Datakeskuksessa turvallisuudesta ei tingitä

  • 6 April 2018
  • 0 kommenttia
  • 19 katselukertaa


Datakeskusten osalta puheenaiheeksi nousevat usein paitsi erilaiset tietoturvauhkat, myös itse rakennuksen fyysiseen turvallisuuteen liittyvät tekijät. Telia Helsinki Data Centerissä voidaan teoriassa palvella jopa miljoonia yrityksiä yhtä aikaa, joten on sanomattakin selvää, että näihin uhkiin on varauduttu perusteellisesti.


 


Datakeskuksessa on sähkökatkojen ja muiden odottamattomien vikojen sattuessa varajärjestelmät, jotka takaavat sähkönsaannin ja kriittisten osa-alueiden toimivuuden vakavissakin vikatilanteissa. Esimerkiksi sähkökatkon sattuessa käynnistyvät varavoimakoneet, joilla varmistetaan katkon aikainen toiminta.

IT-laitteille on lisäksi akkuvarmistuksella varustettu UPS-järjestelmä, jolla varmistetaan IT-laitteiden häiriötön sähkönsaanti kaikissa olosuhteissa. Datakeskus muodostaakin erillisen, itsenäisen saarekkeen, joka toimii, vaikka valtakunnallinen sähköverkko olisi pois pelistä.


 



 


Rakennus on jaettu useisiin eri palo-osastoihin, ja väliseinät on rakennettu niin, ettei palo pääse leviämään osastolta toiselle. IT-laitteet voidaan sijoittaa eri palo-osastoissa sijaitseviin konesaleihin, jos asiakkaan toiminta niin vaatii. Näin varmistetaan, ettei tieto pääse tuhoutumaan edes poikkeusolosuhteissa. Myös kaapelireitit on varmennettu siten, että jokaisesta konesalista lähtee ainakin kaksi toisistaan riippumatonta valokaapelireittiä.


 


Kulkuoikeus vain tarpeellisiin tiloihin


 


Piakkoin avautuva Telia Helsinki Data Center on täysin uusi rakennus, joten myös turvallisuusasioita on mietitty puhtaalta pöydältä. Datakeskusta valvotaan äärimmäisen kattavasti, ja laitetiloilla on erilaisia tietoturvaluokitustasoja. Jotkut asiakkaat vaativat tiloilta normaalia korkeampaa turvaluokitusta, ja sellaisiakin datakeskuksessa on tarjolla.


 


Kulkuoikeudet tarkistetaan huolella ja ne ovat henkilökohtaisia eli yhdellekään asiakkaalle ei anneta niin sanottua yrityskohtaista kulkulupaa. Kulkuoikeus myönnetään vain tarpeellisiin tiloihin, ja pidämme tarkkaa kirjaa, kuka rakennuksessa on käynyt ja missä kohteessa.


 


Datakeskuksessa tulee työskentelemään väkeä ympäri vuorokauden. Turvallisuuden ja toimintavarmuuden kannalta tärkeimpiä resursseja ovat vartijoiden lisäksi valvomohenkilöt sekä IT- ja infra-laitteiden viankorjauksesta vastaavat henkilöt.


 




Tieto pysyy Suomessa, jos asiakas niin haluaa


 


Osalle asiakkaista on tärkeää, että tieto pysyy Suomen rajojen sisäpuolella. Lakikin voi tätä vaatia. Myös viiveellä, eli latenssilla on suuri merkitys, kun halutaan tiedon nopeaa päivittämistä. Datakeskusta lähellä oleva asiakas hyötyy lyhyistä tiedonsiirtoviiveistä eniten. Meiltä onkin saatavilla julkisia pilvipalveluita, joiden tietosisältö pysyy datakeskuksessamme.


 


Palvelimet ja datakeskuksen infra kehittyvät jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että vanhoja palvelimia ja muita laitteita tullaan vaihtamaan jatkuvasti uusiin. Mitään laitteita ei jätetä käytäville lojumaan, vaan uusien asennusten yhteydessä vanhat poistetaan välittömästi tiukkoja tietoturvallisuusmääräyksiä noudattaen.


 


Turvallisuutta on sekin, että Helsinki on maaperältään kallioisin kaupunki koko maailmassa, ja datakeskuksemme sijaitsee vakaan kalliomaaperän päällä. Poikkeukselliset sääolosuhteet ovat myös erittäin harvinaisia. Tämän lisäksi Suomi on poliittisesti vakaa maa, joka myös vaikuttaa olennaisesti turvallisuuteen.


 



 


Faktalaatikko


 



  • Datakeskuksen pinta-ala on 34340 neliömetriä eli noin kaksi kertaa eduskuntatalon kokoinen

  • Räystäskorkeus kadun pinnasta 23 metriä

  • Investointi noin 160 miljoonaa euroa

  • 2000 neliömetriä varasto- ja logistiikkatilaa

  • 5000 palvelinräkkiä ja 200 000 palvelinta

  • Kapasiteetti 24 megawattia

  • Lämpöenergiaa syntyy 200 000 MWh vuodessa. Sillä voidaan lämmittää jopa 10 000 omakotitaloa tai 20 000 kerrostaloasuntoa.

  • Alle 10 km Helsingin keskustaan, n. 20 km Helsinki-Vantaan lentokentälle

  • Rakennuksessa on 28 kilometriä pelkkiä talotekniikan putkia ja kilometritolkulla tietoliikennekaapeleita

  • Datakeskuksessa noudatetaan kansallisia ja kansainvälisiä turvallisuusstandardeja, jotka riittävät vaativimpienkin asiakkaiden tarpeisiin (mm. ISO 27001).


 


Lue lisää:


Datakeskusten kuningas nousee Pitäjänmäkeen


Datalle on lottovoitto syntyä Suomeen
Data Center "for Dummies"
Pitäjänmäessä pääsee pian pilveen


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa