Skip to main content



 



”Eikös tämä ole todella kallis investointi? Miten tavallisella ihmisellä on varaa  ensinnäkään hankkia kaikkia uusia laitteita, että 5G-verkkoa pääsee hyödyntämään? Mitä mä teen koko 5G-verkolla.” - kysäisi tuttava minulta taannoin.



 



Ehkä sinäkin olet miettinyt, miksi 5G:stä nyt niin kohkataan?



 



Blogin ensimmäisessä osassa käytiin läpi, mistä 5G-teknologiassa on kyse, ja millä tapaa se muuttaa arkielämäämme. Tässä osassa on tarkoitus pureutua siihen, mitä se käytännössä voisi tarkoittaa juuri sinun arjessasi.



 



5G lisää asumisen turvallisuutta



 



Dataa kerääviä sensoreita voi olla autojen ja Postin laatikoiden lisäksi vaikkapa kiinteistöissä ja jäteastioissa. Niiden avulla saadaan reaaliaikaista tietoa huolto- ja tyhjennystarpeista sekä uhkaavista vaaratilanteista, kuten tiskikoneen ylivuodosta.



 



Myös sähköverkkoja, vesilaitoksia ja tehtaita voidaan tulevaisuudessa valvoa luotettavasti virtuaalisesti. Vikojen paikallistaminen ja korjaaminen nopeutuu, mistä hyötyvät ensisijaisesti yritykset, mutta energiayrityksen saadessa reaaliaikaisesti tiedon lämpövuodosta ja korjausaikataulun nopeuduttua, paranee myös sinun ja minun arkiturvallisuus ja asumismukavuus.



 



Katso videolta hauska tarina uuden ajan postilaatikosta:



 





 



5G mahdollistaa uudenlaiset viihde- ja matkailukokemukset



 



5G:n myötä arkemme tulevaisuudessa helpottuu ja säästämme aikaa turhilta töiltä. Se mahdollistaa myös aivan uudenlaiset vapaa-ajan kokemukset.



 



5G-verkko käsittelee entistä suurempaa datamäärää, jolloin  leffojen ja videostriimien katsojakokemus mobiilikäytössä paranee esimerkiksi 4K-videoiden vaatimalle tasolle.



 



Osallistuminen kotisohvalta konsertteihin, teatteriesityksiin ja opastetuille matkoille tulee mahdolliseksi 5G:n myötä, koska se mahdollistaa reaaliaikaisen lisätyn- ja virtuaalitodellisuuden. Myös urheilulähetyksiä voidaan tulevaisuudessa katsoa moniulotteisina - puhumattakaan siitä, että Liiga-pelaajat saadaan kenties pelin jälkeen studioon hologrammina haastateltavaksi paikkakunnasta riippumatta.



 



Käytännössä maailmalla on jo testattu orkesteria, jonka jäsenistä osa osallistui harjoitukseen virtuaalisesti. Virtuaalinäkymästä vielä näkyi, kuka soittajista ei ollut oikeasti paikalla, mutta tekniikan kehittyessä eroa ei tulla näkemään silmillä.



 



5G tuo mukanaan etäläsnäolon mahdollisuuden



 



Etäläsnäolon mahdollisuus voi muuttaa palavereihin osallistumista tai lääkäritapaamisia. Sillä on vaikutusta paitsi ajankäyttöömme, myös ympäristöön, kun turhalta matkustamiselta säästytään.



 



Kaukana asuva huonokuntoinen sukulainen pääsee suvun tuoreimman jäsenen ristiäisiin virtuaalisesti ja vaihto-oppilaana toisella mantereella oleva tytär voi esitellä uudet ystävänsä hologrammina olohuoneessasi.



 





 



5G yhteys parantaa terveydenhoitoa



 



Terveydenhoito voisi tulevaisuudessa olla oikeasti terveyden - ei sairauden - hoitoa nopeiden yhteyksien ansiosta.



 



Antureiden avulla voidaan tarkkailla kehon toimintoja ja lääkäri saa tarvittaessa tehtyä peruslääkärintarkastuksen etänä ja reaaliaikaisesti niiden avulla. Nopea datayhteys siis mahdollistaa lääkärin konsultaation ilman fyysistä kontaktia.



 



Anturit auttavat ennakoimaan esimerkiksi sydäninfarkteja, tai muita poikkeuksia terveydentilassa, mikä voi lisätä turvallisuuden tunnetta ja edistää iäkkäiden ihmisten kotona asumista. Anturit voivat mitata kehotoimintojen lisäksi myös liikettä asunnossa. Kotipalvelukäynnit voidaan ajoittaa niistä saatavan tiedon pohjalta niin, että se tukee kotona asuvan vanhuksen elämää ja turvallisuuden tunnetta parhaiten. Reaaliaikaisen tiedon myötä voidaan minimoida paitsi turhia käyntejä, myös viivästyksiä silloin, kun tarve käynnille on suurin.



 



Tulevaisuudessa huippukirurgi voi leikata potilaan etänä, mikä vähentää sairaanhoitoon liittyviä kustannuksia ja tuo palveluita tarjolle laajemmalle alueelle. Huippukirurgeja ei ole maailmanlaajuisesti paljon, mutta konsultaatio ja lääkärikeskuksen tarvitsema hetkellinen apu mahdollistuu kaikkialle nopean tiedonsiirron myötä.



 



5G mukana liikenteessä



 



Tuskin matkailemme tulevaisuudessakaan pelkästään virtuaalisesti. 5G tuo helpotusta ja turvallisuutta fyysisesti tapahtuvaan matkustamiseen.



 



Tulevaisuudessa vapaat parkkipaikat löytyvät sensorien avulla ja paikan voi esimerkiksi varata omalle autolle saman tien, koska tiedonsiirrossa ei ole viiveitä. Turha kurvailu vapaan parkkipaikan löytämiseksi loppuu.



 



Teiden hoitopalvelu saa tieolosuhteista tietoa reaaliaikaisesti, mikä lisää turvallisuutta tien päällä. Myös Porokello -palvelun kaltaiset palvelut voivat astua aivan uuteen aikakauteen sensoreiden yleistyttyä ja halvennuttua.



 



Kuljetusajoneuvoista saadaan sensoreiden ja 5G:n avulla reaaliaikaista tietoa, jolloin esimerkiksi huollon tarve voidaan ennakoida ennen auton rikkoutumista. Tien päällä matkustavien ihmisten ja tavaroiden aikatauluihin ei tule näin turhia viivästyksiä.  



 



Robottibussit tulevat myös yleistymään. Turvallisuuden ja lainsäädännön tulee kuitenkin vielä kehittyä paljon, ennen kuin koko logistiikkaketju tai kaupunkien lähiliikenne automatisoidaan.



 



5G helpottaa maataloutta ja lemmikkieläimistä huolehtimista



 



Eläinten hyvinvointia ja liikkumista voidaan seurata reaaliaikaisesti antureilla, mikä helpottaa niiden hoitamista ja vähentää eläinten turhaa kärsimystä.



 



Maanviljelijä voi seurata myös säätilan kehittymistä reaaliaikaisesti siinä missä viljankin kypsymistä kaukana sijaitsevalla palstalla. Tämä säästää kuluja ja vähentää vahinkoja.



 





 



Miten 5G käyttöönotto etenee?



 



5G-teknologia rantautuu palvelemaan ensin teollisuutta ja myöhemmin muille toimialoille. Teemme yhteistyötä yritysten kanssa verkon kehittämisessä. 2018 loppuvuodesta Oulussa avattiin Oritkari-Nuottasaaren alueella 5G verkko. Tällä hetkellä Helsingissä 5G-alueita on Töölön lisäksi Messukeskuksessa ja Vallilassa. Vantaalla verkko on avattu Helsinki-Vantaan lentokentällä.



 



Yritysten uusien innovaatioiden ja palveluiden myötä myös kuluttajat pääsevät nauttimaan 5G:n mukanaan tuomasta kehityksestä.



 



Ensimmäiset 5G laitteet tulevat kuluttajien markkinoille vuoden 2019 aikana. Ensimmäiseksi tarjolle tullee reitittimiä, mutta puhelimia ja tabletteja markkinoille saadaan kenties jo loppuvuodesta. Kodin laitteisiin 5G ja eSIM kytkeytyy todennäköisesti lähivuosien aikana.



 



Kannattaa aina välillä kurkata myös verkkokauppamme valikoimaa! Päivitämme sinne aina ajankohtaisimmat laitteet niiden tultua markkinoille tai ennakkotilattavaksi.



 



Minkälaisia ajatuksia sinulle herää 5G-teknologian tuomista mahdollisuuksista?



 



Lue lisää:



blogin ensimmäinen osa



Tuoko 5G puhelimeesi super-Pokemonit?

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa