Uusi 24-megainen liittymä ja sen nopeus


Tuli tuossa vaihdettua täydellisen hyvin toimiva Saunalahden 10-megainen liittymä Soneran 24-megaiseen. Hullua, voisi joku ajatella, mutta jotenkin tuo mahdollisuus kovempaan nopeuteen samalla hinnalla houkutti. Lisäksi vielä modeemin diagnostiikka loi uskoa siihen, että kohtuun nopeaan yhteyteen olisi rahkeet (vaimennus 16 dB ja signaali-kohinasuhde yli 12). Modeemikin lupaili maksiyhteydeksi jotain 18 ja 19 megan väliltä.

Nyt kuitenkin liittymän auettua ajoin innolla Soneran nopeustestin. Pettymys oli jonkunlainen, kun viisari seilaili 10 molemmin puolin ja lopulta päätyi vajaaseen 11 megaan. Katselin huvikseen modeemin tietoja ja aiempaan verrattuna vaimennus oli noussut lähes kolme desibeliä ja signaali-kohinasuhde oli pudonnut puoleen aiemmasta. Onko tämä ihan normaalia? Kyseessä kuitenkin sama modeemi, samoilla johdoilla ja samassa rasiassa kuin vielä eilen Saunalahden aikaan. Täällä (Lappeenranta) on vieläpä Soneran verkko, missä SAunalahti oli vain vuokralla, joten fyysisestikin taitaa signaali kulkea ihan samoja piuhoja pitkin rasiasta DSLAMille.

Vaikuttaako nopeampi yhteys noin radikaalisti noihin vaimennus - ja SNR-arvoihin, vai voiko kytkentä olla jotenkin huonosti onnistunut uudessa liittymässä? Näyttää modeemi yhdistäneen kuitenkin yli 14 megan nopeudella, eli yhteys kyllä toimii, mutta jotenkin odotin vielä nopeampaa. Kuitenkin aiempi liittymä nakutti tappavan tasaisesti vähän yli 10 megan tuloksia nopeustesteihin ilman mitään tökkimisiä tai seilailuja ja tosiaan eri keskusteluja lukemalla vaikutti, että sen hetkisellä signaalin laadulla ja voimakkuudella voisi ihan realistisesti odottaa yli 15 megan nopeuksia.

11 kommenttia

No vähän tuska helpottaa, kun modeemin siltaavaksi vaihtamalla sai kättelynopeuden jo 17 ja 18 välille, sekä testeistäkin ok-tuloksia. Soneran nopeustesti antaa jo yli 50 % nimellisnopeudesta (12,8 Mbit/s) ja speedtest.net jopa 15 Mbit/s. Lataus valuu 1800 kb/s funetilta. Eli onhan tuossa sentään parannusta vanhaan.

Silti kiinnostaisi tietää noista DSL-linjan arvoista; Miksi ne ovat selvästi huonommat kuin aiemmalla liittymällä?
Hei nettinisti

nettinisti kirjoitti:
No vähän tuska helpottaa, kun modeemin siltaavaksi vaihtamalla sai kättelynopeuden jo 17 ja 18 välille, sekä testeistäkin ok-tuloksia. Soneran nopeustesti antaa jo yli 50 % nimellisnopeudesta (12,8 Mbit/s) ja speedtest.net jopa 15 Mbit/s. Lataus valuu 1800 kb/s funetilta. Eli onhan tuossa sentään parannusta vanhaan.


Nopeudet näyttävät normaalilta vaimennuksiin verrattuna. Hyvä että sait nostettua nopeutta modeemin säädöillä.

nettinisti kirjoitti:
Silti kiinnostaisi tietää noista DSL-linjan arvoista; Miksi ne ovat selvästi huonommat kuin aiemmalla liittymällä?


Nopeuden nostaminen saattaa muuttaa vaimennuksia, mutta käytönnössä vaimennuksien ei pitäisi hirveästi muuttua nopeuden säädöllä. Enemmän epäilen tässä tilanteessa sitä, että nykyinen keskus mihin sinun liittymäsi on kytketty sijaitsee hieman erissä paikassa kuin edellinen keskus, mihin Saunalahden liittymä oli kytketty. Tämä tietenkin nostaa vaimennuksia. Varmaksi tietenkään tätäkään en voi sanoa. Tämä kuulostaisi ainakin hieman loogisemmalta.
Pitääpä vielä jatkokysyä... Nimittäin nuo ylläolevat nopeudet sain vanhalla modeemilla (Elisan kotiboksi). Uuden liittymän mukana tullut, Zyxelin modeemi jäi nopeuksissa ihan reilusti (pari-kolme megaa vähemmän). Voiko noissa olla vanha ohjelmisto, vai onko vain laitteiden välillä noinkin paljon eroa? Vähän vaan jänskättää, kun tuo kotiboksin hallinta tapahtuu osin saunalahden sivujen kautta ja kun liittymä kuun lopussa lopulta sulkeutuu, niin näinköhän kaikkiin asetuksiin enää pääsen käsiksi. Tekisi siis mieli vaihtaa tuohon Zyxeliin, mutta kun se on auttamattomasti hitaampi. Auttaisikohan ohjelmistopäivitys?

Nopeudet sinäänsä ovat nyt ihan ok. Eikös tuo 1,8 Mt/s latausnopeus tarkoita käytännössä noin 17- 18 Mbit/s liittymän nopeutta?
Hei nettinisti

Modeemeissa on hieman eroja. Ohjelmistolla voi olla joskus vaikutusta. Voit tarkistaa Zyxelin sivuilta, löytyykö modeemiin uudemaan ohjelmistoa. Harvemmin päivityksistä mitään haittaakaan on. Kannattaa ainakin kokeilla. Voit tietenkin käyttää vanhaa modeemiakin, jos kaikki vain toimii.

nettinisti kirjoitti:

Nopeudet sinäänsä ovat nyt ihan ok. Eikös tuo 1,8 Mt/s latausnopeus tarkoita käytännössä noin 17- 18 Mbit/s liittymän nopeutta?


1,8 Mt/s tarkoittaa juurikin 18Mbit/s liittymän nopeutta.
Kiitokset Artulle vastauksista :)

Ihan tyytyväinen toistaiseksi olen liittymään ollut. Säikäytti vaan tuo alun nopeus, joka vaikutti jopa entistä hitaammalta.

Jos saisi taloyhtiön harkitsemaan valokuidun vetoa rakennukseen, niin saisi vähän ADSL:lää parempia vaihtoehtoja hankintalistalle. Latauspuoli on näillä nopeuksilla ihan riittävä itselle, mutta uppikaistaa saisi olla moninkertaisesti enemmän. Noita verkon pilvipalveluita tulee sen verran ahkeraan käytettyä.
Hei,saipa Soneran myyjä(OU942/46) minut nostamaan 8M liittymän 24/1 megaiseen+KotiTV.Epäilin jo puhelimessa mahdollista nopeuden paranemista, mutta kysyessäni alinta nopeutta jolla sopimuksen voi perua,myyjä kertoi sen olevan 12 Mbit/s. Nyt kun nopeus on nostettu,on nopeus vaivaiset 9.46 Mbit/s.
Luin sähköpostissa saamani sopimuksen läpi ja yllätys,siellä luki,että ADSL liittymän nopeus tarvitsee olla vain kolmasosa maksimista.Eivätkö puhelinmyyjät ole lukeneet myytävien tuotteiden ehtoja vai halutaanko asiakas keinolla millä hyvänsä koukkuun? Päteekö tässä se 14 pv sopimuksen purku,joka
puhelinmyynnissä lain mukaan on.KotiTV toimii tälläkin nopeudella, vaikka en sitä olisi tarvinnut,pääasillinen syy oli nopeuden nosto,joka ei vastaa toiveitani.
PS. Voisitteko vielä ystävällisesti tarkistaa,ettei Kotitv:pakettiin ole piilotettu mitään maksukanavia tai
2kk tutustumistarjouksia,itse en ainakaan löytänyt niistä mitään mainintaa.
Sopimusnro on 333-******
Hei pupa

Tarkastelin tuossa liittymäsi tietoja. Linjamitta on kohtuullisen pitkä (lähes 2km), joten 24 Mbit/s nopeukseen on mahdotonta päästä. 40% maksiminopeudesta on vähimmäisvaatimus, mutta yleensä miniminopeudet liikkuvat 12-14 Mbit/s välillä.

Tein liittymääsi pienen muutokset. Teit ilmeisesti nopeustestin meidän Nopeustestin tai Speedtestin kautta?

Varmemman nopeustestin voit tehdä funetin lataustestin avulla. Testi toimii näin:
1. Mene selaimella osoitteeseen: ftp://ftp.funet.fi/dev/
2. Lataa sivulta esim. 1GBnull -tiedosto.
3. Katso kuinka korkeaksi latausnopeus nousee. Lataus nopeus pitäisi olla 1,8-2 Mt/s.

Meillä nopeus modeemille näyttää n. 20 Mbit/s. Käytätkö modeemin ja tietokoneen välillä langatonta?
Vielä ei kannata miettiä sopimuksen purkua. Selvitetään mielummin, mistä ongelma johtuu.
Hei Arttu, alkoihan data kulkemaan,Soneran testi näyttää 14.6 M alimmilaan ja 17.06 M ylimmillään.Vaihtelee eri testauskerroilla.Speedtest.net huitelee karvan yli 18 M.Ihan sellaisia arvoja kuin toivoinkin.
Kiitos pikaisesta palvelusta,asia kunnossa.
Terv. pupa
Ps.Testasin vielä funetin sivuilta 1GBnull latauksen ja se näytti tulevan 2,13Mt/s
pupa, hyvä homma! Ilmoittele jos ongelmia tulee niin tutkitaan uudestaan.
Olisikohan tähän minun liittymääni mahdollista myös tehdä jotakin muutoksia jolla tuota latausnopeutta saisi parannettua (ellei ongelma nyt sitten ole jossain muualla - esim. linjan mitta tjms)?

Eli käytössä on 24/1 liittymä, mutta Soneran oma nopeustesti näyttää liittymän nopeudeksi 9.13Mb/s ja speedtest 11.04Mb/s. Funetin palvelimelta ladattaessa nopeus on siinä ~1.1 Mt/s, joka nyt viittaisi siihen että tuo speedtestin arvio olisi suht. oikea.
Hei RantPek,

Modeemisi näyttää tosiaan kättelevän vain vajaa 12M.

Varmistathan että käytössä ei ole yli 2 metriä pitkää puhelinkaapelia. Jos sinulla on käytössä lankapuhelin niin kokeile kytkeä lankapuhelin irti ja käynnistä modeemi uudelleen. Testaa tämän jälkeen nopeutta uusiksi.

Jos ongelma kaikesta huolimatta jatkuu, niin olethan vikapalveluumme yhteydessä.

Voit jättää vikailmoituksen palvelupyyntölomakkeella tai soittamalla vikapalveluun 0206 90101, ma-pe 8-20, la 9-16.30.

Vastaa