Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 62393
Kirjoituksia 170466

Langaton verkko mesh-järjestelmällä

Moderaattori

Langaton verkko mesh-järjestelmällä

Mesh-järjestelmä.PNG

 

 

Tämä päivänä monella meistä on kotona käytössä langaton netti ja langaton verkko, eli wlan- tai wifi-verkko. Kodin langaton verkko toimii yleensä hyvin, mutta se saattaa myös olla herkkä ja altis häiriöille. Langattoman verkon toimintaa voivat heikentää esimerkiksi rakennuksen seinärakenteet, lähellä asuvien naapureiden langattomat verkot ja jopa heidän käytössään olevat laitteet. 

 

Häiriöitä voi esiintyä melkein minkä kokoisessa rakennuksessa tahansa. Olosuhteista riippuen myös pieneenkin kotiin voi syntyä katvealueita, joissa langattoman verkon signaali ei toimi niin kuin pitäisi.


Näihin haasteisiin on ratkaisuna mesh-verkkojärjestelmä. Kerron tässä artikkelissa mikä mesh-verkko on, sen hyödyistä ja miten sen saat käyttöösi. 


Mikä on mesh-verkko?

Mesh-tekniikan avulla saat rakennettua nopean ja kattavan langattoman lähiverkon. Se ei vaadi hankalia asennustöitä ja on usein myös lompakkoystävällinen. Mesh-verkkojärjestelmä koostuu yleensä kolmesta langattomasta tukiasemasta, jotka ovat langattomasti yhteydessä toisiinsa. Yksi tukiasemista on ns. päätukiasema ja se yhdistetään ethernet-kaapelilla kodin nettipäätelaitteeseen; reitittimeen tai modeemiin. Loput tukiasemat sijoitetaan eri puolille asuntoa siten, että langaton verkko yltää kaikkialle huoneistossa tai rakennuksessa sinne, missä nettiä tarvitaan.

 

Esimerkki:

 

Käytät tablettia kotisi kauimmaisessa nurkassa. Tabletin nettiyhteys ”kulkee” ensin sinua lähinnä olevaan tukiasemaan, jatkaa matkaansa siitä seuraavaan tukiasemaan ja päättyen lopulta päätukiasemaan, jonka kautta myös netti tulee kotiisi. Tällainen kahden tai kolmen tukiaseman mesh-verkko riittää useimmissa tapauksissa, mutta tarvittaessa voit laajentaa langattoman verkon kantamaa useammallakin tukiasemalla.

 

Mesh-järjestelmän yksiköt ovat langattomassa yhteydessä toisiinsa ja muodostavat yhteisen verkon.Mesh-järjestelmän yksiköt ovat langattomassa yhteydessä toisiinsa ja muodostavat yhteisen verkon.


Mesh-järjestelmä vs. wlan-toistimilla rakennettu langaton verkko

 

Mesh-tekniikalla toteutettu lähiverkko on nopeampi. Wlan-toistimen avulla voit laajentaa langattoman netin kantamaa huoneistossasi, mutta tämän toteutuksen huono puoli on se, että yksi käytössä oleva toistin aina puolittaa sen kautta kulkevan verkkoliikenteen nopeuden. Mitä useampi toistin sitä laajemman langattoman verkon saat kotiisi rakennettua, mutta verkon reunalla yhteysnopeus on enää murto-osa signaalin lähtöpään nopeudesta.

 

Mesh-järjestelmä osaa myös optimoida verkkoliikenteen mahdollisimman sujuvaksi. Langaton yhteys siirtyy automaattisesti mesh-tukiasemalta toiselle käyttäjän liikkuessa langattoman verkon kattamalla alueella ja verkkoliikenne ohjautuu nopeimmalle saatavilla olevalle taajuusalueelle sekä vähäruuhkaisimmalle kanavalle. Jos huoneistossasi on useita kerroksia, saat langattomasta verkosta kattavan kun sijoitat yhden tukiaseman aina kuhunkin kerrokseen. 

 

 

Vasemmalla yhden mesh-tukiaseman verkko, joka samalla kuvastaa myös perinteistä langatonta verkkoa. Signaali ei välttämättä yllä kaikkialle huoneistossa. Keskellä kahden ja oikealla kolmen mesh-tukiaseman muodostama verkko. Kuva: asus.comVasemmalla yhden mesh-tukiaseman verkko, joka samalla kuvastaa myös perinteistä langatonta verkkoa. Signaali ei välttämättä yllä kaikkialle huoneistossa. Keskellä kahden ja oikealla kolmen mesh-tukiaseman muodostama verkko. Kuva: asus.com

 

Mesh-verkon edut pähkinänkuoressa

 

  • Helppo laajennettavuus: Voit lisätä tukiasemien määrää kuuluvuuden parantamiseksi käytävissä ja muissa hankalissa paikoissa. Voit ulottaa langattoman verkon myös ulkotiloihin asentamalla tukiasemia seinien lähelle
  • Se on itseään korjaava: Perinteisessä langattomassa verkossa reitittimen vikaantuminen katkaisee kaikki yhteydet laitteiden välillä. Mesh-verkossa yhden tukiaseman menettäminen tarkoittaa, että liikenne ohjataan jonkin muun tukiaseman kautta. Ainoastaan silloin, jos päätukiasema (se, joka on liitetty reitittimeen tai modeemiin ethernet-kaapelilla) menee rikki tai vikaantuu, koko mesh-verkko on poissa käytöstä
  • Se on nopea: Koska kaikki tukiasemat ovat yhteydessä toisiinsa, on tiedonsiirtoon käytettävissä useita eri reittejä, joista järjestelmä valitsee automaattisesti aina nopeimman mahdollisen.

 

Miten sinä olet rakentanut kotiisi langattoman verkon?  

 

 

Telialla myynnissä olevat Mesh-laitteet

 

Mesh-järjestelmät

Kolme langatonta lähetintä - Asus Lyra Mini 3-pack

Kaksi langatonta lähetintä - Asus Lyra Mini 2-pack

Google 3 reitittimen setti

Google 1 kpl reititin

Aimesh AC1900

 

Lue myös: