Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Telia Zone.jpg 

 

 

Mitä ajatuksia älykoti sinussa herättää? Oletko kenties kerennyt joitain palveluita jo kokeilemaankin?

 

Älykodissa sekä koti, että kodin laitteet ovat verkottuneita ja vaihtavat tietoa keskenään, asukkaan tai palveluntarjoajien kanssa. Tietoa käytetään kodin toimintojen ohjaamiseen automaattisesti tai käyttöliittymän kautta.

 

Meidän mielestämme jokainen suomalainen koti voi olla entistä älykkäämpi niin, että arki on helpompaa, viihtyisämpää ja turvallisempaa. Lupauksen täyttämiseksi olemme tuomassa Telia Zone -palvelun Suomeen.

Telia Zone toimii osana Telian laajakaistaliittymää ja tekee kodista avuliaamman ja älykkäämmän – sen avulla esimerkiksi vanhemmat saavat ilmoituksen puhelimeensa, kun lapsi saapuu kotiin. Tutustu Telia Zoneen tarkemmin: telia.fi/zone

 

Astetta älykkäämpi koti kuuluu kaikille - rakennetaan se yhdessä.

  

Haluamme sinut mukaan testaamaan

 

Telia Zoneen liittyviä palveluita ja sovelluksia sekä samalla ideoimaan myös uusia. Ilmoittaudu mukaan tämän linkin kautta tai täytä tämän artikkelin lopusta löytyvä ilmoittautumislomake.

 

Testaamme pilotin alkuvaiheessa seuraavia palveluita:

 

1) Tekstarivahti havaitsee milloin perheenjäsenesi tulevat kotiin. Lisää perheesi älypuhelimet Telia Zoneen ja valitse kenelle automaattinen tekstari-ilmoitus lähetetään:

 • Saat viestin, kun lapsesi tulevat kotiin
 • Lapsesi tai puolisosi saavat tiedon sinun saapuessasi kotiin

Tekstarivahti käyttää kodin wifi-verkkoa. Puhelimen tai tabletin wifi-yhteyden on oltava päällä, jotta Tekstarivahti tunnistaa kotiverkkoon saapuvat laitteet automaattisesti.

 

2) IFTTT on lyhenne sanoista "If This Then That". Esimerkkejä siitä, mitä palvelun avulla voi tehdä ovat muun muassa:

 • Saat tekstiviestin, kun lapsesi tulee koulusta kotiin.
 • Valot sammuvat, kun lähdet ja syttyvät, kun tulet takaisin kotiin.

Voit itse määritellä myös muita toimintoja tarpeidesi mukaan.

 

IFTTT.jpg

 

3) CoPlay on suunniteltu toimimaan erityisesti wifi-verkkosi alueella. CoPlay-ohjelman avulla voit kutsua kenet tahansa langattomaan verkkoosi liittyneen lisäämään suosikkimusiikkiansa yhteiselle soittolistalle. Jokainen verkkosi alueella oleva voi lisätä kappaleita listallenne omalta puhelimeltaan ja Spotify-tililtään. Musiikinkuuntelusta tulee näin yhdessä hauskempaa.

 

CoPlay.jpg

 

4) Philips Hue toivottaa sinut tervetulleeksi kotiin. Sen avulla hallitset niin makuuhuoneen kuin pihankin valoja. Herää hellävaraisesti ja pirteänä luonnonmukaiseen valoon. Philips Hue auttaa myös lukemaan, keskittymään ja rentoutumaan. Tee päivittäisistä rutiineistasi nautinnollisia hetkiä. Jos sinulta löytyy jo Philips Hue -järjestelmä, lisäämme sen sinulle mukaan myös Telia Zone -pilottiin.

 

Philips Hue.jpg

 

Lisätietoja palveluista löydät Telia Zonen sivuilta telia.fi/zone

 

Tarkoituksemme on kerätä kokemuksia näiden palveluiden toimivuudesta sinun kotonasi. Lisäämme pilotin aikana käyttöösi mahdollisesti myös muita palveluita.

Haluamme ideoida kanssasi uutta sekä kehittää sellaisia sovelluksia, joista on hyötyä sinulle ja muille.

 

Testaajana saat

 

 • Maksuttomia palveluita pilotin ajaksi käyttöösi.
 • Aitiopaikan tulevaisuuden älykotiin.
 • Mahdollisuuden olla rakentamassa jotain uutta sekä vaikuttaa tuotekehitykseen.

 

Odotamme testaajalta

 

 • Aktiivista tuotetestaamista sekä havaintojen raportoimista Telia Yhteisöön perustettavassa pilottiosiossa.
 • Ideointia ja keskustelua tulevaisuuden älykodista.
 • Mahdollisuutta osallistua testaamiseen 7.5. - 15.6. välisenä aikana.
 • Sinulla on käytössäsi Telian Yhteys kotiin -laajakaistaliittymä (valokuitu/ADSL/VDSL -tekniikat).
 • Sinulla on Telia Zone -yhteensopiva laajakaistareititin:
  • Technicolor TG799vac

  • Technicolor TG799vacXtream512

 • Olet Telia Yhteisön jäsen. Jos et ole vielä jäsen, liity mukaan maksutta.

Pilotin aikana käytät omia tuttuja laitteitasi, mutta uusilla tavoilla.

 

Toimi nopeasti

 

Pilottiin mahtuu mukaan reilu mutta rajallinen määrä testaajia. Jos kiinnostuit, ilmoittaudu testaajaksi 30.4. mennessä täyttämällä alla oleva ilmoittautumislomake.

 

Lähetämme Yhteisön kautta yksityisviestillä tiedon kaikille testaajiksi valituille 2.5. mennessä. Pilotti käynnistyy 7.5. ja päättyy 15.6.

 

Voit halutessasi seurata pilotin etenemistä ja osallistua myös keskusteluun, vaikka et itse olisikaan pilotissa mukana. Lisäämme linkin pilottiosioon myös tähän blogiin lähempänä pilotin starttausta.

 

Innolla pilottia ja vilkasta testaamista odottaen

 

Telia Zone -työryhmä

 

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri
13 kommenttia 👇
tilasto
Kunniajäsen

Kuulostaa oikein mielenkiintoiselta palvelulta tämä Zone, odotan innolla miten palvelu tulee käynnistymään ja kehittymään jatkossa. 🙂

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Hienoa kuulla 😎 Joko täytit ilmoittautumisen ja löytyisikö myös tuttavapiiristäsi joku jolla olisi meidän kaista ja sopiva reititin jo valmiina? 😊

SINAD
Konkari

 Mitä ajatuksia älykoti sinussa herättää? Oletko kenties kerennyt joitain palveluita jo kokeilemaankin?


Ensimmäinen ajatus on aina huoli tietoturvasta, mikäli kyseessä on joku kuluttajakäyttöön suunniteltu "helppo" palvelu. Yleensä näihin on lähes poikkeuksetta ujutettu mukaan pilvipalvelu sekä tiedonkeruu, vaikka todellista tarvetta näille ei useimmiten edes ole. Älykotia on ihan mukava rakentaa, jos tekee asian siten ettei mitään tietoja luovuteta ulkopuolisille. Suurelle kansalle on luotu sellainen harhakuva, että pilvipalvelu ja tietojenkeruu olisivat jotenkin välttämättömiä yksinkertaisten asioiden, kuten vaikkapa kameravalvonnan aikaansaamiseksi. Jos alatte markkinoida tällaista palvelua, kannattaisi tuoda selkeästi esiin käytetäänkö pilvipalvelua ja jos, niin mitä kaikkia tietoja kerätään, miten niitä säilytetään, kuinka kauan ja kenelle niitä luovutetaan.

 

Omalla kohdalla kehitänkin kaikki tarvitsemani palvelut yleensä itse. Jo viime vuosikymmenen lopulla rakentelin tuon kotonaolemistiedon päälle automaatiota, kunnes totesin että enpä muista ottaa puhelinta läheskään aina edes mukaan poistuessani ja puoliso taas ei tietoisesti ota puhelinta mukaan esim. mennessään töihin. Ei olla sillä tavalla kännykkään kiinni kasvaneita kuin moni muu, koska kuitenkin lapsuudessa opittu elämään sitä ilman. Siltä osin kyseinen tieto jäi lopulta täysin hyödyttömäksi. Puhelinta paljon tärkeämpi on kiinteä nettiyhteys, joka mahdollistaa sitten sen "älykodin" ylipäänsä.

 

Omalla kohdalla olen kokenut hyödylliseksi kaikkien lähiverkossa olevien koneiden toiminnan jatkuvan monitoroinnin  (ping yms) sekä hälytykset siinä tapauksessa, että joku laitteista lakkaa toimimasta. Tätäkin voi hyödyntää kaksin päin: kerran esimerkiksi huomasin lomamatkalla että tyttären tabletti oli unohtunut sammuttaa, vaikka kaikki ylimääräiset laitteet piti sulkea akkujaan tyhjentämästä. Laitteiden läsnäolotietoa voi siten hyödyntää molemmin päin: listat että näiden laitteiden PITÄÄ olla verkossa ja sitten taas toisten laitteiden ei pidä olla silloin kun ollaan lomamatkalla.

 

Työmatkoilta usein VPN:n kautta vilkaistua etupihan valvontakameralta, mahtaako puoliso paikalla ennen kuin yrittää soitella kotiin. Toinen yhtä varma indikaatio paikallaoloista on jos joku televisioista on päällä. Tämänkin näkee pingaamalla. Siitä, mitkä televisiot ovat päällä voi jopa päätellä missä huoneissa todennäköisesti oleskellaan. 🙂 Tosin näissä pitää muistaa että ainakin Sonyn televisiot käynnistyvät joka yö klo 04 tekemään päivityksiä tms. ja tuolloin ne vastaavat hetkellisesti pingiin.

