Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 66588
Kirjoituksia 179929

IPv6:n toteutustapa mobiiliverkoissa?IPv6:n toteutustapa mobiiliverkoissa?

ilmaisin
Uusi keskustelija
Viestejä 7 kpl

IPv6:n toteutustapa mobiiliverkoissa?

1/32

Soneralla on otettu käyttöön 6rd-tunneli. Onko se lopullinen tapa, jolla Sonera osallistuu ipv6:n käyttöönottopäivään? Minusta ainakin mobiiliverkkoihin olisi syytä ottaa käyttöön natiivi ipv6, sillä useimmat matkapuhelimet eivät ymmärtääkseni tue 6rd:tä.

Vastaa
0 tykkäystä
31 vastausta

Ape3000
Uusi jäsen
Viestejä 1 kpl

2/32

Eihän se nyt voi olla. DNA:lla on mobiilissa tälläkin hetkellä natiivit IPv6-osoitteet. Oikea ratkaisu on se, että operaattori antaa prefix-delegaatiolla /56-verkon (tai ehkä jopa /48).

Vastaa
0 tykkäystä

olmari
Uusi keskustelija
Viestejä 11 kpl

3/32

Samaa mieltä Ape3000:sen kanssa, natiivi /56 vähintäin /48 suosittelisin, muuten ei mitään järkeä hommassa...

Vastaa
0 tykkäystä

olkitu
Kunniajäsen
Viestejä 4 420 kpl

4/32

Eihän tossa mitään järkeä /48 tai /56 verkossa kun normaalikuluttaja ei varmaana tartte enkä minäkään vaikka niitä osoitteita käytössä. Yksi IPv6 verkko /64 on riittävä jokaiselle. Liian suuren verkon hallinta ainakin tuottaa vaikeuksia.

 

Itselläni on palvelinpuolella /27 kiinteä IPv4 verkko ja /64 IPv6 verkko. Jakasin IPv6 verkko hallintaa varten /96 verkoksi kun muuten sitä ei saa jaettu osiin mitenkään. 

 

Olisi kiva tietää koskakohan Sonera saisi mobiiliverkkoon IPv6 muutenkin?

Vastaa

olkitu
Kunniajäsen
Viestejä 4 420 kpl

5/32

Tämän viestin Soneralainen voisi laittaa ylläpitoon:

 

DNA ja Elisa ovat ottaneet jo useita viikkoja sitten IPv6 käyttöön mobiililaajakaistoissa. Luulisi että Sonerakin olisi jo edes beta testaamassa.

 

Itse ylläpidän omia palvelimia ja niilläkin jo IPv6 tuki Soneran verkosta. Olisi mukava hyödyntää sitä paljon paremmin. Myös sitä odotetaan tänne kiinteän laajakaistan puolelle.

Vastaa

ilmaisin
Uusi keskustelija
Viestejä 7 kpl

6/32

Itse asiassa en ole huomannut, että oltaisiin saatu edes suoraa vastausta siihen, ollaanko Soneran mobiiliverkkoon ottamassa ipv6:tta ollenkaan käyttöön näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa.

Vastaa
0 tykkäystä

olkitu
Kunniajäsen
Viestejä 4 420 kpl

7/32

https://www.viestintavirasto.fi/ipv6nyt/index/osallistujat/laajakaistapalveluntarjoajat.html

 

Sonera on lupautunut ottamaan IPv6 käyttöön ja mobiiliverkossa taitaa olla helpointa ottaa käyttöön, sillä Elisa ja DNA on sen tehneet. Aikataulua ei näyttävästi ole kerrottu mutta luulisi tulevan tässä syksyn aikana. Ja sitten kuitualueille yms IPv6 saisi varmaan talvella... DNA on jo kaapelitalouksissa päivittänyt kaikki... Elisa ilmeisesti työstää vielä kiinteän laajakaistam puolella. 

 

Mahdollisesti laitteiden päivityksiä varmaan Sonera joutuu tekemään, sillä edes heidän kaikki reitittimet eivät tue IPv6. 

Vastaa
0 tykkäystä

ilmaisin
Uusi keskustelija
Viestejä 7 kpl

8/32

Onko tästä kuulunut mitään uutta? Ei liene hyvä idea alkaa sählätä asian kanssa paniikissa vasta sitten, kun on aivan pakko.

Vastaa
0 tykkäystä

willwill
Uusi keskustelija
Viestejä 19 kpl

9/32

Ei ole sählätty paniikissa. Asia taidettiin sujuvasti lakaista maton alle?

Koitin etsiä tietoa asiasta, mutta mitään uutta ei taida olla auringon alla.

Vastaa
0 tykkäystä

ilmaisin
Uusi keskustelija
Viestejä 7 kpl

10/32

Juu, ei taida tulla Telian mobiiliverkkoon ipv6:tta lähivuosina. Ehkä Telian laitteistokanta on sitten vain niin vanhaa, ettei se onnistu ilman kalliita remontteja, tai sitten ei vain välitetä asiasta niin kauan, kun keskimääräiselle käyttäjälle ei aiheudu asiasta riittävän isoja ongelmia.

Vastaa
0 tykkäystä
Haluatko lisätä keskusteluun jotain, tai kysyä lisää? Kirjaudu sisään tai liity jäseneksi osallistuaksesi keskusteluun. Löydät linkit myös sivun yläreunasta.