Powerbankit eli varavirtalähteet ovat hupenevan akun pelastajia. Ne kulkevat helposti mukana ja niillä pidät puhelimen tai tabletin ladattuna, olit sitten bussissa, metsäretkellä tai laskettelurinteessä. Kaupat ovat pullollaan eri kokoisia, muotoisia ja eri teholla varustettuja powerbankkeja, joten tässä infoa mitä kannattaa huomioida tätä arjen pelastajaa ostettaessa.
Millaiseen käyttöön ja kenelle
Kenelle olet hankkimassa varavirtalähdettä, tuleeko se itselle vai kenties lapsen käyttöön? Nuoremmalle väelle riittää todennäköisesti pieni, näppärä, taskuun mahtuva varavirtalähde, jolla voi ladata yhtä puhelinta kerrallaan. Markkinoilla on kivan värisiä ja muotoisia powerbankkeja, joita kehtaa esitellä kaverillekin.
Jos olet ostamassa laitetta omaan käyttöön, mieti mitä laitteita haluat sillä ladata ja onko tarvetta ladata kenties useampaa laitetta samanaikaisesti. Vietätkö pidempiä aikoja esim. sähköttömällä mökillä, jossa puhelinta tai tablettia täytyy ladata useammankin kerran? Entä onko varavirtalähteen koolla tai muodolla väliä. Täytyykö sen mätsätä puhelimesi väriin, mahtua taskuun tai onko tällaisilla asioilla ylipäätään sinulle merkitystä.
Valikoimaa riittää ja jokaiseen tarpeeseen löytyy varmasti sopiva vaihtoehto. Markkinoilta löytyy kevyitä, satunnaiseen käyttöön soveltuvia varavirtalähteitä, erityisesti ulkokäyttöön suunniteltuja powerbankkeja, jotka kestävät paremmin iskuja ja kolhuja sekä useamman laitteen samanaikaiseen lataukseen soveltuvia isompia ja tehokkaampia laitteita.
Onko varavirtalähteiden teholla merkitystä
Powerbankkeja myydään eri tehomerkinnöillä ja asiaan perehtymättömänä niitä voi olla hieman hankala ymmärtää. Ampeerit, milliampeeritunnit ja voltit vilahtelevat laitteiden kuvauksissa. Huomio kannattaa kiinnittää laitteen kokonaistehoon, milliampeerituntiin eli mAh -merkintään. Mitä isompi tuo luku on, sitä tehokkaammasta varavirtalähteestä on kyse. Tabletit tarvitsevat latautuakseen tehokkaamman laitteen, joten sitä varten kannattaa kokonaistehoja olla vähintään 8000 mAh verran. Puhelimelle puolestaan riittää vähempitehoinen varavirtalähde.
Ota huomioon myös nämä
Koska kyseessä on akku, se ei luonnollisestikaan tykkää vedestä, liiasta kuumuudesta tai kylmyydestä. Jotkut varavirtalähteet on tehty erityisesti ulkokäyttöön, joten jos latailet laitteita pääasiassa ulkona, suosittelen hankkimaan juuri sellaiseen käyttöön soveltuvan laitteen. Pakkaskelillä lataaminen on hitaampaa ja jos laitetta käyttää samaan aikaan, hidastuu lataaminen entisestään. Kaikkein nopeimmin puhelin ja tabletti latautuvat lentotilassa. Muista myös että vaikka varavirtalähde olisi käyttämättä pidempään, hupenee siitä silti virta itsestään. Se kannattaakin ladata ajoittain vaikka käyttöä ei olisikaan. Huomioithan että lataat virtapankin vain sen mukana toimitetulla kaapelilla. Muista myös että valitset Powerbankin, jolla on CE-merkintä. Tämä takaa tuotteen täyttävän EU: n turvallisuusvaatimukset.
Matkalle lähdettäessä varavirtalähteet tulee pakata aina käsimatkatavaroihin. Ruumaan niitä ei saa koskaan laittaa. Yhden pariston tai akun energiasisältö saa olla enintään 100 Wh (alle 27 000 mAh). Jos energiasisältö on 100–160 Wh, lupa kuljettamiseen pyydetään ennen matkaa lentoyhtiöltä. Silloinkin varavirtalähteitä, akkuja tai paristoja voi olla mukana enintään kaksi kappaletta. Säännöt ja rajoitukset ovat aina lentoyhtiökohtaisia, joten ne voivat vaihdella lentoyhtiöittäin. Suosittelenkin varmistamaan asian suoraan lentoyhtiöltä ennen matkalle lähtöä.
Verkkokaupastamme löydät eri käyttöön sopivia varavirtalähteitä. Valikoima vaihtelee, joten kurkkaa kulloinkin myynnissä olevat mallit.
Lue myös: