5G-kuume kasvaa – Olisiko nyt oikea hetki vaihtaa uuteen teknologiaan?


Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +4


5G-verkkojen piirissä on jo lähes kaksi miljoonaa suomalaista. Samaan aikaan markkinoille tulvii uusia ja koko ajan edullisempia 5G-puhelimia. Olisiko nyt hyvä hetki vaihtaa uuteen teknologiaan?


 


”Törmään tähän kysymykseen usein: kannattaisiko minun vaihtaa 4G-puhelimeni 5G-puhelimeen? Ymmärrän, että uusi teknologia herättää kysymyksiä, mutta tähän on onneksi helppo vastaus: 5G-puhelin on aina samalla myös paras mahdollinen 4G-puhelin”, Telian laiteliiketoiminnan johtaja Jussi Vuorinen naurahtaa.


 


Vuorisen mukaan kaikki 5G-puhelimet ovat vähintään piirun verran parempia kuin edellisen sukupolven versiot.


 


”Tekniikkaa kehittyy koko ajan. Samalla on hyvä muistaa, että 5G-puhelimella voi hyödyntää kaikkia 4G-verkon ominaisuuksia. Sekin on tarpeen, sillä vaikka 5G-verkko rakentuu vauhdilla, niin kestää vielä vuosia, ennen kuin se kattaa koko maan”, Vuorinen korostaa.


 


Jos on hankkimassa vähintään 300 euroa maksavaa kännykkää, suosittelee Vuorinen 5G-luurin ostamista.


 


”Se on aina samalla täysiverinen 4G-puhelin”, hän hymähtää.


 


Suomalaiset ovatkin rynnineet vauhdilla 5G-aikaan. 5G-puhelimet ovat hallinneet koko syksyn ajan kaikkien operaattoreiden myyntitilastoja, ja Telian myymistä puhelimista jo kolmannes edustaa viimeisintä teknologiaa.


 


”Lähes kaikki markkinoille tulevat uudet puhelimet ovat jo nyt 5G-puhelimia. Edullisimmillaan sellaisen saa jo alle 300 eurolla.”


 


5G-verkot nousevat vauhdilla


 


Operaattorit rakentavat kilvan 5G-verkkoa. Telian verkko on noussut jo 43 paikkakunnalle, ja rakentaminen jatkuu Vuorisen mukaan kiivaana.


 


”Näemme vasta ujon kajastuksen siitä, miten perusteellisesti 5G mullistaa digitaalisen yhteiskunnan perusteita. Siinäkin mielessä 5G-puhelimen hankinta on varma valinta. Puhelimen käyttäjä voi hyödyntää täysimittaisesti kaikki uudet palvelut”, Vuorinen pohdiskelee.


 


Älypuhelimen käyttäjälle 5G-verkko näkyy nopeuksien kasvuna, parempana tiedonsiirtonopeutena ja pienempänä viiveenä:


 


”5G-puhelimen käyttö on monella tavoin edeltäjiään sujuvampaa: latausnopeudet ovat suurempia ja kapasiteettia löytyy ruuhkatilanteissa paremmin, minkä ansiosta dataa kuluttavat mobiilisovellukset toimivat sujuvammin. Pienempi viive taas mahdollistaa esimerkiksi nopeamman reagoinnin pelaajille”, Vuorinen tiivistää.


 


Julkisuudessa on viime viikkoina keskusteltu kiivaasti 5G-verkkojen turvallisuudesta, kun Ruotsi ilmoitti kieltävänsä kiinalaisteknologian käytön 5G-verkoissaan.


 


”Me luotamme tässä Nokian osaamiseen ja tekniikkaan. Jokainen voi myös itse vaikuttaa tietoturvaan pitämällä huolta, että puhelimesta löytyy ajantasainen turvapaketti”, Vuorinen sanoo.


 


Janne Kaijärvi


 


--


 


Tutustu myös näihin:


 46 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Ei ole vielä oikea aika. Nykyinen 5G on lähinnä 4,5G ja todellista ja aitoa 5G stand alone verkkoa saadaan vielä odotella. Lisäksi nykyinen NSA 5G verkko ei ole mitenkään laaja. Myös liittymien hinnoittelu on karannut käsistä 5G ominaisuus on vain nopeimmissa ja kalleimmissa liittymissä. Puhelinkäyttöön riittää Max 100M liittymä aivan hyvin, mutta näihin ei ole tarjolla 5G ominaisuutta. Tulevaisuudessa olisi hyvä näihinkin saada 5G ominaisuus pienemmän viiveen vuoksi

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Jokaisen verkkotekniikan alkuvaiheessa on jouduttu lähtemään jostain. Olihan aluksi 3G vain 2100 MHz taajuudella, sitten 900 MHz (maaseudut). Sama 4G:ssä , aluksi 2600 MHz ja sitten vasta 1800 MHz GSM-alueelta ja edelleen 800 MHz. Uskoisin, että siinä missä vuosi sitten 5G oli vain n. 1000€ laitteissa ja nyt noin 200€ laitteissa, tulee se myös vähitellen liittymiin. Eihän nykyään ole enää (käytännössä mitään) vain 3G liittymää. Vähitellen se siitä yleistyy.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Tosiaan jos asiaa tarkastellaan puhelimien näkökulmasta niin 5G löytyy jo melkein kaikista hintaluokista. Tässä mielessä 5G-ominaisuudesta ei maksa enää mitään extraa. Joten jos haussa ei ole aivan se hinnat alkaen -malli niin seuraava puhelin on aika isolla todennäköisyydellä jo 5G-puhelin. Vaikka omalla alueella ei vielä olisi 5G-verkkoa niin nämä puhelimethan toimivat hyvin myös kaikissa muissakin verkoissa.


 


Verkko kasvaa vauhdilla, meidän 5G löytyy jo 43 paikkakunnalta ja lisää uusia alueita tulee koko ajan ja myös olemassa oleva peitto kasvaa sekin koko ajan.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Antaa noiden 5G laitteiden vielä kehittyä, ensimmäiset versiot eivät välttämättä parhaita. Seuraava puhelin pakostakin kyllä tulee olemaan 5G puhelin suurella todennäköisyydellä. Toki nykyinen OnePlus 6t ei vielä osoita hyytymisen merkkejä joten tällä mennään vielä melko pitkään. 

Tuo 5G paikkakuntien lukumäärällä ei oikein anna hyvää kuvaa 5G verkon laajentumisesta. Esim Vaasassa on siellä täällä kaikilla operaattoreilla 5G verkkoja, mutta se että verkot kattaa pari korttelia keskustassa ei vielä lämmitä. Taitaa isoille asuinalueille tulla viimeisenä 5G verkko. Eipä tuo 4G verkkokaan vielä ole täysin kattava. 

Siirryin itsekin 5G-aikaan uuden iPhonen myötä ja nyt on mukavaa päästä seuraamaan, kuinka verkon kattavuus laajenee huimaa vauhtia. Verkon rakennuksen yhteydessä myös 4G-verkkoa modernisoidaan, joka takaa entistä vakaammat ja nopeammat yhteydet niillekin käyttäjille, jotka eivät vielä etunenässä halua 5G-aikaan siirtyä.

 

5G:llä tulee olemaan tulevina vuosina merkittävä rooli esimerkiksi pientaloalueiden nopeiden yhteyksien varmistajana. Perinteiset kupariverkon nettiyhteydet tulevat eittämättä seuraavan 10 vuoden sisällä tiensä päähän, jolloin nopeiden yhteyksien perusta on valokuitu ja 5G.

 

Yksi viihdyttävä syy lähteä kokeilemaan 5G-liittymiä on huippuetu uudesta C More TV-suoratoistopalvelusta. Liittymän päivityksen yhteydessä saa 12kk katseluoikeuden veloituksetta. Lisää tietoa: https://www.telia.fi/kampanjat/c-more-etukoodi#tuotteet

 

 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Sen verran pakko sanoa että 5G-puhelin ei ole aina parempi kuin 4G-puhelin - esim halvemman luokan puhelimissa 4G-tuki voi olla heikompi vs viime vuoden vähän parempaan malliin suhteutettuna. Esim nämä 400€ -luokan ja alle olevat Qualcomm-puhelimet eivät tue kuin enintään 3-taajuutta samanaikaisesti, kun meillä verkossa voi olla 4 tai jopa 5-taajuutta tukiasemassa. 

 

Itse olen luonut laitteita vertailevan https://cacombos.com sivuston missä voi tarkistaa eri päätelaitteiden taajuus ja taajuusyhdistelmä tuet. Tämä on hyvin tekninen sivu mutta vastaavanlaista sivua ei taida olla tarjolla. Tulee muistaa että 5G-laite vaatii 4G-ankkuritaajuuden joka Suomessa käytössä - eli kannattaa välttää Amerikasta tai Kiinasta suoraan laitteita, koska näissä usein puuttuu 4G-ankkuri tuki. Suomesta ostaessa toki voidaan luottaa että toimii meillä 5G-verkoissa. 

 

 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Telialla onkin ainakin omissa käyttöpaikoissani kova työ modernisoida 4G verkkoa - on paikkoja joissa ei edes ole 4G verkkoa vaikka kilpailijoilla näin on. Lisäksi 4G alueella puhelin on aivan liikaa 3G verkon puolella. En myöskään ymmärrä mihin puhelinkäytössä tarvitaan yli 100 M liittymää. Netin jako on oma luku sinänsä  ja toisaalta jotkut voivat saada äärimmäisen tyydytyksen kun speedtestin mittari paukuttaa tappiin. 5G ominaisuuden voisi tuoda ihan hyvin hitaille liittymillä, pienemmän viiveen vuoksi. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Kyllä 5G-puhelimien kauppa käy, meidän lokakuun myydyin puhelin oli 5G-luuri ja top vitosessa oli kaksi 5G-puhelinta:


 


 Lokakuun myydyimmät puhelimet kuluttajille (suluissa syyskuun sijoitus)


   • 1 (2) Samsung Galaxy A51 5G

  • 2 (4) Samsung Galaxy A20e

  • 3 (1) Apple iPhone 11

  • 4 (-) Samsung Galaxy A20s

  • 5 (3) OnePlus Nord 5GListasta puuttuu Applen uusi 12-sarja, joka näkynee marraskuun tilastoissa kärkisijoilla. 5G löytyy siis myös niistä.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Pitihän sitten tuon nykyisen OnePlus 6T alkaa nyt juuri temppuilemaan ja ilmeisesti tunnit ovat tulleet täyteen. Nyt tässä joutuukin pohtimaan seuraavaa peliliikettä. Ios-maailma kiinnostaisi, mutta sitten kyllä jää 5G vielä odottamaan parempaa tulevaisuutta. Android-maailmassa taas ei ole mitään sykähdyttävää tarjolla - OnePlussan Never Settle-asenne on vähän päässyt laimentumaan ja ei oikein enää innosta. 

Onko alle 300€ hintaisia 5G-puhelimia oikeasti Telialla myynnissä kuten mainostatte?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Hetkisenhän oli saatavilla Xiaomi Mi 10 Lite 5G:tä hintaan 299€ ja taisi olla jokin Motorolakin. Nyt näyttää lähtevän hintaan 349€ edullisimmat. Tällä hetkellä Xiaomi näyttää tuohon hintaan olevan myynnissä Powerilla.

Eikö kyseinen Xiaomi ole edelleen myynnissä mutta nostittehintaa?

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +6

Kotoa löytyy jo 5G mobiilinetti 300 megaa ja hienosti toimii. Käytössäni on OnePlus Nord ja siinä vielä 4G simmi mutta eiköhän sekin päivity kun tuo Black Friday koittaa, saa sitten luuristakin kaiken irti 🙂>

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

En itse edusta Teliaa, vaan olen asiakas. Näyttäähän tuo Xiaomi olevan myynnissä Teliallakin, mutta hinta on korkeampi kuin aiempi tarjous. Kaipa tuo kohta taas on tarjouksessa.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +9

Voisi sitä valokuitua rakentaa ennen 5G:tä. Ilman valokuitua 5G ei ole mitään ja me asiakkaat saatais myös valokuitua kotiin.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@Eeros se 300 euroa on karkea hintaluokka, josta 5G nykyään löytyy. Tarjoukset vaihtelevat, esimerkiksi nyt Black Friday -tarjouksessa Samsung A51 on hintaan 299€.


 


@Antsa92 se on juuri noin, 5G tarvitsee kuitua parikseen. Ja kuituahan me rakennamme koko ajan, kiinteän verkon kehitys on yhtä lailla tärkeää. Itse suosin kotiin nopeaa kiinteää yhteyttä aina ensisijaiseksi yhteydeksi, jos sellaiseen vain on saatavuus.


En osaa sanoa onko 5G-verkon rakentamisen yhteydessä mahdollisuus laajentaa samalla myös kotitalouksien valokuituyhteyksiä, tähän vaikuttanee varmasti ainakin tukiasemien sijainti ja niin edelleen. 

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +6

@TeroRe Mulla on jo 5G puhelin joten odotan siihen hyvää 5Gliittymätarjousta 🙂>

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Taitaa nuo 5G liittymät säilyä vielä hetken premiumina. Toki ainakin Elisalta on saanut vastatarjouksena ihan kohtuullisia tarjouksia. Teliasta en tiedä, mutta ehkäpä ainakin vastatarjouksena sattaa saada. Toki ajan kanssa 5G varmasti valtavirtaistuu ja tarjouksia saa kaikkiin liittymiin ja kaikissa tilanteissa.


