Skip to main content



 



 



VDSL-tekniikalla toteutetaan tällä hetkellä hyvin monessa tapauksessa kiinteän verkon nopeuttaminen. ADSL on kaikille tuttu ja sillä päästään keskimäärin 12Mbit/s (upload = lataus) ja 0,7Mbit/s (download = lähetys) nopeuksiin. Kun taas VDLS:n kanssa nopeudet ovat 30-100Mbit/s downdoa ja 5-10Mbit/s upload. G.fastilla voidaan päästä jopa 300-500Mbit/s (download) nopeuksiin tulevaisuudessa. 

Pohdiskelen artikkelissa "VDSL- Hölmöläisten vedenkantoa ?" VDSL- ja sen jälkeen tulevien tekniikoiden järkevyyttä. Kun nopeutta haetaan ja käytetään olemassa olevaa (kehnoakin) kuparinpuhelinlankaa niin nopeus ja linjan laatu on aina kiinni kuparin pituudesta ja laadusta. G-fastin kohdalla huippunopeuksiin päästään vain enää 100-200 metrin matkalla. 

Olisi kokonaisuuden kannalta ehdottomasti järkevämpää panostaa kuidun viemiseksi rakennukseen (FTTB) tai jopa asuntoon asti (FTTH). Näin ei tarvitsisi päivittää päätelaitteita jatkuvasti ja tapella huonon / pitkän kuparinjohdon tuomien ongelmien kautta. Kuidulla kiinteän yhteyden tarpeet laadukkaasti olisi ratkaistu seuraavat 70-100 vuotta (vähintään).

Artikkeli aiheesta: https://www.linkedin.com/pulse/vdsl-h%C3%B6lm%C3%B6laisten-vedenkantoa-tuomas-levoniemi/



 



Kuten kuvasta näkee, niin puhelinkuparijohdon kautta välitettävänä netin nopeus laskee jyrkästi, kun matkaa tulee vähänkin enemmän kun 200-300 metriä.



 





 



T: Tuokki

VDSL on ihan hyvä "lohdutuspalkinto" kuitua odotteleville. Nimenomaan tässä roolissa: parempaa odotellessa. Käsittääkseni uusia parikaapelikupareita ei enää minnekään vedetä, vaan kyse on nimenomaan vanhojen kupareiden uudelleenlämmittelystä ennen kuin ne kuopataan lopullisesti.

 

Myös langattomalla puolella pätee sama lainalaisuus; mitä nopeampi yhteys, sitä lyhyempi on kantama. Siksi 5G tulee vaatimaan todella tiheän kuituverkon ja tuo siten kuidun tosi lähelle jokaista, joka asuu 5G alueella. Eri juttu on toki, haluavatko operaattorit siltikään tarjota kuitusaatavuutta samoista kuiduista, mutta teknisestihän sille ei olisi mitään estettä; maahan kaivettavissa kuitukaapeleissa voi olla kymmeniäkin kuituja, joista jokainen pystyy esimerkiksi 100 Gbit nopeuksiin (tämän hetkisellä tekniikalla) - kapasiteetti riittää aivan varmasti.

 

Asiakaana kuituun investointi kyllä kannattaa. Kerranhan se rakentaminen kirpaisee, mutta toisaalta talon arvo nousee ja ennenkaikkea rakennettu yhteys riittää "isältä pojalle", koska jo yhden ainoan kuidun kapasiteetti ylittää esimerkiksi tämänhetkiset keskimääräiset asiakastarpeet 100...1000 kertaisesti. Todella "future proof" -investointi, jota en ole ainakaan itse katunut päivääkään.


Vaikeaahan se on nykysukupolvelle yrittää selittää nettiliittymien tekniikoita.

Vesi tulee hanasta, sähkö pistorasiasta ja internet taivaalta. :D


Niin, kun ei paljoa vaihtoehtoja anneta. Eipä myöskään kännykkään nettiä piuhalla kytketä.



 



Mobiili ja kiinteä pitäisivät mennä käsi kädessä. Ei niinkään, että mennään vain toisen ehdoilla ja keskitytään vain yhden palvelukokonaisuuden kehittämiseen.


Ei vain taida operaattoreita juuri kiinnostaa haja-asutusalueiden tai pienten taajamien kuidutus. Tai joka kyläänhän taitaa kuidut kyllä tulla, että on mobiilimastot saatu pystyyn, mutta siitä sitten kuidun vieminen eteenpäin on osuuskuntien ja vastaavien varassa. Juuri päivän lehdessä oli juttua, miten valtion tukiohjelmaa on jatkettu, ja yhtenä syynä hitaaseen etenemiseen on ollut juuri operaattoreiden kiinnostumattomuus asiasta.

 

Olen samaa mieltä, että VDSL ja vastaavat ovat hölmöä tekohengitystä kaikkialla muualla, paitsi toteutettuna vanhempien kiinteistöjen sisäverkkoina. Olen itse juuri muuttamassa 1990-luvun lopulla valmistuneeseen kerrostaloon, jossa sisäverkon virkaa toimittaa vanha kunnon puhelinkaapelointi. Telia sinne kovasti "valokuitua" mainostaa, ja ilmeisesti se talojakamoon asti tuleekin, mutta loppumatka asuntoon kulkee sitten VDSL:n varassa. Suomesta löytyy varmasti tuhansittain rakennuksia, jotka ovat niin uusia, ettei sähköremonttia ole vuosikymmeniin aihetta aloittaa, mutta silti niin "vanhoja", ettei datakaapelointeja ole rakennusvaiheessa tehty.

 

Toistaiseksi VDSL:llä tarjottu 100/10 nopeusluokka riittää lähes kaikkeen tavalliseen kuluttajakäyttöön, mutta pitkään ei varmasti tarvitse odotella että sekin nopeus alkaa tuntua tahmealta. Kun kilpailija on jo hyvän aikaa markkinoinut omia, kaapelikaistan kautta toteutettavia, parhaimmillaan gigabitin nopeuteen yltäviä liittymiään vanhoihin taloihin, toivoisin asiassa Telialta terästäytymistä (toki osansa varmasti on myös taloyhtiöillä, mutta operaattorilla on ymmärtääkseni aika hyvät mahdollisuudet lobata yhtiöitä asiassa). VDSL:n profiili 35b:llä päästäisiin 300/100 nopeuteen, ja Tuokin mainitsemalla g.fastilla ilmeisesti yli 500 megabitin nopeuksiin, mahdollisesti jopa lähelle gigabittiä. Toinen vaihtoehto olisi toki kilpailijan tavoin käyttää kaapeli-tv-verkkoa, mikäli kiinteistöstä kaapeli-tv löytyy, kuten yleensä suuremmissa taajamissa löytyykin.

 

Oman taloyhtiöni kaltaisissa tapauksissa laajemmasta sisäverkkoremontista tuskin voi haaveilla kuin vasta sukupolven päästä. Ei pitäisi tuudittautua siihen, että jo yli vuosikymmenen ikäisellä VDSL2-standardilla pärjättäisiin koko sitä aikaa.


-väärä topic-


Louneahan mainitsi G.Fastilla pääsevän sinne 800Mbit/s latausnopeuteen taloyhtiön tiloissa eli hyvin nopeaan yhteyteen. Ja koko aikahan valokuidun maksiminopeudet ovat nousseet ja esim. ensimmäiset maahan asennetut valokuidut vastaavat oikein hyvin tämän päivän tiedonsiirtonopeuksiin eli vasta reilu 40v ollaan asennettu.


Vastaa