTAVASTI).

 

Eli latausnopeudet pyöri 40 Mbits hujakoilla ollen välillä jopa maksiminopeutta (kuva)

 

 

Katsoin MDMA (Mobile Data Monitoring) ohjelmalla, että mitä se näyttää Cell ID:ksi.

 

 

Ja se oli AINA sama. Kysyin Soneralta, että mihin tukiasemaan Huawei E3276s-150 mokkula ottaa yhteyden. Ja sain vastauksen, että minun osoitteesta 700 m kaakkoon. Eli tähän tukiasemaan joka on ympyröity vihreällä ympyrällä punaisen ympyrän sisällä ja pieni musta piste on asuntoni.

 

 

Mutta nyt sitten viime aikoina aloin ihmettelemään kovasti sitä, että minkä ihmeen takia nettinopeus TÖKKII. Sillä esimerkiksi Youtuben videoitten katsominen HD tasoisena yhtä tökkimistä ja aikaisemmin EI OLLUNNA mitään ongelmia. Ajoin Soneran sivulta nettitesti nopeuden. Ja tulokset ovat tätä luokkaa riippuen, että ajanko uutta vai vanhaa versiota. Samoja tuloksia saan myös Speedtestin sivulta. Joten liitän Soneran sivulta saadut tulokset tuohon alas kuvina.

 

 

Eli todella ERITTÄIN ALA-ARVOISIA nopeuksia. Sekä mikä hämmästyttää kovasti on tuo, että mitenkä helkutissa upload VOI OLLA AINA isompi kuin download?!?!?!

Joten katsoin MDMA ohjelmalla, että mitä se näyttää Cell ID:ksi? niin huomasin, että tukiasema onkin vaihtunut kun ottaa yhteyden. Ja joka näyttää nykysin olevan AINA sama!!!

 

 

Sitä ihmettelen, että mihin ihmeen tukariin mokkulani oikein ottaa nykyisin YLLÄTTÄEN yhteyden kun nopeudet ovat sitten nykyisin tuollaista luokatonta luokkaa.

Soneralta kysyin feissarissa samaa asiaa ja sain vastaukseksi täysin ympäri pyöreän vastauksen, että liittymäni on M ja jonka teoreettinen maksiminopeus on 50 Mbit/s.

Ja sitä paitsi eikös 4G liittymän LATAUSNOPEUDEN ALARAJA OLE 5 Mbits sekunnissa. Niin ja samassa vastauksessa sain, että Joensuun ON yks kaupungeista joka kuuluu siihen Suomen Yhteisverkkoon.

 

Niin ja signaalinvoimakkuus vaihtelee nykyisin 3-5 palkin välillä. MUTTA silti nopeudet ovat täysin surkeita.

 

Eli saanko TAAS JÄLLEEN KERRAN kärsiä samasta pskasta Sonera 4G kanssa......kuin sain kärsiä Sonera 3G liittymän kanssa.....nopeuden että netin pätkimisen suhteen kuin oli vuosina 2013 - 2015?!?!?!

 

Elisan 4G liittymää tähän osoitteen jossa asun ON IHAN turha ottaa. Sillä seinänaapurilla on Elisan 4G mokkula liittymä (max. 150 Mbits). Hänen mokkula ottaa yhteyden tuohon Utrantien varrella olevaan mastoon ja nopeudet pyörii 20-30 Mbits välillä. Vaikka hänen makuuhuoneen ja olohuoneen ikkunat ovat suorassa yhteydessä tuohon kyseiseen mastoon.

Lainasin hänen mokkulaa testatakseni omassa asunnossani, että mitä nopeudet ovat? niin latausnopeudet olivat VAIN 11 Mbits sekunnissa. Ja pahimmillaan 3-7 Mbits välillä. Palautin mokkulan takaisin hänelle, että saan vielä surkeampia nopeuksia kuin mitä sain aikaisemmin Soneran 4G:llä. Ennen tuota halvatun Suomen Yhteisverkkoa.

 

Että onko tuolle mitään tehtävissä? Ja miksi mokkulani ottaa yhteyden yllättäen johonkin toiseen mastoon josta saan SURKEAT nopeudet? Vai onko Sonera joutunut ottamaan 4G mötikän pois tästä

 

https://www.google.fi/maps/@62.6195784,29.8642305,3a,60y,5.67h,111.82t/data=!3m6!1e1!3m4!1sP0w-63Xc0xdPBc05l14GXQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=fi

 

Elisan tukimastosta?

Olithan kokeillut eri taajuusalueille lukitusta? Kokeile ainakin 1800 ja 800 taajuudet. Jos siitä ei ole apua, katso mitä taajuutta se aiemmin hyvin toiminut tukari lähettää (varmista toki että se on hengissä) ja hankit tälle taajuudelle voimakkaasti suuntaavat antennit. Ne sitten suuntaat tuohon tukariin ja teoriassa motukan pitäisi siihen lukittua.

Elisan sanoit jo testanneesi, mitenkä DNA mahtaa toimia?



@Kimppikoo kirjoitti:

Olithan kokeillut eri taajuusalueille lukitusta? Kokeile ainakin 1800 ja 800 taajuudet. Jos siitä ei ole apua, katso mitä taajuutta se aiemmin hyvin toiminut tukari lähettää (varmista toki että se on hengissä) ja hankit tälle taajuudelle voimakkaasti suuntaavat antennit. Ne sitten suuntaat tuohon tukariin ja teoriassa motukan pitäisi siihen lukittua.

Elisan sanoit jo testanneesi, mitenkä DNA mahtaa toimia?


Huawei E3276s-150 mokkulasta ja Mobile Broadband ohjelmasta EI pysty vaihtamaan tai lukitsemaan mitään taajuutta. Viime vuonna kun vaihdoin Sonera 3G liittymän Sonera 4G M-liittymäksi niin sitä ennen halusin testata, että minkälaisia nopeuksia saan 4G:llä. Sillä aikaisemmin kun testasin 2014 kesällä Sonera 4G liittymää tässä osoitteessa missä asun niin sain todella alhaisia nopeuksia jopa alle suositusten. Ja syynä oli se, että Sonera oli silloin laittanut vain 4G mötikät omiin mastoihin (rillikatu ja ankkuritie). Muttei tuohon Utrantien varrella olevaan Elisan mastoon. Ja syynä oli ollunna kuulemma mukaan se, että heidän piti tehdä ensin soppari Elisan kanssa.....joka kesti reilun vuoden kunnes saivat sinne 4G mötikän.

 

Joten viime vuoden kesällä ajattelin hiukan skeptisenä , että testataan nyt uudemman kerran kun Sonera oli laajentanut Utraan 4G tukea. Joten päätin ottaa kokeeksi uutena liittymänä 4G ja mukaan sain silloin ulkoisen 4G WLAN mötikän (sellaisen pienen mustan). Testasin silloin tuolla liittymällä nopeuksia.....

 

joooo.....Kirjoitin tuosta viime vuonna toiseen aiheeseen ja josta mainitsin tuossa yo. viestissä. Joten en viitsi raapustella uudestaan samaa stooria....

 

Mutta sen sain silloin selville tuolla ulkoisella mötikällä, että täällä missä asun niin että tuo taajuus tuohon  Utrantien varrella olevaan tukarin 4G mötikän oli / on 1800 MHz.

 

Tuota en tiedä, että onko tuossa Elisan mastossa edelleen Soneran 4G tuki kun en ole saanut vastausta?

 

Tuota DNA en ole testannut. Mutta olisi kiva tietää, että missä sen tukarit mahtanee olla? siis sijaita minun osoitteeseen nähden.

 

Sillä minun asunnolla ongelman tuottaa se, että minun osoitteesta pohjoiseen ei ole muuta kuin suoperäistä maastoa ja eikä sinne voi laittaa minkään valtakunnan tukareita sillä ne olisi suon pohjassa. Ja toiseksi minun asunnon ikkunat ovat vain itään ja pohjoiseen päin. Muut ilmansuunnat on sitä, että edessä on sitten paksua ja raudoitettua betoniseinää.....siis asunnossani. Joten mokkulani sai ja AINA parhaimmat yhteydet ja nopeudet tuohon Elisan mastoon. Ja että läppärini ON AINA keittiön pöydällä....josta ns. "suora yhteys" tuohon mastoon.

Laitan kuvan tuohon alas, että mitenkä ideaalinen tilanne minulla oli.

 

 

Alkaa vain pikkuhiljaa tuntumaan siltä, että olen taas saman ongelman kanssa? Kun nykyisin tuntuu mokkula ottavan kokoajan yhteyden tuohon toiseen tukiasemaan saaden ala-arvoisia nopeuksia.

 

EDIT: Sen verran lisäystä, että aloin katsomaan ja tutkimaan tarkemmin Soneran sivulta rakenteilla ja valmistuneet tukimastot.....niin huomasin tällaisen mielenkiintoisen jutun....laitan kuvan tuohon alas....

 

 

Tuon mukaan Soneran 4G tuki oliskin EDELLEEN Elisan mastossa (punainen ympyrä).

Mutta minkä ihmeen takia mokkulani onkin yllättäen alkanut ottamaan yhteyden johonkin muuhun mastoon josta saan huonompia nopeuksia.....

En ymmärrä?


Eikö pysty lukitsemaan taajuutta edes näiden ohjeiden mukaan? 



Kohta verkon valinta : https://www.sonera.fi/asiakastuki/ohjeet/Huawei-E392-ja-E3276--asetukset?id=1345



@kiisseli67 kirjoitti:

Eikö pysty lukitsemaan taajuutta edes näiden ohjeiden mukaan? 

Kohta verkon valinta : https://www.sonera.fi/asiakastuki/ohjeet/Huawei-E392-ja-E3276--asetukset?id=1345


Tuo Verkkotyyppi on ollunna AINA asetuksenani Vain 4G. Jotta saisin parhaimman mahdollisen yhteyden.

 

 

EDIT: Tein äsken Speedtest sivulla testinopeuden niin tulos on tällainen.

 

 

Periaatteessa taitaa olla turha valittaa Soneralle tuosta nettinopeudesta koska he pystyvät vetoamaan siihen, että nopeus sallituissa rajoissa eli yli 5 Mbits sekunnissa.

Naurettavinta tuossa on se, että upload on AINA isompi kuin download. :P


Jos tuo nyt on Yhteisverkon tukareita, on vanhat roippeet otettu alas mastosta ja tilalle asennettu uudet Huawein laitteet. Siksi tukiasematunnarit on voineet muuttua täysin, samalla antennisuuntaukset. Jos tuossa kohden on lisäksi 800MHz+1800MHz LTE-A, nin voihan olla, että laitteesi hakutuu nyt jotenkin epäedulliseen soluun/tukariin. Joskus nettitikun sijoittaminen voi olla ihan senteistä kiinni.



 



Koska tuossa on kartan mukaan LTE-A -verkkoa, eli yhdistettynä vähintään kaksi taajuutta tai enemmän, saisi parhaimman hyödyn verkosta uudemmalla, vähintään LTE CAT 6  tasoa olevalla päätelaitteella. Sellainen on esim. Huawei E5186.


jarith69 kirjoitti:

 

"Huawei E3276s-150 mokkulasta ja Mobile Broadband ohjelmasta EI pysty vaihtamaan tai lukitsemaan mitään taajuutta."

 

Ei pysty, mutta kait siitä mdma ohjelmasta pystyy, minkä kuvakaappauksia olet tänne postaillut? Ainakin e392 mokkulalla pystyi. Klikkaat vain sieltä alalaidasta "band config" ja valitset haluamasi taajuuden. Voi olla että  mokkulasi ottaa nyt yhteyden 800Mhz soluun, ja nopeus on siksi huono.


Sellainen huomion arvoinen asia noissa kuvissa, jotka on tänne laitettu, että ei ole vaihtunut pelkästään tukiaseman CID vaan myös LAC. Tämä LAC:n muutos on hyvinkin olennainen tieto. Tämä kielii siitä, että päätelaite on nyt mitä ilmeisemmin kytkeytyneenä kokonaan eri verkkoon kuin aiemmin. Tätähän tässä on vähän ounasteltukin. Tukiasemat ryhmitellään (maantieteellisen) sijainnin mukaan alueisiin, jotka siten ovat tunnuksella LAC. Tällä tarkkuudella verkossa on tieto päätelaitteen sijainnista silloin kun se on standby-tilassa. Aktiivitilassa tiedetään CID:n tarkkuudella.

 

Joten näillä tiedoilla ei voi vielä sanoa, mihin tukaisemaan ja mihin verkkoon ollaan kytkeytyneenä. Saattaa hyvinkin olla, että ollaan fyysisesti edelleen kytkeytyneenä sijainniltaan samalla paikalla olevaan tukiasemaan, mutta noiden yhteisverkon muutosten vuoksi tukiaseman konfiguraatio on mennyt niin uusiksi, että antennisuunnat ja peittoalueet eri taajuuksien välillä ovat muuttuneet olennaisesti. Valitettavasti nyt ilmeisesti tällä käyttöpaikalla huonoon suuntaan. Taajuusaluelukituksesta olisi mitä ilmeisemmin hyötyä.


Joo, mdma ohjelmassa on defaulltina "automatic" taajuusvalintana, joten sieltä vain ruksaa joko 1800Mhz, tai sitten 800Mhz taajuuden. Voihan olla että 800Mhz on nyt se parempi vaihtoehto. Ei voi tietää ennenkuin kokeilee.

 


Testasin yhteysnopeuksia kun valitsin MDMA ohjelmasta LTE ainoastaan 800Mhz.

Ja ajoin Speedtest sivun testin muutamia kertoja ja tässä tulos joka ei paljoo muuttunut....eli tulos pyöri samoissa lukemissa.

 

 

Että ei paljoo naurata oli taajuus sitten 1800 Mhz tai 800 Mhz. Kävin muut LTE taajuudet läpi....niin mokkulat ei löytänyt niitä.

 

Niin ja sen sellaisen asian huomasin, että Cell ID muuttu ainoastaan kun käytin 800 Mhz taajuutta. Mutta LAC on silti sama. Mutta kun käytin 1800 Mhz taajuutta niin Cell ID on 2327 (tai 2337). Ja nopeudet pyörivät samoissa lukemissa, että ei tuu kesää eikä talvea käytän sitten kumpaa taajuutta tahansa

 

Mutta tuota hämmästelen edelleenkin, että mitenkä ihmeessä upload ON alkanut olemaan AINA isompi kuin download??? Voisiko selittää. Kiitos. :)


Moro!

 

Vaikea ottaa tarkemmin kantaa tuohon, kun en tiedä käyttöosoitetta ja valitettavasti en saa näistä ohjelman tarjoamista yksityiskohdista paljoa irti. Upload riippuu aika paljolti käyttömäärästä ja joskus on niin, että uploadilla saa parempia nopeuksia kuin dl. Taajuuksista sen verran, että 1800MHz tajauudella on lyhyempi kantama, mutta tarjoaa paremmat nopeudet. 800MHz taas kantama on pidempi, mutta siinä kärsii sitten nopeus. Voi olla, että kotonanne jää 1800MHz taajuuden signaalinvoimakkuus heikoksi ja toisaalta taas 800MHz toimii vahvemmin, mutta sen kautta nopeudet jäävät hitaammiksi taajuuden ominaisuuksista johtuen. Tarkemmin tilannetta voidaan katsoa vaikka vikapalvelussa 020690101! :)



@IlariLaa kirjoitti:


Moro!



 



Vaikea ottaa tarkemmin kantaa tuohon, kun en tiedä käyttöosoitetta ja valitettavasti en saa näistä ohjelman tarjoamista yksityiskohdista paljoa irti. Upload riippuu aika paljolti käyttömäärästä ja joskus on niin, että uploadilla saa parempia nopeuksia kuin dl. Taajuuksista sen verran, että 1800MHz tajauudella on lyhyempi kantama, mutta tarjoaa paremmat nopeudet. 800MHz taas kantama on pidempi, mutta siinä kärsii sitten nopeus. Voi olla, että kotonanne jää 1800MHz taajuuden signaalinvoimakkuus heikoksi ja toisaalta taas 800MHz toimii vahvemmin, mutta sen kautta nopeudet jäävät hitaammiksi taajuuden ominaisuuksista johtuen. Tarkemmin tilannetta voidaan katsoa vaikka vikapalvelussa 020690101! :)






Joensuullahan on Yhteisverkkoa ja 1800Mhz ja 800Mhz on sama kaistanleveys 20Mhz jonka maksimikapasiteetti per solu on 150Mbps. Kantamaa saa kyllä saman verran molemmilla taajuuksilla mutta 1800Mhz tarttuu helpommin esteisiin kuten rakennusten seinät, puut... mitä lieköön nyt keksii. Siksi 800Mhz toimii paremmin rakennusten sisällä ja "kantaa pidemmälle". 



 



Yhteisverkossa kannattaa olla LTE-A tukeva modeemi kuten Huawei E5186 eli tämä modeemi: https://kauppa.sonera.fi/yksityisille/tarjooma/laite.aspx?DeviceName=Huawei+E5186&PaymentPlan=Cash niin saat hyödynnettyä kahta taajuutta samaanaikaan. 


Yhteisverkkohan on tullut sinne Joensuuhun jo lähes kolme kuukautta sitten, ja vasta ihan viime aikoina on yhteys alkanut takkuamaan? Oletko kokeillut joskus aamuvarhaisella, tuleeko parempia nopeuksia? Jospa on vaan käyttäjämäärät lisääntyneet sen verran että kapasiteetti on loppumassa. Signaalin vahvuus näyttäisi olevan ihan hyvä, mutta laatu varmaan huono, kun nopeus noin surkea. Katsoppa huviksesi tarkat signaaliarvot, löytyy muistaakseni kohdasta "vianmääritys".

@jannyman kirjoitti:
Yhteisverkkohan on tullut sinne Joensuuhun jo lähes kolme kuukautta sitten, ja vasta ihan viime aikoina on yhteys alkanut takkuamaan? Oletko kokeillut joskus aamuvarhaisella, tuleeko parempia nopeuksia? Jospa on vaan käyttäjämäärät lisääntyneet sen verran että kapasiteetti on loppumassa. Signaalin vahvuus näyttäisi olevan ihan hyvä, mutta laatu varmaan huono, kun nopeus noin surkea. Katsoppa huviksesi tarkat signaaliarvot, löytyy muistaakseni kohdasta "vianmääritys".

Nuo ongelmat alkoivat muutama kuukausi sitten......MUTTA työkiireitten ja työpäivän jälkeen sitä ei sitten saanut aikaiseksi raapustettua tuota ongelmaa (laiskuutta vai työpäivän väsymystä?).

Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. :D

 

Mitä tulee tuohon signaaliarvoon (tarkoitat varmaan RSSI) niin alkanut olemaan -56 dbm - -72 dbm välillä. Ja aikaisemmin ennen ongelmia signaaliarvo on liikkunut -96 dbm - -98 dbm välillä.

 

Aina kun olen käynnistänyt nettiyhteyden Mobile Broadband ohjelmalla niin olen aina mielenkiinnosta tarkistanut tuon RSSI arvon.

 



@IlariLaa kirjoitti:

Moro!

 

Vaikea ottaa tarkemmin kantaa tuohon, kun en tiedä käyttöosoitetta ja valitettavasti en saa näistä ohjelman tarjoamista yksityiskohdista paljoa irti. Upload riippuu aika paljolti käyttömäärästä ja joskus on niin, että uploadilla saa parempia nopeuksia kuin dl. Taajuuksista sen verran, että 1800MHz tajauudella on lyhyempi kantama, mutta tarjoaa paremmat nopeudet. 800MHz taas kantama on pidempi, mutta siinä kärsii sitten nopeus. Voi olla, että kotonanne jää 1800MHz taajuuden signaalinvoimakkuus heikoksi ja toisaalta taas 800MHz toimii vahvemmin, mutta sen kautta nopeudet jäävät hitaammiksi taajuuden ominaisuuksista johtuen. Tarkemmin tilannetta voidaan katsoa vaikka vikapalvelussa 020690101! :)


 

Moi IlariLaa

 

Viime vuoden kesällä (2015) kun vaihdoin Sonera 3G ---> Sonera 4G M liittymään (max. teor. 50 Mbit/s) niin silloin aloin noin muutaman kuukauden välein testaamaan ja ottamaan kuvakaappauksia talteen, että mitä nopeuksia saan 4G:llä oli sitten vuorokauden aika mikä tahansa.

 

Ja vielä 1800 Mhz taajuudella (Utrantien tukarissa ei ollunna kuin tuo kyseinen taajuus).....ennen Yhteisverkkoa.

 

Ja Vaikka minun ja tukiaseman välillä on metsää sekä pari betoniseinää (eli asuntoni ja sekä seinän takaisen naapurin asunnon ulkoseinä).

 

Aikaisempaan viestiini laitoin Google Earth kuvakaappauksen jossa näkyy kyseisen tukarin paikka sekä minun pienkerrostalo (asuntoni ikkunat ovat AINOASTAAN itään ja pohjoiseen päin ja kaakkoon on sitten betoniseinää osoitteestani nähden)......niin voin sanoa, että silti revin todella hyvät nettinopeudet downloadin suhteen (uploadilla ei minulle ole niin merkitystä).

 

Laitan liudan kuvakaappauksia tuohon alas noista nopeuksista. 

Vois sanoa, että kuukausimaksulle SAIN todella vastinetta johon olin ERITTÄIN tyytyväinen. :)

 

 

Kunnes sitten todella muutama kuukausi sitten alkoi nuo ongelmat.....ja josta nyt sitten vasta jaksoin alkaa valittamaan....asiasta.


RSSI ei paljoa kerro mitään arvokasta... RSRQ ja SINR ovat hyödyllisempiä arvoja.


Nyt kun muistelee tarkemmin niin sieltä vianmäärityksestä --> laitteen tila, ei taida näkyä defaulttina kuin rssi ja solun tunnus. Muitakin arvoja saa kyllä näkymään, mutta se vaatii jonkin verran säätöä tietsikan asetuksista. Tai sitten päivittää tikun openwrt firmikseen jolloin saa myös rsrq arvon näkymään.

 

Tuossa on voinut käydä niin että suuntaukset ovat muuttuneet hiukan huonommiksi Yhteisverkon myötä. Tai sitten siellä tukiasemassa on säädöt poskellaan. Kannattais tehdä vikailmoitus, ihan varmuuden vuoksi. Onhan tuo surkea nopeus, kun tukiasema on noinkin lähellä.


Se on juuri niin, ettei RSSI-arvolla ole oikeastaan kovinkaan suurta merkitystä. Se ei kerro edes palvelevan tukiaseman solun kentänvoimakkuuttaa, vaan koko käytetyn taajuuskaistan signaalin tasoa. Siinä on summautuneena kaikkien tukiasemien ja niiden solujen aikaansaama taso mitkä vaikuttavat kyseisellä paikalla.

 

Tärkeämpi ja merkityksellisempi on RSRP-arvo. Se kertoo yksiselitteisesti millaisen signaalin tason päätelaite saa siitä solusta, johon se on kytkeytynyt. RSSI-arvo voi olla hyvälläkin tasolla, mutta RSRP- arvo taas ei, sellaisella paikalla, mihin tulee useasta suunnasta signaalia, mutta mikään niistä ei ole erityisen hyvä. Kun RSRP-taso on riittävän hyvä ja sitä ei sotke muut solut, niin myös nuo tärkeät laatutekijät eli RSRQ ja S(I)NR ovat riittävän hyviä ja yhteys toimii radioteknisesti hyvin.

Eriasia on sitten riittääkö verkossa kapasiteettia, mutta sehän johtuukin käyttäjämäärästä.


Hei!

 

Itse asun Kirkkonummen alueella mutta itsellä on käynyt sama temppu.

Tilasin tuon Sonera X nuorisolle suunnatun 4G liittymän puhelimeen ja olen sitä käyttänyt pääasiassa tietokoneessa nettinä. Aluksi sain 60-70 mb/ s nopeuksia ja netti toimi loistavasti mutta viimeisen kolmen viikon aikana latausnopeus on laskenut alle 15 mb/s. Upload hipoo joskus jopa 50 mb/s eikä se kärsi ongelmista.

 

Syytä tälle en ole löytänyt eikä Soneran tuki osaa auttaa.



kirjoitti:


Hei!



 



Itse asun Kirkkonummen alueella mutta itsellä on käynyt sama temppu.



Tilasin tuon Sonera X nuorisolle suunnatun 4G liittymän puhelimeen ja olen sitä käyttänyt pääasiassa tietokoneessa nettinä. Aluksi sain 60-70 mb/ s nopeuksia ja netti toimi loistavasti mutta viimeisen kolmen viikon aikana latausnopeus on laskenut alle 15 mb/s. Upload hipoo joskus jopa 50 mb/s eikä se kärsi ongelmista.



 



Syytä tälle en ole löytänyt eikä Soneran tuki osaa auttaa.






Ongelman diagnosoinnissa auttaisi kovasti verkon signaaliarvot. Jos kerrot puhelimen merkin ja mallin, niin voidaan hieman enemmän jelpata. Jos on Android -puhelin, pystyy esim. Cellmapper -nimisellä softalla katsoa, mitä tietoja puheliverkosta saa. Eli näkee (jos on kartoitettu) mihin tukiasemaan puhelimesi on kulloinkin yhdistänyt ja mitkä ovat signaalin arvot. Niistä voi hieman päätellä sitä, onko ongelma ruuhkaa vai sitten jotain muuta. Erityisesti RSRP, RSRQ ja S(I)NR ovat kiinnostavia.


n tilanteessa vaikuttaa tarkka osoite ja sen lähellä olevat tukiasemat suuntauksineen. Olennaisinta myös 4G-verkon nopeuksiin vaikuttavat käyttäjämäärät.

 

Vikapalvelusta näkevät kyllä tarvittaessa lisäkapasiteettien tulemisen alueelle ja pystymme laittamaan palautetta verkonsuunnitteluun verkon hitailusta tai epäkohdista.



@kefiiri kirjoitti:

Se on juuri niin, ettei RSSI-arvolla ole oikeastaan kovinkaan suurta merkitystä. Se ei kerro edes palvelevan tukiaseman solun kentänvoimakkuuttaa, vaan koko käytetyn taajuuskaistan signaalin tasoa. Siinä on summautuneena kaikkien tukiasemien ja niiden solujen aikaansaama taso mitkä vaikuttavat kyseisellä paikalla.

 

Tärkeämpi ja merkityksellisempi on RSRP-arvo. Se kertoo yksiselitteisesti millaisen signaalin tason päätelaite saa siitä solusta, johon se on kytkeytynyt. RSSI-arvo voi olla hyvälläkin tasolla, mutta RSRP- arvo taas ei, sellaisella paikalla, mihin tulee useasta suunnasta signaalia, mutta mikään niistä ei ole erityisen hyvä. Kun RSRP-taso on riittävän hyvä ja sitä ei sotke muut solut, niin myös nuo tärkeät laatutekijät eli RSRQ ja S(I)NR ovat riittävän hyviä ja yhteys toimii radioteknisesti hyvin.

Eriasia on sitten riittääkö verkossa kapasiteettia, mutta sehän johtuukin käyttäjämäärästä.


Millä ohjelmalla saisi esille nuo yo. arvot? eli RSRQ, RSRP ja S(I)NR.

Niin voisin sitten laittaa tänne nuo arvot ongelman ratkaisemiseksi.

 

Niin ja en omista mitään Android puhelinta ja näin ollen käytössä ei ole mitään cellmapper ohjelmaa.


No kertoisitko, että mikä puhelin sinulla on?


Kysyjä on jo aiemmin maininnut että hänellä on Nokian 7230, E7, 808, 6131, 6021, (ja 9110i) puhelimet.

Mobile Broadband ohjelmasta saa RSRP ja RSRQ arvot näkymään Windowsin asetuksista Program files(86) --> Mobile Broadband --> Plugins --> Diagnosisplugin --> DiagnosisConfig. Josta muokkaat RSRP ja RSRQ kohdista "false" muotoon "true". Sen jälkeen näet joka kerta kun avaat Mobile Broadband ohjelman myös nuo RSRP ja RSRQ arvot. Ihan simppeli juttu, ei mene montaa minuuttia.



@jannyman kirjoitti:

Kysyjä on jo aiemmin maininnut että hänellä on Nokian 7230, E7, 808, 6131, 6021, (ja 9110i) puhelimet.

Mobile Broadband ohjelmasta saa RSRP ja RSRQ arvot näkymään Windowsin asetuksista Program files(86) --> Mobile Broadband --> Plugins --> Diagnosisplugin --> DiagnosisConfig. Josta muokkaat RSRP ja RSRQ kohdista "false" muotoon "true". Sen jälkeen näet joka kerta kun avaat Mobile Broadband ohjelman myös nuo RSRP ja RSRQ arvot. Ihan simppeli juttu, ei mene montaa minuuttia.


Tässä on nyt nuo arvot. Mutta hiukan "hepreaa" nuo arvot......siis minulle. :)

 


Noh, ei mikään huono, muttei erityisen hyväkään tuo signaalin laatu (RSRQ). Itse saan tosin selvästi parempia nopeuksia vastaavalla laadulla. Näytät olevan kiinni solussa 8325409, eli juurikin siinä tukiasemassa missä epäilit olevasikin. Yleensä jos uppi on selvästi parempi kuin down, merkkaa se sitä että tukiasema on ruuhkainen, tai sitten siinä sinun osoitteessasi risteytyy kaksi, tai useampia soluja päällekäin, joka heikentää nopeutta. Yhteisverkon myötähän on tullut lisää tukiasemia, ja keilatkin voivat mennä ristiin.

 

Oliko nuo arvot muuten 1800Mhz, vai 800Mhz?


Vastaa