Thomson palvelureitittimen mukanaan tuomat rajoitteet

  • 11 December 2014
  • 4 kommenttia
  • 0 katselukertaa

Asuntoomme tulee Soneran valokuituyhteys tuulikaapissa sijaitsevassa sähkökaapissa olevaan huoneistojakamoon. Ennenkuin otimme käyttöön Soneran Viihde TV:n (johon muuten olemme tyytyväisiä), oli sähkökaapissa olevan reitittimen kautta ethernet yhteys kaikkiin viiteen huoneeseen (joista kolme yläkerrassa). Thomsonin palvelureititin rajoitti tilanteen täysin eli nyt se on suoraan kytketty sisään tulevaan yhteyteen. Meillä on kuitenkin yläkerran huoneessa (Thomson, TV ja digiboxi alakerrassa, mikään johtojen vetäminen Thomsonista ei tule kysymykseen) pöytäkone ja olisi ihan mukava saada 100 megan liittymästä mahdollisimman paljon irti eli käyttää sitä johdon päässä ei pätkivällä alakerrasta tulevalla Thomsonin WLAN-yhteydellä. Tarvitisimme myös muidenkin huoneiden ethernetpistokkeisiin yhteyden.
Mikä on Soneran ratkaisu asialle? Ei kai Viihde TV voi sitoa muiden järjestelmien ja laitteiden toimintaa. Jotain pitäisi keksiä tai sitten jossain vaiheessa luopuako ko. Viihde TV-paketista?

4 kommenttia

Hei Mikhe,

Onko sinulla mahdollista kytkeä Thomson suoraan huoneistojakamoon? Tuolloin on mahdollista ethernet kaapelilla kytkeä 4 pistoketta käyttöön, joista yksi menee tuolle Viihdepalvelun digiboxille.

Viiden ethernet pistokkeen käyttöön kytkeminen ei pelkästään Thomsonin avulla onnistu. Mikäli sinulla on aiemmin ollut jakamossa reititin käytössä, niin yksi ratkaisu voisi olla kytkeä se Thomsonin perään ja asettaa se toimimaan siltaavana. Tällöin voit kytkeä enemmän portteja käyttöön. Digiboxille menevä rasia pitää kuitenkin kytkeä suoraan keltaiseen pistokkeeseen. Muut pistokkeet voisivat mennä tuon kyseisen reitittimen kautta.

Eli kytkentä olisi seuraavanlainen.
- Thomson kytketään Huoneistojakamon nousuun (punainen WAN pistoke).
- Portti 1 kytketään pistokkeeseen johon viihdepalvelun digiboxi on kytketty.
- Portti 2 kytketään jakamossa olevaan reitittimeen.
- Muuta reititin toimimaan siltaavana. (Ei synny tupla NAT ongelmaa)
- Kytke reitittimen ethernet porteista muut pistokkeet käyttöön.

Näin on mahdollista saada kaikki pistokkeet käyttöön. Mutta ongelmana voi vastaan tulla huoneistojakamon koko, jos laitteet eivät mahdu kaappiin sisälle. Sähköpisteiden määrä voi myös aiheuttaa ongelmaa. Usein asunnoissa jakamokaapit ovat varsin pieniä, jolloin itse laitteet pitäisi jättää kaapin ulkopuolelle.
Kiitos nopeasta vastauksesta. Mutta ongelmahan on juuri se, että jakamo on tuulikaapissa josta on n. 15m matkaa Thomsonille, digiboxille ja TV:lle (emme katsele TV:tä eteisessä). Huoneistojakamon ideahan on, että sieltä saa jaettua reitittimen tai kytkimen avulla linjat kaikkien huoneiden (myös yläkerran, digiboxi ja TV ovat yhä edelleen alakerrassa) ethernetliittimiin eli ei tarvitse vedellä esim Thomsonin takaseinästä johtoja ristiinrastiin ympäri huoneistoa. Eli pitkäaikainen epäilykseni siitä, että Soneran Viihde TV:n hankinta nykytekniikalla oli sittenkin virhe. Ihmettelen kovasti, että Soneralla on käytössä palvelureititin, joka estää em. jakamisen ja on niin älyttömän kokoinen, ettei se edes mahdu sähkökaappiin (ei enää ehdotuksia pienestä hyllystä tuulikaapin seinään, jota näillä sivuilla on aiemmnin esitetty). Lisäksi sähkökaapin ovi on metallia, jonka läpi ei myöskään WLAN toimi. Eli onko Soneran lopullinen kanta se, etteivät Viihde TV-asiakkaat voi lankayhteyksiä jakaa muiden huoneiden dataliittimiin ja samalla katsella TV:tä.
Hei Mikhe,

Huoneisojakamoratkaisut ovat aina talo/taloyhtiökohtaisia, joten me emme niihin ikävä kyllä pysty vaikuttamaan.

Paras tilanne olisi tietenkin se että jakamo olisi riittävän kookas että Thomsonin saisi kytkettyä suoraan kaappiin, jolloin pistokkeita saisi kytkettyä helpommin käyttöön. Tällöin kaapeleita ei tarvitse vetää pitkin huoneistoa.

Toinen vaihtoehto olisi asentaa Thomson kaapin ulkopuolelle (kaapin viereen, alle tai päälle) ja siitä vetää ethernet kaapelit kaappiin sisälle. Tämä tietenkin vaatisi seinätelineen tai jonkinlaisen hyllyn.

Usein huoneistojakamoiksi valitaan liian pieni kaappi, jolloin tällaisia ongelmia tulee.
Aivan, tai sitten palveluntuottaja valitsee reitittimeksi liian suureen ja näyttävän laitteen. Aikeisemmin ko. kaapissa oli vuosikausia D-Linkin pieni reititin, joka mahtui sinne oikein hyvin. Ja sen päähän yhden huoneen ethernetpistokkeen päähän sai vielä langattoman reitittimen, joka toimi oikein mainiosti. Eli käytössämme oli tarvittaessa lankahteys joka huoneessa sekä WLAN. Ja jakamo/sähkökaapit ovat todellakin ovat yleensä ns. annetuja suureita joihin palveluntuottaja sitten sopeuttaa omat laittensa. Olen ymmärtänytm, etten ole ensimmäinen tämän ongelman kanssa.

Mutta keskustelua on varmaankin turha jatkaa.

Vastaa