Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Windows7 tuki loppuu (1).jpg


Erittäin suositun Windows 7 -käyttöjärjestelmän tuki päättyi 14.1. eli juuri 10 vuotispäivänä. Microsoft sitoutui alkujaan tarjoamaan tuen ja päivitykset käyttöjärjestelmälle 10 vuoden ajaksi ja nyt tämä aika on tullut päätökseen. Windows 7 on yksi suosituimmista alustoista, kun peräti neljäsosa tietokoneista sisältää tämän käyttöjärjestelmän edelleen. Tietokone ei lakkaa välittömästi toimimasta, vaan muuttuu käyttäjän kannalta turvattomaksi.


Käytännössä Windows 7:n sisältävistä tietokoneista päättyy kaikki tärkeät tietoturvapäivitykset ja samalla myös sovellusten toimivuus loppuu vaiheittain. Esimerkiksi tietyt pelit, kuten Internet Backgammon ja Internet Checkers, sekä Windows Media Centerin sähköinen ohjelmaopaspalvelu on ajoitettu lopetettavaksi tammikuussa 2020.

 

 

Mitä väliä vaikka Win7 päivitykset eivät enää toimikaan

 

Kaikkien käyttöjärjestelmien ja sovellusten tietoturvapäivityksillä on kriittinen merkitys, jos tietokone on liitetty internettiin. Laitteille julkaistaan säännöllisesti erilaisia päivityksiä ja tässä tapauksessa Windows 7:n osalta nämä tietoturvaan liittyvät päivitykset lakkaavat. Kaikkien niiden ihmisten, jotka käyttävät Windows 7 -koneella verkkopankkia tai tekevät nettiostoksia, tulisi siirtyä uudempaan käyttöjärjestelmään välittömästi.

 

Operaattoreilla on myös velvollisuus huolehtia verkon ja asiakkaiden turvallisuudesta. Jos Windows 7 -tietokoneesi saastuu ja alkaa lähettämään haitallista liikennettä muiden käyttäjien suuntaan, niin voimme joutua sulkemaan nettiyhteytesi väliakaisesti. Tällaisessa tilanteessa yhteyden saa uudelleen käyntiin, kun saastunut tietokoneesi on putsattu tai poistettu verkosta. Putsaamisella tarkoitetaan käyttöjärjestelmän uudelleenasennusta ja tietoturvapalvelun hankkimista. Tästä syystä on äärimmäisen tärkeätä huolehtia siitä, että kaikki omat laitteet ovat ajan tasalla ja tietoturva kunnossa.

 

 

Windows 7 -käyttöjärjestelmä on vielä todella yleisesti käytössä. Lähde https://gs.statcounter.com/Windows 7 -käyttöjärjestelmä on vielä todella yleisesti käytössä. Lähde https://gs.statcounter.com/

 

Mitä vaihtoehtoja sinulla on

 

Jos käytössäsi on Windows 7 -käyttöjärjestelmällä varustettu tietokone, niin sinulla on kaksi vaihtoehtoa.

 

1. Voit hankkia nykyiseen tietokoneeseesi Windows 10 -käyttöjärjestelmän, jolloin voit jatkaa nykyisen tietokoneesi käyttöä normaalisti.
2. Voit hankkia uuden tietokoneen. Niissä on jo valmiiksi asennettuna Windows 10, jolloin käyttöönotto on varsin helppo tehdä.

 

Microsoft suosittelee ihmisiä hankkimaan uuden tietokoneen vanhan Windows 7 -koneen tilalle. Nykyiset uudet tietokoneet ovat ominaisuuksiltaan parempia, ne käynnistyvät nopeammin, ovat tehokkaampia jolloin ne ovat jouhevampia käyttää ja ovat myös turvallisempia käyttäjälle. Suosituksissa mainitaan myös, että Windows 10 päivittäminen ei välttämättä onnistu kaikkiin vanhempiin tietokoneisiin, joten kaikkia ominaisuuksia et välttämättä saa päivityksen jälkeen käyttöösi.

 

Jos sinun on pakko jatkaa Windows 7 -käyttöjärjestelmällä varustetun tietokoneen käyttöä vielä hetken aikaa ja käytät sillä internettiä, niin hanki vähintään Telian Turvapaketti tai jokin muu maksullinen tietoturva. Telian Turvapaketin päivitykset toimivat normaalisti Windows 7 -koneisiin ainakin vuoden 2021 alkuun saakka. Tietoturvanohjelmiston käyttämisestä huolimatta on kuitenkin välttämätöntä hankkiutua eroon Windows 7 -käyttöjärjestelmästä mahdollisimman pikaisesti.

 

Lue myös nämä

NikoNo
Telialainen
Telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Blogi/Windows-7-tuki-paattyi-ja-tietokoneesi-muuttui-turvattomaksi/ba-p/199935
Linkki kopioitu
Tietoa kirjoittajasta
Telialla olen työskennellyt yli 10 vuotta erilaisissa tehtävissä. Tällä hetkellä toimin Telia Partion jäsenenä ja täällä Yhteisössä moderaattorina. Vahvasti myös Liigan parissa mukana! :)