Etsimme 5G SA -betakäyttäjiä

 • 14 December 2021
 • 54 kommenttia
 • 511 katselukertaa

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +4

**Muokkaus 1.1.2022 Haku on nyt sulkeutunut. Kiitos kaikille hakijoille**

**Muokkaus 12.1.2022 kello 16:21 Valinnat on nyt tehty, lue tarkemmin kommenteista.**

 5G SA (Standalone) -tekniikka pienentää matkapuhelinverkon viivettä ja mahdollistaa uudenlaisten sovellusten käytön mobiiliverkossa. Lue artikkelistamme lisää.

Haemme nyt rajattua määrää aktiivisia betakäyttäjiä kotikäyttöön tarkoitetulle 5G-yhteydelle. Tarjoamme tarvittavat laitteet sekä liittymän käyttöösi.

Pyöritämme 5G SA -betaa täällä Yhteisössä suljetussa keskusteluosiossa. Pääset kertomaan havainnoistasi ja keskustelemaan toisten käyttäjien sekä asiantuntijoidemme kanssa.

 

Betakäyttäjänä saat

 • Ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä käyttämään uutta teknologiaa, ensimmäisten joukossa Pohjoismaissa.
 • Suoran yhteyden Telian tuotekehitykseen ja voit vaikuttaa palvelun tulevaisuuteen ennen sen laajempaa käyttöönottoa.
 • Maksutta käyttöösi tarvittavan 5G-laitteen ja 5G-liittymän.

 

Edellytykset betakäyttäjälle

 • Kokeilet ja käytät mielelläsi kaikkea uutta, ja sinulle on luontevaa kertoa kaikista havainnoistasi muille.
 • Betakäyttäjänä käytät nettiä kuten normaalistikin käytät. Lisäksi odotamme, että teet nopeus- ja viivetestejä sekä mahdollisesti myös muita pieniä testejä. Raportoit kaikista havainnoistasi meille Yhteisön suljetussa keskusteluosiossa.
 • Sinun tulee asua Telian 5G-verkon kuuluvuusalueella. Tarkasta kuuluvuuskartasta toimiiko 5G omassa kotiosoitteessasi.
 • Voit hakea mukaan riippumatta oletko Telian asiakas tällä hetkellä tai et.
 • Olet Yhteisön jäsen. Tarvittaessa voit rekisteröityä jäseneksi maksutta sivun oikeassa yläreunassa olevan linkin kautta. Jäsenenä voit hakea betakäyttäjäksi myös muihin hankkeisiin tulevaisuudessa.

 

Jos kiinnostuit toimi näin

 

Hae mukaan täyttämällä ilmoittautumislomake (linkki poistettu). Valitsemme betakäyttäjät kaikkien ilmoittautuneiden joukosta. Lähetämme tiedon valinnasta kaikille hakijoille sähköpostitse tammikuun alussa. Betakäyttäjäksi valituille lähetämme myös ohjeet ja heidän kanssaan teemme tämän jälkeen myös erillisen betakäyttösopimuksen.

Ja kuten aina niin voit tarvittaessa kysyä lisätietoja tämän artikkelin kommenttikentässä.

Haku käynnistyy nyt ja sulkeutuu 31.12.2021. Beta käynnistyy tammikuun loppuun mennessä ja kestää arviolta huhtikuun 2022 loppuun asti.

Kiitos jo etukäteen ja innokkaana betaa kanssanne odottaen

Telia 5G -tuotetiimi


54 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Noh niin pääsee pian testaamaan Telian 5G SA:ta. Toisen toimijan SA:ta on jo jonkinaikaa testannut että pääsee jo vertailee miten toimii.

Tässä pilottia varten varmaan SA aktivoituu laajemmalle koska SA on verkossa aika rajallisesti tietyillä tukiasemilla vain aktivoitu. 

CellMapperin kartassa on jo aika hyvin nykyiset SA-tukiasemat kartalla: https://www.cellmapper.net/map?MCC=244&MNC=91&type=NR&latitude=60.25023733182047&longitude=24.812247803514797

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Kyllähän sitä voisi testaillakkin, kun vaan olisi se 5G verkko. Kartan mukaan 700 MHz 5G verkko tässä kuuluisi "vihreällä" voimakkuudella, eli käytännössä ei kuulu. Pitäsi muuttaa tuonne läheiselle peltoaukealle teltan kanssa kun sinne on kuuluvuus paremminkin suunnattu, alkaa vaan olemaan vilpoista asumista tähän aikaan vuodesta.. Joten skipataan tämä.

Kunniamerkki +3

Asiakaspalvelusta kehotettiin jättämään tänne viestiä, joten tässäpä tämä tiivistettynä, annan mielelläni lisätietoa. 🙂>

 

Minulla on teidän 5G 450M kännykkäliittymä ja sillä saa loistavat nopeudet jopa sisätiloissa, usein yli 500M. Asun metropysäkin lähellä kohdassa jossa 4G-verkko on tosi ruuhkainen ja liittymä kärsii non-SA:sta. Illalla nopeus tippuu uploadissa jopa 2-3 megaan ja vasteajat ovat reilusti yli 30ms.

 

Voisiko tähän testiryhmään päästä ihan maksavana asiakkaana, en tarvitse erillisiä laitteitakaan välttämättä kunhan voisi päästä eroon tuosta Non-SA ruuhkaviiveistä ja saisi vasteen sekä paluukaistan nopeuden järkevämmäksi. 5G-kännyköitä löytyy... Toiminnasta voin toki raportoida jne.

 

@TeroRe 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@Anademus mukava kuulla ja lähtökohtaisesti kuka tahansa pääsee mukaan, jos vain kotona on 5G-kuuluvuus 🙂> Oliko näin, että osoitteessasi on meiltä 5G-kuuluvuus vai mitenkä tuo siis oli?

Kunniamerkki +3

@TeroRe joo kyllä, kotona on teidän 5G-kuuluvuus täysillä palkeilla. Laitoin hakemuksenkin tuon linkin kautta, sieltä löytyvät minun yhteystiedot ja saa toki laittaa meiliä tai soittaakin jos tarvetta.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@Anademus Hienoa, kiitos. Halusin vain varmistaa, kun puhut tuossa myös 4G:stä.


 


Huomasinkin, että olit jo täyttänyt ilmoittautumislomakkeen, kiitos myös siitä 🙂> Palaamme tammikuun alussa asiaan, olemme silloin yhteydessä kaikkiin hakijoihin.

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +6

Hakemus täytetty. Pian vuosi täynnä tätä Telian kiinteää 5G elmää takana ja pitää todeta että alkuvaikeuksien jälkeen elo on ollut pelkkää juhlaa. Jos uusi tekniikka tomii samalla tavalla, pienentäen viivettä entisestään niin tottakai haluan mukaan 🙂>

Hakemus jätetty! Olisi mielenkiintoista päästä kokeilemaan tätä telian 5G SA:ta 

Meinannut jo tällä puhelimen 4g liittymällä takertua speedtesteihin ja näyttänyt siltä että toimii nopeasti paikasta riippumatta.

Kotosallakin usein tarve kovemmille nopeuksille ja pienempään viiveeseen perusverkossa täällä kohdin vaan meinaa olla vaihtelu suurta

 

 

 

 

 

Piti hakea mukaan testiin kun on kiinnostusta päästä kokeilemaan tätä tekniikkaa.

 

Itselläni 100 mekanen antaa speedtestillä omalla alueellani vain pääsääntöisesti 30-50mb/s Huawein B818 reitittimellä. Tälläkin tultu kuitenkin toimeen ja tärkeintä ollut, että viiveet pysyneet kohtuullisina. Myöskään yhteys ei ole pätkinyt.

 

Lähinnä tuota latausnopeutta kaipailisi silloin kun on joku 100gt kokoinen peli latauksessa

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Hienoa, kiitos myös teille @olkitu @Eeros @Nikkeses @Jonzu90 🙂>

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +2

Hienoa olisi päästä vertailemaan miten 5G SA suoriutuu nykyistä kaapelia vasten. Viidenhengen perheessä kun on paljon yhtäaikaista verkon käyttöä. 

Kunniamerkki +4

Terskis!Mukana Taas piiitkästä aikaa;-))

Hakemus jätetty, mielenkiinnolla odotan josko pääsisi tekniikkaa testaamaan. Sopivasti oma asuinalue kuuluu paikkoihin jossa testataan ja kehitetään hyvin paljon kaikkea uutta. Valokuidun saaminen itselle on osoittautunut mahdottomaksi niin toiveita tälle tekniikalle kohdistuu reilusti. Oman yhteyden päästä takaa tehdään etätöitä, pyöritetään kotipalvelinta, suoratoistopalveluita ja muutama valvontakamerakin kytkettynä.

Kunniamerkki +8

Hakemus jätetty. Kuitua tahi kaapelia harvassa paikassa on näillä seuduin, niin kai se on 5G:n varaan jossain vaiheessa varauduttava asunnon vaihdon yhteydessä jäämään.  Kaapelia vastaan kotona ja töissä 4g:tä vastaan. 

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +6

Onko tuossa 5G SA-testissä tyyliin 1/1Mbit/s nopeus vai ajetaanko kaikille se 1Gbit/s nopeusluokka käyttöön? Entäs minkälaisen 5G-päätelaitteen ihmiset tulevat saamaan ja mitä sille päätelaitteelle tapahtuu testin jälkeen?

Mukana vaikka huomasin vasta että olikin kotikäyttöön eikä suinkaan mobiiliin 😅> mutta kotona kuitenkin "vain" 100M kaapeli joten olisi mielenkiintoista josko 5G osoittautuikin sitä paremmaksi. 4Ghen en vaihtaisi kuin ihan pakon edessä...

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@kurkitopi Pahoittelut myöhästynyt vastaus. Meillä on näihin liittyen vielä muutamia yksityiskohtia auki. Palaamme niihin viimeistään siinä vaiheessa, kun ilmoitamme valituille.


 


Jos noissa on jotain mitä erityisesti mietit ja jos niissä on jotain mistä et pidä niin voit tottakai perua ilmoittautumisesi sitten siinä kohtaa. 


--


 


Kiitos kaikille uusille ilmoittautuneille 🙂> 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +9

Ilmoittauduttu mukaan. Erityisesti mielenkiinnolla odottaen mitä päätelaitetta Telia tarjoaa, koska NR-CA tuki olisi tarpeellinen, jotta n28+n78 voisi toimia. Nykyisissä X55 pohjaisissa CPE-laitteissa tukea sille ei ole.

@TeroRe Onko päätelitteeseen mahdollista liittää ulkoinen antenni? Itselläni olisi mahdollisuus sijoittaa antenni mm. katolle. Kuuluvuuskartta kertoo ovelasti että samassa rakennuksessa toisessa osassa olisi hyvä kuuluvuus ja ja siinä osassa jossa itse asun ei olisi kuuluvuutta ollenkaan. Tarkemmin tutkittuani vaikuttaisi kaikissa viereisissä taloissa olevan kuuluvuutta.

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +8

Ai, että toisessa käyttökohteessani pitäisi kuuluvuuskartan mukaan olla jo erittäin hyvä ja toisessakin hyvä Telian 5G -verkon kuuluvuus. Tästähän voisi tulla oikeasti LTE-verkon korvaaja.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Kiitos kaikille uusille mukaan ilmoittautuneille. Teitä alkaa olemaan jo iso määrä, suosio on vähän jopa yllättänyt meidät jos näin voi sanoa 🙂>


 


@Jaffe yritän kaivella vastauksen tuohon antenniasiaan. Palaan heti kun saan tiedon, huonolla tuurilla voi mennä tammikuun alkuun joulun ja uudenvuoden välipäivien ja lomien takia. Palaan kuitenkin.

Ilmottauduttu on! Tänne meille kun ei kuitua saa niin tämä olisi pelastus. Kuuluvuus kartan mukaan 5g meille kantaa ja olen tämän ulkoisella antennilla testannut ja signaali tulee mutta Telia ei vielä myy meille sitä koska kartan mukaan signaali niin heikko. Jos antennin sijoittaisi katolle niin signaalikin varmasti olisi parempi. 4G verkko toisesta mastosta on aivan tukossa. Meillä poika pelaa puolitosissaan (yrittää kehittyä ja päästä mahdollisimman pitkälle) ja nyt pelaamisesta ei tule mitään isojen pingien takia.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@Jaffe pahoittelut viivästynyt vastaus, pyhät ja vuodenvaihde toi viivettä vastaamiseen.


 


Sain nyt tiedon siitä, että päätelaitteessa ei ole liitäntää ulkoiselle antennille. Joten, reititin pitää sijoittaa huoneistossa kuuluvuuden kannalta parhaimpaan paikkaan.


 


 


**Muokkaus: Päätelaitteessa on ulkoisen antennin liitäntä, se tukee 5G:tä 3,5Ghz taajuudella**


 


---


 


Haku on päättynyt vuoden vaihteessa. Kiitos kaikille hakijoille, teitä oli valtavan paljon. Seuraavana käymme hakijat läpi ja laitamme kaikille sähköpostia, olit mukana betassa tai sitten et.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@kurkitopi @snow28 @Jaffe ja muut, kyselitte mikä päätelaite betassa tulee käyttöön. Se tulee olemaan ZTE:n MC801A 5G -reititin. Muihin yksityiskohtiin palaamme sitten siinä yhteydessä, kun lähetämme tietoa betaan valituille. Siinä viestissä tulee lisätietoja betasta ja myöhemmin tulee myös muodollisen sopimuksen hyväksyntä (lakiläpät) 🙂>

Eli ulkoinen antenni ainakin telia-kaupan tietojen mukaan olisi mahdollinen 🙂> hyvää uutta vuotta myöskin kaikille.

Vastaa