 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16

@Eeros nyt olisi aikas houkutteleva 5G-tarjous juuri päällänsä. Rajaton 5G 300 M -paketti hintaan 29,90€ / kk (norm. 34,90€ / kk). Mitä sanot?

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +6

@AaTanja Joo hyvältä kuullostaa. Meillä on tuo 300Meganen liittymä hoitamassa kodin "laajakaistaa" ja toimii kyllä hienosti. Nopeudet on yleensä himpun verran yli 300 mikä on hieman yllättänyt positiivisesti. Puhelimen liitymäksi tuo on mielestäni vielä hieman turhan kallis.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +7

Varmaan tulee harkintaan sitten kun päätelaite vaihtuu uudempaan.

 

Operaattori tulee olemaan myös harkinnassa, koska omalla käyttöalueella on jo 4G:n kanssa ongelmia (pohjois-savo).

 

Menee varmaan kauan, että 5G saavuttaa maalais- / maalaiskaupungit.

 

Yritin katsella tuolta liittymien sivuilta nopeuden vaihteluväliä, mutta sitä tietoa en löytänyt. Löytyi vain maininta: Mahdollistaa tällä hetkellä jopa 300 Mbit/s nopeuden 4G+-verkossa. Toistaiseksi rajattu saatavuus alueittain, vaatii nopeutta tukevan laitteen.

 

Rajaton 5G 300M

 

Elisan 5G 300M liittymästä kerrotaan suoraan vaihteluväli liittymän sivulla: (nopeuden vaihteluväli  5G-verkossa 10-300 Mbit/s)

 

Kuten eräässä tv-sarjassakin mainittiin "etelän hetelmiä". 😬>

 

En tyrmää ajatusta 5G liittymästä, mutta rahalle pitää saada vastinetta toimivana verkkona.

Käyttäjätaso 7

@Kuukkelinpuu 

"En tyrmää ajatusta 5G liittymästä, mutta rahalle pitää saada vastinetta toimivana verkkona."

 

Juuri näin.

 

5G on vielä taipaleensa alkumetreillä. Verkkopeitto on hyvin rajallista ja sekä verkon että päätelaitteiden toimivuudessa on paljon parannettavaa.

 

No kuten aina ennenkin asiat korjaantuvat ajan mittaan. Mielestäni ketjun otsakkeeseen viitaten sanoisin , että vielä ei ole aika hankkia 5G-liittymää , vaan ehkä vuoden tai kahden päästä.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@Kuukkelinpuu, vaihteluvälit löytyvät palvelukuvauksista.

 

300M liittymän nopeus 4G+- ja 5G-verkoissa on 10/3 – 300/50 Mbit/s.
4G-verkossa nopeus on 10/3 – 100/50 Mbit/s.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +7

Kiitos. 

Markkinoinnin kannalta nuo olisi syytä olla suoraan näkösällä kun kuluttaja vertailee eri liittymiä. Mikäli tiedon saaminen on monen klikkauksen takana, saattaa valinta osua toiselle operaattorille. 

Elisan sivuilla tuo vaihteluväli tieto tulee suoraan luettavaksi kun tutustuu liittymän kuvaukseen. 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Mitenkähän paljon 5G vaatii kokonaan uusia tukiasematolppia? Nythän 5G verkkoa laajennetaan nykyisiin 4G tolppiin ja käytännössä tarkoittaa, että kotona en pääse ikinä nauttimaan 5G eduista. Asuinalueellani on pääsääntöisesti kaikilla operaattoreilla 800/1800 verkot ja dnan saa heti unohtaa, juuri ja juuri 800 MHz verkko kuuluu, Telia toimii juuri ja juuri hyväksyttävällä tasolla 800 MHz verkossa ja ehkä 1800 MHz. Elisa toimii parhaiten, mutta heillä on 2600 MHz käytössä ja se alkaa olemaan jo melko hidas etäisyyden vuoksi. Jos nykyisiin tolppiin laitetaan 3500 MHz 5G rojut, niin ei taida toimia. Toisaalta uuden tolpan rakentaminen ei välttämättä ole helppo asia.

Paikallinen puhelinyhtiö on kartoittamassa kiinnostusta kuituun ja kiinnostus on osoitettu, vaikka nyt on tarjolla toimiva kamo-yhteys.

Vastaa