 

Mutta jos lähdette myymään tällaisia toiminnallisuuksia suurelle kansalle niin kannattaa huomioida sellainen että täysi-ikäisten henkilöiden paikallaolon monitorointi voi vaatia kohteiden erillistä suostumusta! Sama juttu on nimittäin esimerkiksi kameravalvonnan kanssa, kameroita ei saa laittaa minnekään ilman että asiasta on sovittu perheen kanssa ja että jokainen tietää mitä ja missä tilanteissa kamerat tallentavat. Muutenkin oma perhe tietää meillä että pystyn tekemään ja valvomaan ja säätämään kaikkea mahdollista myös etänä, mutta tilannehan ei ole tämä normaaliperheissä ja silloin tuollainen paikallolon "kyttäys" voi tulla yllätyksenä.

KimAhv
Telialainen
Telialainen

Nostit SINAD tärkeitä asioita esille. Tietoturvan suhteen olemme erityisen tarkkoja Telian palveluiden osalta. Telia Zonen osalta tulemme vahvasti myös nojaamaan kumppanitarjoamaan, kuten turvakameroihin, joita meidän ei ole järkevää itse kehittää. Näiden tietoturvan osalta haluamme kuitenkin valmistaa niiden aukottomuuden ja tietoturvan ja tuomme valikoimiin vain niitä, joihin luotamme.

 

Telian omien palveluiden, kuten Tekstarivahdin osalta huolehdimme tietoturvasta kuten teleoperaattorit ovat aina tehneet. Emme luonnollisesti myöskään kerää laite tai käyttäjätietoja ilman käyttäjän suostumusta. Jos käyttäjä haluaa viestin, kun lapsi tulee kotiin, niin se täytyy itse asettaa käyttöön ja hyväksyä tällöin käyttöehdot, jotka tulemme selkeästi tuomaan esille. 

 

Tietoturvan ja tietosuojan osalta on kaikkien palveluiden tarjoajien etu, että ne ovat kunnossa ja käyttäjät voivat keskittyä palveluiden eduista nauttimiseen.

 

Lisää hyviä kommentteja ja palautteita tulemaan! Ja varsinkin sitten, kun pilotti alkaa 🙂

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Tarkensimme ilmoittautumislomakkeelle kohtaa, jossa kysytään mm. onko sinulla Philips Hue -valojärjestelmää. Pilotin myötä emme toimita valoja testiin mutta jos sinulta sellaiset löytyvät niin voimme lisätä ne sinulle mukaan Telia Zoneen ja näin voit testailla Zonea myös valojen kanssa 🙂

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Nostetaanpa haku ylös, vielä kerkeät hakemaan mukaan 🙂

Dr_Jussi
Uusi jäsen

Terve

 

Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Ilmoittuaduin mukaan. Meille on juuri valmistunut omakotitalo Hyvinkäälle. Meillä on Telian kuitu ja sen myötä Telian laajakaistaliittymä + Telia TV ja itselläni on myös Telian puhelinliittymä.

 
Talossani on ABB:n Free@Home kotiautomaatio ja hyödynnän Philipsin HUE valaistusjärjestelmää. Suunnittelin ja urakoin itse taloni sähkötyöt. Minua kiinnostaa miten eri järjestelmiä voi kytkeä yhteen ja hyödyntää niitä siten tehokkaammin.
Mika992
Vakiokalustoa

Miksihän tämä palvelu on mahdollista liittää vain laajakaistaliittymään eikä langattomaan mobiilidatapalveluun?

IlariJR
Ex-telialainen
Ex-telialainen

@Mika992: Ainakin näin pilottivaiheessa Telia Zone vaatii kiinteän laajakaistan ja Zonea tukevan reitittimen eli käytännössä joko Technicolor TG799vac tai Technicolor TG799vac Xtream512. Muilla modeemeilla tai reitittimillä homma ei toimi teknisistä rajoituksista johtuen. Mutta toivottavasti saatavuus laajenee tulevaisuudessa muillekin laitteille ja nettiliittymille.

 

arapahoe
Vakiokalustoa ☆☆

Technicolor TG799vac pitäisi tukea "nettitikkua" eli eiköhän se mobiili sieltä tule.Taitaisi toimia jo nyt eli tikku kiinni Tg:n ja wlanilla sitten ohjailisi jotain kameroita/valoja?.

tilasto
Kunniajäsen

@arapahoe eivät toimi nettitikut ko. laitteessa,huolimatta siitä että softassa sellainen mobile valikko on. Eli niitä ei voi käyttää backuppina yhdeydenluonnissa tai kuormantasauksessa. Olen testannut ja taisi Telian edustajakin joskus vastata jossain tähän.

Ainakin aiemmin oli näin, saataisko nyt Telian kommentti? 

 

 

LiAntti
Telialainen
Telialainen

Asia oli juuri näin kuin @tilasto asian sanoi. Nythän toki on kyse pilotista eli tämmöiset asiathan kannattaa pilotoijilla nostaa framille niin saadaan tälle ominaisuudelle lisää painoarvoa jälleen tulevaisuudessa.

arapahoe
Vakiokalustoa ☆☆

/edit

Kyllä se taitaa toimia.siellä profilessa on asetuksissa online.telia.se.Ruotsin telia ei ole vaivautunut kertomaan mitään siirtomaa suomen telialle?.LOL-hymiö