Valokuitu ilman puhelinpistokerasiaa.

  • 25 September 2018
  • 3 kommenttia
  • 251 katselukertaa

Valokuitu tilattu ja ilmeni semmoinen ongelma että puhelinpistokkeelle ei ole sitä kolmipäistä rasiaa. Löytyy ainoastaan TV, R ja DATA. Modeemina technicolor xtream(joku hybridimodeemi). Asentaja kävi jakamossa ja sano että eihän tässä voi mitään tehdä  mutta onko muita ratkaisuja? 

 


3 kommenttia

Kunniamerkki +10

Tarvittaisiin vähän lisää taustatietoja:

- minkälainen kiinteistö (kerrostalo, omakotitalo)?

- tuleeko taloon asti valokuitu ja jos niin mihin, talojakamoonko, huoneiston jakamoonko?

 

Menee kuitenkin arvailuksi nyt.

Joka tapauksessa tuossa kuvassa esitetty rasia käy vain antennikaapeliverkkoon, jossa tv, radio ja kaapelinetti. Ei siis valokuidulle. Ellei kyseessä ole samanlainen "petkutus" kuin DNA:lla, missä markkinoidaan valokuituyhteytenä kaapelimoodemia.

 

Ihan vain veikkaan, johtuen tuosta aloittajan tekstistä, että kyseessä olisi nk. taloyhtiön (kerrostalo tai rivitalo) valokuitu, jossa varsinainen valokuitu tulee taloyhtiön jakamoon. Siellä on sitten operaattorin kuitukytkin, joka muuttaa valokuituyhteyden joko VDSL tai ethernet muotoon. Tarkoittaa siis taloja, joissa ei ole kuitua asuntoon asti. Joko ethernet väh. CAT5 tai sitten perinteinen teleparikaapeli (puh.) pitäisi löytyä joka tapauksessa asuntoon. 

 

Aika lailla se nyt on arvailua tuon viestin mukaan. Arvatenkin jos asentaja on puhelinpistorasiaa etsinyt kyseessä on taloyhtiövalokuitu kytkimen kanssa ja yhteys asuntoihin tulee talojakamosta puhelinpiuhoja pitkin vdsl linjana. Eli talossa ei ole tehty uudempaa yleiskaapelointia, ei CAT5 tai uudempaa , eikä valokaapelointiakaan. Se miksi sitä puh. pistorasiaa ei löydy on eri juttu. 

 

Täälläkään ei ole kristallipalloa, joten tosi vaikea on auttaa jos edes asentaja paikanpäällä ei siihen pystynyt. Kun kyseessä on kai Telian netti niin siellä pitäisi olla tieto millaista yhteyttä asiakkaalle toimitetaan ja asentajatkin ovat heidän toimestaan liikenteessä.

 

Ehkä kyseessä on väärinkäsitys ja asentaja etsi vääränlaista pistorasiaa? Josko siellä onkin huoneistossa päätetty valokuitu?

Ihan oikeat arvailut. Eli kerrostalossa asun, vanhat Helsingin Kallion talot. Asentaja oli talojakomossa ja kävi myös asunnossa etsimässä puhelinpistokerasiaa. En tarkalleen muista mitä asentaja sano kytkennästä, mutta liittyi kyllä puhelinlinjaan, että se ei nyt voinut muuta tehdä. Oletan että asunnossa tehty joskus remonttia ja otettu rasia pois.

 

En ole perillä näistä tele, data ja antenni asioissa. Onko sitten toista vaihtoehtoa kuin valokuitu jolla saisi nyt toimimaan, tai voiko tuossa käyttää adaptereita? 

Kunniamerkki +10

Näköjään nyt vanha kerrotalo, johon ei ole viime aikoina tehty sellaista remonttia, jossa telekaapelointia olisi saneerattu. Puhelinkaapelointi siellä talossa periaatteessa silloin on oltava, mutta huoneiston osaltahan sen on voinut osakkeen omistaja "purkaa" pois jonkin huoneistoremontin yhteydessä.

Sepä onkin sitten oma juttunsa. Yleensähän se telepistorasia on aina ollut vähintään eteisessä tai sen läheisyydessä. Siihen se kaapelointi tulee ja siten lisäpistorasioita on voitu asentaa makuuhuoneeseen, jotka jatkaa tästä eteisestä. Se rasia on nähtävästi vaan poistettu, mutta jossain siellä seinän sisässä ne piuhat on upporasian sisällä kytkemättömänä.

Löytyykö eteisestä näkyvillä mitään peitelevyä, joka on ruuveilla kiinni?

 

Yksi syy voi olla siinä, että nuo puhelinrasiat on poistettu ja rasia peitelevyn takana piilossa, jos talo kuuluu kaapelitv-verkkoon. Siksi nuo antennirasiat on noita data-mallisia, jolloin taloon saa kaapelinetin.

 

Mutta... ehkä joltain toiselta operaattorilta nähtävästi.

Vastaa