Skip to main content

 



Edit 13.6.2016: Aihepiiri on haastava, tulevaisuuden ennustaminen jos mikä on vaikeaa mutta siitä huolimatta saimme hyvää inputtia joten kiitos kaikille kommenteista ja näkemyksistä :)



 



Blogia saa edelleen tottakai kommentoida ja näkemyksiä jatkossakin saa esittää mutta arvontaan osallistuminen on sulkeutunut. Arvomme seuraavana voittajat ja kunnes olemme heidät tavoittaneet niin ilmoitamme heidän nimimerkkinsä tässä blogissa.



 



Edit 14.6.2016: Voittajat on nyt tavoitettu ja he ovat: @SINAD@Purnipsi@Kiipsu sekä @mnmnmn. Onnea voittajille :)



 



 



Miltä maailma näyttää 10 vuoden kuluttua?



 



Kerro, mitä sinä asiakkaana (kuluttaja- tai yritysasiakkaana) odotat ja vaadit palveluntarjoajaltasi tulevaisuudessa, missä sinä haluaisit sinua palveltavan ja millä tavoin? Mitkä asiat ja ilmiöt vaikuttavat siihen, mitä tulevaisuuden asiakaskokemus on?



 



Arvomme kaikkien kommentoijien kesken viisi Finnkinon leffalippu-pakettia.



 






Mm. sosiaalinen media, vertaistuki, online, monikanavaisuus, co-browsing, IoT (asioiden internet), virtuaalitodellisuus ja tekoäly ovat tämän hetken kuumia teemoja kun puhutaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.






 



Olemme parhaillaan hahmottelemassa tätä tulevaisuudenkuvaa sekä omaa tapaamme palvella asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla tässä uudessä ympäristössä. Ja tässä kohtaa sinä astut mukaan kuvioon.



 






Haluaisimme kuulla miten sinä koet tulevaisuuden joten katso kaukaisuuteen ja missä sinä haluaisit sinua palveltavan ja millä tavoin? Mitkä asiat ja ilmiöt vaikuttavat siihen, mitä tulevaisuuden asiakaskokemus on?






 



Kaikki 12.6.2016 klo 23.59 mennessä tulleet kommentit ovat mukana arvonnassa ja ne otetaan myös mukaan kun työstämme tulevaisuuden asiakaskokemusta Sonerassa -strategiaa.



 



Kiitos jo etukäteen :)

T: Soneran tulevaisuudenasiointi-strategia -työryhmä



 



Klikkaa Paljastus-sanaa lukiaksesi arvonnan säännöt.



Hide content

Arvonnan säännöt:

Kaikkien tähän blogikirjoitukseen 12.6.2016 klo 23.59 mennessä kommentoineiden kesken arvotaan viisi (5) Finnkinon lippupakettia (2 lippua/paketti. Palkinnon arvo 25eur).

Voittajat arvotaan 13.62016 jonka jälkeen voittajille ilmoitetaan voitosta Sonera Klaanin kautta yksityisviestillä. Kun voittajat  on tavoitettu, julkaisemme heiden nimimerkkinsä tässä blogikirjoituksessa.

Yksi kommentti blogiin = yksi arpa. Yksi arpa/henkilö. 1 leffalippupaketti/voittaja.

Jos jäsen postaa blogiin useamman kommentin, vain yksi kommentti huomioidaan arvonnassa.

Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi tai muuksi hyödykkeeksi.

Sonera ei korvaa palkintoa, mikäli osallistujaa ei tavoiteta ilmoitetun aikataulun puitteissa.

TeliaSonera Finland Oyj vastaa arpajaisverosta.

TeliaSonera Finlandin henkilökunta perheineen ei voi osallistua arvontaan. TeliaSonera Finland ei vastaa siitä, että tietojärjestelmien, Internet-yhteyksien tai muiden ohjelmien toimimattomuuden tai virheiden takia tieto arvontaan osallistumisesta ei päädy TeliaSonera Finlandille asti.

Arvonnan järjestäjä:

TeliaSonera Finland Oyj (Sonera)
Y-tunnus 1475607-9
puh 020401



  



Kun tuo virtuaalinen todellisuus on lisääntymään päin, niin kenties palveluntarjoaja voisi olla virtuaalisesti läsnä kotona esittelemässä uusia palveluja.



Itse voisi myös virtuaalisesti testata palveluja ennen käyttöönottoa.



 Palveluntarjoajalta toivoisin kykyä varmistaa taatusti toimivat ja asiakkaan tarpeeseen sopivat palvelut.



