HBO:n klassikkosarjat

  • 20 September 2021
  • 0 kommenttia
  • 2 katselukertaa

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +13 HBO Nordic on yhdysvaltalainen kanavayhtiö, joka tarjoaa katselijoilleen viimeisimpiä elokuvia sekä yhtiön omaa tuotantoa olevia tv-sarjoja. Tähän artikkeliin olen poiminut vuosien varrelta katsotuimpia, kehutuimpia sekä eri tavoin puhuttaneimpia klassikkosarjoja.  HBO:n saat nyt Telia TV -palveluun 14 vrk ajaksi maksutta (Norm. 10,95 €/kk).  Sisällysluettelo: Band of BrothersBig LoveCurb Your EnthusiasmDeadwoodEntourageGame of ThornesGirlsIn TreatmentThe NewsroomThe OfficeSex and The CitySix Feet UnderSopranosTrue BloodTrue DetectiveThe Wire  Band of Brothers2001 

Band of Brothers (Taistelutoverit) on kymmenosainen toiseen maailmansotaan sijoittuva draamasarja, joka perustuu historioitsija Stephen E. Ambrosen kirjoittamaan romaaniin Band of Brothers: E Company, 506th Regiment, 101st Airborne from Normandy to Hitler’s Eagle’s Nest. Sarja kertoo Yhdysvaltain 101. maahanlaskudivisioonan 506. rykmentin E-komppanian vaiheista ennen sotaa ja sen aikana. Band of Brothersin tapahtumat, aivan kuten henkilöhahmotkin, perustuvat Ambrosen tutkimuksiin ja tallennettuihin haastatteluihin E-komppanian veteraaneista. Joidenkin veteraanien haastatteluja nähdään jaksojen alussa, mutta heidän henkilöllisyyttään ei paljasteta ennen sarjan viimeistä osaa. Sarjan tuottivat Steven Spielberg jaTom Hanks sotaelokuvan Pelastakaa sotamies Ryan (1998) menestyksekkään yhteistyön innoittamina. Taistelutoverit oli valmistuessaan kallein koskaan tehty minisarja 125 miljoonan dollarin budjetillaan. Sarja palkittiin kuudella Emmy-palkinnolla sekä yhdellä Golden Globella kategoriassa Paras minisarja tai televisiota varten tehty elokuva 

 

Big Love2006-2011 Big Love on draamasarja, joka kertoo polygamisesta fundamentalistimormoneihin kuuluvasta Bill Henricksonista (Bill Paxton), joka elää kolmen vaimonsa ja seitsemän lapsensa kanssa Utahin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Mie­hen ko­din­ko­ne­fir­man me­nes­tys- ja laa­jen­tu­mis­pai­neet yh­dis­tet­tynä suuren perheen luomien ta­lou­del­lis­ten ja rak­kau­del­lis­ten vaa­ti­mus­ten kans­sa ai­heut­taa jat­ku­via krii­si­ti­lan­tei­ta. Mas­ku­lii­ni­nen unel­ma useam­man nai­sen hal­lit­se­mi­ses­ta, ja pii­lot­te­lu ul­ko­maail­mal­ta osoit­tau­tuu eri­tyi­sen haas­teel­li­sek­si. Sarjan loivat Mark V. Olsen ja Will Scheffer, jotka toimivat vastaavina tuottajina. Sitä kuvattiin Valenciassa, Fillmoressa Kaliforniassa sekä Sandyssä ja Salt Lake Cityssä Utahissa ja siitä tehtiin viisi tuotantokautta. Sarjan pääosissa ovat Bill Paxtonin lisäksi Chloë Sevigny (Nicki), Jeanne Tripplehorn (Barb), Ginnifer Goodwin (Margie), Amanda Seyfried (Sarah) ja Douglas Smith (Ben). Sevigny voitti roolistaan Golden Globe -palkinnon vuonna 2010. Sarja on ollut ehdolla parhaan draamasarjan ja Paxton parhaan miespääosan Golden Globen saajaksi. Big Love on ollut ehdolla myös useiden Primetime Emmy -palkintojen saajaksi. 

 

Curb Your Enthusiasm2000-2011 / 2017-2018 Curb Your Enthusiasm (Jäitä hattuun) on yhdysvaltalainen tilannekomediasarja, jota on tuotettu HBO:lle kymmenen tuotantokautta vuosina 2000–2011 sekä 2017-2018. Sarjan on luonut Larry David, joka toimii sarjassa myös käsikirjoittajana ja vastaavana tuottajana. Hän lisäksi näyttelee pääosassa itseensä perustuvaa hahmoa, Seinfeld-hittisarjalla rikastunutta ja osa-aikaisesti eläköitynyttä tv-käsikirjoittajaa. Sarjassa kuljetaan faktan ja fiktion rajalla käyttämällä sekä omana itsenään esiintyviä että kuvitteellisia hahmoja. Kaikkialla läsnäoleva käsikamera tallentaa arkipäiväisiä hetkiä, joista kuitenkin kehkeytyy hullunhauskoja tilanteita. Sarjan teossa ei ole käytetty käsikirjoitusta, vaan näyttelijöillä on tietyt speksit tiedossa kohtauksesta, mutta repliikit keksitään usein improvisoiden siinä hetkessä.
Sarjan keskeisimmät henkilöt Larry Davidin lisäksi ovat hänen koeteltu vaimonsa Cheryl Hines, managerinsa Jeff Green sekä tämän vaimo Susie Essman. Sarjassa on myös vieraillut lukuisia tunnettuja koomikoita ja näyttelijöitä, yleensä itseään esittäen, mm. Ben Stiller, Mel Brooks, David Schwimmer, Hugh Hefner ja Dustin Hoffman. Toistuvissa rooleissa esiintyvät Davidin ystävät näyttelijä Ted Danson ja koomikko Richard Lewis. Seitsemännellä tuotantokaudella mukana ovat myös Seinfeldista tutut Jerry Seinfeld, Julia Louis-Dreyfus ja Michael Richards.
Vuonna 2013 HBO ensiesitti Jäitä hattuun -sarjaa tyyliltään muistuttavan elokuvan Clear History. Sen pääosan esittäjä ja yksi käsikirjoittajista on Larry David. 

 

Deadwood2004-2006
Deadwood on yhdysvaltalainen HBO-yhtiön tuottama televisiosarja. Sen tapahtumapaikkana on todellinen etelädakotalainen Deadwoodin kaupunki Yhdysvalloissa 1870-luvulla. Suurella osalla sarjan päähenkilöistä, kuten Calamity Jane ja Wild Bill Hickok, on todellinen historiallinen vastineensa ja useat sarjan tapahtumista liittyvät todellisiin tapahtumiin. Sarjan varsinainen sisältö on kuitenkin käsikirjoittajien luomaa fiktiota.
Pääosaa Seth Bullockia esitti Timothy Olyphant, Al Swearengeniä esitti Ian McShane. Sarjaa ohjasi David Milch. Suomessa sarjan ensiesitys oli vuonna 2006 ja sitä tehtiin kolme tuotantokautta. 

 

Entourage2004-2011
Entourage on televisiosarja, joka kertoo kuvitteellisesta elokuvatähdestä nimeltä Vincent Chase sekä tämän ystävistä. Sarja perustuu läheisesti Mark Wahlbergin omiin kokemuksiin uransa alkuajoilta. 
Entouragen kantavia teemoja ovat ystäväpiirin jäsenten väliset suhteet ja hollywoodmainen elämäntyyli, jonka realistisuutta on pyritty vahvistamaan lukuisilla tosielämän julkisuuden henkilöillä: sarjassa ovat esiintyneet cameorooleissa muun muassa Jimmy Kimmel, Scarlett Johansson, James Cameron, Snoop Dogg, LeBron James, Eminem ja Matt Damon. Sarjan tunnussävelmä on Jane’s Addictionin esittämä Superhero. 

 

Game of Thornes2011 ->
Game of Thrones on yksi maailman tämän hetken katsotuimmista ja merkittävimmistä televisiosarjoista. Se perustuu George R. R. Martinin ylistettyyn Tulen ja jään laulu -fantasiakirjasarjaan. Sarja yhdistää fantasiaa, seikkailua ja draamaa sekä pitää katsojien kiinnostuksen yllä epäennustettavuudellaan. Yhdeksän aatelissukua taistelevat mystisen Westerosin hallitsijuudesta samalla, kun muinaiset taruolennot ilmestyvät uhkaamaan Seitsemän kuningaskunnan turvallisuutta. Sarjassa käsitellään suuria teemoja, kuten sotaa, uskontoa, lojaaliutta ja yhteiskuntaluokkia. HBO esitti ensimmäisen tuotantokauden keväällä 2011, kahdeksannen ja viimeisen kauden keväällä 2019. 

 

Girls2012-2017
Girls on yhdysvaltalainen draamakomedia parikymppisten naisten elämästä New Yorkissa parisuhdekuvioineen, kasvukipuineen ja työsotkuineen. Sarjan henkilöhahmot Hannah (Lena Dunham), Marnie (Allison Williams), Jessa (Jemima Kirke) ja Shoshanna (Zosia Mamet) ovat ärsyttävän itsekeskeisiä, samaistuttavia ja epämiellyttäviä, minkä avulla Girls on onnistunut taltioimaan jaksoihinsa oivaltavasti ajan hengen. Asioista puhutaan suoraan ja niiden oikeilla nimillä, eikä peittelyä tai tabuja tunneta. Lena Dunhamin luoma sarja on rosoinen ja tragikoomisuudessaan hampaita kiristävä, ja on nostanut nuoria naisia esille täysin normaalista poikkeavalla tavalla televisiosarjojen universumissa. Sarja palkittiin vuonna 2013 parhaan musikaali- tai komediasarjan ja naispääosan Golden Globella. 

 

In Treatment2008-2010
In Treatment (Terapiassa) on yhdysvaltalainen draamasarja, joka kertoo hieman yli 50-vuotiaasta psykoterapeutti Paul Westonista (Gabriel Byrne) ja hänen päivittäisistä potilaistaan. Jaksot ovat intensiivistä keskustelua. Näyttelijät joutuvat ilmaisemaan kaiken puheellaan, ilmeillään ja käsillään, sillä he pääasiassa istuvat koko ajan tuolissaan. Lähes kaikki jaksot kuvataan kokonaan terapeutin vastaanotolla, jossa Paul keskustelee potilaansa kanssa. Kahdella ensimmäisellä kaudella Paulin psykoterapeuttia näyttelee Dianne Wiest ja kolmannella kaudella Amy Ryan
Kriitikot ottivat In Treatmentin vastaan ylistävin sanoin. Sarjaa kuvattiin älykkääksi, addiktiiviseksi, erittäin hyvin ohjatuksi ja näytellyksi. Sarja ja sen näyttelijöitä on palkittu monin tavoin. Gabriel Byrne voitti parhaan draamasarjan miesnäyttelijän Golden Globe -palkinnon suorituksestaan sarjan ensimmäisellä kaudella. Dianne Wiest sai Emmy-palkinnon 1. kauden parhaan naissivuosan näyttelijänä. Glynn Turman voitti Emmy-palkinnon parhaana vierailevana näyttelijänä. Sarja itse sai parhaan uuden sarjan Writers Guild of America -palkinnon vuonna 2008. Samana vuonna se nimettiin yhdeksi kymmenestä parhaasta TV-sarjasta. Vuonna 2009 sarja voitti Peabody-palkinnon. 

 

The Newsroom2012-2014
The Newsroom on yhdysvaltalainen poliittinen draamasarja, jonka on luonut Aaron Sorkin. HBO tuotti sarjaa yhteensä kolmen tuotantokauden ja 25 jakson ajan. 
Newsroom kertoo kuvitteellisen Atlantic Cable News -uutistoimiston työntekijöistä. Sarjan päähenkilö on ACN:n uutisohjelman News Nightin ankkuri Will McAvoy (Jeff Daniels). Sarjan alussa uutistoimiston toimitusjohtaja Charlie Skinner (Sam Waterston) palkkaa Willin entisen tyttöystävän MacKenzie McHalen (Emily Mortimer) News Nightin vastaavaksi tuottajaksi, ja he alkavat yhdessä muun uutistoimiston väen kanssa muokkaamaan ohjelmaa entistä paremmaksi. 

 

The Office2005-2013
The Office (Konttori) on yhdysvaltalainen komediasarja, joka perustuu samannimiseen brittisarjaan. Sarja on kuvitteellinen dokumenttiohjelma paperitarvikkeita myyvän Dunder Mifflin -yhtiön konttorista Scrantonissa, Pennsylvaniassa. Sarjassa seurataan paperiyhtiön sivukonttorin arkea. Konttorin johtaja Michael Scott (Steve Carell) on naiivi, lapsenmielinen ja tökeröä huumoria kylvävä mies, joka aiheuttaa jatkuvaa päänvaivaa niin alaisilleen kuin yhtiön johtoportaaseen. Konttorin sisällä käydään niin riitoja, rakkaussuhteita, kisailuja kuin palavereja, jotka harvoin liittyvät itse myyntityöhön. Sarjaa tehtiin kaikkiaan yhdeksän tuotantokautta. Päänäyttelijä Steve Carell jätti sarjan seitsemännen tuotantokauden lopulla. 

 

Sex and The City1998 -> 
Sarjassa seurataan Carrien (Sarah Jessica Parker), Charlotten (Kristin Davis), Mirandan (Cynthia Nixon)
ja Samanthan (Kim Cattrall) ihmissuhteita, seksiä ja elämää Manhattanilla 90-luvun loppupuolelta alkaen. Sinkkuelämää on Cosmopolitan-drinkeillä ja Manolo Blahnikin kengillä väritetty aikansa kuva, ja ensimmäisiä tv-sarjoja, jossa on käsitelty aiemmin vaiettuja aiheita kuten naisten seksuaalisuutta. Sikkuelämää on täynnä draamaa, naurua ja tyyli-inspiraatiota, ja se jaksaa pitää otteessaan useammankin katselukerran. Alkuvuodesta uutisoitiin suosikkisarjan Sinkkuelämää tekevän paluun tv-ruutuihin kymmenosaisena And Just Like That HBO-sarjana. Uuden ohjelman kuvaukset ovat olleet käynnissä New Yorkissa, mutta vielä ei ole tiedossa milloin tätä paluusarjaa päästään Suomessa katsomaan. 

 

Six Feet Under2001-2005
Fisherien perheen asunto on kodin lisäksi hautaustoimisto. Kun perheen pää Nathaniel Fisher (Peter Krause)
menehtyy yllättäen, on perheen muiden jäsenten otettava perheyritys hoidettavakseen ja uskallettava lähentyä toisiinsa taas vuosien jälkeen. Six feet under (Mullan alla) käsittelee kuolemaa kliinisesti mutta kunnioittavasti. Sarjassa tutustutaan pienen hautaustoimiston arjen pyörittämiseen suuryritysten ristiaallokossa, rikkoutuneisiin ihmissuhteisiin, tabuihin, sekä elämää suurempiin kysymyksiin. Sarja on täynnä tragikomiikkaa, mustaa huumoria, draamaa, persoonallisia henkilöhahmoja ja kauniisti toteutettuja kohtauksia, jotka vetävät katsojia puoleensa seuraamaan Fisherien elämää hautaan asti.  

  

Sopranos1999-2007
Sopranos-klassikkosarjassa seurataan Anthony "Tony" Sopranon (James Gandolfini) sukkuloimista perhe- ja mafiaelämän välillä New Jerseyssä. Tony menettää tajuntansa paniikkikohtauksen vuoksi, ja hakeutuu herätessään psykiatrin vastaanotolle. Pikkuhiljaa Tony alkaa selvittää elämänsä tapahtumia ammattiauttajan kanssa, vaikka asioiden selvittelyä vaikeuttaakin se, ettei Tony voi paljastaa psykiatrilleen todellista ammattiaan mafiapomona. Tonyn hahmo on realistinen, ja tuo esille, kuinka mikään maailmassa ei ole mustavalkoisen hyvää tai pahaa. Sopranos on tumma klassikko, joka sisältää paljon seksiä, väkivaltaa ja kiroilua nykyaikaisen gansterielämän tyyliin. Perhe tulee kuitenkin aina ensimmäisenä. 

 

True Blood2008-2014 Eletään aikaa, jolloin vampyyrit ja ihmiset voivat elää yhteisymmärryksessä maan kamaralla, ja Japanissa ihmisverelle on löydetty korvike nimeltään True Blood. Se on mahdollistanut jopa rakkaussuhteita ihmisten ja vampyyrien välille, sillä vampyyrit voivat nauttia sitä ihmisveren sijasta.  Louisianalaisen pikkukaupungin tarjoilija Sookie (Anna Paquin) osaa lukea ajatuksia. Hän työskentelee dinerissa ja törmää sattumalta Bill (Stephen Moyer) nimiseen vampyyriin. Tapaaminen Billin kanssa järisyttää Sookien maailmankuvaa ja sekoittaa rauhallista pikkukylän elämää. Sarja sekoittaa taitavasti mysteeriä, draamaa, fantasiaa ja synkkää komediaa. True Blood on vampyyrisarja aikuisille, ja se käsittelee muun muassa vähemmistöjen oikeuksia ja addiktioita. 

 

True Detective2014-2019

True Detective on tyyliltään antologiasarja - kussakin tuotantokaudessa on siis eri juoni, hahmot ja näyttelijät. Ensimmäisessä kaudessa kaksi rikosetsivää ratkaisevat murhamysteeriä 17 vuoden ajan ja toisessa kaudessa kolmen eri poliisilaitoksen etsivät yhdistävät voimansa selvittääkseen korruptoituneen kaupunginjohtajan murhaa. Kolmas kausi sijoittuu kolmelle eri aikakaudelle ja siinä selvitellään kahden lapsen katoamista.

True Detectiven juoni tempaisee mukaansa ja koukuttaa, eikä sarjasta puutu jännitystä tai yllätyksiä. Vaikka sarja käsitteleekin rikoksia, erityistä mielenkiintoa siihen tuovat hahmot ja henkilökuvaukset. Ensimmäinen kausi on tunnettu Matthew McConaugheyn ja Woody Harrelsonin uskomattomien näyttelijäsuoritusten vuoksi. McConaughey on kertonut tehneensä laajan analyysin ja taustatyön hahmoonsa liittyen. Sarjan toisesta kaudesta on melko ristiriitaiset arvostelut, mutta katsomisen arvoinen se silti on.  

 

The Wire2002-2008 The Wire (Langalla) on yhdysvaltalainen Baltimoreen sijoittuva rikosdraamasarja, jota esitettiin vuosina 2002–2008. Entisen rikostoimittajan David Simonin luoma ja yhdessä entisen poliisin Ed Burnsin kanssa käsikirjoittama sarja kertoo realistisella tavalla rappeutuvan urbaanin ympäristön ongelmista. Baltimorea ja poliisin suhteita eri toimijoihin käsitellään huumekaupan, kaupungin hallinnon ja byrokratian, koulujärjestelmän sekä lehdistön näkökulmista.  Sarjan suuri näyttelijäkaarti koostuu pääasiassa luonnenäyttelijöistä, jotka ovat vähemmän tunnettuja muista rooleistaan. Sarjassa ovat edustettuina baltimorelaiset lain molemmilta puolilta sekä myös todellisia baltimorelaisia henkilöitä. Yksi sarjan keskeisistä hahmoista, Avon Barksdale, perustuu osittain näyttelijä Melvin Williamsin (The Deacon) omaan elämäntarinaan Baltimoren alamaailmassa. 
Kriitikot ovat usein kuvanneet tätä sarjaa yhdeksi kaikkien aikojen parhaimmista televisiosarjoista, ja se on saanut tunnustusta realistisesta urbaanin elämän kuvauksestaan, taiteellisesta kunnianhimoisuudestaan sekä yhteiskuntapoliittisten teemojen käsittelystä. 

 Mikä sarja on jäänyt sinun mieleesi, vai löytyykö se kenties tästä koosteesta?  Lue myös: 

 

0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa