Yhteisö

Lueskele, kysy neuvoa, keskustele, opi uutta ja liity mukaan!
Jäseniä 66717
Kirjoituksia 180108

Renée Zellweger – tuore Oscar-voittaja hurmaa roolisuorituksillaanRenée Zellweger – tuore Oscar-voittaja hurmaa roolisuorituksillaan

Merja_J
Moderaattori
Viestejä 1 021 kpl

Renée Zellweger – tuore Oscar-voittaja hurmaa roolisuorituksillaan

1/1

Renée Zellweger roolissaan Bridget Jonesina.Renée Zellweger roolissaan Bridget Jonesina.

Elokuvamaailman halutuimmat pystit – Oscar-palkinnot jaettiin jälleen hetki sitten ja parhaan naispääosan Oscarin vei Renée Zellweger elokuvasta Judy. Hänet palkittiin myös aiemmin tammikuussa samaisesta roolistaan Golden Globe -palkinnolla. Sukelletaan seuraavaksi Reneen nuoruuteen sekä uran alkuaikoihin ja katsotaan mistä leffoista voit tähden bongata.

 

Renée Kathleen Zellweger syntyi Katyn kaupungissa, Texasissa 25. huhtikuuta 1969 perheen toiseksi lapseksi. Hänen isänsä Emil oli sveitsiläissyntyinen sähköinsinööri ja äiti Kjellfrid Norjasta kotoisin oleva sairaanhoitaja ja kätilö. Isoveli Andrew on häntä kaksi vuotta vanhempi. Renee oli nuoruudessaan varsin urheilullinen, hän harrasti jalkapalloa, koripalloa ja baseballia. Lisäksi hän oli koulunsa cheerleader-joukkueessa, voimisteli ja oli jäsenenä erilaisissa kerhoissa. Viimeisenä high school -vuotenaan hänet äänestettiin unelmien treffikaveriksi.

Draamakurssi antoi sysäyksen näyttelemiseen

 

Zellweger haaveili nuoruudessaan toimittajan urasta ja niinpä hän päätyikin Austinin Texasin yliopistoon lukemaan englantia. Tutkintoa täydentävän draamakurssin ansiosta haaveet toimittajan töistä saivat kuitenkin jäädä ja rakkaus näyttelemiseen oli syttynyt. Opiskeluaikoina Renee elätti itsensä tarjoilijan töillä ja teki satunnaisia eri alojen mainoskuvauksia. Valmistumisensa jälkeen hän kävi koe-esiintymässä moniin rooleihin ympäri Houstonia.

Kauhuelokuvan pääroolista Bridget Jonesiksi

 

Zellwegerin leffaura alkoi muutamalla televisioelokuvalla ja ensimmäinen varsinainen elokuvan päärooli oli vuonna 1994 kauhuelokuvassa Texasin moottorisahamurhaaja – uusi sukupolvi. Samana vuonna Renee näytteli Love and a .45 -leffassa, jonka roolisuoritus toi hänelle Independent Spirit -ehdokkuuden. Tämä oli varmasti yksi niistä käännekohdista, jotka avasivat portit yhä parempiin rooleihin. Los Angelesiin muuton jälkeen Zellweger näytteli muutamissa vähemmän kuuluisimmissa elokuvissa kunnes rooli Tom Cruisen vastanäyttelijänä elokuvassa Jerry Maguire – elämä on peliä, nosti hänet kuuluisaksi ympäri maailman. Tuosta roolista Renee sai peräti kahdeksan palkintoehdokkuutta, joista voitti kolme. Hänen kyvykkyytensä oli huomattu.


Ensimmäisen Golden Globe -palkinnon parhaasta naispääosasta Zellweger sai vuonna 2000 elokuvasta Nurse Betty, jossa hänellä oli vastanäyttelijänä Morgan Freeman. Samana vuonna hänellä oli myös rooli komediaelokuvassa Me kaksi & Irene.


Jos Renee ei ollut vielä kaikille tuttu, rooli Bridget Jonesina toi hänet viimeistään tunnetuksi. Roolisuoritusta ylistettiin kriitikoiden taholta ja se oli menestys myös taloudellisesti. Ensimmäinen parhaan naispääosan Oscar-ehdokkuus oli ehdottomasti ansaittu. Vaikka Bridget Jones -roolit eivät kaikkien hamuamaa palkintoa Zellwegerille tuonutkaan, ei Oscaria tarvinnut kauaa odottaa. Ensimmäisen parhaan naissivuosan Oscar-palkinnon hän sai elokuvasta Päämääränä Cold Mountain. Toisen Oscarinsa hän sai juuri äskettäin, parhaasta naispääosasta elokuvasta Judy. Oscareiden lisäksi Golden Globe -palkintoja on kertynyt lukuisia – neljä voittoa ja kolme ehdokkuutta, uusin niistä tältä vuodelta.

 

 

Nimikkotähtiä ja eturivin seuralaisia


Zellweger on uransa aikana saanut mainetta ja kunniaa myös muutoin kuin Oscareiden tai Golden Globe -palkintojen muodossa. Vuonna 2001 People Magazine valitsi hänet 50 maailman kauneimman ihmisen joukkoon. Samana vuonna hän pääsi myös E! Entertainmentin 20 parhaan viihdyttäjän listalle. Oman nimikkotähden Hollywood Walk of Famelle Renee sai vuonna 2005 ja tuolloin hän pääsi myös Hollywoodin vaikutusvaltaisimpien naisten listalle sijalle viisi. Melkoinen saavutus keneltä tahansa.

 

Vaikka Renee on pyörinyt Hollywoodin punaisilla matoilla ja paistatellut kansikuvissa, hänen yksityiselämänsä on kuitenkin saanut olla suhteellisen rauhassa keltaiselta lehdistöltä. Häneen on yhdistetty elokuvamaailmasta tuttuja nimiä, mutta suhteet ovat jääneet lyhyeksi. Reneen rinnalla on nähty niin Jim Carrey, George Clooney kuin Bradley Cooper. Zellweger on ollut naimisissa kerran, laulaja Kenny Chesneyn kanssa vuonna 2005, mutta avioliitto mitätöitiin jo myöhemmin samana vuonna. Vuodesta 2012 lähtien hänen rinnallaan on ollut muusikko Doyle Bramhall II. Suhde päättyi kuitenkin vuonna 2019 ja nyt tällä rintamalla on ollut hiljaisempaa.

 

Renée Zellwegerin monet roolit:

 

Renée Zellweger on ehtinyt näytellä urallaan niin elokuvarooleissa kuin ääninäyttelijänäkin. Tässä leffoista muutama, jotka ovat katsottavissa Telia TV -vuokraamon kautta.

 

Nurse Betty (2000)


Nurse Betty on rikoskomediaelokuva, jossa pääosaa esittävät Renée Zellwegerin lisäksi mm. Morgan Freeman. Leffa kertoo Kansasissa asuvasta Bettystä (Renée Zellweger), joka on naimisissa moukkamaisen autokauppiaan kanssa. Betty ei vaadi arkielämältään paljon, sillä hän viettää aikansa television ääressä sairaalasaippuasarjaa katsoen ja ihastuu sarjan tohtoriin. Kun Bettyn aviomies kuolee traagisesti, hän blokkaa verityön mielestään, kääntää fiktion todeksi ja päättää lähteä tapaamaan unelmiensa lääkäriä. Elokuva on saanut erinomaiset arvostelut ja on juonellisesti hauska. Zellweger voittikin parhaan naispääosan Golden Globe-palkinnon roolistaan. Ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva.

 

 

 

Bridget Jones – elämäni sinkkuna (2001)Renée esittää romanttisessa komediaelokuvassa turhautunutta kolmikymppistä sinkkunaista, Bridget Jonesia. Bridget työskentelee kirjakustantamossa ja hänellä on koukuttavia paheita ja liikakiloja. Poikaystävä kuitenkin puuttuu. Sinkkuelämä saa vipinää, kun firman naistenmiehenä tunnettu pomo Daniel on Bridgetin päiväuni ja äiti puolestaan tyrkyttää poikaystäväksi tylsää Mark Darcya, johon Bridget törmää jos jonkinmoisissa tapahtumissa. Elokuva on hauska ja se jaksaa naurattaa yhä uudelleen. Leffa nappasi aikoinaan Oscar-ehdokkuuden parhaasta naispääosasta.

 

 

 

Chicago (2002)Chicago-elokuvamusikaali on saanut ensi-iltansa vuonna 2002. Se perustuu samannimiseen Broadway-musikaaliin ja rooleissa nähdään Zellwegerin lisäksi liuta leffamaailman tähtiä. Renée esittää elokuvassa Roxieta, joka uneksii esittävänsä jonain päivänä pääosaa vaudeville-tuotannossa, kuten hänen idolinsa Velma Kelly. Kohtalon oikusta molemmat naiset päätyvät vankilaan. Vanginvartijan avustuksella hän löytää kuitenkin itselleen lakimiehen, joka saa sensaatiolehdet kiinnostumaan nuoren laulajattaren tapauksesta. Elokuva on tähditetty loisteliaalla musiikilla, mahtavilla tanssiesityksillä ja arvostelujen mukaan se tempaa mukaansa jo ensi minuuttien aikana.

 

 

Päämääränä Cold Mountain (2003)Yhdysvaltalainen draamaelokuva perustuu Charles Frazierin samannimiseen kirjaan ja sijoittuu Yhdysvaltojen sisällissotaan. Tarinassa Etelävaltioiden sotilas W.P Inman lähtee sodasta tympääntyneenä ja rakkauden kaipuun siivittämänä kohti Cold Mountainilla sijaitsevaa kotiaan ja rakastamansa naisen, Adan luokse. Kun mies on rintamalla, joutuu Ada selviytymään tilan töistä yksin. Hänen naapurinsa lähettää kuitenkin avuksi reippaan Rudyn (Zellweger). Adasta ja Rudysta tulee ystävykset, jotka hoitavat tilaa yhdessä. Elokuvassa seurataan sekä Inmanin matkaa että elämää farmilla. Arvostelujen mukaan Zellweger on tämän elokuvan sielu ja hän saikin roolistaan parhaan naissivuosan Oscarin.

 

 

 

Bridget Jones – elämä jatkuu (2004)Komediaelokuva on jatkoa Bridget Jones – elämäni sinkkuna -leffalle. Tarina jatkuu kun Bridget on saanut itselleen miehen, rikkaan ja komean Mark Darcyn, joka hyväksyy Bridgetin sellaisena kuin hän on, hieman pyöreänä ja hupsuna, joka nolaa itsensä milloin missäkin tilanteissa. Bridget on edennyt tv-toimittajaksi ja elämän pitäisi olla mallillaan. Markin avustajana toimiva pitkäsäärinen kaunotar sekä aiemmastakin leffasta tuttu pomo Daniel lyövät kuitenkin kapuloita rattaisiin ja Bridgetin epävarmuus ottaa vallan. Elokuva sai Golden Globe -ehdokkuuden parhaasta naispääosasta musikaali- tai komediaelokuvassa.

 

 

 

Beatrix Potter – taiteilijaelämää (2006)Elokuva kertoo lastenkirjailija Beatrix Potterista, joka eli vuosina 1866–1943. Hän herätti viktoriaanisessa Englannissa pahennusta omapäisellä, itsenäisellä ja varsin epäsovinnaisella elämäntyylillään. Naisen elämä itsessään tarjosi draamaa rakkauksineen, kuolemineen ja luomisprosesseineen. Lapsuutensa Beatrix Potter vietti melko yksin ja suojattuna, koska häntä opetti kotiopettaja. Hänelle pitivät seuraa lemmikkieläimet, joista hän ehkä sai vaikutuksia kirjoihinsa. Chris Noonanin ohjaama elokuva ei ole ollut kriitikoiden mieleen, arvosteluiden mukaan näin monipuolinen persoona olisi ansainnut enemmän. Renée Zellweger -faneille ja disneymäisestä tyylistä pitäville tämä on kuitenkin katsomisen arvoinen leffa.

 

 

Sydän kolmantena jalkana (2008)George Clooneyn ohjaama komedia sijoittuu vuoteen 1925, jossa ensimmäisen maailmansodan jälkeisessä lamassa ammattilaisjalkapallojoukkueet kaatuvat yksi toisensa jälkeen konkurssiin. Duluth Bulldogsin veteraanipelaaja Dogde (George Clooney) tajuaa kuitenkin värvätä joukkueeseensa koko kansakunnan rakastaman sotasankarin ja yliopistojalkapallotähden Carter ”The Bullet” Rutherfordin seuransa myyntivaltiksi. Tutkiva toimittaja Lexie Littleton (Zellweger) penkoo kuitenkin totuutta The Bulletin todellisesta sankaruudesta. Sekä Carter että Dodge rakastuvat syvästi Lexieen, mutta vain toinen heistä voi saada hänet. Vaikka kyseessä onkin urheiluelokuva, on se silti rakkaustarina sekä lämminhenkinen ja valloittava komedia, jonka tähtinäyttelijät taidoillaan kruunaavat.

 

 

 

Me kaksi & Irene (2000)Huippunäyttelijöiden (Renée Zellweger ja Jim Carrey) tähdittämässä komediaelokuva kertoo Charliesta, joka on vaatimaton ja avulias isä sekä veteraanipoliisi. Hänellä on kuitenkin heikkous, hän ei osaa sanoa ei. Koko kylä pitää Charlieta jonkinlaisena vitsinä, hän on kasvattanut kolme lasta, joiden geeniperimä antaa olettaa että lapset eivät ole Charlien. Yhtäkkiä Charlie sekoaa ja hänestä tulee Hank, härski ja aggressiivinen toinen minä, jonka on vaikea hallita sekä lempeää että aggressiivista puoltaan. Siis täysin toisenlainen henkilö kuin Charlie. Eräänä päivänä Charlie saa tehtäväkseen viedä Irenen (Zellweger) kuulusteltavaksi toiseen osavaltioon. Molemmat miehet – Hank ja Charlie – rakastuvat Ireneen (Zellweger). Reissusta tulee ikimuistoinen, Charlie ja Irene ovat vaarassa ja lisäksi Charlien lääkkeet jäävät erään motellin pöydälle, jolloin Hank pääsee valloilleen. Vaikka arvosteluissa leffa ei ole saanut suuria pisteitä, on se kuitenkin varsin hulvaton ja viihdyttävä. Itseä se jaksaa naurattaa kerta toisensa jälkeen.

 

 

 

Yhteisöstä löydät myös nämä näyttelijäspesiaalit:

 

 

Vastaa
0 tykkäystä