Skip to main content

Nykyajan digitaalisessa maailmassa erilaiset palvelut ovat yhä helpommin saatavilla ja käytettävissä. Kaksi merkittävää konseptia, jotka ovat nousseet suosioon, ovat palvelupuhelut ja palvelutilaukset laskulla. Liittymäsi avulla voit käyttää lisämaksullisia palveluita, kuten palvelupuheluita ja palvelutilauksia. Voit myös asettaa rajoituksia näiden palveluiden käytölle. Tässä artikkelissa kerron, mitä nämä termit tarkoittavat. 

 

Sisällysluettelo

 

Palvelupuhelut

 

Palvelupuhelut viittaavat puhelinpalveluihin, joiden avulla voit saada tietoa, apua tai muita palveluita soittamalla erityisiin puhelinnumeroihin. Näihin numeroihin soitettavat puhelut voivat olla maksullisia tai maksuttomia, riippuen palveluntarjoajasta ja palvelun luonteesta.

Palvelupuhelut kattavat puhelut palvelunumeroihin ja numeropalveluihin sekä puhelut muihin kuin Telian yritysnumeroihin. Tällaisia puheluita ovat esimerkiksi television äänestykset ja kilpailut, virastoihin soitettavat asiointipuhelut ja aikataulutiedustelut. Seuraavaksi kerron, mistä huomaat eron maksullisista palvelunumeroista sekä maksuttomista.

 

Maksulliset palvelupuhelut

Maksulliset palvelupuhelut ovat yleisiä erityisesti asiakaspalvelussa, teknisessä tuessa ja erilaisissa neuvontapalveluissa. Näissä puheluissa soittajalta veloitetaan usein mpm/pvm-maksun lisäksi tietty minuuttihinta tai kiinteä puhelun kestosta riippumaton puhelumaksu. Maksulliset palvelupuhelut ovat suosittuja myös viihde- ja ajanvietepalveluissa, kuten kilpailuissa, ennustajissa ja erikoisneuvonnassa.

Soittajalle edullinen palvelunumero alkaa usein 0100, 0200 tai 0300-numerosarjalla. Soitot näihin numeroihin maksaa joko puhelinliittymäsopimuksesi mukaisen pelkän matkapuhelin- tai paikallisverkkomaksun (mpm/pvm) tai sen lisäksi perittävän lisämaksun. Kun soitat lisämaksuttomaan asiointipalveluun, jonka matkapuhelin- tai paikallisverkkomaksu on esimerkiksi 0,17 €/min ja puhelun kesto on 15 minuuttia, puhelun kokonaishinnaksi tulee 2,55 € (0,17 € x 15).

 Muita erityismaksullisia numeroita ovat muun muassa:

 

  • 0200, 0100 ja 0300 yleishyödylliset palvelut
  • 0600-numerot tarjoavat muun muassa asiointineuvontaa
  • 0700-numerot ajanvietepalvelut, kuten arpajaiset, äänestykset ja aikuisviihde

 

Maksuttomat palvelupuhelut

Maksuttomat palvelupuhelut, ovat yleisiä esimerkiksi julkisissa palveluissa, kuten terveydenhuollossa, kriisipuhelimissa ja viranomaisten tarjoamissa tiedotuspalveluissa. Näissä tapauksissa soittaja ei maksa puhelusta, ja kustannukset kattaa palveluntarjoaja. Maksuttomia palvelunumeroita ovat muun muassa 0800- ja 116-alkuiset numerot.

 

Palvelutilaukset

 

Palvelutilaukset tarkoittavat palveluita, jotka tilataan esimerkiksi tekstiviestillä, mutta maksetaan jälkikäteen laskulla. Tämä on erityisen suosittu maksutapa yritysten ja kuluttajien keskuudessa, sillä se tarjoaa joustavuutta ja mahdollisuuden keskittää useita maksuja yhdelle laskulle.

 

Miten palvelutilaukset laskulla toimivat?

Palvelutilauksessa asiakas tekee tilauksen ja käyttää palvelua välittömästi, mutta maksaa sen vasta myöhemmin, kun lasku saapuu. 

 

Esimerkki palvelutilauksesta laskulla

 

  1. Pakettiin kuulumattomat – Tästä voit tarkistaa, mitkä kotimaan- ja ulkomaanpuhelut, viestit ja tiedonsiirrot ylittävät liittymäpaketin ja ovat siten laskutettavia.
  2. Palvelupuhelut – Tämä osio kattaa puhelut palvelunumeroihin ja numeropalveluihin sekä puhelut, jotka on soitettu muihin kuin Telian yritysnumeroihin. Palvelupuheluita ovat esimerkiksi television äänestykset ja kilpailut, asiointipuhelut virastoihin sekä aikataulutiedustelut. Palvelupuhelun hinta koostuu matkapuhelu- ja palveluosuudesta tai ulkomaanpuheluosuudesta. Matkapuheluosuus laskutetaan liittymätyypin hinnaston mukaan, ja palvelu- tai ulkomaanpuheluosuus määräytyy palveluntarjoajan hinnaston mukaisesti.
  3. Palvelutilaukset – Palvelutilaukset ovat kertamaksullisia palveluja, joita on tilattu tekstiviestillä tai internetin kautta. Näitä ovat esimerkiksi matkalippujen tilaaminen, numeropalvelun käyttö, soittoäänet, pelit sekä osallistuminen erilaisiin kilpailuihin tai äänestyksiin tekstiviestillä. Myös muut erityismaksulliset tekstiviestit kuuluvat tähän ryhmään.

 

Laskutusprosessin vaiheet

Laskutusprosessi alkaa, kun asiakas valitsee haluamansa palvelun ja tekee tilauksen. Tämä vaihe käynnistää palvelun toimittamisen, ja asiakas voi alkaa käyttää palvelua tilauksen mukaisesti. Palvelun käyttö jatkuu sovitun ajanjakson ajan, jonka jälkeen palveluntarjoaja lähettää asiakkaalle laskun. Lasku kattaa palvelun käytön kyseisen ajanjakson aikana. Asiakas vastaanottaa laskun ja maksaa sen eräpäivään mennessä, usein osana puhelinlaskua. Näin laskutusprosessi päättyy, ja palveluntarjoaja on saanut korvauksen tarjoamastaan palvelusta.

 

Palveluesto

 

Etenkin lapsien puhelinliittymiin on syytä määritellä palveluestot, jotta yllätyslaskuja ei tule esimerkiksi limsa-automaatti tilauksista. Tietysti myös sinun oman liittymäsi palveluestot on syytä tarkistaa.

 

Voit kytkeä palvelueston ja hallinnoida estoja Minun Teliassa:

  1. Kirjaudu Minun Teliaan.
  2. Etsi se liittymä, jonka mobiilimaksun estoa haluat hallinnoida.
  3. Klikkaa sen kohdalla Hallinnoi tilausta -nappia.
  4. Valitse avautuvalta liittymän hallinnointisivulta Lisäpalvelusi-välilehti.
  5. Klikkaa Estot ja rajoitukset -kohdassa Lue lisää.
  6. Tee Palveluviestit-otsikon alla haluamasi muutokset.
  7. Tallenna lopuksi valinnat klikkaamalla Lähetä tilaus -painiketta.

 

Lue myös:

 

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa