Uutta: Telia 5G lähettiläät


Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
  • Yhteisömanageri
  • 10242 kommenttia 


Telia 5G lähettiläät ovat seitsemästä Yhteisön jäsenestä koostuva ryhmä, jotka testaavat Telian 5G-yhteyksiä ja erilaisia 5G-laitteita. He kertovat kokemuksistaan täällä Yhteisössä. Näin sinä tiedät mikä 5G on ja mitä hyötyä siitä on. Voit kysyä heiltä lisää, pyytää vaikka testaamaan jotain. Kysy ja kommentoi.


 


Lähettiläämme ovat:

@Heidihelene @jaypekka @JoonasPNieminen @kiisseli67 @Purnipsi @Sekunti @snow28 


 


Tarjoamme heidän käyttöönsä liittymät ja laitteet, ja vastineeksi he tekevät niistä sisältöä tänne Yhteisöön. Mahdollisuuksien mukaan he saattavat tehdä sisältöä myös muualle sosiaaliseen mediaan, voit siis törmätä heihin muuallakin.


 


Telia 5G lähettiläät ovat tavallisia ihmisiä, aivan kuten sinäkin. He eivät työskentele Telialla tai telealalla muutoinkaan. Lähettiläitä yhdistää innostus puhelimiin ja yhteyksiin sekä testaamiseen / uuden oppimiseen ja he haluavat jakaa kokemuksiaan kanssanne. He kirjoittavat täällä omana itsenään, kertoen rehellisesti kokemuksistaan ja ajatuksistaan.


 


Pidämme lähettiläiden kanssa säännöllisesti erilaisia onlinetapaamisia, jaamme puolin ja toisin muun muassa uusimpia 5G-kuulumisia meidän 5G-asiantuntijoiden kanssa. Jos mahdollista niin pidämme tapaamisia myös laitevalmistajien kanssa sekä pyrimme tapaamaan lähettiläiden kanssa myös livenä (muokkaus 9.11.2021: tapasimme lokakuun lopussa). Muutakin kivaa on idealistalla, jos ne toteutuvat niin niistä lisää sitten myöhemmin.


 


Näin homma toimii


 


Tunnistat Telia 5G lähettiläät nimimerkin yhteydessä olevasta arvonimestä sekä profiilisivultaan löytyvästä erityisestä 5G-arvomerkistä. Lähettilään nimimerkki on myös vihreällä värillä. Näitä tunnusmerkkejä ei ole kenelläkään muulla Yhteisössä, joten heidät on helppo tunnistaa.


 


Kun lähettiläs tekee sisältöä Telia 5G lähettiläänä niin kyseisen sisällön yhteydessä on maininta kaupallisesta yhteistyöstä Telian kanssa. He varmasti kirjoittelevat täällä muutenkin, tavallisena Yhteisön jäsenenä. Kaupallinen yhteistyö -maininnan ansiosta tunnistat kaupallisen yhteistyön johdosta tehdyt sisällöt.


 


Telia 5G lähettiläät julkaisevat juttuja seuraaviin osioihin:Tässä myös koostettuna suorat linkit juttuihin:


 


Laite-esittelyt ja testit


 


Honor 50Samsung Galaxy Book Pro 360 5GHuawei Watch 3Samsung Galaxy Z Flip3Samsung Galaxy Z Fold3Samsung Galaxy Watch 4Huawei Watch 3 ProNokia XR20Nokia X20Samsung Galaxy S21 Ultra 5GXiaomi Mi 11 Lite 5GiPhone 12 Pro MaxOnePlus 9 Pro 


5G-liittymätestit ja kokemukset


 


Telia Kiinteä 5G kotinettiTelia Dot 5G 


Haluaisitko sinä olla Telia 5G lähettiläs


 


Jos sinua kiinnostaa lähettilyys niin kerro siitä tässä ketjussa ja ala tekemään erilaisia sisältöjä tänne Yhteisöön ja näytä kyntesi 🙂> Juuri nyt emme etsi uusia lähettiläitä mutta myöhemmin voi olla mahdollista, että ryhmämme kasvaa entisestään.


 


---


 


Muokkaus 9.11.2021


 


Tapasimme lähettiläiden kanssa livenä lokakuun lopussa, lue lyhyt juttu ja katso kuvat 🙂>


36 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Lopultakin pääsemme kertomaan yhteistyöstä upeiden Telia 5G lähettiläiden kanssa 🙂> Woop woop!

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Kiitos @TeroRe  ja mahtavaa aloitella näin aivan uudenlainen yhteistyö Telian kanssa! Hienoa, että laitteista ja uusimmasta tekniikasta kiinnostuneille järjestetään tälläinen aitiopaikka kokeilla ja tutustua uusiin asioihin, sekä väylä keskustella suoraan asioista päättävien henkilöiden kanssa. Minun nimeni on Torsti, ja olen näillä foorumeilla viihtynyt jo hetken. Nyt kuitenkin tuntuu aivan uudelta alulta, vaikka aiemminkin joitain pieniä juttuja onkin ollut. Kirjoittelen kokemuksistani ja havainnoistani Lahden ja Eteläisen Suomen seuduilta lähinnä Twitterissä: https://twitter.com/yrjtor  teknisestä näkökulmasta. Nyt varmasti tulee katsottua 5G:tä myös hieman eri näkökulmista. Jännityksellä odottelen, että mitä tästä vielä kehittyy 😁>.

 

ps: Jos 5G-verkot sekä niiden kehitys enemmän kiinnostavat, niin perustimme pari vuotta sitten kavereiden kanssa blogin (ei kaupallista yhteistyötä operaattoreiden kanssa) https://mt-tech.fi/ .

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

 💜>

Rohkea rokan syö... 😉>

Eli olen kiisseli67 tälläinen nuorekas nörtti mummeli Oulun seudulta. Olen ollut aika aktiivisesti täällä Telia yhteisössä lähes päivittäin, siitä asti kun tämän löysin 2015 kesällä 🤓>

Kiinnostukseni tietotekniikkaan, puhelimiin ja kaiken maaliman digivekottimiin ajoi minua kuin magneetin tavoin ottamaan niistä selvää ihan omin päin.

Sen myötä olen toiminut sukulaisille ja tutuille IT-tukena 📞>💻> ja asentanut puhelimet, tietokoneet, televisiot, digiboksit jne. käyttövalmiiksi tai ratkonut niissä olevia ongelmia.

Harrastuksia löytyy myös muitakin kasapäin ja rakkaimpia niistä on ollut vuosikaudet valokuvaus, nykyään ihan älypuhelimella. Arvostan todella paljon puhelinta, jos siitä löytyy hyvä kamera että saa ikuistettua tärkeimmät hetket 📸>

Aika paljon minun ottamia kuvia löytyy Instagram tililtäni 😁>

 

https://www.instagram.com/kiisseli67/?hl=fi 

 

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Hups…

tässä kaiken keväisen työkiireiden keskellä ehdin vielä itseni esitellä.😃>

 

Olen siis oikealta nimeltäni Ossi ja vaikutan Oriveden suunnalla eli aivan Tampereen kupeessa, jonne muutin vuonna 2011. Alunperin olen kotoisin Pohjois-Karjalan seudulta ja asunut vuosien varrella siellä sun täällä. Olen varsinainen ikiliikkuja ja kyseinen sana on iskostunut päähän vuosien saatossa, kun sitä on toistettu tarpeeksi monta kertaa. 

 

Eksyin Telia Yhteisöön (ent. Sonera Klaani) vuonna 2016 ja sain kutsun lähes samantien vip-jäseneksi, koska ilmeisesti innostuin liikaakin osallistumaan moniin keskusteluihin ja auttamaan muita ihmisiä ongelmatilanteissa palstalla.

Ei mikään ihme, koska on yksi lempipuuhistani!

Ammatiltani olen kokki että datanomi, jotka ovat jumittuneet pelkästään harrastuspohjalle, mutta työkseni teen edelleen kaupan alalla asiakaspalvelua joka on lähellä sydäntäni. Tasapainottelun kannalta harrastan useimmiten videopelaamista (mm. Fortnite ja Dota 2), puhelimella valokuvaamista, uintia ja pyöräilyä. Minuun voi vahingossa törmätä sosiaalisessa mediassa mm. Instagramissa, LinkedInissä ja Facebookissa.

Tästä tulee loppujen lopuksi astetta suurempi yhteistyö Telian kanssa ja hivenen jännittää mitä kaikkea saan aikaiseksi teille muillekin Yhteisöläisille 5G lähettiläänä! Uusi vuosi ja uudet kujeet.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Koskas me saadaan "valokuitulähettiläät"?

Kiinteän verkon pitkäaikaisista asiakkaista ei valita lähettiläitä eikä etenkään VIP statuksia kellekään..

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@SINAD@  kirjoitti:

Koskas me saadaan "valokuitulähettiläät"?


Kiinteän verkon pitkäaikaisista asiakkaista ei valita lähettiläitä eikä etenkään VIP statuksia kellekään..
Muistaakseni meillä oli aikoinaan valokuitulähettiläitä, jotka toimivat alueellisesti neuvoen ja keräten/houkutellen talouksia liittymään osuuskuntiin ja sitä kautta hankkimaan alueelle valokuituyhteyksiä. Mitä enempi talouksia tai taloyhtiöitä tai asukkaita niin sitä halvemmalla kukin talous yhteyden sai, kun kulut jakautuvat tilaajien kesken. En osaa heti sanoa, että onko heitä enää mutta tällaista toimintaa ainakin on ollut. Ei toki samaa mitä hait, mutta sinne päin kuitenkin tavallaan.


 


Olisiko sinulla heittää, että mitä valokuitulähettiläät täällä Yhteisössä tekisivät? Tarkoitan, että millaista sisältöä tekisivät ja mistä jne?

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

@TeroRe@  kirjoitti:

@SINAD@  kirjoitti:

Koskas me saadaan "valokuitulähettiläät"?

Kiinteän verkon pitkäaikaisista asiakkaista ei valita lähettiläitä eikä etenkään VIP statuksia kellekään..


Muistaakseni meillä oli aikoinaan valokuitulähettiläitä, jotka toimivat alueellisesti neuvoen ja keräten/houkutellen talouksia liittymään osuuskuntiin ja sitä kautta hankkimaan alueelle valokuituyhteyksiä.


Voi olla että jossain Avoinkuitu-sivustolla oli kiinnostuksen ilmaisemisen yhteydessä joku ruksi, haluaako alkaa moiseen. Taisin aikoinaan kirjata sinne että ainakin voisin auttaa tekniikan rakentamisessa ja "levittää sanaa", mutta tällä alueellaan koko avoin kuitu ei koskaan toteutunut. Kenties siis jopa olin moisessa roolissa, mutta asia on unohtunut koska varsin nopeasti tuli ilmi että se hanke oli toivoton.

 


@TeroRe@  kirjoitti:

Olisiko sinulla heittää, että mitä valokuitulähettiläät täällä Yhteisössä tekisivät? Tarkoitan, että millaista sisältöä tekisivät ja mistä jne?


Levittäisivät sitä samaa ilosanomaa, mitä 5G hypetyksessä tehdään. Toisaalta toimintaympäristö on ihan erilainen koska lähtökohta on ettei valtaosaan kohteista saa valokuitua muuten kuin rakennuttamalla saatavuus (kuten omassa tapauksessa). Plus että omassa tapauksessa sai vielä 5 vuotta pitää meteliä asiasta ennen kuin sai edes mahdollisuuden tuohon rakentamiseenkaan. Mutta hyvä, että lopulta järjestyi.

 

Eli onhan näillä tosiaan melkoinen ero; 5G tyrkytetään puoliväkisin niillekin jotka haluasivat mieluummin kiinteän yhteyden, eikä rakentaminen maksa juuri mitään. Sitten taas valokuitu on sellainen, että sitä pitää ihan tosissaan haluta ja olla valmis sijoittamaan siihen ja siltikään ei välttämättä joka paikkaan onnistu. Syynä se, että liian moni valitsee mobiilin - tai ei jaksa taistella asian puolesta; muistan hyvin sitä prosessia että aika moneen kertaan yrittivät minuakin käännyttää silloiseen 4G:hen ja kysyttiin että miksi ihmeessä pitää saada juuri se valokuitu...

 

Lähettiläitä siis tosiaan tarvittaisiin!

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +7

Onnea valituille.

 

Teillä kyllä riittää työnsarkaa saada ihmiset uskomaan 5G ylivoimaisuuteen. Omalta kohdalta 5G ei ole vielä pitkään aikaan vaihtoehto. Liittymän hinta vuositasolla nouseen sen verran, että käytän ko summan johonkin hyödylliseen lisäpalveluun.

 

En näe mitään järkeä päivittää liittymää ja laitetta kun ei ole edes tietoa milloin saadaan 5G käyttöön. Taitaa lähin Telian 5G olla Kuopiossa yli 100km päässä omasta osoitteesta.

 

Sarkaa riittää kynnettäväksi asti... Työn iloa.

 

p.s seuraavat lähettiläät voisivat olla vaikka hyvän terveyden lähettiläitä... Peruskäyttäjät kuntotestien kautta käyttämään teidän välittämiä laitteita ja palveluita. Jonkin ajan kuluttua sitten katsotaan onko kunto parantunut ja samalla käyttäjät kertovat laitteista mitä ovat käyttäneet apuna... Hikihän siinä saattaa välillä tulla 🙂>

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Kiitos kiitos,

 

en näe, että pyrkisin ainakaan itse "messuamaan" 5G:n ylivoimaisuutta. Ei, se ei ole tarkoitus. Mikään tekniikka ei ole toistaan ylivoimaisempi, vaan kullakin on omat etunsa ja heikkoutensa. Itse ajattelen niin, että tulevat tietoverkot tukevat toinen toisiaan. Tällä hetkellä 5G toimii 3,5 GHz taajuudella, mutta jo ihan lähitulevaisuudessa otetaan käyttöön matalempia taajuuksia, jolloin 5G NR peittoa saadaan maantieteellisesti laajemmalle alueelle. Tosiseikka on se, että 100 MHz vs 10 MHz (3,5 GHz vs 700 MHz) kaistanleveys vaikuttaa maksiminopeuksiin, omien kokemuksien mukaan 1/10 karkeasti Elisan 5G 700 MHz verkossa Hartolassa. Jos satut asustamaan Suomen Yhteisverkon alueella, niin Varkaudessa on jo aloitettu 5G:n rakennus sekä olemassa olevan 4G-verkon modernisointi (nähtävissä Telian Kuuluvuuskartasta) ja kuvittelisin vaihdoksen leviävän siitä vähitellen joka suuntaan.

 

Eivätkä nämä mobiiliyhteydet aivan onnettomia ole olleet, tässä maalaisena on tullut oltua pelkästään 4G:n varassa jo monia vuosia, kun valokuitua ei yksinkertaisesti kannata joka nurkkaan rakentaa. Hyvin ovat onnistuneet verkkopelit, videopuhelut, netti-tv, VPN/virtuaalityöpöytäyhteys, kaikki mitä vaan voi keksiä. Mutta tiedostan sen, että joka paikassa ei ole yhtä hyvät yhteydet. Kyllä Suomesta paikkoja löytyy, joissa parannusta on. Esimerkiksi minulla kotona puhelin antaa iltaisin 1-5 Mbps DL, mutta ulkoantennein varustettu modeemi ~90 Mbps pahimmassakin ruuhkassa. Mobiilin käyttöönotto ja säätäminen vaatii joskus pitkällistäkin kokeilua ja hienosäätöä.

 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +7

Kyllä niitä paikkoja on paljon, missä kuuluvuutta saa parantaa. Kysymys on myös priorisoinnista. Itse asun paikkakunnalla, jossa asukkaita noin 5000. Teollisuutta täällä on sen verran, että toimintojen kannalta toimivat verkot ovat perusvaatimus. Oman kunnan väestö ei riitä täyttämään edes murto-osaa työpaikoista. Jokainen töihin tuleva ja lähtevä käyttää jossain välissä mobiiliverkkoa. Ruokatunnit luetaan lehtiä tai päivitetään kuulumisia. Viisaimmat käyttää ruokatuntinsa levon ja virkistyksen kannalta.

 

Hyvin näkee verkon toimivuudessa sen milloin tehtaat pyörivät. Iltapäivällä yleensä nopeudet tippuu alas ja hyvällä tuurilla ne saadaan siedettävälle tasolle yöllä.

 

Mobiilin käyttöönotto ja säätäminen on tuttua huttua.

 

Kuuluvuuskarttaa katselin. Tuorein ja valmistunut verkkopäivitys on noin 80km päässä ja tuolloin on parannettu 2G verkkoa helmikuussa 2021.

 

En tiedä... itkisinkö vai nauraisinko.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Oma kotipaikkani on alle parintuhannen asukkaan kunta. Täällä tosin verkkoyhteydet ovat kutakuinkin vikkelät, vaikkakin aivan keskustaajamaa lukuunottamatta joutuu turvautumaan mobiilinettiin. Nyt yrittävät kuitua puuhata, mutta hyvin hiljaista vaikuttaa olevan. Telialla löytyy kolmea taajuutta tukiasemasta ja DNA:lla jopa neljää, joista yksi on 4x4 MIMOa.

 

Jos satut olemaan Yhteisverkon alueella, niin verkkoparannuskartta on todella tyhjä, koska tuo suuri Huawei - Nokia vaihdos on juuri alkamassa. Eivät ole vielä päättäneet, mitä aluetta Varkauden jälkeen rupevat rakentamaan.

 

Lisää aiheesta on SYV:n omalla sivulla,

 

 https://yhteisverkko.fi/news/telia-ja-dna-rakentavat-lisaa-5g-verkkoa-yhdessa/ 

Yhteisverkon palvelualue. 

https://yhteisverkko.fi/news/dnan-ja-telian-yhteisverkko-tuo-varkauteen-kattavan-5g-verkon/ 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@Kuukkelinpuu@  kirjoitti:

Onnea valituille.


 


Teillä kyllä riittää työnsarkaa saada ihmiset uskomaan 5G ylivoimaisuuteen. 
Itseasiassa, lähettiläiden tehtävä ei ole sinänsä vakuuttaa mistään vaan vain kertoa että mitä ja miten ja niin edelleen 🙂> Lukija sitten itse tekee johtopäätökset ja toivottavasti miettii, että mitä tämä tarkoittaa hänen itsensä kannalta ja kohdalla.


 


Sen muuten lisäisin myös, että jos asuu alueella, missä 5G ei toimi niin sielläkin saa hyötyä 5G-liittymästä ja puhelimesta, koska uudistamme ja panostamme myös 4G-verkon rakentamiseen samaan aikaan. 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +7

Asun yhteisverkon alueella ja mitä katsoin hankekarttaa niin varkauden parannustyöt ovat lähimmät. Siitä on vielä pitkä matka tänne kainuun rajalle. Monta kuntakeskusta päivitettävä. Vielä kun ollaan aluetta, mistä väestö vähenee niin suhtaudun erittäin kriittisesti tähän 5G hypetykseen. Mitkä ovat intressit päivittää verkkoja? No, 3G alasajo mutta sekin kestää vielä tovin.

 

Elisan osalta näyttää lähikaupunkiin tulevan päivityksiä 5G osalta, mutta nekään ei tänne meille hyödytä. Eikä heidänkään kartassa näkynyt mitään merkintää tästä alueesta tulevien päivitysten osalta.

 

🙂>

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Syv-päivitys eroaa paljon siitä, mitä ehkä Elisa tekee, koska he eivät vaihda koko tukiaseman tekniikkaa. Nyt tämä Yhteisverkon päivitys Antti Jokisen haastattelun perusteella (Suomimobiili) https://suomimobiili.fi/yhteisverkon-rakennus-alkaa-varkaudesta/ painottuu Savoon.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +7

Näyttää tuon hankekartan perusteella yhteisverkko laajentavan toimintaa lounaaseen. Hankelistalla ei mainita asuinkuntaani, joten jää nähtäväksi miten puheet muuttuvat teoiksi.

 

Suomimobiilin sivuilla olevan kartan mukaan rakentavat tätäkin aluetta, mutta pääpaino kuitenkin varkaus - joensuu akselilla?

 

Aika näyttää todellisuuden.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@Purnipsi@  kirjoitti:

Kiitos kiitos,

 

en näe, että pyrkisin ainakaan itse "messuamaan" 5G:n ylivoimaisuutta. Ei, se ei ole tarkoitus. Mikään tekniikka ei ole toistaan ylivoimaisempi, vaan kullakin on omat etunsa ja heikkoutensa. Itse ajattelen niin, että tulevat tietoverkot tukevat toinen toisiaan. Tällä hetkellä 5G toimii 3,5 GHz taajuudella, mutta jo ihan lähitulevaisuudessa otetaan käyttöön matalempia taajuuksia, jolloin 5G NR peittoa saadaan maantieteellisesti laajemmalle alueelle. Tosiseikka on se, että 100 MHz vs 10 MHz (3,5 GHz vs 700 MHz) kaistanleveys vaikuttaa maksiminopeuksiin, omien kokemuksien mukaan 1/10 karkeasti Elisan 5G 700 MHz verkossa Hartolassa. Jos satut asustamaan Suomen Yhteisverkon alueella, niin Varkaudessa on jo aloitettu 5G:n rakennus sekä olemassa olevan 4G-verkon modernisointi (nähtävissä Telian Kuuluvuuskartasta) ja kuvittelisin vaihdoksen leviävän siitä vähitellen joka suuntaan.

 

Eivätkä nämä mobiiliyhteydet aivan onnettomia ole olleet, tässä maalaisena on tullut oltua pelkästään 4G:n varassa jo monia vuosia, kun valokuitua ei yksinkertaisesti kannata joka nurkkaan rakentaa. Hyvin ovat onnistuneet verkkopelit, videopuhelut, netti-tv, VPN/virtuaalityöpöytäyhteys, kaikki mitä vaan voi keksiä. Mutta tiedostan sen, että joka paikassa ei ole yhtä hyvät yhteydet. Kyllä Suomesta paikkoja löytyy, joissa parannusta on. Esimerkiksi minulla kotona puhelin antaa iltaisin 1-5 Mbps DL, mutta ulkoantennein varustettu modeemi ~90 Mbps pahimmassakin ruuhkassa. Mobiilin käyttöönotto ja säätäminen vaatii joskus pitkällistäkin kokeilua ja hienosäätöä.

 


Näinhän se on! 5G-verkko omalla kohdallani mahdollistaa nopeampaa tiedonsiirtoa myös iltaisin eikä tarvitse aina ressata raskaan työpäivän päätteeksi hidasta yhteyttä vaikkapa Netflixiä katsoessa. Tämä vastaa tämän hetkistä mielikuvaani ennen varsinaista 5G-yhteyden käyttöönottoa kotona 🙂>

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Ensimmäiset lähettiläiden tekemät jutut on nyt julkaistu ja löydät ne Yhteisön 5G-osiosta. Sieltä löytyy oma osio 5G-testailuille ja kokemuksille ja oma osio 5G-laitteille 🙂>

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Tällä hetkellä SYV ajaa sisään uutta tekniikkaa. Suomimobiilin artikkelissa kerrotaan, että Varkauden seutu valikoitui aloituspaikaksi, koska se vastaa keskimääräisesti loppuakin SYV-aluetta. Kyllä tuo koko alue vähitellen rakennetaan uudella tekniikalla. Odottavan aika on vain pitkä.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Tähän voisi vastata, että länsirintamalla ei mitään uutta. Ei ole 5G-yhteyksistä tietoa ja vain yksi operaattori pystyy toimittamaan toimivan 4G-yhteyden, onneksi on kiinteä yhteys. Mökillä on sentään kaksi operaattoria pystyy toimittamaan käyttökelpoisen 4G-yhteyden, Telian tarjonnan rajoittuessa 3G-verkkoon. 

Näilläkin tiedonsiirtoyhteyksillä onnistuu niin Netflix HD-tasoisena, IPTV-boksi, etätyöt, pelaaminen, jopa ns pilvipelaaminenkin, Spotify, mitä vaan. 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

@Purnipsi@  kirjoitti:

Varkaudessa on jo aloitettu 5G:n rakennus sekä olemassa olevan 4G-verkon modernisointi (nähtävissä Telian Kuuluvuuskartasta) ja kuvittelisin vaihdoksen leviävän siitä vähitellen joka suuntaan


Onko sulla muuten tietoa, joko Varkauden 5G projekti on tehty?

 

Ei sillä, että itse tarvitsisin 5G:tä just nyt yhtään mihinkään, mutta aktiivisena ajankohtaisten aiheiden valokuvaajana olisin voinut käydä ottamassa valokuvan jonkin maston 5G-päivityksestä. Nimittäin olikohan se just eilen kun bongasin kyseisen asennusporukan kaupungintalon vierellä nostureineen, mutta olin ihan muilla asioilla silloin eikä sattunut kuvauskalustoa mukaan, eikä aikaakaan. Tänään sitten käytiin ihan varta vasten päivällä kuvausreissulla peräkontillinen kuvausvarusteita mukana ja mm. drone. Oli ajatus ottaa myös ilmakuvaa moisesta (toki vähän kauempaa ettei häiritä/säikytetä asentajia), esimerkiksi silleen että Varkauden maisema piirtyisi sinne maston taakse ja näkyisi siinä etualalla se maton päivitys sitten.. No, eipä näkynyt asentajia enää missään ja toisaalta kelikin oli tosi tuulinen dronehommiin. Käytiin sit normaalit luontokohteet läpi ja mukaan tarttui muutamia lintukuvia...

 

Kuva voisi tulla sitten aikanaan Varkauden maisemia ja nykyhistoriaa kuvaavaan tulossa olevaan "valokuvablogiini" tagilla "5G saapui Varkauteen".

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@SINAD@  kirjoitti:

@Purnipsi@  kirjoitti:

Varkaudessa on jo aloitettu 5G:n rakennus sekä olemassa olevan 4G-verkon modernisointi (nähtävissä Telian Kuuluvuuskartasta) ja kuvittelisin vaihdoksen leviävän siitä vähitellen joka suuntaan


Onko sulla muuten tietoa, joko Varkauden 5G projekti on tehty?

 

Ei sillä, että itse tarvitsisin 5G:tä just nyt yhtään mihinkään, mutta aktiivisena ajankohtaisten aiheiden valokuvaajana olisin voinut käydä ottamassa valokuvan jonkin maston 5G-päivityksestä. Nimittäin olikohan se just eilen kun bongasin kyseisen asennusporukan kaupungintalon vierellä nostureineen, mutta olin ihan muilla asioilla silloin eikä sattunut kuvauskalustoa mukaan, eikä aikaakaan. Tänään sitten käytiin ihan varta vasten päivällä kuvausreissulla peräkontillinen kuvausvarusteita mukana ja mm. drone. Oli ajatus ottaa myös ilmakuvaa moisesta (toki vähän kauempaa ettei häiritä/säikytetä asentajia), esimerkiksi silleen että Varkauden maisema piirtyisi sinne maston taakse ja näkyisi siinä etualalla se maton päivitys sitten.. No, eipä näkynyt asentajia enää missään ja toisaalta kelikin oli tosi tuulinen dronehommiin. Käytiin sit normaalit luontokohteet läpi ja mukaan tarttui muutamia lintukuvia...

 

Kuva voisi tulla sitten aikanaan Varkauden maisemia ja nykyhistoriaa kuvaavaan tulossa olevaan "valokuvablogiini" tagilla "5G saapui Varkauteen".


Käsittääkseni homma on paraikaa käynnissä, käyttäjä @jessenic tietää varmaan tarkemmin. Cellmapperista eNB ID 41-alkuiset ovat jo päivitettyjä. 

 

Cellmapper. 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

@SINAD@  kirjoitti:

@Purnipsi@  kirjoitti:

Varkaudessa on jo aloitettu 5G:n rakennus sekä olemassa olevan 4G-verkon modernisointi (nähtävissä Telian Kuuluvuuskartasta) ja kuvittelisin vaihdoksen leviävän siitä vähitellen joka suuntaan


Onko sulla muuten tietoa, joko Varkauden 5G projekti on tehty?

 

Ei sillä, että itse tarvitsisin 5G:tä just nyt yhtään mihinkään, mutta aktiivisena ajankohtaisten aiheiden valokuvaajana olisin voinut käydä ottamassa valokuvan jonkin maston 5G-päivityksestä. Nimittäin olikohan se just eilen kun bongasin kyseisen asennusporukan kaupungintalon vierellä nostureineen, mutta olin ihan muilla asioilla silloin eikä sattunut kuvauskalustoa mukaan, eikä aikaakaan. Tänään sitten käytiin ihan varta vasten päivällä kuvausreissulla peräkontillinen kuvausvarusteita mukana ja mm. drone. Oli ajatus ottaa myös ilmakuvaa moisesta (toki vähän kauempaa ettei häiritä/säikytetä asentajia), esimerkiksi silleen että Varkauden maisema piirtyisi sinne maston taakse ja näkyisi siinä etualalla se maton päivitys sitten.. No, eipä näkynyt asentajia enää missään ja toisaalta kelikin oli tosi tuulinen dronehommiin. Käytiin sit normaalit luontokohteet läpi ja mukaan tarttui muutamia lintukuvia...

 

Kuva voisi tulla sitten aikanaan Varkauden maisemia ja nykyhistoriaa kuvaavaan tulossa olevaan "valokuvablogiini" tagilla "5G saapui Varkauteen".


Tässä kuukauden päivät on Voimatelin porukkaa hommissa ympäri Varkautta useammassa mastossa yhtä aikaa. Häiriökartalta tosiaan näkee mistä kannattaa lähteä etsimään asentajia ja kuvauslupa tietty oltava, jos henkilöt tunnistettavissa. Maston lähialueet taas on rajattu varoitusnauhalla, että huutohommiksi menee luvan kysyminen.

Itse kävin viime viikolla paparazzihommissa: 😁>

 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Kuvailen joka tapauksessa sen verta kaukaa ettei naamat erotu, joten ei tarvia lupia huudella. Esimerkiksi kuten tuossa esimerkkikuvassa tai sitten vielä edempää dronella jos olis sellanen mastokohde missä on myös nosturi työssä. Dronella otetuista kuvista voi myös poistaa henkilöitä kokonaankin, mutta muurahaisiltahan ne siellä näyttää. Pitää katsoa miten tässä nyt olisi sopivia kuvaussäitä.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

@jessenic 'in kautta järjestyi yhteys projektin vastaavaan, nyt on aikataulutietoa ja jopa kuvauslupakin... toivottavasti säät suosii. Ainakin mulla on nyt just tällä hetkellä ylimääräistä aikaa.. 🙂>

Kunniamerkki +4

Mielenkiintoista lukea 27.4 Helsingin Sanomista yhteisverkkojen teknologiajohtajan kolumni 5G-verkoista, mm:

"KESKUSTELU 5g-teknologiasta on jumittunut matkapuhelinten ja niiden sovellusten ympärille, mutta katse tulisi nostaa oman kännykän ruudulta laajemmin koko yhteiskuntaan. Hyödyt kansalaisille ja kuluttajille liittyvät ennen kaikkea toimivaan ja turvalliseen arkeen."

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000007941218.html

 

Vastaa