irc.inet.fi


Taannoin tuossa toisessa keskusteluketjussa "Telia yhteisön kankeus", valittelin irc.inet.fi ongelmaa.

 

Ongelmana siis se, että Telian 4G yhteydelle jakamasta IP-osoitteesta ei pääse Telian omalle irc-palvelimelle, tai muillekaan suomen IRCNET palvelimille. Syynä on mahdollisesti ko. IP-osoitelohkon reverse-dns määritykset, jotka ovat rikki, tai joku muu ko. lohkon blacklist peruste.

 

Asia oli jonkin aikaa kunnossa, siinä mielessä, että IP-osoite vaihtui ja oli lohkosta, jossa kaikki asetukset pelasivat, ja irc.inet.fi:hin pääsi normaalisti. Nyt taas liittymä on saanut IP-osoitteen tuosta ongelmalohkosta ja yhteydet eivät toimi.

 

Tilanne siis 1kk+ ensimäisen ilmoituksen jälkeen on, että homma ei toimi vieläkään.

 

En tee enää vikailmoituksia, koska niistä ei ole hyötyä. Odottelen, että tuo IP vaihtuu taas kelvolliseksi.

 

Jos siis jollakulla on sama ongelma, niin: vika on Telialla, ja Telia ei aktiivisesti tee mitään vian korjaamiseksi, joten käyttäkää ulkomaisia palvelimia tai vaihtakaa ISP:iä.


14 kommenttia


@non_authorized@  kirjoitti:

Tilanne siis 1kk+ ensimäisen ilmoituksen jälkeen on, että homma ei toimi vieläkään.


Oletko saanut jotain väliaikaviestiä tuosta vikailmoituksestasi tai kuittausta että viankäsittely olisi jo lopetettu tms.?

Puhelinkeskustelussa viimeisen laittamani häiriöilmoituksen yhteydessä operattori kertoi vikailmotusnumeron jne. ja, että asia on siirretty jollekulle henkilölle hoidettavaksi, jottei turhaan tarvitse samasta asiasta vikailmoituksia tehdä. Siitä keskustelusta on nyt jo nelisen viikkoa.

 

Voin olla ihan pihalla asioiden todellisesta laidasta, mutta oman vaatimattoman ymmärrykseni perusteella Telialle pitäs olla triviaalia testata asia, jos irc.inet.fi palvelin on Telian ja Telian purkki jakaa myös nämä 4G yhteyksien IP-osoitteet ja reitittää liikenteen.

 

Toistaiseksi kuitenkin workaround on olla käyttämättä Telian yhteyksiä, tai toivoa, että bootatessa IP vaihtuu toimivaan, tai käyttää ulkolaisia ircnetin palvelimia, joita taitaa olla se 1 kpl, jossa ei ole maa-rajoituksia.

 

Taas on viikko vierähtänyt. Kokeillaanpa toista tapaa hankkia ongelman selvityksessä tarvittavat tiedot. Voisiko joku Telialaisista vastata seuraaviin kysymyksiin.

 

Onko irc.inet.fi Telian IRC-palvelin?

Onko joku Telialainen henkilö ko. palvelimesta vastaava irc-operattori?

Onko testattu, salliiko irc.inet.fi sisäänkirjautumisen Telian 4G verkon vaihtuvista IP-osoitteista?

Entä irc.cc.tut.fi?

 

Kaikillehan ei riitä IPv4 verkon julkisia osoitteita, joten tämmönen 4G yhteys on jonkinsortin reititysratkaisu, mikä tehnee hankalaksi jollekulle kolmannelle taholle määrittää sen, onko yhteys nyt tulossa jostakin Suomalaisesta verkosta vai ei, etenkin kun tilanne jatkuvasti vaihtuu. Onko tämä oikea tulkinta mobiillinettiyhteyksien toiminnasta ja mahdollisista verifiointihankaluuksista?

 

 


@non_authorized@  kirjoitti:

Taas on viikko vierähtänyt. Kokeillaanpa toista tapaa hankkia ongelman selvityksessä tarvittavat tiedot. Voisiko joku Telialaisista vastata seuraaviin kysymyksiin.

 

Onko irc.inet.fi Telian IRC-palvelin?

Onko joku Telialainen henkilö ko. palvelimesta vastaava irc-operattori?

Onko testattu, salliiko irc.inet.fi sisäänkirjautumisen Telian 4G verkon vaihtuvista IP-osoitteista?

Entä irc.cc.tut.fi?

- irc.inet.fi on Telian IRC-palvelin

- Telia vastaa tuottamistaan palveluista, myös irc-palvelimesta

 

Testaukset tein itse vielä uudelleen tuon irc.inet.fi ja irc.cc.tut.fi osalta ja nämä toimivat OK. Testikokoonpano Samsung S8 + Telian liittymä --> Hotspotilla jako wifistä kannettavalle koneelle jossa win10.

 

 

IPv4 osoitteiden osalta tapahtuu kierrätystä toki mutta blokattu niitä ei palvelimelta ole. Mahdollisia syitä tuohon ongelmaan voisit vielä kokeilla ja infota tarvittaessa häiriöilmoitukselle ne lisätiedoksi.

- Onko VPNnää käytössä?

- Onko omia Proxy-palveluja käytössä?

- Onko käyttämäsi ongelmatilanteiden ajankohdat (pvm, klo aika)+ käyttämäsi sen hetkinen IP-osoite toimitettu vikailmoitukselle tutkintaan ?

 

IP-osoitteet myös mobiiliverkossa jaetaan meidän toimesta Suomalaisilta palvelimilta joten geoblokking ei tässä tapauksessa tule itselle ensimmäisenä syyllisenä mieleen. Tietysti tuon selvitys on helpompaa jos vikailmoituksella on tuo käyttämäsi IP-osoite tiedossa niin se voidaan verifioida tarkemmin.

Kiitoksia, vihdoinkin vastauksia ja asiallisia kysymyksiä.

 

IP-osoitteet on vikailmoitusten yhteydessä.

 

ZTE MF823 Mokkula saa hallintaliittymänsä mukaan IP:n joka on joku 100.x.x.x tms. Mokkula on kiinni Asuksen WLAN tukiasemassa. Se on konffattu käyttämään tuota Mokkulaa WAN:na. Se saa tuon Mokkulan kautta IP:n joka on jotain 46.x.x.x, joka on palveluille näkyvä julkinen IP, eli se IP, jonka esim. irc.inet.fi kieltäytyy päästämästä sisään. Jonkinlainen NAT tai tunneli tuossa siis muodostuu, mutta miksi?

 

 

 

 

 

 

 

Kuten sinne vikailmoitukseenkin on kirjattu, vika tosiaan alkoi syyskuun alkupäivinä. Siihen asti homma toimi ihan samalla kokoonpanolla ongelmitta. Syyskuun alun jälkeen Suomalaisille palvelimille pääsy on riippunut siitä minkä IP:n tuo jakaa. 100.x.x.x irc-toimii, 46.x.x.x ei.

Justiinsa tuossa puolen yhden aikaan 4G verkko katkesi 20 minuutiksi, ja kun tuli takas, niin nyt Mokkulan IP on jotakin 10.x.x.x. ja nyt wlan tukarin näkyvä julkinen IP 109.x.x.x,  ja nyt jälleen irc.inet.fi ja irc.cc.tut.fi päästävät sisään.

 

Voisiko joku asiantuntija selittää julkisesti kaikille mistä tämä havaitsemani IP-ruletti, johtuu?

 

 

Kunniamerkki +8

Kiitos havainnoistasi. Selvitetään asiaa ja palataan asiaan, kun saamme lisätietoja.

Jälleen viikko vierähtänyt. Viikon päästä tulee 2kk täyteen.

 

Kunniamerkki +12

@non_authorized  Eilen tästä viimeeksi laitettu pyyntöä ja hoputusta, että saisimme vastauksen tähän. Joskus on tilanteita, että joudumme selvittelemään taustatekijöiden kanssa ja emme saa vastausta heti minkä takia viivästyy vastaus. Odotellaan vielä siis vastausta.

Selailin aikani kuluksi ircd:n lähdekoodin läpi, vartti meni. Greppailin "authorized" tekstillä funktioita, jotka tuota authorisointia käsittelevät. Hakemalla siis "authorized" tai unauthorized - löytyy funktiot, joita seurailemalla löytyy c:tä ymmärtävälle selkeästi ne syyt, miksi tuo heittää pihalle, jos heittää. Karkeasti: jokin ircd.conf määritellyistä clientiä tai sen ip/hostnamea koskevista säännöistä ei salli yhteyttä, tai sitten IP osoitteen ja hostnamen tai niiden muodon kanssa on jotakin ongelmia. Ensimäinen olisi konfigurointiongelma, jälkimmäinen nimenselvitysongelma, tai bugi. Jälkimmäinen selviäis kenties testaamalla irc palvelimelta käsin tuota ongelmallista IP-osoitetta/blokkia, jotta mitä se vastaa nslookup kyselyyn, jos mitään. Tuossa irc-yhteyden muodostuksessa tapahtuu muitakin tarkistuksia, mutta en niitä tarkemmin ihmetellyt, niistä kait tulisi eri herjat. Sittenhän tuota voi pohtia, että mitä pingi ja traceroute vastailee serveriltä käsin näissä eri IP-osoite/NAT/reititysvaihtoehdoissa, mihin Mokkula on päätynyt. Ainakin saisi rajattua sen, että onko ongelma irc-palvelimessa vaiko verkon puolella.

 

Soitto tuli, jotta vika on paikallistettu ja korjattu.

 

Uusi IP-blokki Telialla käytössä, josta jokin parametri puuttunut. Parametria ei yksilöity. Selvästi kuitenki nimenselvitykseen tai reverseen liittyvä asia. Koska tommosesta asiasta on ollut kyse, niin varmasti on voinut olla muitakin palveluvaikutuksia.

 

Hyvä homma, että tuli kuntoon, vaikka nyt kestikin.

Tämä keissi on nyt tosiaan pulkassa, tuo ongelma paikallistettiin Telian palveluihin ja koski hyvin pientä osaa Telian IP-osoitteista. Nyt ohjaukset ja nämä puutteelliset IPt on päivitetty verkkoon ajantasalle ja ongelmaa ei tulisi enää toistua muillakaan käyttäjillä.

 

Tässä tapauksessa ongelman ratkaisun avaimeksi muodostui nuo toimitetut IP-tiedot millä ongelmaa ilmeni,  niin löydettiin lopulta häiriön alkulähteelle

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +20

@non_authorized@  kirjoitti:

 

 

Hyvä homma, että tuli kuntoon, vaikka nyt kestikin.


Mahtavaa. Kiitos kärsivällisyydestä ja pahoittelut, että kesti näin kauan :)

Vastaa