Millainen laajakaista minulle sopii?

  • 21 October 2021
  • 2 kommenttia
  • 396 katselukertaa

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16

Laajakaistayhteyttä hankkiessasi kohtaat usein monia kysymyksiä: Riittääkö netti minun käytössäni kaikkeen tarvittavaan? Millainen nettiyhteys on riittävän nopea? Haluan parhaan mahdollisen yhteyden, jossa on hinta-laatu -suhde kohdillaan. Mikä nettiyhteys minun sitten kannattaisi kotiin hankkia? Tässä artikkelissa kerron laajakaistayhteyksien ominaisuuksista ja miksi sellainen olisi monesti paras vaihtoehto kotikäyttöön. 

Olet kenties joskus kokenut tilanteen, että kotisi nettiyhteys ei ole riittävän nopea. Se onkin tänä päivänä hyvin tavallinen tilanne, sillä netinkäytön tarpeet ovat kasvaneet käsi kädessä tekniikan kehittymisen kanssa. Pankkiasiointiin ja satunnaiseen tiedonhakuun riittää lähes minkälainen yhteys tahansa, mutta aktiivisempaan käyttöön, kuten esimerkiksi videoiden katseluun, videoyhteyksiin ja pelaamiseen tarvitset selvästi enemmän nopeutta. Perheessä saattaa olla monta ahkeraa netinkäyttäjää, jolloin kotona netin päässä olevien laitteiden määrä kasvaa kasvamistaan. Lisäksi uusiakin nettiä hyödyntäviä laitteita ja palveluita tulee tarjolle tiuhaan tahtiin. 

Töitä tehdään tänä aikana hyvin paljon etänä kotoa käsin. Se mikä on joskus riittänyt, ei enää palvelekaan koko perheen tarpeita. Yhteyden täytyy jaksaa suurikin kuorma ja olla tehokas vaikka yhtäaikaisesti joku katsoisi telkkarista 4K-laatuista lähetystä, toinen läppärin kautta Youtube-videota, kolmas on etäpalaverissa videoyhteydellä ja neljäs pelaa netissä kavereiden kanssa.

 

Kiinteä netti riittää moniin tarpeisiin

 

Asuinpaikasta tai netin käyttöpaikasta riippuu millaisia yhteystapoja ja nopeuksia on saatavilla. Paras yhteystapa on yleensä kiinteä nettiyhteys, jos sellainen vain on saatavilla. Sen etuina on taattu kiinteä nopeus ja pieni viive. Viiveen merkitys korostuu erityisesti pelatessa, sillä viive kuvastaa sitä aikaa mikä kuluu jonkun tiedon  lähettämiseen vastaanottavalle palvelimelle ja takaisin. Lisäksi yhteys on säältä suojassa, jolloin se toimii vakaasti olosuhteista riippumatta. Useimmiten kiinteä yhteys on toteutettu valokuitu- tai kaapeliteknologialla. Näiden teknologioiden avulla koteihin voidaan tuoda nopean netiksi lisäksi myös laadukas ja laaja kaapeli-tv-valikoima. Perinteisessä puhelinverkossa olevilla ADSL- ja VDSL -yhteyksillä enimmäissiirtonopeudet ovat rajallisemmat. 

Yleisimmät käytössä olevat nettiyhteystekniikat ovat:

  • kuparisissa puhelinkaapeleissa kulkevat ADSL ja VDSL
  • ilmateitse kulkevia radioaaltoja hyödyntävä 4G/5G-yhteys
  • kaapeli-TV -johtojen kautta kulkeva kaapeliyhteys
  • kiinteistölle saakka kaivettu valokaapeliyhteys

 

Valokuitu

Valokuitunen ja Avoin Kuitu -verkot rakentavat valokuituverkkoja pientaloalueiden koteihin. Valokuituverkko on mahdollista saada, kun riittävä määrä asuinalueen kotitalouksia on hankkeessa mukana. Jos olet rakentamassa omaa taloa, tutustu Kotikuituun, jolla kotisi voidaan liittää valokuituverkkoon. 

 

Kaapeli

Laajakaista-klassikko, joka yhdistää kotisi nettiin telkkarin antennijohdon avulla, Telian kaapeli-TV-verkon kautta.

 

5G-laajakaista

Kiinteä 5G-yhteys tuo valokuidun kaltaisen yhteyden pientaloihin ja on loistava suurille perheille, monelle pelaajalle ja ilmiömäisestä kuvanlaadusta nauttiville. Tuotteeseen kuuluu nettiliittymä, 5G-ulkoyksikkö, sisämodeemi ja asennuspalvelu.

 

Taloyhtiölaajakaista 

Taloyhtiösopimuksella asukkaat saavat laajakaistan ja viihdepalvelut edullisesti käyttöönsä. 

 

Langalliset yhteydet ovat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta mitoitettu siten, että käyttäjälle on varattu jokin taattu nopeus, joka on kutakuinkin sama kaikkina kellonaikoina. Mikä on sitten nopein? Se voi vaihdella, eli 4G-yhteys voi hyvin olla hitaampi kuin hyvä VDSL-yhteys, tai nopeampi kuin ruuhkainen kaapeliyhteys. Valokuituyhteyksillä nopeudet ovat aivan omaa luokkaansa verrattuna mobiiliyhteyksiin. 
Matkapuhelinverkkoa hyödyntävissä mobiiliyhteyksissä (3G, 4G, 5G) yhden tukiaseman tiedonsiirtokapasiteetti jakautuu kaikkien siihen yhteydessä olevien laitteiden ja käyttäjien kesken, joten nettiyhteyden nopeus saattaa ajoittain hidastua käyttäjien määrästä riippuen.

Jos alueellasi on saatavilla mobiililaajakaistan lisäksi myös kiinteä laajakaista, on näiden kahden välillä tehtävä valinta. Molemmissa on puolensa; kaupungissa asuessa mobiiliverkot saattavat joskus ruuhkautua, kun taas syrjäseuduilla kiinteän laajakaistan nopeus ei välttämättä ole yhtä hyvä kuin mobiilin. Mobiilikaistan etuna on myös sen siirrettävyys ja reitittimen voi ottaa mukaan vaikkapa kesämökille.

 

Netti perheen yhteiseen TV-viihdekäyttöön

 

4K, eli UHD, eli Ultra HD tulee sanoista Ultra High Definition, jolla tarkoitetaan nelinkertaista täysteräväpiirtotarkkuutta perinteiseen Full HD:hen verrattuna. Ultra HD:stä käytetään myös nimitystä 4K-tarkkuus. Ultra HD -näytön tarkkuus on vähintään 3 840 x 2 160 pikseliä. Ultra HD tuo kuvan elävänä ja terävänä isolle ruudulle. Katselunautinto tehostuu kun värit, liikkeet ja kaukana olevat kohteet näkyvät selkeämmin.

Ultra HD -kuva vie enemmän kapasiteettia normaaliin HD-kuvaan verrattuna, joka asettaa uusia vaatimuksia myös laajakaistayhteydelle. Suoratoistopalvelut 4K-laatuisina yleistyvät entisestään ja saadaksesi katselukokemuksesta kaiken mahdollisen, on UHD-laatuisen kuvan siirtoon käytössä olevan laajakaistayhteyden oltava riittävän vakaa ja nopeudeltaan vähintään 25 Mbit/s.

Saat vaivattomasti yhdistettyä älytelevision kodin verkkoon WiFi:n avulla, jolloin pystyt käyttämään Telia Playn tarjoamia suoratoistopalveluita. Telia Play -palveluun on tuotu useampia UHD-kanavia, jotka esittävät ohjelmat huipputerävällä Ultra HD -laadulla. TV-laitevalmistajat käyttävät UHD:n lisäksi termejä 4K tai 4K UHD, jotka tarkoittavat kotikäytössä käytännössä samaa asiaa. Television osto-oppaasta löydät myös mainioita vinkkejä, jos uuden telkkarin hankinta on ollut mielessäsi. 

 

Kaapeli TV:ssä katseluun tarvitset Telian kaapeli-TV:n ja kaapelikortin, joka on linkitetty HD-laitteeseen. Kaapelin kautta UHD:ta katsottaessa television näyttöpaneelin että kaapelivirittimen tulee tukea UHD-lähetyksien näyttämistä ja vastaanottamista. Jos et ole varma, asutko Telian kaapelitaloudessa, valitse televisiostasi kanava 41. Telian kaapeli-TV-verkossa kanavalla näkyy Telia TV Extra.

Boksilla katsottaessa UHD-televisiosi HDMI-portin on myös tuettava Ultra HD -lähetyksiä. Vaikka televisiossa olisi useampi HDMI-portti on mahdollista, että vain yksi niistä tukee UHD:tä. Jos käytössäsi on Telia Play -boksi, sen tulee olla UHD-kykyinen malli 5305w. Mallinumero VIP5305 löytyy boksin pohjassa olevasta tarrasta. Muilla bokseilla UHD-kanavat eivät näy. Voit testata UHD-kanavien toimivuutta boksilla Telian laajakaistalla ja kaapelikortilla kokeilemalla, näkyykö kanavapaikalla 65 Nasa TV UHD.

 

Pelaaminen vaatii nettiyhteydeltä laatua ja luotettavuutta

 

Netti on yksi nykypelaamisen tärkeimmistä työkaluista. Peliharrastaminen on siirtynyt vähitellen lähes kokonaan verkkoon ja kilpapelaamisessa se on jo käytännössä välttämättömyys. Vaikka välineillä on merkitystä myös nettipelaamisessa, ei nettiyhteyden merkitystä kannata unohtaa. Millainen netti pelaajalle sitten sopii?

Verkkopelaamista varten yhteyden ei tarvitse olla huippunopea, mutta verkon laadulla ja luotettavuudella on iso merkitys. Hidas netti saattaa tiputtaa pois pelistä kesken kaiken, tai viive tekee pelaamisestasi muuten hankalaa.  Netin nopeudella on sen sijaan suurempi merkitys silloin, kun kyse on pelien lataamisesta. Tällöin verkkoyhteyden nopeus määrittää sen, kuinka nopeasti saat pelin käyttöösi. Pelit alkavat olla graafisesti todella laadukkaita ja näin ollen pelien koot ovat kasvaneet varsin suuriksi. 

Pelaamisessa monesti suositaan yhteyden muodostamista tietokoneeseen tai konsoliin suoraan verkkokaapelilla reitittimestä, tai ethernet-pistokkeesta, jolloin yhteys on vakaampi. Tällöin tosin tietokoneen tai konsolin sijaintia rajoittaa verkkopistokkeen paikka asunnossa. Langatonta WiFi-yhteyttä on siinä kohtaa hyvä käyttää, jos haluat pelata missä vain kotonasi ja jaat yhteyttä moneen laitteeseen yhtäaikaisesti.

 

Oikeat nettilaitteet ajan tasalle

 

Pelkkä nettiyhteys ei kuitenkaan riitä, vaan aina täytyy varmistaa, että nettilaitteetkin ovat oikeanlaiset ja ajan tasalla. Kodin nettiyhteyden kanssa tarvitset useimmiten myös aina jonkinlaisen reitittimen. Tämän päivän reitittimissä on pääsääntöisesti aina WiFi-valmius. Monissa nykypäivän tietokoneissa ei välttämättä ole enää paikkaa verkkojohdolle, joten langattoman verkon käyttäminen on tällaisessa tilanteessa käytännössä pakollista.

Varsinkin uudemmissa omakotitaloissa on sisäänrakennettuna verkkokaapelointi, jonka ansiosta voit jakaa verkon useaan eri huoneeseen. Mikäli verkkokaapelointia ei talossa ole, voit parantaa Wi-Fi:n toimivuutta erikseen hankittavilla Smart Wifi -laajentimilla.

Jos television nettiyhteys ei toimi kunnolla, tai se pätkii usein, kannattaa televisio yhdistää verkkojohdolla suoraan modeemiin. Silloin yhteys on vakaa ja näin ollen häiriötön.

 

Kodin parhaan netin viisi vinkkiä:


1. Valitse kiinteä nopea yhteys: valokuitu tai kaapeli, jos sellainen on saatavilla.
2. Jos nettiyhteytenä on 4G/5G, ulkoantennilla varmistat toimivimman yhteyden.
3. Valitse netille nopeus, joka vastaa kodin käyttötarpeita. Nopeuden kannattaa olla vähintään 100 Mbit/s, jos käytät videopalveluita, tai taloudessa on useita käyttäjiä.
4. Varmista, että WiFi-modeemi on asianmukainen ja päivitykset kunnossa.
5. Sijoita WiFi-modeemi kodissasi niin, että signaali yltää kaikkiin nettiä käyttäviin laitteisiin. Hanki tarvittaessa kuuluvuutta laajentava Mesh-järjestelmä.

 

Helppi auttaa, kun tekniikka tai käyttöönotto mietityttää

 

Teknologiaa ei kannata pelätä. Joillekin älylaitteet, tietokoneet, sovellukset ja ohjelmat eivät ole jokapäiväistä elämää. Jos sinulla ei ole lähipiirissä ketään sellaista, joka voisi ollaa avuksi kun tekniikka mietityttää, niin Helppi auttaa. Usein asia ratkeaa soittamalla Helpin puhelintukeen, mutta asiantuntijat voivat tulla myös kotikäynnille. 

 

Lue myös:

 


2 kommenttia

itsellä olisi paras 5 g kotinetti mutta ei vielä saa muut operaatolerilla on

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Itselleni toimivimmat yhteydet ovat Elisan kaapelimodeemi ja Elisan 4G yhteydet. Nämä on toimiviksi havaittu ja täyttävät asettamani kriteerit. Telia ja dna ovat heikon verkon suorituskyvyn vuoksi ulkona. Elisan 5G ei vakuuttanut ensi kokeilujen jälkeen, eli ei jatkoon sekään. Kuitua  ei ole saatavilla järkevästi.

Vastaa