Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
EssiJn
Telialainen
Telialainen
  • 134 custom-general.kudos
  • 130 custom-general.replies
  • 20 custom-general.solutions

TV-sanaston ABC

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Tuntuvatko TV-termit sinustakin joskus hankalilta? Lue ja opi, mitä  QLED, UHD, HDR, 4K ja muut televisiosanat tarkoittavat.Tuntuvatko TV-termit sinustakin joskus hankalilta? Lue ja opi, mitä QLED, UHD, HDR, 4K ja muut televisiosanat tarkoittavat.

Elämme siitä hienoa aikaa televisioiden maailmassa, että ohjelmatarjonta monipuolistuu jatkuvasti ja kuvanlaatu näyttää päivä päivältä upeammalta ja terävämmältä. Uudet tekniikat tuovat kuitenkin mukanaan uusia haasteita, sillä seikkaileminen televisiotermien maailmassa voi tuntua hämmentävältä ja tekniikkaviidakossa uuden TV:n ostaminen hankalalta. Näiden täsmävinkkien avulla osaat hahmottaa, miten valitset itsellesi parhaiten toiveitasi vastaavan television ja pääset myös vähän pätemään tekniikkatiedoillasi.

 

123#

 

” Tuuma. Televisioruudun koko ilmoitetaan tuumissa mittaamalla ruudun lävistäjä vasemmasta alakulmasta oikeaan yläkulmaan. Yksi tuuma on noin 2,54 senttimetriä, eli esimerkiksi 55” vastaa noin 140 senttimetriä. Television koon valinnassa kannattaa ottaa huomioon sen koko suhteessa sopivaan paikkaan, sekä katseluetäisyys televisioon - mitä pidempi katseluetäisyys, sen suurempi ruutu. Ihanteelliselta etäisyydeltä koko kuvaruudun tapahtumia pystyy seuraamaan helposti ja yksityiskohdat erottuvat selkeästi.

 

3D-teknologia on monille tuttu elokuvateattereista ja hauskoista 3D-laseista, ja samaa teknologiaa hyödynnetään myös televisiomalleissa. 3D:n avulla kuvaan saadaan kolmiulotteinen, mukaansatempaava vaikutelma.

 

4K tai UHD eli UltraHD. 4K:lla viitataan 4096 x 2160 pikselin resoluutioon. 4K kätkee sisäänsä nelinkertaisen määrän pikseleitä edeltäjäänsä FullHD-, tai tutummin teräväpiirtokuvaan verrattuna, jossa pikselien määrä on 1920 x 1080. 4K luo siis terävämmän kuvan ja välittää enemmän yksityiskohtia FullHD-kuvaan verrattuna. 4K ja UHD ovat yleisessä puheessa toistensa synonyymejä, mutta niillä on todellisuudessa kuvasuhteeseen liittyvä ero. 4K viittaa siis 4096 x 2160 pikseliin ja UHD puolestaan 3840 x 2160 pikseliin.  4K-resoluutiota hyödynnetään useimmiten elokuvateollisuudessa ja UHD on yleisemmin käytössä televisiosarjoissa ja urheilussa, mutta näillä kahdella ei ole huomattavaa eroa paljaalla silmällä katseltuna. Lähes kakki nykyaikaiset televisiot tukevat UHD tai 4K-kuvaa.

 

8K, FUHD eli Full UHD resoluutio viittaa 4K:n ja UHD:n seuraajaan, eli näyttöön, joka sisältää leveydeltään noin 8000 pikseliä, eli noin tuplasti  4K-resoluutioon  verrattuna. 8K yleistynee tulevaisuudessa, ja esimerkiksi Samsungin valikoimassa 8K televisioita on jo tarjolla. 

 

A


Android TV on Smart-TV käyttöjärjestelmä. 

 

Ambilight eli Ambient Lightning tarkoittaa televisioruutua ympäröivää, usein värillistä valaistusta, jonka avulla katselukokemuksesta tehdään vaikuttavampi heijastamalla värivaloa TV-ruudun ympärille television tapahtumien mukaisesti. Ambilight-tekniikkaa käytetään erityisesti Philipsin televisioissa. 

 

B


Bluetooth-teknologia on yleisesti käytössä puhelimissa, ja sen avulla myös televisioon voi liittää langattomia laitteita, kuten kaiuttimia.

 

C

 

CI+/CA -moduuli on televisioon asennettava kortinlukija, joka mahdollistaa esimerkiksi Telian kaapelikortin tai muun ohjelmakortin liittämisen televisioosi. 

 

Chromecast on television HDMI-porttiin kytkettävä laite, jonka mahdollistaa sarjojen, leffojen, valokuvien tai urheiluotteluiden siirtämisen puhelimen ruudulta television näytölle.

 

Curved sanasta tunnistat kaarevanäyttöisen television. Kaarevuuden avulla kuva tulee entistä lähemmäksi, ja kuva on kaikin puolin vaikuttavampi katselukokemukseltaan. Kaarevaa televisiota suositellaan katsottavaksi suoraan edestä päin, mikä kannattaa ottaa huomioon television sijoittelua suunniteltaessa.

 

D

 

DVB eli Digital Video Broadcasting-standardi on digitaalisen televisiokuvan lähetysjärjestelmä. DVB-T on tarkoitettu maanpäällisiin lähetyksiin ja DVB-S satelliittilähetyksiin.

 

DVB-T2 on antenniverkkostandardi, jonka avulla voidaan lähettää sekä teräväpiirtokanavia että aiempaa enemmän perustasoisia TV-lähetyksiä. Tarkista, että tämä merkintä löytyy televisiostasi, sillä antenniverkossa siirrytään käyttämään ainoastaan DVB-T2 tekniikkaa,


DLNA eli Digital Living Network Alliance on tiedonsiirtostandardi, jonka ansiosta laitteet voivat kommunikoida keskenään WiFi-verkon ylitse. Jos televisiosi tukee DLNA-standardia, voit toistaa esimerkiksi elokuvia tai musiikkia suoraan tietokoneesta, joka tukee DLNA-standardia.

 

E

 

EPG on elektroninen ohjelmaopas, jonka avulla näet ajankohtaisen ohjelmatarjonnan suoraan television ruudulla.

 

Ethernet (LAN). Ethernet-liitännän avulla voit kytkeä televisiosi suoraan internetiin verkkokaapelin avustuksella.

 

H

 

HDCP eli High-Bandwidth Digital Content Protection on digitaalisten oikeuksien suojausjärjestelmä, jolla pyritään suojaamaan digitaalisen sisällön tekijänoikeuksia sen liikkuessa esimerkiksi HDMI-yhteyden kautta televisioon. Television on siis oltava HDCP-yhteensopiva. 

 

HDD eli kiintolevy on tietokoneista tuttu tallennusyksikkö, jota voidaan käyttää myös televisioissa. Kiintolevylle voidaan tallentaa ohjelmia myöhempää katselua varten.

 

HDMI-kaapeli on yleisesti käytössä oleva digitaalinen näyttölaitteiden liitäntästandardi, jonka avulla televisioon voi liittää ulkoisia lisälaitteita, kuten Chromecastin tai Play Stationin. Normaalisti televisiossa on yleensä vähintään kolme HDMI-liitäntäpaikkaa.

 

HDR on lyhenne ilmaisusta High Dynamic Range. HDR teknologian avulla yksittäisten pikseleiden laatua voidaan parantaa, ja siten toistamaan realistisempaa kuvaa ja tehostamaan yksityiskohtien erottumista näytöllä. HDR-teknologialla tehostettu televisio välittää laajemman skaalan värisävyjä ja tarjoaa tavallista kuvaa kirkkaamman kokemuksen, jossa valkoiset toistuvat valkoisempana ja mustat mustempina. Esimerkiksi 4K ja HDR toimivat hyvin yhdessä, sillä silloin sekä resoluutio että yksittäiset pikselit ovat kuvanlaadun keskiössä.

 

HDR-teknologian tunnistat HDR-maininnan lisäksi erilaisista sertifikaateista, joita ovat muun muassa tämän hetken käytetyin HDR10 tai HDR10+, suosiotaan kasvattava Dolby Vision, mahdollinen tulevaisuuden standardi HLG HDR sekä Technicolor HDR, jolla HDR- ja SDR-materiaalin lähettimen onnistuu samanaikaisesti. Suurempi HDR-luku tarkoittaa kirkkaampaa ruutua ja tarkempia yksityiskohtia. HDR tasoa kuvataan usein nit -luvulla, ja nit-luvun kasvaessa valovoimaisuus kasvaa. Nit-luku voi olla esimerkiksi väliltä 500-4000. 

 

K

 

Kotiteatterijärjestelmä on tilaäänijärjestelmä, jossa sijoittamalla kaiuttimia useampaaan paikkaan voidaan tuottaa elokuvamainen äänikokemus. Koska jokainen tila on erilainen, kotiteatterijärjestelmä tulee suunnitella aina tilaan sopivaksi.

 

N


Nits tai Nit-luku on TV-valmistajien käyttämä yksikkö, jolla kuvataan näytön pinnalta lähtevän valon voimakkuutta. Mitä korkeampi nit-luku, sitä kirkkaamman kuvan TV tuottaa. Korkealla nit-luvulla varustetun television kuva näkyy selkeämmin kirkkaasti valaistussa ympäristössä.

 

L, O & Q

 

LCD eli Liquid Crystal Display, suomeksi tutummin nestekidenäyttö, on korvannut televisioiden ja tietokoneiden kuvaputkinäytöt. LCD-näyttöpaneeli koostuu päällekäisistä paneeleista, joiden takaa heijastetaan valoa joko taustavalon tai peilin avulla. 

 

LED, OLED & QLED. LED televisioissa TV-ruudun taustavalo on toteutettu LED-valojen avulla. LED-valot mahdollistavat tehokkaan ja energiatehokkaan valonlähteen, sekä tarjoavat hyvän kontrastin, värientoiston sekä valkoisen, joka on hyvoin lähellä luonnollista valkoista. LED-tekniikka on myös mahdollistavut televisioiden valmistamisen ohuiksi. 

 

QLED on lyhenne sanoista Quantum Dot, ja se viittaa perinteistä LEDiä kehittyneempään versioon, jossa taustavalo on peitetty kuvanlaatua parantavalla Quantum Dot-kerroksella. QLED-televisioissa on markkinoiden paras värintoisto ja valkoiset sävyt, ja ne toistavat kuvan miellyttävästi jopa kirkkaasti valaistussa huoneessa.


OLED poikkeaa nimestään huolimatta edellemainituista LED ja QLED -televisioista tekniikaltaan ja käyttöominaisuuksiltaa. OLED-ruudut perustuvat taustavalon sijasta orgaaniseen aineeseen, joka valaisee itse itsensä pikseli kerrallaan. Tämä teknillinen ero vaikuttaa selvästi myös tuotettuun kuvaan. Koska OLED-pikselit tuottavat itsessään valoa, ne voivat tuottaa syvempiä tumman sävyjä olemalla täysin pimeitä, verrattuna QLED-ruutuun jossa eron voi huomata erityisesti silloin, kun kuvataan tähtitaivasta tai muuta suuren kontrastin kuvaa – QLEDissa voi esimerkiksi huomata kirkkaiden osioiden ympärillä häilyvän valokehän. Myös kirkkaan kontrastin erottavat rajat erottuvat OLED-näytössä terävämpinä. Lähellä oleva ikkuna tai muu kirkas valonlähde voi kuitenkin häiritä OLED TV:n katselukokemusta. OLED televisiot tuovat esille parhaimmat puolensa hämärässä ympäristössä ja silloin, kun TV:tä on tarkoitus katsoa laajasti eri kulmista, esimerkiksi suuren sohvan eri puolilta.

