01-02-2021 10:09
Lehdistötiedotteemme telia.fi:ssä:
Telia on päättänyt aikataulusta, jolla yhtiön 3G-verkko poistuu käytöstä. Tarkoitus on sulkea verkko vuoden 2023 loppuun mennessä. Taajuuksia ja investointeja vapautuu 5G:lle ja muille uusille tekniikoille.
Päätöksen taustalla on teknologian uudistaminen paremman asiakaskokemuksen tarjoamiseksi. 4G- ja 5G-verkot tarjoavat enemmän kapasiteettia, nopeutta ja muita verkon ominaisuuksia koko ajan kasvavaan käyttöön.
”Teknologiat kehittyvät nopeasti. 5G-verkko on jo laajasti käytössä, 4G-puhe eli VoLTE on tuotu verkkoon ja esineiden internetiä palvelevat uudet tekniikat kuten LTE-M ja Narrowband IoT kattavat jo koko Suomen. Nyt on hyvä ajankohta saatella hyvin palvellut 3G-verkko kohti auringonlaskua”, sanoo Telian teknologiajohtaja Jari Collin.
Verkon sulkemisen jälkeen 3G-puhelimet ja -liittymät toimivat edelleen gsm-verkossa. Datayhteydet edellyttävät käytännössä 4G-palveluihin siirtymistä.
”Autamme asiakkaitamme päivittämään palvelunsa parin vuoden siirtymäaikana heille parhaiten sopivalla tavalla. Mobiiliverkon aktiiviset netinkäyttäjät ovat jo suurelta osin siirtyneet 4G:hen ja 5G:hen, joten 3G:stä luopuminen ei muodosta isoa murroskohtaa mobiilipalveluiden kehityksessä”, arvioi Collin.
Telia tarjoaa tällä hetkellä matkaviestinnän palveluita jo neljän eri sukupolven mobiiliverkoissa: 2G eli gsm, 3G, 4G ja uusimpana nopeasti laajentuva 5G. 3G:n sulkemisen jälkeen gsm-verkko palvelee edelleen mobiilipuheluita sekä ensimmäisen sukupolven koneliittymiä.
Tero, Yhteisömanageri
Jos kommentti ratkaisi ongelmasi paina "Hyväksy ratkaisuksi" | Paina tykkää, jos pidit kommentista
UUTTA: Yhteisössä kerätään nyt pisteitä - voit voittaa palkinnon!
10-05-2022 19:14
Ei haittaa 3G- verkon alasajo. Eteläisessä Savossa puhelin on niin usein maaseudulla liikkuessa 2G- verkossa että eroa tuskin huomaan. Kotonakin puhelin viihtyy mieluusti 2G- puolella sisätiloissa. Eikä edes ole betonia tai selektiivilaseja ympärillä.
Onneksi 4G yhteys toimii. Neljä ulkoantennia reitittimessä kiinni, 10 m korkeudessa, niin nopeudet saattaa olla jopa 20 Mbps päälle.
Asunhan juuri uudistetun SYV- verkon alueella jossa uusin teknologia käytössä.
Kirjoitettu
12-05-2022
22:52
Muokattu
13-05-2022
08:55
Se_Jesse
Itärajalla toimii nyt vain 3 G verkko, joka korvataan 2 G :llä vuoden 2023 aikana merkitsee , että siellä voi jatkossa vain soittaa puheluja tai lähettää tekstiviestejä. Netissä asiointi loppuu, mutta ehken TV lähetyksiä saattaa vielä seurata.
Edit Se_Jesse: siirretty aiheeseen liittyvään ketjuun
13-05-2022 09:23
Telian sivuilta: https://www.telia.fi/3g
"Suomen Yhteisverkko ei ole tehnyt päätöksiä 3G:n sulkemisesta. Liittymämme toimivat Suomen Yhteisverkon alueella vuoden 2023 jälkeenkin, jos 3G on siellä käytössä. Liittymät toimivat myös ulkomailla käytössä olevissa 3G-verkoissa." (USA:ssa 3G sammutetaan tänävuonna)
13-05-2022 11:37
Liittymämme toimivat Suomen Yhteisverkon alueella vuoden 2023 jälkeenkin, jos 3G on siellä käytössä.
Huomaa jos. Suomen Yhteisverkko ei ole ilmoittanut 3G:n jatkamisestakaan, joten asia tällä hetkellä vielä täysin avoin.
Sinänsä ajatus, että Helsingistä täytyy lähteä Loviisaan soittamaan puheluita, on kyllä kutkuttava.
@olkitu kirjoitti:3G-päätelaitteet kannattaa vaihtaa 4G-päätelaitteisiin jotka tukevat VoLTE-palveluja
Ja muistaa tarkastaa, että laite tukee nimenomaisesti Telian VoLTE:tä. Mikä hyvänsä hyllystä revitty VoLTE-päätelaite kun ei yllätys yllätys kelpaakaan.
@olkitu kirjoitti:varmistaa että on vähintään 4G-liittymä
4G ei riitä, vaan täytyy olla VoLTE-liittymä. Dot, Prepaid ja Yhteys Mukaan ovat kyllä 4G-liittymiä, mutta eivät VoLTE-liittymiä.
@olkitu kirjoitti:Ilman VoLTE:kin voi 4G-verkossakin lähettää tekstareita.
Kyllä ja parhaiten viestit myös tulevat perillekin, kun VoLTE:n kääntää pois.
2024 joudut valitsemaan, kummat ovat tärkeämpiä, puhelut vai viestit.
13-05-2022 13:00
Esimerkiksi etelä- Savossa, Pieksämäellä on maaseudun verkko juuri uusittu (SYV) ja ei hyvältä näytä. Vanha 3G masto 500 m päässä mutta puhelin mieluummin yhdistyy Nokian uuden teknologian 4G tolppaan. Ainoastaan kuitenkin 2G tilassa. Matkaa tolppaan 3.5 km.
Eikä siinä kaikki.
Nettiyhteys reitittimellä, omin antennein on mahdottomuus. Parilla eri laitteella yhteys seilaa 3:n tolpan välillä. Erot signaalitasoissa 20 dbi luokkaa. Parhaimmilaan laite kiinni 13 km päässä kun lähin tolppa 3,5 päässä. Suunta- antennein ainoastaan saa tilanteen rauhoitettua. Aikaisemmin en ole maaseudulla moiseen törmännyt.
13-05-2022 13:07
Ei näy 4G jos puhelin nytkin viihtyy 2G- puolella. Wifi reititin suunta- antennein pelastaa tilannetta.
Onko asiakkaan velvollisuus uhrata satoja euroja siihen että jonkin tasoinen nettiyhteys on mahdollinen? Maksamme yhtä paljon yhteyksistä kuin kaupunkilainen mutta nettinopeuksista saamme 5% ja katkeilevat puhelut.
13-05-2022 13:11
Volte kun on riippuvainen yhteensopivasta puhelimesta operaattorin infraan niin palveluntarjoajan vaihto tulevaisuudessa ei olekaan niin yksinkertaista.
13-05-2022 13:29
Valittaen on myös todettava että viestit johon vastasin ei näy omien vastausten yhteydessä.
13-05-2022 14:27
@Talvensa kirjoitti:
Valittaen on myös todettava että viestit johon vastasin ei näy omien vastausten yhteydessä.
@Talvensa saat omiin vastauksiin liitettyä viestit mukaan, joihin vastaat niin käyttämällä lainaus-painiketta, joka löytyy vastausta kirjoittaessa, vastauksen yläpalkista kursivoinnin, lihavoinnin ja muiden painikkeiden kanssa. Ymmärsinkö tilanteen oikein vai oliko kyseessä erilainen tilanne tässä tapauksessa?
13-05-2022 14:35
@Talvensa kirjoitti:Esimerkiksi etelä- Savossa, Pieksämäellä on maaseudun verkko juuri uusittu (SYV) ja ei hyvältä näytä. Vanha 3G masto 500 m päässä mutta puhelin mieluummin yhdistyy Nokian uuden teknologian 4G tolppaan. Ainoastaan kuitenkin 2G tilassa. Matkaa tolppaan 3.5 km.
Eikä siinä kaikki.
Nettiyhteys reitittimellä, omin antennein on mahdottomuus. Parilla eri laitteella yhteys seilaa 3:n tolpan välillä. Erot signaalitasoissa 20 dbi luokkaa. Parhaimmilaan laite kiinni 13 km päässä kun lähin tolppa 3,5 päässä. Suunta- antennein ainoastaan saa tilanteen rauhoitettua. Aikaisemmin en ole maaseudulla moiseen törmännyt.
Paljon sulla olikaan signaalin voimakkuus (RSRP ja SINR) modeemissa? Oliko sulla vielä ZTE MC801A käytössä? Ilmeisesti CA ei toimi edelleenkään esim. LTE700+LTE800? Vatkaako modeemi edelleen eri tukiasemien välillä suuntaavasta antennista huolimatta? 4G ei varmaan toimi ilman suuntaavaa antennia modeemissa?