Laitevinkit

Laajakaistan nettinopeudet - mikä nopeus soveltuu mihinkin käyttöön

  • 14 July 2022
  • 0 kommenttia
  • 3117 katselukertaa
Laajakaistan nettinopeudet - mikä nopeus soveltuu mihinkin käyttöön
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +10

Taloudessa voi olla yksi tai useampi netin käyttäjä. Laitteita voi olla paljon tai niitä voi olla vain muutama. Nykyään yhä useammalta löytyy suoratoistopalveluita, sosiaalisen median kanavia sekä muita palveluita, jotka kaipaavat toimiakseen internet-yhteyden. Mikä laajakaistanopeus on sopiva juuri sinun käytöllesi? Tässä artikkelissa käydään paljon erilaisia esimerkkejä, mihin eri tilanteisiin sopii mikäkin nopeus.

 

Juuri sinulle sopiva laajakaistanopeus

 

Kiinteät laajakaistayhteydet takaavat parhaan mahdollisen vakauden muun muassa elokuvien, etätyöskentelyn ja suoratoistopalveluiden yhtäaikaiseen käyttöön. Se on myös tasainen, eli nettiyhteydessä ei tapahdu suuria nopeuden vaihteluita tai hidastumisia. Osoitteeseesi parhaan saatavilla olevan laajakaistayhteyden näet saatavuushausta. Kiinteä laajakaistayhteys mahdollistaa suurten nopeuksien saavuttamisen ja sen nopeudet vaihtelevat 10-1000 Mbit/s välillä, eli jokaiselle varmasti löytyy omaan käyttöön sopiva nopeus. Täältä pääset kurkkaamaan meidän eri nopeus vaihtoehdot. Seuraavat esimerkit ovat kohdennettu kiinteisiin laajakaistakohteisiin. 

 

10 Mbit/s nopeus

 

Elokuvien ja sarjojen suoratoisto vaatii vähintään 5-6 Mbit/s nopeuden, jotta suoratoisto on sujuvaa ja kuva näyttää hyvältä. Jos käytät nettiä samanaikaisesti myös esimerkiksi verkkosivujen selaukseen, tulee nopeuteen lisätä ylimääräiset 1,5 Mbit/s eli teoriassa suoratoistoon ja netin selaamiseen riittää 10 Mbit/s yhteys. Täytyy kuitenkin muistaa, että liittymien nopeudet ovat teoreettisia nopeuksia ja jokaisella yhteydellä on omat vaihteluvälinsä, jolla yhteys toimii. Jos netin käyttö on pientä eli käytännössä käytät yhteyttä ainoastaan suoratoistoon eikä taloudessa ole muita laitteita samanaikaisesti verkossa, on tämä 10 Mbit/s perusnopeus sinulle sopiva. Tämä nopeus löytyy ainoastaan taloyhtiökohteista.

 

50 Mbit/s nopeus

 

Oletko opiskelija, etkä ole täysin varma mikä nopeus olisi sinulle sopiva? Mahdolliset etäluennot kotona vaativat toimivan netin, jotta pystyt opiskelemaan ilman huolta siitä, että verkon nopeus ei riittäisi kaikkeen tarvittavaan. Opiskelijoille suosittelen ehdottomasti vähintään 50 Mbit/s nopeudella toimivaa kiinteää laajakaistaa tai mobiiliyhteyttä. Täältä pääset lukemaan lisää kiinteän laajakaistan ja mobiiliyhteyden eroista. Onko taloudessasi kaksi henkilöä ja netin käyttö on vähäistä? Tällä nopeudella pystytte käyttämään hyvin nettiyhteyttä samanaikaisesti. Toinen voi katsoa lempisarjojaan suoratoiston kautta, kun toinen hoitaa samalla pankkiasioitaan tietokoneella.

50 Mbit/s nopeus riittää hyvin myös toistamaan 4K-kuvaa, kunhan taloudessa on enintään kaksi henkilöä. On hyvä pitää myös mielessä, jos sinulla on kytkettynä Dolby Atmos -kaiuttimet/HDR televisio, niin tiedonsiirtotarpeet voivat nousta tiettyjen sisältöjen kohdalla, jolloin 50 Mbit/s nopeus ei enää riitäkään 4K-kuvanlaatuun. Lyhyesti selitettynä Dolby Atmos siis lisää äänentoiston kanavia ja HDR TV lisää kuvaan kontrastia ja värejä. Tämän vuoksi tiedonsiirron nopeusvaatimukset kasvavat huomattavasti verrattuna normaaliin.

 

Asutko yksin ja tykkäät pelata? 10 Mbit/s nettinopeus voi hyvin riittää pelaamiseen, jos kyseessä on kaapelinetti tai valokuitu, koska yhteys on vakaa ja nopeus pysyy samana. Jotkut pelit saattavat kuitenkin olla jopa 100 Gt kokoisia, jolloin 10 Mbit/s yhteydellä pelin lataus kestää todella kauan. Peleihin tulee usein myös päivityksiä, jotka voivat olla monen kymmenen gigatavun kokoisia. Illan pelailut voivatkin mennä ohi, jos netti ei ole tarpeeksi nopea. Edellä mainituista syistä suosittelen vähintään 50 Mbit/s nopeutta, jos pelaat pelejä aktiivisemmin. Kyseisellä nopeudella saat ladattua pelit valmiiksi huomattavasti nopeammin.

 

100 Mbit/s nopeus

 

Teetkö kotona etätöitä tai onko taloudessasi enemmän kuin kaksi netinkäyttäjää? Jos vastasit kyllä, saattaa 100 Mbit/s nopeudella varustettu yhteys sopia sinun käyttöösi. 100 Mbit/s nopeus antaa jo paljon enemmän kapasiteettia ja takaa sujuvan surffailun netissä. Tällä nopeudella pystyt katsomaan UHD-laadulla, vaikka kotona olisi useampiakin henkilöitä verkossa samaan aikaan. Tämä onkin yleisin nopeus, joka on käytössä suuremmissa talouksissa. 100 Mbit/s on myös hyvä valinta videopelien pelaajille, kun haluat hyvän, nopean ja edullisen vaihtoehdon. Kannattaa ottaa huomioon, että nopeuden tarve kasvaa nopeasti, jos kotona jokaisen henkilön puhelimet ovat yhteydessä kodin langattomaan verkkoon tai useampi katsoo videoita sekä käyttää erilaisia mobiilisovelluksia samanaikaisesti. Tämä nopeus on meidän asiakkaidemme ylivoimainen suosikki!

 

200 Mbit/s nopeus

 

Laajakaistayhteydeltä vaaditaan enemmän, jos yksi tai useampi työskentelee kotona etänä ja samanaikaisesti katsotaan suoratoistopalveluita ja ladataan videoita tai pelataan. Jos nettipelaaminen on aktiivista ja kestää pidempiä aikoja, on 200 Mbit/s nopeus erittäin hyvä valinta sinun perheellesi. Verkkoon liitettyjen laitteiden määrä voi olla suuri ja niihin voi kuulua esimerkiksi paljon erilaisia älykotilaitteita, pelikonsoli, Smart-TV ja kaikki talouden puhelimet sekä tabletit. Kaikkeen tähän ei välttämättä enää riitä 100 Mbit/s nopeus, vaan tarvitaan lisää kapasiteettia.

 

Striimataanko kotonasi ja samalla joku toinen haluaa katsoa elokuvia UHD-laadulla? Tällöin 200 Mbit/s on aikalailla miniminopeus, jotta yhteys toimii ilman pätkimistä. 200 Mbit/s nopeus kestää hyvin useamman käyttäjän samanaikaisen käytön.

 

500-1000 Mbit/s nopeus

 

Pelaatko tai striimaatko aktiivisesti? Tai pelaat jopa työksesi ja haluat vain parasta? Tällöin 500-1000 Mbit/s nopeus on sinun valintasi. Netin käyttö on sujuvaa ja pelit latautuvat hurjan nopeasti. Jopa siinä ajassa, kun käyt hakemassa keittiöstä lasin vettä ja palaat takaisin koneen ääreen. Suuren hengen perheissä tämä nopeus takaa helpon ja nopean netin käytön, oli käyttäjiä kuinka monta tahansa. Vältyt katkoksilta ja pätkimiseltä. Tällä nopeudella katsot myös videot 8K-kuvanlaadulla ja nettinopeus sopii niin vaativaan etätyöskentelyyn kuin aktiiviseen pelaamiseen ja myös silloin, kun näitä kahta asiaa tehdään taloudessa samaan aikaan. Tällä nopeudella saat sujuvaa arkea ilman, että netti pätkii!

 

Mikä nettinopeus sinun kodistasi löytyy? Kerro kommenteissa! 

 

--

Lue myös:

 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa