Alita: Battle Angel -elokuvassa enkelisilmäinen soturi taistelee eriarvoisuutta vastaan



Ikäraja: K12


Kesto: 122 min


 


Alkuvuonna 2019 ensi-iltansa saaneen tieteiselokuvan Alita: Battle Angel on ohjannut Robert Rodriguez (Sin City, Planet Terror), ja sen on osittain tuottanut ja käsikirjoittanut muun muassa Avatarista tuttu suurnimi James Cameron. Cameron suunnitteli elokuvaa jo 2000-luvun alussa, mutta se viivästyi erinäisistä syistä, kuten suursatsaus Avatarin ilmestyessä ja budjetointiongelmien ja -erimielisyyksien kautta. Elokuva perustuu Yukito Kishiron luomaan kyberpunk-mangasarjaan Gunnm, jossa pahiksia vastaan taistelee muistinsa menettänyt kyborgityttö Gally (englanniksi Battle Angel Alita).


 


Pääosissa ovat Rosa Salazar Alitan roolissa, Oscar-voittaja Christoph Waltz tohtori Dyson Idon roolissa sekä toinen Oscar-voittaja Mahershala Ali Vectorin roolissa. Salazar hurmaa Alitan roolissaan toisinaan lapsekkaan viattomana teininä ja samalla enkelinkasvoisena soturina.


 



 


Maailma 2560-luvulla


 


Alita: Battle Angel sijoittuu post-apokalyptiseen tulevaisuuteen 2560-luvulle Rautakaupungin vilskeeseen. Maapalloa on järisyttänyt valtava sota 300 vuotta aiemmin, ja kaikki maailman ihmiset ovat jääneet elämään joko rikkaiden lähes taivaalliseen paratiisiin Zalemiin tai kaatopaikkamaiseen Rautakaupunkiiin, jossa haaveillaan paremmasta elämästä. 


 


Kyberneetikko Ido (Cristoph Walt) löytää kaatopaikalle heivatun kyborgin, ja vie tämän klinikalleen korjattavaksi. Suurisilmäinen kyborgi (Rosa Salazar) saa nimekseen Alita. Herätessään klinikalta Alita ei muista mitään menneisyydestään, ja alkaa etsiä itseään tapaamansa Hugon (Keean Johnson) kanssa Rautakaupungin kauduilla.


 


Rautakaupungin asukkaat haluavat päästä keinoja kaihtamatta sen yläpuolella leijuvaan Zalemiin, joka tietysti johtaa rikollisuuden kasvamiseen ja yhteenottoihin. Rautakaupungissa on tulevaisuuden gladiaattorikilpailu, moottoripallo, jossa kyborgit taistelevat toisiaan vastaan toiveinaan päästä Zalemiin. Juoni kytkeytyykin eriarvoisuuden ympärille, kun osalla on tiketti taivaaseen, ja osa joutuu jäädä kaatopaikkamaiseen, rikolliseen alamaailmaan. 


 


Alitan päävastustaja on Zalemin pomo, joka saa vihiä nuoresta robotteja pieksevästä taistelijatar-Alitasta, ja lähettää joukkojaan hänen peräänsä. Perinteinen “rikkaat vastaan köyhät” tai “sortajat vastaan sorretut” -asetelma on valmis.


 



 


Elokuva loistaa visuaalisuudellaan


 


Elokuva on mainio erityisesti visuaalisuudeltaan ja erikoisefekteiltään. Keksityt kaupungit ja ympäristöt ovat viilattu pienimpiäkin yksityiskohtia myöten, ja Alitan maailma onkin elokuvan parasta antia kyberneettisine asukkaineen ja pienine kujineen. Mainitsemisen arvoista on myös naissankarin korostaminen, koska Alita todella tuntuu voittamattomalta löytäessään voimansa. 


 


Alitan tarina on suuri, ja sen kertomiseen olisi vaadittu hieman enemmän aikaa lopullisen kahden tunnin lisäksi. Tarinaan ei olla jätetty ylimääräistä hengitystilaa, vaan se runnoo eteenpäin scifirymistelyn voimilla. Kritiikkiä Alita: Battle Angel onkin saanut siitä, että Kishiton alkuperäisen mangan kiehtovaa syvällisyyttä ei ole saatu välitettyä valkokankaalle asti. Tästä huolimatta Alita: Battle Angel on kiistämättä vuosikymmenen suurimpia scifitoteutuksia ja vertaansavailla olevaa viihdettä toiminnannälköisille katsojille. 


 


Alita: Battle Angel on vuokrattavissa Telia TV Vuokraamosta 19.8. alkaen.


 


Lue lisää: 



 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa