Skip to main content

Onko valokuitu rahan arvoinen, millaisia kokemuksia ihmisillä on?


@Joku22@  kirjoitti:

Onko valokuitu rahan arvoinen, millaisia kokemuksia ihmisillä on?


Kyllä aito valokuitu (FTTH/FTTB) on joka suhteessa rahan arvoinen. Valokuitu kuvattuna lyhyesti: aina maksiminopeus joka sinulle on myyty, ei katkoksia oikestaan koskaan. Netti vaan toimii 24/7 niin hyvin, että sen voi jopa unohtaa. Nopeustestienkään kanssa ei enää tarvitse leikkiä, koska tiedät että sieltä tulee aina täydet.

 

Ainoat negatiiviset asiat Telian kuluttajaliittymissä ovat ne, että lähtevä nopeus on rajoitettu maksimissaan 100 Mbittiin vaikka kuitu vetäisi nopeammin ja sitten hieman suurempi ongelma on se, ettei Telian kuluttaja-valokuituliittymiin saa kiinteää IP-osoitetta, vaikka sellaisen saa jopa 4G-liittymiin. Tähän epäkohtaan yritettiin joku aika sitten saada parannusta - mutta turhaan. Sensijaan pienemmiltä kuituoperaattoreilta saa jopa 500 Mbit lähtevää kaistaa ja tottakai myös kiinteitä IP-osoitteita, nehän ovat kuitenkin hyvin olennainen osa Internettiä.

 

Liittymää hankittaessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana! Monet operaattorit mm. DNA myyvät kaapeliliittymiä valokuituna. On jo lähtökohtaisesti harhaanjohtavaa markkinointia käyttää nimitystä valokuitu sellaisesta liittymästä, jossa kuitua ei kuitenkaan tuoda perille asti. Tässä mielessä kirjainlyhenteet FTTH ja FTTB kannattaa painaa mieleen. Ensimmäinen tarkoittaa kuitua kotiin asti ja jälkimmäinen rakennukseen asti, josta sitten asuntoihin vedetään yhteys vaikapa ethernetillä. Toinen, mistä kaapelinettiin perustuvan "fake-valokuidun" erottaa on se, että tarvitaan modeemi. Aidossa valokuidussa ei käytetä modeemia, vaan kuitupäätettä (tai FTTB:n tapauksessa ei sitäkään, jos yhteys tulee ethernet-datarasiaan).

 

Tekniikkana valokuitu takaa nopeimmat mahdolliset yhteydet pitkälle tulevaisuuteen, esimerkiksi omalla kohdallani loppuiäksi. Kerran asennettu valokuitu riittää ainakin 50 vuotta tulevaisuuteen. Tässä on juuri se ero, joka erottaa aidon kuidun kuparipohjaisista ratkaisuista (mm. kaapeli). Kuparilla eletään jo lopun aikoja ja lisänopeuden saaminen on aina vain vaikeampaa. Kuidulla taas ajellaan vasta "mopovauhtia" ja esimerkiksi 10 Gbit on sellainen perusnopeus vähänkään isommissa verkoissa.


Entäpä mikä erottaa valokuidun ja langattomat verkot (4G/5G). Suurin ero tulee siitä että langattomissa liittymissä kaikki saman tukiaseman kuuluvuusalueella olevat asiakkaat jakavat yhden nettiyhteyden keskenään. Lisäksi langaton on aina epävarmempi johtuen radiotien häiriöistä. Käytännön nopeus riippuukin tosi paljon sijainista ja siitä, montako muuta aktiivista käyttäjää on verkossa samaan aikaan. Ruuhka-aikoina yhteys voi hidastua käyttökelvottomaksi. Ainoastaan jos on täysin valmis elämään sen asian kanssa että netti ei aina toimi, kannattaa harkita langatonta kotikäytössä.

Valokuitu on taas oikein toteutettuna silä tavalla jakamaton, että sinulle tulevaa tilaajayhteyttä ei jaeta kenenkään muun kanssa, vaan saat koko kapasiteetin yksin omaan käyttöösi. Siksi se toimiikin aina täydellä nopeudella ja häiriöittä. Tämän tilanteen saavuttaminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, sillä olen lukenut jopa sellaisista virityksistä missä yksittäinen gigabitin valokuitu on jaettu kymmenien tai satojen samassa taloyhtiössä olevien asukkaiden kesken. Tällöin voi jossain välissä muodostua ruuhkaa, eikä maksiminopeutta voi enää taata 24/7. Näissä tapauksissa tulisikin olla 10 Gbit nopeus talosta ulos.


Vastaa