Skip to main content
Laajakaistaliittymän pää- ja lisäpostilaatikoihin liittyy oikeus suppeahkoon kotisivutilaan. Kotisivua perustaessa neuvotaan "Alihakemiston nimessä ei saa kuitenkaan olla merkkejä: å, ä, ö." Mitähän merkkejä siellä sitten saa olla? Luontevalle usein tuntuisi käyttää osoitteessa esiintyvää nimeä. Mutta kokeillessa pannassa tuntui nykyään (toisin kuin joskus ennen; ohjeissa piste esiintyy edelleen) olevan mm. piste (.) ja väliviiva (-)? Millainen kotisivujen nimi saa olla? Siis sallitut merkit, pituus, mahdolliset rajoitukset koskien ensimmäistä ja viimeistä merkkiä, kapiteelien käyttö (isoja kirjaimia ei suositeltane?) jne.
Osoitteen on syytä olla mahdollisimman helppo ja yksinkertainen. Väliviiva (-) testauksen jälkeen tuntuisi kuitenkin toimivan osoitteissa ja piste (.) tulisi myös olla sallittu merkki. Isojen kirjaimien käyttämistä kannattaa välttää. Pituudesta ei ole tarkkaa merkkimäärää selvillä toistaiseksi.

Järkevää on välttää myös kaikenlaisten erikoismerkkien käyttämistä kotisivujen osoitteissa.
No kokeilenpa sitten kun Sonera saa kokeiluani varten tilaamani lisäpostilaatikon tehdyksi.

Konkreettisesti oli tarve kaverin kotisivujen selkeään nimeämiseen eikä sähköpostiosoitteen @:ää edeltävä osa kelvannut ennen kuin pisteet ja väliviivat poistettiin. Pisteiden saamista sivuston hakemistonimeen ensisijaisesti havittelen, kuten on omissa sivuissani. Muttei viime vuosina enää ole onnistunut "omilla sivuilla" kotisivuja nimetessä.

Tietojenkäsittelymerkistöjen äiti American Standard Code for Information Interchange (ASCII) sisältää ensimmäisissä 128 koodissa mm. näkyvät merkit isot ja pienet kirjaimet A-Z, a-z, numerot 0-9, erikoismerkit !"#$%'()*+,-./:;<=>?@#]^_`{|}~ ja välilyönti. Eniten vaikeuksien kerjäystä on käyttää hakemisto- ja tiedostonimissä merkkejä /><|:& ja välilyöntikin saattaa joskus olla hankala. Sen sijaan ._- kuuluisivat perusmerkkivalikoimaan.

Tavanomaiset torut Soneran omien sivujen koodaajille, joitten virheilmoitus sanoo vain, ettei tarjottu nimi kelpaa, muttei osaa kertoa, mikä on väärin. Ja niille, jotka antavaksi ohjeeksi vain varmaan tavallisen ääkkösongelman välttelyn.
Kokeilua sivujen osoitteeksi (personal.inet.fi/atk/):

juha-pekka.pitkanen -> "Syöttämääsi alihakemiston nimeä ei voida käyttää kotisivujesi osoitteessa."
juha-pekka -> kelpaa
juha-pekka_pitkanen -> kelpaa
a234567890b234567890c234567890d234567890e234567890f234567890g234567890h234567890 -> kelpaa
jukka-pekka_pitkänen -> "Syöttämääsi alihakemiston nimeä ei voida käyttää kotisivujesi osoitteessa."
TestaanVain -> "Syöttämääsi alihakemiston nimeä ei voida käyttää kotisivujesi osoitteessa."
!"#$%'()*+,-./:;<=>?@#]^_`{|}~ -> Tilausjärjestelmässä on havaittu tekninen ongelma
Hyvä asiakkaamme Sinulla on vahvistamattomia muutoksia
Itse välttäisin URL-osoitteessa muita merkkejä kuin pieniä kirjaimia ja numeroita. Näin osoitteella on suurin todennäköisyys toimia kaikilla alustoilla.
Epäilemättä, epäilemättä. Esimerkiksi tästä sivusta voisi kuitenkin arvailla, että Sonerakin tuntee URLissa pisteen. Ei tule mieleen, missä ei tunnettaisi. Ja tämä pisteen kelpaamattomuushan kotisivuosoitteeseen tässä jurppi. Piste on ollut Soneralla sopimaton kotisivunimeen yli kaksi mutta alle viisi vuotta.

Noita oudompia merkkejä on sikälikin hyvä välttää, että ilmoitus "Tilausjärjestelmässä on havaittu tekninen ongelma" estää Soneran liittymän hallinnoinnin minun kokemuksen mukaan ainakin tunneiksi, pahimmillaan viikoiksi vaikka ilmoittaisi. Että tekninen ongelma on havaittu, ei anna ennustetta korjataanko vika.

Testi on onnistunut silloin kun löydetään virhe. Testi ei ole onnistunut löydettäessä tapaus, jossa virhettä ei ole havaittavissa. Tässä osoitettu virhe on, että Sonera ei tiedä, millaisia kotisivunimiä Soneralla saa käyttää.

Vastaa