Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Aina silloin tällöin täällä Klaanissakin näkee, että joku laittaa henkilötietojansa viestiin näkyville. Klaani on yleinen julkinen keskustelufoorumi, joten omia henkilökohtaisia tietoja kuten sosiaaliturvatunnusta (hetu), puhelinnumeroa, sähköpostiosoitetta ja postiosoitetta ei kannata laittaa näkyville mahdollisten väärinkäytösten takia.

 

Identiteettivarkaus (1).jpg

 

1477711047362.png

 

Näin suojaudut identiteettivarkaudelta:

  1. Älä luovuta tietojasi minne tahansa. Omien tietojen luovuttamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, erityisesti netissä.
  2. Kadonneista henkilöpapereista kannattaa tehdä heti ilmoitus poliisille. Maksukortit kannattaa sulkea.
  3. Ole tarkkana, mitä jätät paperinkeräykseen! Joka neljäs jättää paperit kierrätykseen sellaisenaan. Tärkeimmät asiakirjat, jotka sisältävät henkilötietoja, on hyvä laittaa ensin silppuriin. Paperinkeräykseen ei kannata heittää lähtökohtaisesti henkilötietoja sisältäviä asiakirjoja.
  4. Suojaa postilaatikkosi! Varas tarvitsee uhrilta nimen ja henkilötunnukset, jotka löytyvät useista kirjeistä. Kannattaa siis hankkia lukollinen postilaatikko.
  5. Pidä huolta lompakosta. Älä säilytä sitä esimerkiksi takataskussa. Lompakossa ei myöskään pitäisi säilyttää kaikkia mahdollisia kortteja.
  6. Pankki- ja luottokorttien salasanojen kanssa on hyvä olla tarkkana ja suojata ne kädellä maksutilanteissa. Kortin voi myös rajata maantieteellisesti ja varmistaa, että sen käyttö onnistuu vain tietyillä alueilla.
  7. Älä jaa somessa kaikkia tietoja itsestäsi, etenkään henkilötietoja. Jos huomaat jonkun luoneen sinusta valeprofiilin tai muuten jakavan tietoja sinusta ilman lupaa, voit ilmoittaa siitä palveluntarjoajalle.
  8. Aseta luottotiedoistasi tietovahti. Se kertoo, jos joku tarkistaa luottotietojasi esimerkiksi lainanottoa varten. Jos et ole ottanut lainaa, hälytyskellojen on hyvä soida siinä vaiheessa.                         

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/identiteettivarkaus_rikos-40335

 

identiteettivarkaus.jpg

 
kiisseli67
Telia 5G lähettiläs 2021

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/Identiteettivarkaus/ba-p/137590
Linkki kopioitu
Tietoa kirjoittajasta
* Olen -67 syntynyt "nörttimummeli" Oulusta, lähinnä sydäntä erilaiset puhelimet ja niiden eri käyttöjärjestelmät. Lisäksi rakastan pulmien ratkomista, oli kyse sitten digipulmista tai muusta *