Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 66541
Kirjoituksia 179861

Käyttökokemukset Samsung Galaxy S7 ja EdgeKäyttökokemukset Samsung Galaxy S7 ja Edge

Purnipsi
Velho
Velho
Viestejä 2 505 kpl

Käyttökokemukset Samsung Galaxy S7 ja Edge

1/16

Samsung julkisti eilen odotetut S7 ja S7 Edge -mallit MWC -tapahtuman yhteydessä. Puhelimista liikkui lukuisia huhuja ja vuotokuvia ennen julkaisua, ja julkaistu laite oli hyvin pitkälle odotusten mukainen. Paluun tekivät mm. SD-muistikorttipaikka ja suurempi akku. Myös pääkameran valovoimaisuutta on paranneltu uuden optiikan avulla. Samalla kamerakyhmyä on saatu maltillisemmaksi.

 

s7

 

Samsungin tuotesivu:

http://www.samsung.com/fi/consumer/mobile-devices/smartphones/galaxy-s/galaxy-s7/

 

Edeltäviin malleihin verrattuna uusi S7 tarjoaa mm. seuraavia parannuksia:

 

 • RAM-muisti kasvatettu 4Gb
 • Uusi piirisarja, joko Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 tai
  Exynos 8890 Octa
 • Uusi grafiikkasuoritin, Adreno 530 tai Mali-T880 MP12
 • Micro-SD -korttipaikka, samassa kelkassa kuin SIM-kortti. Hyväksyy jopa 200Gb muistikotteja
 • IP 68 -sertifiointi
 • Tavallisessa mallissa 3000mAh akku
 • Edge-mallissa 3500mAh akku
 • Sisäistä muistia joko 32Gt tai 64Gt

Laitteiden speksit kokonaisuudessaan luettavissa esimerkiksi Gsm Arenasta:S7 ja S7 Edge

 

Suositushinta S7 mallin kohdalla on 749€. S7 Edgen myynti alkaa 849€ hinnalla. 

 

Laitteita MWC:ssä ensimmäisten joukossa on päässyt kokeilemaan esimerkiksi Taskumuro. Heidän kokemuksiaan laitteista pääset lukemaan täältä.

 

EDIT Tero: Vaihdettu otsikko "Odotteluketju --> Käyttökokemukset"

Vastaa
15 vastausta

TeroRe
Yhteisömanageri
Viestejä 4 098 kpl

2/16

Minulla on ollut omani nyt pari päivää ja tulen kirjoittelemaan tänne kokemuksiani sitä mukaa kun niitä kertyy.

 

Tsekkaa aluksi blogini josta löydät mm. kuvaamani unboxauksen --> linkki.

 

Ulkonäkö on kyllä täys kymppi! Samoin koko. Mutta liukashan tämä on, yhden käden puhelimeksi liian liukas 🙂

 

Kameraa testailin ja ihan sikahyviä kuvia tällä saa räpsittyä! Kamera ottaa 4K-videoita ja katsoin niitä Samsungin 4K-telkkarin kautta ja on kyllä komeaa katsottavaa. Telkkarissa on siis sisäänrakennettu screen mirroring ominaisuus ja tämän puhelimen myötä pääsin sitä ekaa kertaa testaamaan. Kuvanlaatu on loistava mutta onkohan noi 4K-videot niin isoja tiedostokooltaan että niiden katselu telkkarin kautta vähän tökkii (lataa aina hetkittäin)?

 

Tähän loppuun vielä yksi testikuva joka osoittaa sen että kamerassa riittää tarkkuutta ja kun kohde on tarpeeksi lähellä ja tausta taasen kaukana niin kohde nousee kivasti esiin. Kuva on täysin muokkaamaton.

 

20160312_103131.jpg

Vastaa

TeroRe
Yhteisömanageri
Viestejä 4 098 kpl

3/16

Muutama päivä käyttöä takana ja olen tykästynyt tähän luuriin!

 

Minulle tärkeä ominaisuus eli kamera, sehän on tosiaan ihan loistava, tarkkuutta riittää ja hyviä kuvia tulee myös hämärässä.

 

Minulle pienoinen kompastuskivi Android-puhelinten kanssa on ollut niiden näppäimistö mutta nyt tuntuu että tämän S7:n näppiksen kanssa ollaan päästy jopa melkein kavereiksi keskenään 🙂 Oikeastaan ainoa huono puoli näppiksen käytössä on puhelimen liukkaus - kaksin käsin pitää kirjoittaa jos kirjoittaa koska muutoin puhelin ei pysy kädessä - ja se että edge-näytön ansiosta aivan reunimmaset kirjaimet ovat ainakin omiin sormiin ovat vähän vaikeat löytää.

 

Akku kestää mielestäni hyvin, vaikka somet pauhaa melkein 24/7 ja siihen jonkin verran päälle nettisurffailua ja Spotifystä musaakin. Puheluita en puhelimella paljoa soittele joten sen puolesta akunkestosta ei ole kokemusta, mutta muutoin havainto on se että tällä saattaisi pärjätä jopa 2-3 vrk ilman, että akunsäästötiloja pitäisi ottaa käyttöön. Ja kun S7 tukee langatonta latausta ilman erillisiä takakuoria niin jos yhteensopivaa langatonta laturia ei vielä ole niin se on mielestäni aivan ehdoton must hankinta.

 

Mukavia pikku jippojakin on löytynyt, nettisivujen tunnuksien näppäilemisen sijaan S7 osaa kirjautua sivulle sisään käyttämällä sormenlukijaa! En tiedä onko tämä ollut jo jossain aikaisemmassa Samsungissa (tai Androidissa) mutta itse huomasin tämän ekaa kertaa ja totesin että onpahan kätevä juttu! Itse selaan päivän aikana Klaanin lisäksi 2-3 keskustelufoorumia ja tällainen kirjautumisen helpottaminen on kiva kätevä feature.

 

Kerran olen saanut puhelimen boottaamaan, se oli kun otin kameralla kuvan ja aloin sitä suurentamaan puhelimen näytöllä niin puhelin jämähti hetkeksi ja alkoi sen jälkeen boottaamaan itsestään. Muuten en ole kohdannut mitään ongelmia.

 

Tässä taas tällaista nopeaa tajunnanvirtaa. Lisää jälleen kunhan käyttökokemuksia kertyy.

 

 

Vastaa

Purnipsi
Velho
Velho
Viestejä 2 505 kpl

4/16

Nyt olen leikkinyt viikon päivät Soneran tuotetestausta varten toimittamalla S7 Edgellä. Kertakaikkiaan aika tasapainoinen kokonaisuus. Mikään ominaisuus ei ole liian heikko, tai sitten mikään ei ole yliampuvan monipuolinen. Samsung kyllä taitaa laadukkaan tuntuisten laitteiden valmistuksen, varsinkin kun on luovuttu "ämpärinpohjamuovista" ja siirrytty premium-materiaaleihin. Kuitenkin vastapainoksi tulee puhelimen liukkaus, sillä takakannenkin ollessa lasia voi laite tuntua käsissä saippuapalalta. Onneksi metalliset tuovat ehkä hieman grippiä, mutta jos olisin laitteen itselleni kovalla rahalla ostanut, olisi jokin suojakuori/kotelo varmasti tullut ostettua kaveriksi.

 

Laite tarjoaa parasta mahdollista suorituskykyä, mitä Samsung tällä hetkellä tarjoaa. Sen myös huomaa, mikä tahansa sovellus jota käytän, toimivat ripeästi ja moitteettomasti. Kaatuiluja ei ole ilmaantunut. Benchmark-sovelluksia en ole ajanut, mutta omassa käytössäni en ole huomannut tehojen loppuvan kertaakan kesken. Olen käyttänyt laitteita rinnan S6:en ja S6 Edge+:an kanssa, eikä eroja peruskäytössä pahemmin huomaa. Sen sijaan jos lempisovelluksiin kuuluu raskaita pelejä, tarjoaa S7 enemmän suorituskykyä tehokkaamman näytönohjaimen vuoksi.

 

Akun kesto on myös S6:een verrattuna parempaa, kuten ihan laitteiden spekseistä voi lukea S7:an akun olevan reippaasti suurempi. Kuitenkin laitetta hieman vaivaa ne ongelmat, mitkä kyllä toistuvat jokaisessa modernissa älypuhelimessa. Nimittäin kookas näyttö ja nopeat datayhteydet syövät akun kuin akun tyhjäksi, jos niitä käyttää tiuhaan. Kuitenkin tavanomaisen työ- ja opiskelupäivän päätteeksi akkua on ollut noin 50-60% jäljellä. Nettiä on tullut selailtua lähinnä Wifin ja 3G-yhteyden kautta (4G:tä ei ole oppilaitoksen alueella) ja toisinaan on tullut otettua joitakin valokuvia.

 

Mielenkiintoinen ominaisuus on jo Symbian- ja WP-puhelimista tuttu koko ajan päällä oleva torkkunäyttö. Koska puhelimen näyttö on toteutettu Super-Amoled -tekniikalla, ei virrankulutus kohoa kuitenkaan kohtuuttomaksi. Ruudulle saa ainakin näkymään kellonajan ja kuvakkeet mahdollisista uusista ilmoituksista.

 

Laite on mielestäni laadukas, viimeistellyn ja tarkkaan harkitun oloinen. Kuitenkin hintalappu on melko kova, noin 850€. Edullisemminkin saa houkuttelevia laitteita, kuten Huawei P9:n, mutta jos haluaa parasta, mitä Samsung tarjoaa eikä hinnalla ole väliä, on S7 Edge kyllä hyvä vaihtoehto.

 

Tässä pari laitteella ottamaani kuvaa. Yökuva otettu ikkunan läpi 10 sekunnin valotusajalla.

20160420_183341.jpg

20160421_234310.jpg

 

 

Vastaa

Ilkka286
Kommentaattori
Viestejä 54 kpl

5/16

Galaxy S7 Edge - Ensikokemukset

 

Kun Note 7:lle kävi lievästi sanottuna kehnosti, niin testiluuriksi päätyikin Galaxy S7 Edge Gear VR -virtuaalilaseilla höystettynä. Itse puhelimen paketista paljastui kultainen 32-gigainen S7 Edge, joka heti käsituntumalta kertoi, että kyseessä on premium-tason luuri. Nättiin pakettiin on saatu mahdutettua 5,5-tuumainen näyttö, sormenjälkilukija, langaton lataus, NFC ja hyvä kamera, ja kaiken lisäksi koko paketti on vedenpitävä ilman mitään rasittavia suojaläppiä. Miinuspuoliksi voinee laskea sen, että kokonaisuus on melko liukas ja näin iPhonen Lightningiin ja Nexus 5X:n USB-C:hen tottuneena micro-USB ja epäsymmetrinen liitin ovat vähän taaksepäinmenoa, mutta onneksi langattoman latauksen myötä micro-USB:n asentolotto ei ole mikään pakollinen rasti ja suojakotelo vähentää liukkautta.

 

Aluksi yritin siirtää datat Nexus 5X:stäni NFC:n avulla, mutta prosessi kippasi epämääräiseen virheeseen, jonka alkuperää en saanut varmasti paikallistettua sen enempää S7 Edgeen kuin Nexus 5X:äänkään, joten päätin ottaa luurin käytännössä uutena käyttöön kun 5X:n asetukset eivät kaikilta osin muutenkaan olleet kaikilta osin mieluiset. Paketissa oli mukana myös adapteri, jonka toisessa päässä on micro-USB ja toisessa USB-A, ja joka käsittääkseni on tarkoitettu juurikin vanhasta luurista siirtymiseen. Tämä jäi kuitenkin vielä toistaiseksi kokeilematta kun tuli kiire saada puhelin sen verran kuntoon, että sen kanssa voi viedä jälkikasvun ulkoilemaan ja olemaan silti tavoitettavissa. Olen nettikirjoitteluista jäänyt siihen käsitykseen, että tämä adapteri toimisi myös USB OTG-adapterina, joka pitääkin testata tässä lähiaikoina. OTG-adapteri voi olla yllättävänkin käytännöllinen toisinaan, joten on varsin mukavaa jos moinen tulee pakkauksessa mukana.

 

Jos joku olisi kertonut allekirjoittaneelle kaksi vuotta takaperin, että kahden vuoden päästä olisin käyttänyt Samsungin puhelinta yli vuorokauden vaihtamatta launcheria enkä pitäisi vaihtamista edes missään määrin pakollisena, niin olisin ehdottanut kertojalle lääkityksen tarkistamista. Vaan niin tässä kävi, että vakiolla mennään vielä toistaiseksi, eikä ainakaan tässä lyhyellä ensipuraisulla ole tullut pakottavaa tarvetta asentaa tuttua Nova Launcheria tilalle. Vakiolauncherissa pysymiseen on vaikuttanut myös Samsungin tarjoama teemoitus, ja teemakaupasta ilmaisena löytyvä Material Dark on pitänyt vanhan Nexus-miehen ainakin vähän aikaa tyytyväisenä. Vielä muutama vuosi takaperin TouchWiz oli allekirjoittaneen silmiin melkoisen karmiva ja Nexus-pohjalta jopa hankala käyttää, mutta nykyinen versio näyttäisi olevan yllättävänkin asiallinen. Toivottavasti kehitys jatkaa samaa rataa. Toki muutamia ärsyttävyyksiäkin löytyy edelleen, sillä näppäimistön osalta piti hakea Google Keyboard ja SwiftKey hollille, koska vakionäppäimistön pilkun piilottaminen pisteen takaa aukeavaan hieman hankalasti käyttäytyvään kontekstimenuun hidastaa ainakin allekirjoittaneen sivulausepitoista kirjoittamista vähän liikaa.

 

Mitä yleiseen suorituskykyyn tulee, niin S7 Edge on tällä lyhyellä käytöllä vastannut odotuksiin mallikelpoisesti. Asiat tapahtuvat yleisesti ottaen heti eikä kohta ja mitään ylimääräistä tahmailua ei ole esiintynyt. Sormenjälkilukijakin on mukavan nopea. Sekuntikellotesti iPhone 6s:n ja Nexus 5X:n lukijoita vastaan on tekemättä, mutta S7 Edgen lukija ei ole osoittautunut ainakaan selvästi hitaammaksi sen enempää kuin selvästi nopeammaksikaan, vaan vasteaika on ollut ainakin lausutuissa painokelvottomuuksissa (ei yhtään) mitattuna hyvin asiallinen.

 

Kamera oli yksi niistä asioista, joiden varaan olin ladannut paljon odotuksia S7 Edgen suhteen, ja ainakin näin alkutaipaleen osalta kuvausjälkeen on saanut olla tyytyväinen. Etenkin huonommassa valaistuksessa S7 Edgen f1.7-aukko optisella kuvanvakaajalla höystettynä on jättänyt työ-iPhone 6s:n kuvanvakaajattoman f2.2-kameran perävaloja katselemaan. Mukavaa on myös huomata, että lähelle kohdetta mennessä tulee automaatillakin kevyttä bokeh-efektiä taustalle.

 

20161022_130141.jpg

 

Hämäräkuvauksen osalta pikainen vertailuotos S7 Edgellä ja iPhone 6s:llä, molemmat automaatiasetuksilla.

 

iPhone 6s:

IMG_3017.jpg

 

S7 Edge:

20161021_183055.jpg

 

Akkukestosta on vielä tällä käytöllä vaikea sanoa mitään, kun luuria on yllättäen tullut näprättyä keskimääräistä huomattavasti enemmän, mutta mitään normaalista luurin alkuvaiheen lataustiheydestä poikkeavaa ei ole tullut havaittua. Paketista löytyvällä laturilla onnistuu myös pikalataus, mutta tällöin kannattaa huomioida että luuri lämpenee aika reippaasti. Jos tämä häiritsee, niin pikalatauksen saa asetuksista pois käytöstä.

 

Vedenpitävyyttäkään ei ole onneksi joutunut käytännössä testaamaan vielä, mutta se rauhoittaa etenkin näin syksyllä mieltä kun moinen löytyy. Eipä tarvitse sitten keskeyttää Pokemon-jahtia tai geokätköilyä vaikka pari pisaraa tulisikin taivaalta.

 

Bonuksena paketista löytyneet Gear VR -virtuaalilasit on tullut myös pikaisesti koeponnistettua jo. Tukevahko rakenne ja vähintäänkin riittävät pehmusteet takaavat melkoisen tasonnoston aiempiin Google Cardboard -pohjaisiin Android-virtuaalitodellisuuskokemuksiini. Laitteen ohjekirja tiesi kertoa, että "Älä pue Gear VR -laitetta päähäsi, jos päässäsi on silmälasit. Muutoin voi seurata kasvovammoja. Jos tarvitset korjauslinssejä, on suositeltavaa käyttää piilolaseja Gear VR -laitteen käytön aikana." Olin kuitenkin rebel ja pahis ja altistin halvemmat arkirillini ja ruman naamani vahingoille, joita ei kuitenkaan tullut. Ihan normikokoiset lasit näkyivät mahtuvan suhteellisen nätisti Gear VR:n sisään, mutta hieman toki mietin että vääntyvätköhän lasit tästä. Toistaiseksi ei ole kyllä mitään erityistä vahinkoa havaittavissa. Nopea testisessio tuotti jo pari tapausta missä unohti istua täysin paikoillaan ja reaalimaailma muistutti välillä olemassaolostaan yllättävän törmäyksen muodossa, joten immersiopotentiaali on aika hyvä. Tästä lisää sitten kun ehtii enemmän testaamaan. Mahdollisesti myös niiden suositeltavien piilareiden kanssa.

 

Molempien laitteiden testailu jatkuu nyt ainakin tämän kuukauden eteenpäin ja toistaiseksi S7 Edge on lunastanut odotuksia varsin hyvällä prosentilla. Aiemmin ranteessa viihtynyt Apple Watch on nyt laatikossa odottamassa josko vaimo ottaisi sen testiin, ja koska Apple Watch ei valitettavasti ole yhteistyöhaluinen Androidin kanssa, niin tällä hetkellä omasta ranteesta löytyy Edgen kanssa kivasti toimiva Huawei Watch. Aika näyttää miten tämä kombo pärjää iPhone 6s + Apple Watchiin verrattuna. Yksi mielenkiintoisimmista kysymyksistä S7 Edgen osalta on tämän kaarevan reunan toimivuus. Toistaiseksi se on aiheuttanut muutaman vahinkokosketuksen, mutta samalla myös reunaeleitä on tullut jo käytettyä oikotienä toimintoihin, joihin tarvitsee usein pääsyä, mutta joille ei välttämättä haluaisi uhrata kuvakepaikkaa ensisijaisella kotinäytöllä. Tästäkin osannee sanoa jo enemmän puoliväliraportin kohdalla.

 

Vastaa

Ilkka286
Kommentaattori
Viestejä 54 kpl

6/16

Galaxy S7 Edge - Puoliväliraportti

 

Raportti on saatavilla myös videomuodossa:

 

Oma puhe kuulostaa kyllä melkoisen hirveältä videolta tarkistettuna, etenkin kun normaalisti omaan korvaan R-vika kuulostaa huomattavasti miedommalta. Noh, ehkä joku kestää katsella. Alla kuitenkin myös tekstimuodossa monet samat asiat.

 

IMG_3035.jpg

 

Samsung Galaxy S7 Edge on siis ollut käytössä nyt kaksi viikkoa ja toistaiseksi ainakin luuriin on saanut olla varsin tyytyväinen.

 

Kerrataan aluksi laitteen tekniset tiedot:

 • Näyttö: 5,5 tuuman reunoille kaareutuva AMOLED -näyttö 2560 x 1440 pikselin tarkkuudella
 • Mitat: 150,9 x 72,6 x 7,7 millimetriä
 • Paino: 157 grammaa
 • Prosessori: Exynos 8890
 • Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia ja 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Tallennustila laajennettavissa muistikortilla.
 • Akku: 3600 milliampeerituntia
 • Kamerat: 12 megapikselin takakamera, 5 megapikselin etukamera
 • Yhteydet: Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, 4G, NFC
 • Käyttöjärjestelmä: Android 6.0.1 Marshmallow / TouchWiz UI

 

S7 Edgen näyttö on 5,5-tuumainen, mutta ei tunnu niin isolta kädessä. Muotoilu miellyttää silmää ja yleistuntuma on varsin laadukas. Kaarevat reunat aiheuttavat kuitenkin jonkun verran virhekosketuksia ainakin ilman koteloa ja Samsungin oman Clear Coverin kanssa. Spigenin hieman järeämpi Rugged Armor on juuri matkalla minulle, joten toivon mukaan virhekosketukset vähentyvät hieman järeämmän kotelon myötä.

 

IMG_3042.jpg

 

Kameran suhteen Samsung on onnistunut varsin hyvin. Puhelinkameraksi isolla f1.7 aukolla valovoima riittää huonommassakin valaistuksessa ja hyvässä valossa jälki on todella terävää. Kamera myös käynnistyy nopeasti, joten tältä osastolta on vaikea keksiä poikkipuolista sanottavaa, enkä kyllä näe oikein syytäkään moiselle. Lisäksi kun puhelin on vedenpitävä, niin huonommat sääolotkaan eivät muodostu kuvan ottamisen esteeksi. Alla muutamia esimerkkikuvia (foorumisoftan kokorajoitusten myötä jouduin pienentämään kuvia ennen lisäystä, toivottavasti pienennys ei syönyt liikaa detaileja):

 

20161023_102302 (Large).jpg

 

20161023_111340 (Large).jpg

 

20161029_104748.jpg

 

Puhelimen paketissa tuli mukana myös adapteri, joka mahdollistaa normaalin USB-A-liittimen kytkemisen Edgen microUSB-liitäntään. Tämä on pääasiassa tarkoitettu tietojen siirtoon käyttäjän vanhasta puhelimesta, mutta kyseessä näyttää olevan ihan täysiverinen USB On-The-Go -adapteri, eli muidenkin USB-laitteiden kytkeminen onnistuu. Testasin sekä muistitikun että kosketuslevyn sisältävän langattoman näppäimistön kytkemistä ja molemmat toimivat mukisematta. Etenkin tämä erillisen näppäimistön kytkentämahdollisuus tekee S7 Edgestä käytännöllisen minitoimistona. Pienikokoinen näppäimistö vain mukaan, ja pidempienkin mailien tai dokumenttien naputtelu hoituu ihan eri tapaan ja hiirikin toimii tarvittaessa, ja kuitenkin samaan aikaan voi jättää läppärin tai tabletin kotiin.

Koska S7 Edgestä löytyy monen Android-puhelimen tapaan NFC, onnistuvat sillä myös lähimaksut erinäisillä tavoilla. Itse OP:n asiakkaana suosin Pivoa, mutta muitakin vaihtoehtoja löytyy. Näin paljon iPhonea käyttäneenä (ja Apple Payn puuttumista edelleen Suomesta kironneena) on mukavaa, että lähimaksu onnistuu ja lompakkoa ei välttämättä tarvitse aina ottaa mukaan jos kauppareissulta ei ole paljoa tuotavaa.

 

Galaxy S7 Edge venyy myös virtuaalitodellisuuteen testiin kylkiäisenä tulleiden Gear VR -lasien avulla. Siinä missä resoluutio on vielä joissain määrin pikselinen, niin Oculuksen kaupasta haettua Escape Room VR -peliä pelatessa huomasi pyörineensä tuolilla jo aivan eri asentoon kuin missä kuvitteli olevansa. Pitää etsiä tähän vielä lisää sovelluksia ja testata piilareidenkin kanssa kunhan moiset jaksaa askarrella silmiin, sillä toistaiseksi olen testannut varoituksia uhmaten silmälasien kanssa.

 

20161105_101733.jpg

20161105_101748.jpg

 

Yksi harvoista harmittavista asioista on se, että S7 Edge käyttää vielä microUSB-liitäntää uudemman USB-C:n sijaan. MicroUSB:ssä on toki hyvätkin puolensa, kuten vaikkapa yleisyys ja USB-C-kaapeleita vaivanneiden yhteensopivuusongelmien välttäminen, mutta silti epäsymmetrinen liitin on vähän ikävä Lightningin ja parin muun Android-puhelimen USB-C:n jälkeen. Onneksi langaton latauskin on kuitenkin tuettuna S7 Edgessä, joten kaapelijumppa ei ole mitenkään pakollinen rasti, etenkin kun autostakin löytyy langaton laturi.

 

Ohjelmistopäivitykset ovat ainakin ennen olleet Samsungin kompastuskivi, mutta nyttemmin yhtiö näyttäisi parantaneen tilannetta. Edge saapui minulle syyskuun turvapäivityksillä ja lokakuukin tuli tarjolle kun hoksasi tarkistaa päivitykset manuaalisesti. Marraskuun settiä ei ole vielä näkynyt, mutta kun kuukausi on vasta alkupuolella eikä myöskään arsenaalista löytyvä Nexus 5X vielä näe kyseisiä päivityksiä, niin eipä tässä ole vielä aihetta huoleen. Android 7.0 Nougatia ei ole vielä tarjolla Edgelle, mutta toivon mukaan sekin saadaan tässä lähiaikoina. Tämän päivityksen merkitystä tosin pienentää turvapäivitysten saatavuus ja se, että osa Nougatin uudistuksista kuten useamman ikkunan tuki on jo valmiiksi saatavilla Samsungin omina kustomointeina.

 

Valitettavasti nyt tuli pieni lisämutka matkaan tämän puoliväliraportin ja loppuraportin väliin, sillä onnistuin kuvien ottamisen ja videon kuvaamisen jälkeen rähmäkäpälöimään luurin tonttiin sillä seurauksella, että näytön lasi on oikeasta alakulmasta melkoisen hurjassa kunnossa. Tämä vaikuttanee vedenpitävyyteen siinä määrin negatiivisesti, että pitää huollattaa luuri kuntoon ennen testirupeaman jatkumista. Viive venähtänee siis jonkin verran kahden viikon yli, mutta toivottavasti ei kovin paljoa. Tässä vaiheessa pääasiallisen SIMmin laittaminen takaisin iPhoneen tuntuu jo taaksepäinmenolta.


EDIT Tero: upotin videon postaukseen

Vastaa

jaypekka
Kommentaattori
Viestejä 64 kpl

7/16

 

sonera1.jpgTervehdys, klaanilaiset!
Olen jaypekka, tuttavallisemmin J-P ja toinen Samsung Galaxy S7 edgeä testaavista tyypeistä @Ilkka286:n lisäksi!

 

 

 

 

 

 

Mitä tuleman pitää

 

Seuraavat viikot pääsette matkassani kurkistamaan lähemmin Samsungin lippulaivapuhelimen ominaisuuksiin pinnalta ja pintaa syvemmältä. Painotan testailuissa vahvaa visuaalista viestintää videoiden muodossa, ja jatkan tarinaa syventävämmin tekstimuodossa täällä Klaanissa.

Arvostelen ja pohdin laitetta omana itsenäni, tiedostavan kuluttajan näkökulmasta, mutta en tarkennu teknisesti pikkuseikkoihin vaan pyrin aukaisemaan asiat yleisellä tasolla hyvin käytännönläheisesti. Omalta taustaltani olen opiskellut mediatuottamista ja olen hankkinut työkokemusta mainosalalta. Tällä kertaa en kuitenkaan yritä sortua liiaksi mainostamaan ja muistan myös kritiikinkin, jos näen sille aihetta.

Android laitealustana on minulle vierain kolmesta vallitsevasta mobiilikäyttöjärjestelmästä. Jo tämä antaa minulle hyvät ja puhtaat lähtökohdat ennakkoluulottomaan käyttäjätestaukseen.

 

Toivotan nautinnollisia lukuhetkiä testauksen parissa enkä malta odottaa teidän lukijoiden näkökulmia ja kommentteja joita toivon runsain mitoin vastattavakseni!

 

Soijamusteesta magneettikiinnitykseen

 

Kilpailu älypuhelinmarkkinoilla ei voisi olla enää kovempaa kuin juuri nyt. Siksi yritysten on tehtävä kaikkensa yllättäkseen ja vakuuttaakseen kuluttajansa ostopäätöksestä positiivisin mielleyhtymin. Tämän johdosta jopa itse tuotepakkaukset ovat viime vuosina kehittyneet huimasti eteenpäin. Suurimpana muutoksena pitäisin varmasti pakkausten koon pienenemistä ja pakkausmateriaalien kehittymistä ympäristöystävällisemmiksi. Tästä kielii jo itse S7:n pakkaukseen painettu hiilijalanjälkikuva sekä kuva jossa kerrotaan pakkaukseen käytetyn musteen olevan peräisin soijasta. Nämä ehkä pieniltäkin tuntuvat seikat saattavat olla se viimeinen tekijä osalle kuluttajista, eikä kehitys todellakaan ole menossa huonoon suuntaan.

Pakkausta avatessa en ollut aivan varma, mistä kohtaa pahvia pitäisi avata ja mihin suuntaan, sillä luukku tahtoi olla visusti kiinni. Kansi lävähti yhtäkkiä auki paketin ollessa sivuttain lähes pudottaen itse laitteen laatikosta. Magneetilla lukkiutuva lärpäke saattaa olla mielenkiintoinen markkinointikikka, mutta tässä tapauksessa sisältö meinasi lavahtaa boksista ulos.

 

UnboxausKultaakin kultaisempiKultaakin kultaisempi

 

Kuten juttuun linkatusta videosta näkyy, on laatikon sisältö aseteltu nätisti kerroksittain, kirsikkana kakun päällä tietysti itse laite, joka on muuten komean näköinen viimeistä yksityiskohtaansa myöten. Puhelimen lisäksi paketissa tulee mukana Fast Charge -laturi, microUSB-johto, nappikuulokkeet ja erikoisuutena microUSB-USB-A-adapteri, mikä mahdollistaa mm. hiiren tai muistitikun liittämisen laitteeseen, vaikka todellisuudessa Samsung haluaa helpottaa vanhemmasta Galaxysta uudempaan siirtymistä.

 

Kultaa, kaarevuutta ja sormenjälkiä

 

Kun älypuhelimet sulautuvat yhä isommaksi osaksi arkeamme, on niiden myös näytettävä hyviltä - fanaattisimmille se on jopa statuskysymys, että kenen logo tai kirjaimet siellä takakannessa oikein komeilevat.

799 euron arvokkaalla hintalapulla Samsung Galaxy S7 edge asettuu yhtiön lippulaivamalliksi, josta johtuen tyyli ja materiaalit ovat myös sen mukaiset. S7-mallista poiketen edge-mallissa on myös omana erikoisuutena puhelimen sivuille kaareutuvat näytöt. Rehellisesti sanoen, koen että tämä olisi vain markkinointikikka eikä käytännönläheinen toteutus. Lasipinnat luovat tasokasta kiiltoa ja hohtoa, mutta rasvoittuvat sormenjäljistä helposti, tuoden laitteelle vähän ylimääräistä lisäpainoa sekä liukkautta ja varovaisuudentunnetta.

Laitteen paksuudessa olen kyllä ällikällä lyöty, sillä en tahdo ymmärtää, miten niin ohueen pakettiin on saatu mahdutettua niin paljon tekniikkaa; 3600 mAh:n suuri akku, sormenjälkitunnistin, valovoimainen kamera, anturit ja kosketuspainikkeet sekä tietysti vettä hylkivyys.

Tutkailin ensimmäiset päivät vain ihmeissäni, kuinka hyvin muun muassa alaosan kosketuspainikkeet on saatu piilotettua kultavärin alle, kun painikkeita ei paina ja valo ei pala. Samalla olin ällistynyt merkkivalosta, joka vilkkuu kuin tyhjästä ilmoittaen viesteistä, puheluista ja ilmoituksista itse haluamillasi väreilläsi, joita niitäkin on jo useampi. Hintaa miettiessäni pohdin mihin se oikein perustuu, kunnes guuglailujen tuloksena sain selville, että laitteessa on myös sykemittari - kyllä, jo suoraan asennettuna. Tämän testauksesta myöhemmin lisää. Langaton lataus tuo plussaa laitteelle, niin kuin myös 3,5 millin audio-ulostulo, mutta microUSB-latausliitin alkaa tuntua jo vanhalta USB C:n tehdessä vahvasti tuloa.

 

sonera3.jpg

Muokattavuutta mielin määrin

 

Samsungilla on käytössään oman näköisensä käyttöliittymänsä, joka pyörii Androidin päällä. Toiminnot ja valikot ovat tuttuja universaalisti useimmissa Android-laitteissa mutta jokaisella laitevalmistajalla tahtoo tuoda lisänä oman käyttökokemuksensa.

Tiedossa oli jo, että Androidille on eniten sovelluksia tarjolla sekä itse laite on muokattavissa pitkälti omien mieltymysten mukaan. Tätä toivoin, mutta asetuksia läpi käydessäni myös koin ahdistusta monista eri vaihtoehdoista sekä osaksi liiasta valinnanvapaudesta -  etten nyt vain poistaisi tai muuttaisi mitään peruuttamatonta.

Värikäs ulkoasu pyöristetyine  kuvakkeineen ei nosta erityisiä tunteita pintaan. Ehkä tyylissä on pyrittykin olemaan neutraali?

Puhelimen ensi kertaa käynnistäessä kuitenkin olisin toivonut enemmän opastusta toimintoihin. Voin kuvitella, että esimerkiksi ensi kertaa älypuhelinta tai Androidia käyttävä ei välttämättä ensimmäisenä hoksaisi, mistä äpistä oikein sovelluksia esimerkiksi ladataan.

 

Maksettua sisältöä

 

Olin lievästi pettynyt ja yllättynyt, että Samsungin kokoisellakin yrityksellä on ns. maksettuja ohjelmia, eli bloatwarea. Googlella oli tietysti oma kansionsa, mutta niin oli myös Microsoftilla Office-työkaluineen. Samsungilla itsellään tuntui myös olevan jos jonkinlaista sovellusta ties mihin tarkoitukseen, mutta minulle ne eivät tuntuneet houkuttelevilta. Facebookin Facebook, WhatsApp ja Instagram olivat myös esiasennettuina, nämä ehkä helpottavat useimman yhteydenpitoa. En olisi kuitenkaan odottanut, että kolmas osapuoli tarjoaa uutissovelluksen jo valmiiksi asennettuna osaksi yhtä aloitusnäyttöä. Selaimen kirjanmerkit ohjasivat myös kätevästi erilaisten firmojen sivuille.

 

 

Yhtä näyttöä

 IMG_3157.JPG

Itse puhelin on aavistuksen liian iso omille näpeilleni, enkä tahdo saada puhelimesta kunnon otetta yhdellä kädellä. Kaarevan näytön vuoksi kämmeneni myös osuu näytön reunoille aiheuttaen hutilyöntejä, etenkin kahdella kädellä tekstatessa, tuli halumattomia kirjainpainalluksia etenkin näytön reunoilta. Liukkauden ja alareunan kosketusaluiden takia en oikein aina tiennyt, mistä kohtaa puhelinta tulisi pitää kiinni koskematta näyttöön. Tämän huomasin etenkin videoita katsellessani. Kaiuttimen sijoittaminen myös puhelimen alareunaan yhdessä latausportin ja kuulokeliitännän kanssa saattaa vaikuttaa loogiselta, mutta laitetta pidettäessä vaakatasossa menee käsi helposti sen yhden ja ainoan kaiutinreiän päälle peittäen ulostulevan äänen. Kaareva näyttö oli aluksi myös jonkin verran häiritsevä, ja sovelluksissa ja sisällöissä, joissa reunoilla on informaatiota, voi se haitata vääristämällä ja venyttämällä kuvaa. Näytön sivusta vedettävälle Edge-valikolle en myöskään vielä ole keksinyt kunnollista käyttöä tai hyötyä.

 

 

Loppujen lopuksi...

 

...odotan laitteelta hyvää suoritusta valokuvausominaisuuksista, joita on kehuttu luokkansa parhaaksi julkaisuvaiheessa. IMG_3145.JPGVirtuaalitodellisuus on myös uutta teknologiaa, jota en ole toden teolla vielä päässyt kokeilemaan. Näistä aihepiireistä tulen kertomaan tulevissa julkaisuissa sekä annan käytännön vinkkejä käyttömukavuuden muokkaamiseksi ja parantamiseksi.

 

 

Mukavaa joulukuun lähestymistä toivottaen,

J-P

Vastaa

kjns
Kunniajäsen
Viestejä 1 279 kpl

8/16

Tulipas kurottua pitkästä aikaa kiinni nämä lukematta olleet arvostelut S7 edgestä, hyvää settiä olette kyllä tehneet, hatunnosto molemmille! 🙂

 

Vaikuttaisi siltä, että uudessakin mallissa tuo reunoille kaareutuva näyttö on lähinnä ulkonäkökikka, joka oikeasti vain vaikeuttaa käyttöä, samoin kuin oli S6 edgessä jota sain tovin aikaa testata. Itselläni oli ihan samat fiilikset näyttöreunasta, se vääristää kuvaa, aiheuttaa hutipainalluksia ja vaikeuttaa kaikin puolin puhelimen käyttöä.

 

Mikäli Samppaa harkitsisin, niin hankinta menisi itsellä kyllä sen takia perinteisellä näytöllä varustettuun malliin, joka taitaa vielä olla lisäksi halvempikin.

Vastaa

Ilkka286
Kommentaattori
Viestejä 54 kpl

9/16

@kjns kirjoitti:

Tulipas kurottua pitkästä aikaa kiinni nämä lukematta olleet arvostelut S7 edgestä, hyvää settiä olette kyllä tehneet, hatunnosto molemmille! 🙂

 

Vaikuttaisi siltä, että uudessakin mallissa tuo reunoille kaareutuva näyttö on lähinnä ulkonäkökikka, joka oikeasti vain vaikeuttaa käyttöä, samoin kuin oli S6 edgessä jota sain tovin aikaa testata. Itselläni oli ihan samat fiilikset näyttöreunasta, se vääristää kuvaa, aiheuttaa hutipainalluksia ja vaikeuttaa kaikin puolin puhelimen käyttöä.

 

Mikäli Samppaa harkitsisin, niin hankinta menisi itsellä kyllä sen takia perinteisellä näytöllä varustettuun malliin, joka taitaa vielä olla lisäksi halvempikin.


Kiitoksia palautteesta 🙂 Tuon kaarevan näytön osalta kotelo näyttäisi vaikuttavan melko lailla siihen, että kuinka paljon satunnaiset virhekosketukset vaikuttavat. Tosiaan tällä alunperin käytössä olleella Samsungin Clear Coverilla ongelma korostui ja etenkin sängyssä makoillessa luurista oli vaikea saada mukavaa otetta niin, ettei samalla aiheuta hirveää määrää vahinkokosketuksia. Spigenin Rugged Armor paransi tilannetta huomattavasti ja etenkin nyt Otterbox Stradan kanssa vahingot ovat jo harvassa. 

Vastaa

jaypekka
Kommentaattori
Viestejä 64 kpl

10/16

Kohti tulevaisuutta pimeätä pelkäämättä

Heipä hei jälleen, arvon klaanilaiset!

Taas on yksi reipas viikko kulunut testilaitteiden parissa ja tällä viikolla pureudun tarkemmin Samsung Galaxy S7 edgen kameraominaisuuksiin sekä ovia kolkuttelevaan virtuaalitodellisuuteen Samsungin Gear VR -lasien avulla.

 Videolla on esimakua Gear VR -laitteeseen, sen tarjoamaan viihteeseen sekä älypuhelimen valokuvausmahdollisuuksiin.

 

VR 

 

VR = verrattain realistista

 

Tulevaisuuden voisi jo sanoa olevan täällä, sillä jo noin vuoden verran markkinoilla on ollut kuluttajille suunnattuja virtuaalitodellisuuslaseja sekä erilaisia pelikonsoleja. Tekniikan kehittyessä, hinnan halvetessa sekä sisällön laajetessa ovat yritykset pystyneet tuomaan markkinoille käyttäjäystävällisiä vekottimia virtuaalitodellisuudesta kiinnostuneille. Samsung on ollutkin kehityksen kärjessä tuomassa edullisempaa, yksinkertaisempaa teknologiaa kotisohville tarjoamalla Gear VR -virtuaalitodellisuuslaseja käytettäväksi osana omia älypuhelimiaan, jotka toimivat laitteen aivoina. Gear VR:n tuloa tuiki tavallisten kuluttajien pariin on kuitenkin vauhdittanut Samsungin Note7:n julkaisu, jossa ennakkotilaajille luvattiin lasit kaupan päälle. Laitteen etuna on ollut kilpailijoihinsa nähden laitteen edullisempi hinta sekä johdottomuus. 150 € voi tuntua luksustuotteelta, mutta on silti melko huokea, kun älypuhelin nyt kuitenkin löytyy jo lähes kaikkien taskusta - sen vain on oltava Gear VR:ää käyttääkseen Samsungin oma.  Muiden kilpailijoiden laitteiden hinnat alkavat 450€:sta ja pyörivät siellä 800-1000 €:n paikkeilla. Kilpailijoiden laitteet yleensä vaativat tietokoneen tai pelikonsolin kaverikseen toimiakseen, asentaminen voi olla vaikeahkoa ja vaatia enemmän tietotaitoa käyttäjältä. Loppujen lopuksi hinnat ovat aika samat puhelimen hinta mukaan laskettuna.

Screenshot_20161201-161333.png

 Joka tapauksessa, Samsungin ja Oculuksen yhteistyössä väsäämä Gear VR tarjoaa kuitenkin enemmän sisältöä, kuin esimerkiksi minkä tahansa laitteen kanssa toimivat 15 euron marketista ostetut virtuaalitodellisuuslasit.

 

Päät kääntävää sisältöä

 

Samsunging Gear VR toimii käytännössä vain yhtiön lippulaivamalleilla, eli jo kuopatussa Galaxy Note7:ssa, Galasy S7:ssä ja S7 edgessä, Note5:ssä, S6 edge +:ssa sekä tavallisessa S6:ssa että S6 edgessä. Periaatteessa laseihin mahtuvan kolmannen osapuolen laitteen on mahdollista laittaa kiinni, toki omalla vastuulla (varoitustekstein mainittu ohjekirjassa).  Muiden laitevalmistajien älypuhelimet eivät toki pääse nauttimaan samanlaisesta sovellustarjonnasta eivätkä ohjaintoiminnoista.

 

Samsung on siis laittanut hynttyyt yhteen netissä jo suureen suosioon saavuttaneen Oculuksen kanssa, jonka sittemin Facebook osti. Tämän vuoksi tarjottavaa sisältöä sovelluksesta löytyykin - yllätys, yllätys - Facebookista 360-videoiden ja -kuvien muodossa. Sovelluksesta löytyy myös muiden videoalustojen kuten Twitchin ja Vimeon sekä sisäänrakennetus Samsung Internet -sovelluksen kautta toimiva monelle tutumpi Youtube.

Lisäksi sovelluskaupasta on ladattavissa lyhytelokuvia, pelejä ja sovelluksia maksua vastaan tai ilmaiseksi.

 

360, 3D, 2D - mitä eroa?

 

Eri sisältöä kuvaava termistö saattaa aluksi tuntua sekavalta ja hämmentävältä laitetta ja sisältöä ensi kertaa kokeilevalle. Nyrkkisääntönä asian voisi kiteyttää, että lasien kanssa katsottaessa, oli se mitä sisältöä tahansa, ollaan 3D-virtuaalitodellisuusmaailmassa, mutta sisältö ei välttämättä ole kolmiulotteista. Käyttäjän on mahdollista katsoa vaikka vanhoja suosikkielokuviaan virtuaalilaseilla, mutta leffa ei muuta ulottuvuuksia, vaan pysyy kaksiulotteisena, 2D:nä, joka esitetään vain virtuaalimaailmassa. Samsung tarjoaa katseluympäristöikseen leffateatteria, kotikatsomoa tai jopa kuuta ympäristöksi, jossa katsoa elokuvaa kuin valkokankaalta.

3D-sisältö yhdistää yleensä myös 360-kuvaa tai -videota, mikä auttaa luomaan 3D-efektiä. Todellisuudessa kolmiulotteisuus luodaan nimenomaan laseilla ja stereonäöllä. Lasien kumpaankin linssiin on heijastettu puhelimen näytöllä kahdeksi jaettu samankaltainen kuva, joka sitten lasien ja aivojen yhteistyönä yhdistetään verkkokalvolle kolmiulotteisena (ymmärrätte vaikka asia ei ihan näin olisikaan 😄 ). Osa sisällöstä näyttää olevan kauempana, osa taas lähempänä, ja tämä on ehkä vakuuttavinta VR-sisällössä.

 

360 tulee siis kolmestasadasta kuudestakymmenstä asteesta, joita sisältö tarjoaa, eli siis joka ilmansuuntaan. Helpoimmin sisältöä on toteutettavissa esimerkiksi Samsung Gear 360 -kameralla, jossa on kaksi erittäin laajaa linssiä, joiden kuvat laite sitten yhdistää yhdeksi kuvaksi. Kuvaa katsellakseen on suositeltavaa käyttää nimenomaan laseja yhdessä puhelimen kiihtyvyysanturin kanssa, joka tunnistaa pään käännökset ja osaa näyttää sisällön todenmukaisesti. Itse olen jo vuosia ottanut 360-valokuvia Microsoft Researchin Photosynth-ohjelmalla ja Windows-puhelimella, mutta senkin sovelluksen tuki ja jakelu on loppunut mobiililaitteiden osalta enkä ole sittemin perehtynyt muiden kehittäjien sovelluksiin.

 

Screenshot_20161201-160850.pngScreenshot_20161201-160932.pngScreenshot_20161201-160946.png

 

360-videot ja -kuvat siis antavat kaksiulotteisesti paremman tilan tunteen ulottumalla ympärillesi. Ilmiötä voisi kuvastaa hyvin ensi kertaa Google Mapsin Street Viewiä katsoessa. Näinkin lasien avulla tuttuja paikkoja reissuistani Aasiassa ja oli ilahduttavaa kokea olevansa taas samassa paikassa missä olin vuosia aiemmin käynyt.

 

Laseilla on myös selaimen avulla videoita katsellessa mahdollisuus valita tilaksi 360, 180, 2D, 3D erilaisilla asetuksilla, videon tuista riippuen, mutta yleisimmin 360 käy parhaiten asetukseksi.

 

Älä käytä ruokailun jälkeen

 

Lasit vaativat hiukan totuttelua käyttääkseen, mutta perusperiaatteen tajuaa nopeasti, jopa +50-ikäiset vanhempani, jotka eivät olleet kokeilleet virtuaalitodellisuuslaseja koskaan. Laitteen näkökenttä ei ole aivan niin laaja kuin olen olettanut. Sisältö on pyöreästi keskellä jättäen tummat reunat. Lisäksi kaikki testaajat kokivat kuvan tarkentamisen hiukan ongelmalliseksi, sillä sisältö jää hiukan sumeaksi, ja pikseleitä saattaa erottaa laitteen näytöltä. Silmät tulivat ensi kerralla myös vähän aroiksi eikä illallisaterioinnin jälkeen käyttö ollut kaikkein mukavinta. Varsinaista "motion sicknessiä" en kokenut, mutta vatsa täynnä pään kanssa pyöriminen aiheutti vähän epämiellyttävää oloa.

 

Laitetta oli helppo käyttää ja sivulla oleva kosketusalusta todella auttoi sisällön valitsemisessa niin täppäämällä kuin pyyhkäisemälläkin. S7 edge pärjäsi hyvin ilman lisävirtaa, mutta raskasta videosisältöä selaimen kautta katsottaessa laite ilmoitti, että sen on viilennyttävä hetkeksi, jotta käyttömukavuus olisi hyvä. Lisäksi microUSB-kiinnitys tuntuu vähän hasardilta tietäen, kuinka microUSB-pää vääntyy helposti, sekä portti puhelimessa saattaisi vioittua, mikäli laitteen laittaa yhtään epähuomiossa väärässä asennossa. Mukana tuleva USB-C-pidike tuntuu jykevämmältä ja toimivammalta ratkaisulta, mutta ei tällä hetkellä hyödytä Samsungin myynnissä olevia laitteita. Laseja on melko kevyt pitää päässä, mutta säätämiseen saattaa kulua aikaa, etenkin jos testaajia on useampia. Mukavana lisäominaisuutena Samsung on sisäänrakentanut ohjelmaan videokuvaus- ja kuvankaappaustoiminnot koetun sisällön jakamiseen sekä Passthrough-kameran, jonka avulla pystyt näkemään ympäröivän maailman puhelimen kameran avulla.

 

Lasit ovat mukava lisä laitteelle, joilla voi kehuskella kavereille - vielä tässä vaiheessa, mutta tilanne muuttunee tulevina vuosina. Sisältö kehittyy ja saadakseen esim. peleistä kaiken irti, on likoon yleensä laitettava muutama lantti ja langaton peliohjain.

 

KAMERA

Kuvaan ei ole lisätty söpöysfilttereitäKuvaan ei ole lisätty söpöysfilttereitä

 Valovoimaisuutta ja läjä sovelluksia

 

 Kun kilpajahti megapikseleiden metsästämisestä on kääntymässä laskuun päin, tulevat oikeasta kameramaailmasta tutut ominaisuudet, kuten valovoima, kyseeseen. Samsungissa onkin poikkeuksellisen valovoimainen optiikka aukkoluvulla f/1.7. Tämän vuoksi älypuhelimella on mahdollista ottaa entistäkin terävämpiä ja valoisampia kuvia Suomen hämärissä olosuhteissa sekä sisätiloissa.

 

Kamerasta saa toden teolla kaiken irti esiasennetuilla sovelluksista, jotka eivät toki lopu siihen. Suoraan paketista laitteesta löytyvät

-auto-tila helppoon ja huolettomaan kuvaukseen

-Pro-asetus kehittyneimmille kuvaajille, jotka tietävät mitä ISO-luku ja suljinaika tarkoittavat sekä haluavat mahdollisuuden manuaalitarkennukseen

-valikoiva tarkennus, jonka ansiosta maisekuvat saa henkilöineen ja maisemoineen kauttaaltaan tarkoiksi

-panoraama, mikä mahduttaa koko näkymän yhteen kuvaan

-videokollaasi niille, jotka haluavat kertoa enemmän kuin 4 videota

-suora lähetys, jota en ikävä kyllä vielä kokeillut, mutta mikä mahdollistaa live-nauhoittamisen suoraan Youtubeen

-hidastus - oma suosikki, jossa nopeat tapahtumat saa vangittua hengitystä pidättävällä tavalla

-virtuaalinen kuva, joka oikeasti ei ole niin virtuaalinen

-ruokakuva Instagrammaajille

sekä

-hyperlapse, joka on time-lapsen (intervallivalokuvauksen) ja hyperlapsen naamioitu sekoitus nopeutettua ja vakautettua kuvaa.

 

Havainnollistava kuva 10 sekunnin valotusajastaHavainnollistava kuva 10 sekunnin valotusajasta

Still-kuvat on mahdollista suurimmillaan kuvata 4:3 12 megapikselillä kooltaan 4032x3024 pikseliä, sekä videokuvaus tukee UHD-formaattia resoluutiolla 3840x2160, eli 4K-kuvaa. Kamerassa on optinen kuvanvakain (OIS) ja kamera tukee hidastusta 240 kuvan kuvataajuudella ja 720p-resoluutiolla. Tällöin valovoima on tietysti huonompi, koska kuvalla on vain sekunnin 240-osa aikaa valottaa kuvaa. Still-kuvia valotettaessapa suljinajan saa pro-tilassa asetettua lyhimmillään 1/24000 (nopeampi kuin järjestelmäkamerat) osa sekuntia ja pisimmillään kymmeneen sekuntiin, mikä on taas järjettömän pitkä aika puhelimelle, enkä itse ole vastaavaan tullut vastaan muutoin kuin Nokian puhelimissa, joissa pisimmillään sai 4 sekunnin kuvia. Pitkä valotusaika mahdollistaa jopa yötaivaasta otetut kuvat.

Testiaikana ei valitettavasti revontulia näkynyt, mutta S7 edgellä niidenkin kuvaamisen pitäisi onnistua. 8 s, f/1,7 4,2 mm, ISO 500Testiaikana ei valitettavasti revontulia näkynyt, mutta S7 edgellä niidenkin kuvaamisen pitäisi onnistua. 8 s, f/1,7 4,2 mm, ISO 500

Makrokuvauksessa päästään hyvin lähelle kohdettaMakrokuvauksessa päästään hyvin lähelle kohdetta

Kamera käynnistyy kotinäppäin kahdesti painaessa erittäin vikkelästi ja automaattitarkennus on tarkka ja nopeimpia markkinoilla. Pro-ominaisuudet ovat oiva lisä valokuvauksesta kiinnostuneille ja kamerapuhelin korvaakin nyt jo suurimmaksi osaksi aina mukana kulkevaa ykköskameraa, jonka pitää olla toimintakyvykäs ja valmis aina tilaisuuden tullen.

Esimerkki valikoivasta tarkennuksesta gif-muodossaEsimerkki valikoivasta tarkennuksesta gif-muodossa

Kamerakaan ei ole enää vain kamera, vaan osa järjestelmäsovelluksia, jotka hyödyntävät jo monenlaista anturia. HDR-, time-lapse, panoraama-, hidastus- ja selfie-kuvat ovat jo niin arkipäivää että ne on löydyttävä jokaisesta kamerapuhelimesta. Toisin sanoen lajikirjo eri kuvaustiloille alkaa olla jo niin suuri, että mahdollisia käyttökohteita ei aina tule muistaneeksi edes käyttää niihin sopivissa tilanteissa.

 

Viimeisellä viikolla jaetaan vinkkejä laitteen tehokäyttöön erilaisine ominaisuuksineen tips & tricks -hengessä.

 

Toivotan nyt hyvät yöt ja toivon, että nautit lukemastasi ja näkemästäsi!

Terveisin,

J-P

Vastaa
Haluatko lisätä keskusteluun jotain, tai kysyä lisää? Kirjaudu sisään tai liity jäseneksi osallistuaksesi keskusteluun. Löydät linkit myös sivun yläreunasta.