 

R

 

Resoluutiotarkoittaa pikselien määrää tietyllä alueella. Mitä enemmän pikseleitä kuvaruudulla on, sen terävämpi ja parempi on kuvanlaatukin. Tähän vaikuttaa myös kuvaruudun pikselitiheys, joka muodostuu resoluution suhteesta ruudun kokoon. Pikselien määrän kasvaessa televisio pystyy näyttämään suurempaa kuvaa laadusta tinkimättä. Resoluutio ilmoitetaan useimmiten muodossa vaaka x pysty, esimerkiksi 4096 x 2160. 

 

S


Smart-TV / Älytelevisio. Lähes kaikki nykyaikaiset televisiot ovat älytelevisioita. Älytelevisioihin on mahdollista ladata sovelluksia tai musiikkia ja television ruudulla voi selailla nettiä samaan tapaan kuin älypuhelimellakin. 

 

Soundbar on television alle sijoitettava pitkänmallinen kaiutin, joka parantaa television äänentoistoa. Soundbar on hyvä vaihtoehto esimerkiksi kotiteatterijärjestelmän tilalle, sillä se vie usein huomattavasti vähemmän tilaa, mutta parantaa äänikokemusta.

 

T

 

Telia TV on monipuolinen TV-palvelu kaikkiin katseluhetkiin. Voit tallentaa jopa 3000 tuntia ohjelmia, katsoa uutusleffat suoraan Vuokraamosta tai tilata laajasta kanavapakettivalikoimasta sinulle sopivaa viihdettä. Telia TV:n toimii mobiililaitteilla, digiboksilla tai esimerkiksi Chromecastin kautta. 

 

Tizen on Samsungin Smart-TV -käyttöjärjestelmä.

 

U


USB PVR eli Personal Video Recorder mahdollistaa ohjelmien tallentamisen kiintolevylle tai USB-muistille digitaalisessa muodossa.


USB. Tietokoneista tuttu USB-portti löytyy usein myös televisioistakin. Useissa televisiossa on 2-4 USB-porttia, joihin voidaan liittää ulkoisia tallennusyksiköitä tai muita laitteita.

 

V

 

VESA on standardi näytön seinäkiinnitykselle. Useimmiten alle 60 tuuman TV:t käyttävät esim. VESA 400x400 (mm) -mittaa, kun taas suuremmissa VESA-mitta on 600x400.

 

W

 

webOS on älytelevisioille suunnattu Linux-käyttöjärjestelmä. 

 

WiDi eli Wireless Display -teknologian avulla voit suoratoistaa musiikkia, elokuvia ja muuta sisältöä langattomasti televisioon WiDi-teknologiaa tukevista laitteista.

 

WiFi. Useat ÄlyTV -toiminnot tarvitsevat toimiakseen internetyhteyden. WiFi-yhteydellä television voi yhdistää näppärästi langattomaan verkkoon.

 

WiFi Direct on langattomasti toimiva tiedonsiirtotekniikka, joka mahdollistaa laitteiden liittämisen televisioon entistä vaivattomammin.

 

Onnittelut, selvisit termiviidakon läpi! Jäikö etsimäsi termi silti vailla vastausta? Vastaamme myös kommenttiboksissa.

 

 

Lue myös:

 

1 vastaus
soittajaeino
Vakiokalustoa ☆
  • 130 custom-general.kudos
  • 156 custom-general.replies
  • 0 custom-general.solutions

Ylläpito on lukinnut tämän ketjun. Uusia kommentteja ei voi kirjoittaa

Luin pitkän luettelon loppuun asti. Opin siinä jotain uutta. Oli asioita, joista en ole kuullutkaan.

 

Minulle olohuoneen televisio on tärkein katseluväline. Kakkosena on Windows 10 pöytätietokone, jossa on parempi äänentoisto lisäkaiuttimien ansiosta. Tabletti eli iPAD on hyvä kesämökillä, koska nuo muut vaihtoehdot rivät ole siellä.

 

Artikkeli oli hyvä ja tarpeellinen. Jos vaihdan televisioni, luen sen uudelleen Tallentava digiboksi olisi hyvä mainita. Se on minulle korvaamaton apuväline.

 

Mainittiinko myös television liitäntäkaapelien tyypit? Jos ei, ne ovat myös tärkeitä.