Telkkarin siirtyminen olohuoneesta älylaitteeseen


Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

 


 


Lueskelin Soneran teettämää tutkimusta eri-ikäisten televisionkatselusta ja huomasin konkreettisesti miten lyhyessä ajassa on tavat, palvelut ja laitteet hurjasti kehittyneet. 

Mietitäänpä televisioaikaa vuosia taaksepäin. Telkkarista tuli monta hyvää sarjaa, joita intensiivisesti seurattiin. Lehtien ohjelmatiedoista merkittiin kynällä ne ohjelmat, jotka haluttiin katsoa. Lastenohjelmat ja uutiset lähetettiin aamulla, päivällä ja illalla. Onneksi näin, jotta olet varmasti edes johonkin esitysaikaan töllöttimen ääressä kun ei videoitakaan vielä joka taloudesta löytynyt. Kanavien määrä oli melkoisen pieni, mutta eipä niitä osattu silloin vielä enempää odottaakaan, saatikka sitten että niistä oltaisiin jotain maksuja erikseen makseltu. Televisiolupa hoidettiin ja sen oikeuttamilla palveluilla pärjättiin.

Oman perheeni televisionkatselu on muuttunut hurjasti viimeisen viiden vuoden aikana. Perheeseeni kuuluu itseni lisäksi mies ja neljä lasta (18v, 16v, 9v, 7v).
Aiemmin istuttiin iltaisin telkkareiden ääressä katsellen lempiohjelmiamme. Ja nimenomaan telkkareiden, koska yksihän ei riittänyt kun lempiohjelmia saattoi tulla juuri samaan aikaan eri kanavilta. Tallentava digiboksi toi tähän onneksi helpotusta kunhan vaan päästiin yhteisymmärrykseen kenen ohjelma talteen laitetaan.

Tänä päivänä arvostamme sitä, että voimme katsella lempiohjelmiamme mistä vain, missä vain ja milloin vain. Itse en juurikaan enää suoria telkkariohjelmia katso, vaan enimmäkseen Mobiili Viihteen sekä myös Katsomon, Ruudun että Yle Areenan kautta. Katseluun käytän Älypuhelinta tai iPadia, harvemmin siis ylipäätään telkkaria kotona avaan. Mieheni taas katselee telkkarin kautta kyllä, mutta käyttää Apple TV:tä + ipadia. Läppäri ja kuulokkeet on myös kova juttu silloin kun muuta perhettä ei saa häiritä. Ja toimiihan se myös toisinkin päin :smileyvery-happy:
Me molemmat seuraamme myös muutamia TV-sarjoja, joita katsellaan maksukanavien kautta.


Lapsilla on käytössä läppäri, tabletti sekä jokaisella oma älypuhelin. Ruutuaikaa pyritään pitämään aisoissa pienempien kohdalla, isommat osaavat jo itse määritellä sen mikä on sopiva määrä.


 




Viikonloppuisin meillä katsotaan yhdessä elokuvia ja sarjoja telkkarista, vuokrataan leffa Mobiili Viihteeseen Videovuokraamosta tai Netflixin valikoimasta. Lasten omassa suosiossa on Youtube ja seuraavatkin muutamaa Vloggaajaa aktiivisesti. Sarjoja ja leffoja katselevat Netflixistä, Yle Areenasta, Ruudusta ja Katsomosta. Pienemmät katsovat useimmiten iltapäivän lastenohjelmat suoraan telkkarista, mutta selkeästi nämäkin kerrat ovat vähentyneet sellaisiin päiviin kun ei ole harrastuksia tai esim. sadesää ei houkuta ulkoleikkeihin.

Toivomuksena on ollut etätallennusmahdollisuus, joka nousi myös tutkimuksessa esille. Mobiili Viihteeseen onkin 1.6. lanseerattu Oma tallennus -lisäpalvelu, joka on vastaus tähän toiveeseen. Täältä voit lukaista lisää.

Miten teillä katsellaan telkkaria? Kerro oma tarinasi :smileyhappy:


Tutkimuksesta löydät lisää:
Koti ja tv-tutkimus: Oma televisio kulkee mobiililaitteissa kaikkialle


Tutkimusraportti: http://www.epressi.com/media/userfiles/75277/1465302911/sonera_koti_ja_tv_2016_medialle.pdf


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa