Skip to main content

Miten pääsemme jatkossa kotona nettiin?

  • 22 June 2024
  • 10 kommenttia
  • 244 katselukertaa

Muutettiin taloyhtiöstä, jossa 50M netti kuului vuokrasoppariin. Nyt ei ole mitään, ei edes seinissä paikkaa ethernet-kaapelille. Olen täysin pihalla liittymien suhteen, minulle on nyt yritetty myydä vaikka millaisia kalliita reititin paketteja mutta en vain ymmärrä, että miksi ei toimisi sama systeemi mikä meillä on mökillä. Siellä vanha pöytäkoneen pönttö, siitä piuha->reititin ja wot, wifi pelittää. Eikö tämä voisi toimia vaikka kannettavalla myös kotona? Eli en tarvitsisi siinä tapauksessa välttämättä mitään kallista pakettia. Vääntäkää nyt rautakangella. Puhelinhan ei ole ongelma mutta kun sitä telkkuakin haluttaisiin käyttää ja katsella esin Katsomoa, Netflixiä jne. Taloyhtiössä on siis kaapelitv mutta ei nettiä eli mobiiliyhteyden varassa mennään.

10 kommenttia

Käyttäjätaso 3

Jos käytössä on kaapelinetti, niin tässä ohjeita:

https://www.telia.fi/asiakastuki/nettiyhteydet/kayttoonotto-kaapeli

Ei ole käytössä kaspelinettiä, ainakaan kukaan ei ole sellaisesta sanallakaan maininnut. Telia sanoo vain, että erillisen reitittimen avulla toimiva mobiililaajakaista on ainoa vaihtoehto. Tuolla omilla sivustoilla tarjoaa DOT:ttia ja aspa niitä erilaisia 5G ja 4G reititinpaketteja! Olen näiden vaihtoehtojen kanssa aivan ihmeissäni kun nuo paketit vaatii kuitenkin 2v määräaikaisuutta ja hinta hipoo jpahimmillasn jo tonnia tuolta ajalta niin eipä hirveästi houkuta.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +8

Onko mökin reitittimellä käyttöä silloin kun olette kotosalla? Jos ei, ottakaa reititin mökiltä kotiin mukaan ja käyttäkää sitä.

Jos kotona tarvitaan nettiä samanaikaisesti mökin kanssa, niin sitten kotiin tarvitaan oma nettinsä.

Jos netin käyttö on kevyttä, puhelimesta voi jakaa netin. Tämä kyllä rasittaa puhelimen akkua, joten raskaassa käytössä verkkovirtakäyttöisen reitittimen hankkiminen kannattaa.

Taloyhtiössä on siis kaapelitv mutta ei nettiä eli mobiiliyhteyden varassa mennään.

Oletko selvittänyt, minkä operaattorin kaapeli-tv-yhteydestä on kyse?

Kannattaa katsoa television kanavaluettelo läpi. Osalla operaattoreita kanavaluettelon loppupäässä on infokanava, jota katsomalla selviää, minkä operaattorin verkosta on kyse. Osa televisioista ja digibokseista kertovat operaattorin myös kanavan nimen yhteydessä kaukosäätimen info-näppäimen painalluksen jälkeen.

Mikäli televisiosta ei ollut apua operaattorin selvittämisessä, käy tarkastamassa Tieto.Traficom kartat -palvelusta, mitä operaattoreita kunnassasi ylipäätään toimii.

  1. Mene Viestintä → Laajakaista ja puhelin.
  2. Valitse aihe: Kiinteän laajakaistaverkon saatavuus
  3. Valitse alue: Kunta, syötä kuntasi nimi tai valitse luettelosta
  4. Rullaa kartan alapuolelle listaan Kunnassa kiinteän verkon laajakaistaliittymiä tarjoavia yrityksiä.

Voit myös tiedustella taloon tulevista yhteyksistä vuokranantajalta tai isännöitsijältä. Joskus asia selviää myös rappukäytävän ilmoitustaululta tai ulko-oveen liimatusta operaattorin tarrasta.

Tarvittaessa tee laajakaistan saatavuushaku jokaisen kunnassasi toimivan operaattorin sivulla. Huomioi, että kaikki operaattorit eivät tarjoa liittymiä koko kunnan alueelle.

 

nuo paketit vaatii kuitenkin 2v määräaikaisuutta ja

Reititin kannattaa ostaa liittymästä erikseen. Ilman kytkyä saa helposti toistaiseksi voimassaolevan liittymän.

Mobiililaajakaistana en mitään muuta kuin toistaiseksi voimassaolevaa sopimusta ottaisikaan, Mobiiliverkossa nopeudet voivat muuttua mikä hetki hyvänsä, jolloin on tärkeää, että liittymän voi irtisanoa kohtuullisella aikataululla.

hinta hipoo jpahimmillasn jo tonnia tuolta ajalta niin eipä hirveästi houkuta.

Miten olisi Yhteys mukaan kotimaa 50 M 18,99 €/kk? Ensimmäiset kaksi vuotta 464,75 € – ellei väliin osu hinnankorotusta. Irtisanomisaika 14 vuorokautta. Toimii vain Suomessa.

Juuri nyt tuon voi saada myös kesätarjouksena 9,99 €/kk 12 kk ajaksi.

Reitittimen tarvitset toki vielä erikseen. Jos uuden ostaminen ei innosta, kannattaa tarkastaa kirpputorien tarjonta.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +8

Ei ole käytössä kaspelinettiä, ainakaan kukaan ei ole sellaisesta sanallakaan maininnut.

Kaikki operaattorit eivät käytä kaapelimodeemeja. Silloin yhteys voi olla tarjolla VDSL2 tai G.Fast tekniikoilla puhelinpistorasiasta.

Kiitos @irritus  tästä kattavasta vastauksesta. Tuon pohjalta on hyvä nyt alkaa selvittämään asiaa. Sen verran kommentoin tuohon kun sanoit, että “reititin kannattaa ostaa liittymästä erikseen.”, niin kysyin Telian myyntineuvottelijalta tästä puhelimessa ja hän sanoi, että he eivät myy niitä erikseen, ainoastaan yhdessä. Minulla oli ylimääräinen liittymä 200M/14,90kk ja ajatus oli, että jos reititin olisi riittänyt mutta tämä siis tyrmättiin!

 

--

Muokkaus katjane: pingattu käyttäjätunnus

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +8

kysyin Telian myyntineuvottelijalta tästä puhelimessa ja hän sanoi, että he eivät myy niitä erikseen, ainoastaan yhdessä.

Oliko puhe Yhteys kotiin -liittymästä? Sen saa ainoastaan Telian laitteen kanssa, eikä kaikkia niiden mukana toimitettavia laitteita voi myöskään ostaa erikseen.

Muita liittymiä, kuten Yhteys Mukaan, Yhteys Rajaton ja Prepaid myydään erikseen.

Joitakin laitteita myydään myös erikseen: 4G-reitittimet, 5G-reitittimet. Joskin valikoima on hyvin suppea esim. tietokonemyymälöihin verrattuna.

Käyttäjätaso 1

Ei ole käytössä kaspelinettiä, ainakaan kukaan ei ole sellaisesta sanallakaan maininnut.

Kaikki operaattorit eivät käytä kaapelimodeemeja. Silloin yhteys voi olla tarjolla VDSL2 tai G.Fast tekniikoilla puhelinpistorasiasta.

Eikös lankapuhelin kaapelit eli kupari ole jo keritty pois jokaiselta paikkakunnalta eli enään jäljellä on kaapeli tv pistokeesta netti.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +8

Eikös lankapuhelin kaapelit eli kupari ole jo keritty pois jokaiselta paikkakunnalta

Ei. Helsingissä vanhat lankapuhelinliittymät toimivat edelleen, vaikka uusia ei ole kymmeneen vuoteen enää avattukaan. Pietarsaaressa lankapuhelimet eivät pelkästään toimi, vaan voit avata uudenkin liittymän.

Kadunvarren kaapeloinnilla ei myöskään ole merkitystä rakennuksen sisäisille yhteyksille.

Jos kellariin tulee kuitu, mutta huoneistoihin asti ei mene kuitua eikä yleiskaapelointia, niin yhteydet kellarista huoneistoihin voidaan järjestää puhelinkaapeloinnilla.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4

Eikös lankapuhelin kaapelit eli kupari ole jo keritty pois jokaiselta paikkakunnalta

 

Jos kellariin tulee kuitu, mutta huoneistoihin asti ei mene kuitua eikä yleiskaapelointia, niin yhteydet kellarista huoneistoihin voidaan järjestää puhelinkaapeloinnilla.

Niin, eli toisin sanoen näin toimivat ne kaikki xDSL-laajakaistaliittymät. 🙂 Kiinteistön kaapeloinnin uusiminen ei ole halpaa.

Omassa liittymässänikin tulee kuitu talojakamoon ja puhelinkaapeloinnilla asuntoihin. VDSL2-liittymissä 100Mbit/s on maksiminopeuksia mitä tarjotaan. G.fast olisi kiva päivitys… Mahdollistaa jopa 1Gbit/s nettiyhteyden kuparisisäverkossa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +8

Niin, eli toisin sanoen näin toimivat ne kaikki xDSL-laajakaistaliittymät.

VDSL2-liittymiä on kytketty edelleenkin myös kadunvarren kaapeleiden kautta. Näiden määrä toki vähenee koko ajan sitä mukaa, kun puhelinyhtiöt hylkäävät vanhoja kuparikaapeleitaan.

Vastaa