Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
AaTanja
Moderaattori
Moderaattori
  • 162 custom-general.kudos
  • 345 custom-general.replies
  • 19 custom-general.solutions

Viikon elokuvauutuudet: Joker & Dora: Kadonnut kaupunki

Joker.png

 

 

Tällä viikolla ovat esittelyvuorossa kaksi täysin erilaista elokuvaa - kassamagneettinakin tunnettu Joker sekä lastenelokuva Dora. Katsottavaa löytyy niin vanhemmille kuin lapsillekin. Molemmat elokuvat löydät Telia TV:n vuokraamosta.

 

Joker

 

Ikäraja: 16

Genre: Jännitys, draama

Kesto: 122 min.

 

”Kävelin juuri ulos Joker-elokuvasta. Liian kammottavaa katsoa, kuinka elokuva ihannoi aseväkivaltaa ja mielenterveysongelmia.”

 

”Kieltäkää tämä elokuva! Sillä on psykologinen lähestymistapa.”

 

Tämänkaltaisia kommentteja Joker-elokuva sai ensi-illan jälkeen. Se aiheutti mielipahaa ympäri maailman ja oli yksi viime vuoden puhutuimmista elokuvista. Se on realistinen kuvaus elinikäisestä kaltoinkohtelusta, jota on vaikea katsella. Elokuva sai peräti 11 Oscar-ehdokkuutta vuoden 2019 Oscar-gaalassa voittaen parhaan miespääosan ja parhaan musiikin Oscar-palkinnon.

 

Elokuva kertoo Arthur Fleckistä (Joaquin Phoenix), joka kärsii mielenterveysongelmista. Hän on väärinymmärretty, yhteiskunnan sivuuttama mies, jonka sisällä kytee sadistinen ja psykopaattinen murhaaja. Hän asuu äitinsä kanssa, joka on samalla hänen paras ystävänsä ja pitää tästä huolta. Heidän välinsä eivät kuitenkaan ole sellaiset, että Arthur voisi puhua äidilleen ongelmistaan, joten hän etsii keskustelukumppania muualta. Kerran viikossa hän käy juttelemassa sosiaalivirkailijan kanssa, joka huolehtii myös Arthurin lääkityksestä. Kaupunki päättää kuitenkin vähentää rahoitusta ja tapaamiset sosiaalityöntekijän kanssa jäävät hänen elämästään pois.

 

Arthur työskentelee klovnina eri tapahtumissa ja eräänä päivänä nuorisojoukko pahoinpitelee tämän ihmisiä ilostuttavan pellen. Hetkeä myöhemmin hän saa potkut, koska kantoi asetta mukanaan ollessaan esiintymässä lastensairaalassa. Hänet petetään työkaverin taholta eikä esimieheltäkään liikene ymmärrystä. Lisäksi hän saa tietää äidistään ja lapsuudestaan asioita, jotka ovat henkisesti liikaa kenen tahansa käsiteltäväksi. Nämä kaikki kokemukset yhdessä suistavat Arthurin alamäkeen, ja muutos Jokeriksi alkaa. Arthur turvautuu väkivaltaan, eikä välitä enää juuri kenestäkään yhtään mitään.

 

Elokuva oli kokonaisuudessaan melko rankkaa katsottavaa. Ei pelkästään väkivaltaisten kohtausten vuoksi, vaan siksi kuinka tämä kaikki voisi olla totta oikeassakin elämässä. Lapsesta saakka kaltoin kohdellusta voi tulla melkoinen ”pommi” jos hänelle ei koskaan tapahdu mitään hyvää tai hän kokee jatkuvasti epäoikeudenmukaisuutta ja kiusaamista. Joka tapauksessa ehdottomasti katsomisen arvoinen leffa ja Joaquin Phoenixin roolisuoritus on huikeaa katsottavaa. Hän on ehdottomasti Oscarinsa ansainnut!

 

 

Dora: Kadonnut kaupunki

 

Ikäraja: 7

Genre: koko perheen seikkailuelokuva

Kesto: 98 minuuttia

 

Nickelodeonin animaatioon perustuva lasten suosikkipiirretty Dora on päässyt ihmisten näyttelemäksi koko perheen elokuvaksi. Alkuperäiseltä nimeltään Dora and the Lost City of Goldin on ohjannut James Bobin, joka on tuttu muun muassa vuoden 2016 Liisa Ihmemaan jatko-osan Liisan seikkailut peilimaassa -elokuvasta. 

 

Tämä vauhdikas amerikkalais-australialais-meksikolainen seikkailuelokuva vie katsojansa syvälle perulaiseen viidakkoon, jossa Doran (Madelyn Miranda) ollessa pieni hänen äitinsä Elena (Eva Longoria) ja isänsä (Michael Peña) tekevät töitä viidakontutkijoina. Dora seikkailee viidakossa hyvän ystävänsä ja serkkunsa Diegon, viidakon eläinten sekä mielikuvitusystäviensä kanssa. 

 

Doran kasvaessa hän koettaa ratkaista inkojen Parapatan kadonneen kaupungin arvoitusta yhtä innokkaasti kuin vanhempansa. Isä ja äiti tahtovat kuitenkin lähettää tyttärensä kaupunkiin turvaan viidakon vaaroilta, sillä Dora on osoittanut katoamisreissullaan, että turvallisinta hänelle ainakin aikuisten mielestä on asua ihmisten ilmoilla. Siksipä teini-ikäinen Dora (Isabel Moner) lentää nykysivistyksen pariin Perusta Kaliforniaan ja päätyy asumaan Diegon perheeseen, josta on ollut 10 vuotta erossa. Dora ei vaikuta olevan pitkästä erossaolosta millänsäkään, mutta Diego tuntuu sopeutuneen länsimaiseen kaupunkikulttuuriin oikein hyvin, ja Dora omaperäisellä olemuksellaan aiheuttaa eriskummallisia tilanteita uudessa koulussaan ja noloja tilanteita Diegolle. 

 

Dora luokkakavereineen joutuu palkkasotureiden kaappaamiksi heidän ollessa retkellä museossa. Nuoret heräävät teljettyinä lentokoneen rahtitilaan ja päätyvät vangittuina Perun viidakon uumeniin. He pääsevät palkkasotureita lopulta pakoon ja saavat avukseen miehen nimeltä Alejandro. Hän on Doran vanhempien ystävä, eikä ole saanut yhteyttä näihin viikkoihin, kuten ei Dorakaan. Niinpä ryhmä kaapattuja nuoria ja Alejandro päätyvät etsimään Doran isää ja äitiä. Heillä on apunaan Doran isän muistiinpanot, jotka Alejandro kertoo saaneensa aiemmin mieheltä itseltään. Tästä alkaa seikkailu viidakossa, jota Dora päätyy johtamaan erinomaiilla viidakkotaidoillaan ja isänsä muistiinpanojen loistavana tulkkina.

 

Viidakon vaarat  ja vaaralliset tilanteet myrkyllisine eläimineen, juoksuhiekkoineen ja Parapata -metsänvartijoiden hyökkäyksineen haastavat joukkoa. Alejandro oletetusta tutkijan taustastaan huolimatta osoittauttuu varsin kehnoksi eräilijäksi ja lopulta hän paljastuukin palkkasotureiden johtajaksi, joka oli varastanut Doran isän muistiinpanot hyötyäkseen niistä sekä Doran seurasta etsiessään Parapataa. 

 

Parapatan kohtalon taisto hyvisten ja pahisten välillä on jännittävä, juoni pitää otteessaan alusta loppuun. Suosittelen elokuvan englanninkielisen version vuokraamista mahdollisten lapsikatsojien iän ja lukutaidon toki huomioiden. Elokuva sisältää jonkin verran musisointia ja rallattelua sekä sekaisin espanjan ja englannin puhumista, ja ne toimivat varmasti paremmin alkuperäisversiossa kuin dubatussa versiossa, joka sekin suomalaiseen tapaan on toki laadukas.

 

 

Lue myös näistä elokuvista:

 

 

Yhteisön moderaattori
0 vastausta