Yhteydenotot asiakaspalveluun pitäisi olla helpot ja nopeat. Vaikka uusia yhteydenottotapoja varmaan ilmaantuu tulevaisuudessa, niin myös soittaminen tulisi säilyttää yhtenä yhteydenottotapana.


Joku viisas on joskus sanonut, että ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden.



Tuosta soittamisesta tuli mieleen, että muistaakseni Tele Finlandin puolella on käytössä vastaamme 3:ssa minuutissa tai soitamme takaisin. Tuohon kun vielä saisi ainakin täällä terveyspalvelujen ajanvarauksesta tutun nauhoitteen, jossa kerrotaan arvio koska soitetaan takaisin. Tämä siis silloin, kun puhelinpalvelussa on ruuhkaa. Tämän käyttöönottoa ei tarvitse odottaa 10 vuotta vaan sen voisi aloittaa heti.



Chatin rinnalla voisi olla joku videoneuvottelumahdollisuus, jossa kirjoittamiseen sijaan saisi puheyhteyden ja tarvittaessa myös välitettyä kuvaa. 


Sonerallahan on jo nykyäänkin käytössä aika monta kanavaa tavoittaa asiakaspalvelua ja myyntiä. Liikkeet, puhelin, chat ja palvelupyynnöt. Myös Facebook ja Twitter mahdollistavat yhteydenoton sosiaalisen median kanavia pitkin, ja täällä Klaanissa saa helposti apuja yleisluontoisempiin juttuihin. Itse en henk.koht. ihan periaattestakaan soita Soneran 020-asiakaspalvelunumeroon muutoin kuin suuressa kiireessä, koska puhelu siihen ei kuulu liittymäni pakettiin. Otan sitten mieluummin yhteyttä chatilla tai palvelupyynnöllä. Harvoin on oikeasti niin kiireistä asiaa, että se pitää saada ratkaistua heti puhelimessa.



 



Mielestäni tarjonta on aika kattava, mutta tulevaisuudessa näkisin vielä mielelläni mahdollisuuden videoneuvotteluun  (tai netin yli tapahtuvaan ääniyhteyteen) puhelimella soittamisen sijasta. Veikkaan, että tällaiset videoneuvottelut ja muut "etäläsnäolon" tavat tulevat yleistymään asiakaspalvelussa alalla kuin alalla. Esimerkiksi pankit ovat lähteneet tähän jo mukaan Suomessakin. Lisäksi harkitsisin Soneralle mahdollisuutta varata tapaaminen liikkeeseen myyjän kanssa, tämä voisi helpottaa etenkin pienempien firmojen elämää, kun liikkeissä monesti joutuu jonottamaan ennaltamäärittämättömän ajan vuoronumeron kanssa ennen kuin saa palvelua. Tietenkin isoille firmoille onkin omat myyjät ja yhteyshenkilöt, mutta liikkeissä taitaa asioida aika iso liuta pk-yrityksiä, jotka varmasti arvostaisivat tällaista palvelua.



 


Hienoa, kiitos   ja  kommenteistanne ja näkemyksistänne.



 



Yhteistä näyttäisi olevan se, että tekniikka mahdollistaa sen että asioita voi nähdä ja "kokea" netin yli/netissä (virtuaalitodellisuus, videochat jne) niin koette sen hyödylliseksi ja ehkä siis tärkeäksikin tulevaisuudessa.



 



Osaatteko sanoa ja nähdä mistä asioista asiakaskokemus tulevaisuudessa muodostuu? Esim. nopeasta palvelusta, "ihmiskontakteista", henkilökohtaisesta ja oikea-aikaisesta palvelusta, personoidusta palvelusta, proaktiivisesta palvelusta jolloin asiakkaan ei tarvitse muuta kuin käyttää palveluita ja palveluntarjoaja huolehtii kaikesta lopusta, 24/7 tarjolla olevasta palvelusta, siellä tarjottavasta palvelusta jossa sinä vietät aikaa.



 



Ja niin edelleen, muutamia näkökulmia pohdittavaksi :)


2026  kaikki ostokset tehdään netin kautta ja liikkeet sitten kuljettaa kotia. Asiakaspalvelu hoidetaan videon/chatin kautta jossa tietävä robotti vastaa.


, ymmärsinkö oikein että sinulle ei ole väliä kuka siellä ruudun toisella puolella vastaa, ihminen vai robotti? Kunhan asia hoituu niin se on tärkein?



 



Tekoäly tekee tuloaan ja tulevaisuudessa voi olla mahdoton tietää kuka siellä oikeasti vastaa 🙂 Tähän toki on vielä matkaa mutta tekoäly ottaa sekin koko ajan harppauksia eteenpäon.


Asiakaskokemus tulevaisuudessa olisi nopeaa, henkilökohtaista ja personoitua palvelua virtuaalisesti (kenties hologrammina) läsnä olevan asiakaspalvelijan kanssa. Asiakas saisi mahdollisimman valmiiksi räätälöidyn tuotteen/palvelun helposti käyttöönsä ja testattavaksi niin pian kuin mahdollista. 



Myös vanhemmat palvelutavat olisivat käytettävissä, kuten puhelinsoitot, chatit ja kivijalkaliikkeet ainakin suurimmissa kaupungeissa.


Itsekkään en osaa ennustaa mutta 10 vuoden päästä tulee olla vielä käytössä nämä legacy tavat tai tulee ylipäätänsä olemaankin. Todennököisesti ei tule muuttumaan mitenkään käytännössä. Yrityspuolella tottunut ettei mikään toimi ilman perinteistä sähköpostia (joskos silläkään) ja parhaimmillaan saa olla puhelimitse yritysaspaan. Sielä onneksi vastausajat ovat ihan eri luokkaa kuin kuluttajapuolella :)



 



Sitä en kyllä ymmärrä että sähköpostit poistettu chatin tieltä kuluttajapuolelta aika pitkälle. Erityisesti sähköpostia pitäisi vieläkin pitää koska chat ei salli oikein kuvien lähettämistä asiakaspalvelulle tai muutenkaan liitteitä. Joskos nämäkin saisi chattiin sisälle niin ihan fiksua. Itse ainakin varmaan käyttäisin sähköpostia koska se on virallinen tapa toimia monestikkin.ja kaikki olisi tallennettuna sähköpostiin. Ennen chatissä tosiaan olikin tämä ominaisuus että sai sähköpostiin.



 



Erityisesti vanhemmille ihmisille edelleen ja myös itsekkin tulee välillä sielä kivijalkaliikkeessä käytyä. Jotkin asiat saa kasvotusten oikeasti paremmin. Erityisesti tottunut että tekstichatissä on todellakin vaikea selitellä mutta onneksihan on nää VoIP:t jotka toki voisi olla jollakin tapaa asiakaspalvelussa mukana. En silti näe noita virtuaalitodellisuus juttuja kovinkaan asiakaspalvelussa sillä ne sopii kyllä yrityksille esimerkiksi kokouksissa mutta aspassa ainakaan en uskoisi vielä käytössä olevan. Mutta sen sitten näkee kunhan tämä kehittyy. Suomessa ollaan perässä yleensä että katsotaan ulkomaille mitä "hullua" keksivät niin ehkä sitten seuraavan 10 vuoden ainakan tääläkin on.


:n kanssa samaa mieltä, että sähköposti voisi olla yhtenä ei kiireellisenä kanavana. Siis nytkin.



Nettikauppa varmaan lisääntyy, mutta shoppailu tulee säilymään monen harrastuksena myös 10 vuoden päästä, joten isoja liikekeskuksia monipuolisine ravintola- ja ajanvietepalveluineen tarvitaan.


Ennen kaikkea olisi hienoa jos olisi nykyaikaiset nettiyhteydet, eli vihdoinkin se valokuitu - edes 10 vuoden päästä! Nythän ollaan vuosikymmen jäljessä näistä eli voitaisiinko 10 vuoden päästä olla siinä tilanteessa, jossa pitäisi olla jo tänä päivänä? Eletään kuitenkin jo vuotta 2016 eikä kotiin voi edelleenkään tilata gigabitin nettiyhteyttä vaikka oma sisäverkko on tukenut sitä noin 10 vuotta jo. Eli josko edes 2026 voisi Sonera tarjota edes gigabitin jakamatonta, kiinteää yhteyttä, kun muualla maailmassa tuohon maailmanaikaan yhteydet ovat sadasta gigasta teraan.

 


Ja entäpä  sitten jos tämä toteutuu, mitä se gigainen netti sulle mahdollistaa ja merkitsee? Millä tavoin se vaikuttaa asiakaskokemukseesi tulevaisuudessa?


 Ja sitten oletko kuullut että kaikkilla ei ole sitä nettiyhteyttä ollenkaan tai Dial Up vuonna 2016? Gigasen laajakaistan saat jos on rahaa. Jos asut metsässä niin ei ihmekkään. Tokion pilvenpiirtäjään tulee kyllä valokuitua ja saa sen 10G linjan mutta kun talossa asuu satakuntaa niin on se halvempaa vetää sellaiseen kun se että rakennetaaan peräkorpeen. Suomi on niin harvaan-asuttu maa. Lisäksi laitetaan sinne datacapit mukaan tietenkin jota monessa maassa harrastetaan jne... 



 



Valokuidun saa kyllä jos valmiita maksamaan tai valmiina vetämään sitä eteenpäin. Ei operaattorit sitä rakenna välttämättä mutta moni muukin taho voi rakentaa. Tässä ihan hyvä esimerkki josta voi lähteä liikkeelle: http://www.avoinkuitu.fi/



 



Ole aktiivinen alueesi asukkaiden kanssa, rakentakaa yhdessä ilman operaattoria. Tällöin yleensä operaattorit ovat yleensä innostuneempia rakentamaan liityntäyhteyksiä. Avoin kuitu hankkeessa olen ymmärtänyt että Sonera tulee ainakin tarjoamaan liityntäliikenteen. Elisa ja DNA voivat myös tai muu operaattori lisäksi. Tällöin ei ole monopolia ollenkaan. 


Mahdollistaa sen, että sijainti menettää lopullisesti merkityksensä esimerkiksi etätyössä, koska kaikki työn kannalta oleellinen hajautettuna oleva data voisi olla yhtä nopeasti saatavilla kuin omassa lähiverkossa. Enää ei tarvitsisi erikseen siirrellä ja kopioida työtiedostoja paikasta toiseen vain sen takia, että niiden käyttö olisi nopeampaa. Ennen kaikkea se merkitsee kaikenlaisen turhan odottelun vähenemistä. Ja sen odottelulta säästyvän ajan voi käyttää työelämässä rahan tienaamiseen tai vapaa-ajalla yksinkertaisesti ilmaituna ELÄMÄÄN.

 

Myös virtuaalitodellisuus on keskustelussa mainittu. Se yhdistettynä etätyöhön voisi mahdollistaa aivan uudenlaisia tapoja esimerkiksi nykyisiä videoneuvotteluja korvaamaan. Voitaisiin olla yhä enemmän ikäänkuin fyysisesti läsnä, mutta virtuaalisena ja etänä. Kaikki tämä vaatisi kuitenkin tasaista, jakamatonta kaistaa ja pieniä latensseja.

 

Tällä hetkellä laitteita omassa verkossa on jo kymmeniä. Arvoisin, että 10 vuoden päästä ei perinteinen 254:n laitteen aliverkko enää edes riitä. Jo tällä hetkellä liitän uuden laitteen lähiverkkoon keskimäärin joka toinen kuukausi. Yhä suurempi osa näistä laitteista on pieniä sulautettuja tietokoneita, luotu hoitamaan jotain erityistä esim. valvontatehtävää. Tässä puhutaan oikeastaan hajautetusta älystä, jota toisaalta työssäkin kehitän. Koneiden Internettiä. Jo nyt yli 90% oman lähiverkon liikenteestä on laitteiden välistä keskinäistä viestintää, muutamia teratavuja kuukaudessa. Kehitys rajoittuu kuitenkin omaan verkkoon, koska ulospäin on niin hidasta, vaikka reititin/palomuuri mahdollistaisi jo gigabitin WAN yhteyden.

 

Asiakaskokemuksena jo pelkkä valokuidun toimitus itsessään olisi varmasti aika järisyttävä, koska tilanne johon tässä on jo vuosien ajan saatu tottua on se, ettei maksavaa asiakasta viitsitä palvella tässä asiassa ja ennemmin keskitytään vain ja ainoastaan mobiiliin. Samalla koko sana "mobiili" on muttanut merkitystään; eli se on juuri se asia jonka takia suomi laahaa vuosikymmeniä jäljessä valokuituverkkojen kehityksessä. Ehkä missään muussa maassa ei ole retkahdettu näin pahasti alun perin tilapäiseen käyttöön tarkoitetun tekniikan varaan. Liian moni tyytyy mobiiliyhteyksiin eikä edes osaa vaatia toimivaa nettiä / ymmärrä koko asiasta mitään tai ei vaan yksinkertaisesti välitä koko asiasta jos saa mobiilinetin euron halvemmalla kuin kunnollisen kiinteän saisi. Sitten kuitenkin valitetaan kun on hidasta ja pätkii, vaikkei ymmärretä että syy löytyy peilistä ja omista hölmöistä valinnoista.

 

Sitten on meitä muutamia uuden tekniikan luojia joille toimiva, jakamaton nettiyhteys on elinehto numero yksi. Jopa hallitus puhuu kärkihankkeista IoT:n ja teollisen Internetin ympärillä. Kehitä tässä nyt sitten kyseisten osa-alueiden juttuja kun maan nettiyhteydet ovat ajastaaan jäljessä ja tarjolla kohta pelkkää epävarmaa mobiilia. Jonkun muun maan kehittäjät menevät ohi vasemmalta ja oikealta - vaikkapa vain siitä syystä että heillä on paremmat yhteydet.

 

Loppupeleissä ei ole edes kauheasti väliä paljonko valokuituliittymän asennus tai kk-maksut maksavat, sellaisen hankintahan nostaa jo talon arvoakin. Kun taloihin yleensäkin tehdään jopa kymppitonnien remontteja niin ei joku muutaman tonnin valokuituliittymäkustannus tunnu enää niissä ympyröissä missään. Siksi nykyään on asiakaskokemuksena turhauttavaa todeta, ettei rahalle saa suomessa vastinetta. Muiden asioiden osalta ongelma on lievempi koska tarvitsemansa asiat voi tilata myös ulkomailta ja näin kiertää suomalaisen palveluhaluttomuuden. Valokuitunetin tilaaminen ei kuitenkaan esimerkikei eBaysta onnistu, joten siinä ollaan sen varassa mitä suomessa on eli asia ei tule todennäköisesti korjaantumaan koskaan.

 


  Ymmärrän kummankin käyttäjän pointit vallan mainiosti. Itse olen tilanteessa, jossa ainoa järkevä yhteystyyppi on mobiililaajakaista. Yksittäiselle kuluttajalle kuidun vetäminen on kallista puuhaa, mutta myös osuuskunnan tms. perustaminen ei ole mikään helppo juttu. Ei voida lähteä vain soitellen sotaan, vaan oikeasti hankkeen vetäjällä pitää olla tietotaitoa.



 



Alueilla, jonne katsotaan tietoliikennepalveluiden olevan markkinavetoisesti kehitettäviä (voi tarkistaa viestintäviraston monitori-palvelusta), tulisi yhteydet todellakin tulla saataville markkinoiden ohjaamina. Sekään ei ole järkevää, että vastuu tietoliikenneverkon kehittämisestä ajanmukaiseksi sysätään kuluttajan tai jonkin muun loppukäyttäjän harteille. Monin paikoin on jopa ollut valtion tukemia hankkeita, mutta esimerkiksi omalla kotiseudullani hanke kaatui urakoitsijoiden haluttomuuteen tehdä lähes kannatamatonta kaivuutyötä. Suunnitelmat kuidun osalta oli jo tehty, ja liittymismaksunkin arvioitiin olevan muutaman tonnin luokkaa.



 



Suomi on hajanaisesti asutettu maa, joten keskusten ulkopuolelle nopeiden internet-yhteyksien saaminen luo haasteita. Langaton tekniikka ei ole kestävä ratkaisu, sillä taajuuskaista on rajallista. Sen näkee jo kaupunkien keskustoissa tai pienehköissä taajamissa, joissa vain pari hassua tukiasemaa. Ilta-aikaan datanopeudet voivat olla luokattomia. Tukiasemaverkkoa ei voida laajentaa loputtomiin, eikä myöskään taajuuksia ole loputtomiin käytettävissä. Mobiilit yhteydet ovat kuitenkin ensiapua muutoin yleensä hitaiden ADSL-liittymien kanssa tuskaileville.



 



 


Kiitos  kommentistasi ja näkemyksistäsi.



 



Tartun vain tuohon yhteen asiaan ja se on valokuitu. Siihen panostetaan koko ajan mutta viestinnässä päähuomion on vienyt mobiilitekniikka, kts. Nikon blogi aiheesta.


 Ymmärrän kyllä että valokuitunettiä halutaan moni mutta jos kysyntä ja tarjonta ei vastaa on jossakin vikaa. Huomaa että 10K€ maksaa siis helposti veto jos kuitua ei tuu valmiiksi lähellekään. 



 



Jos asut asuinalueessa kuten lähiö toi avoin kuitu hanke on oikea lähestymistapa. Sillä lähtisin liikkeelle koska tällä mahdollista rakenraa valokuidun kustannustehokkaasti. 



 



Jos asut syrjäseudulla voithan aina pyytää kunnalta ja maanomistajalta lupia vetääksesi kuidun mutta minne vedät niin se on aina ongelmana 🙂 Eli vaikka kuidun vedät niin se ei oo halpaa lystiä saada sitten liittyntäpisteeseen. Kannattaisi kysyä ihan jos kunta olisi mukana rakentamassa valokuitua tai paikalliset yritykset. Aika moni muukin kun sitä haluaa mutta ei sano ääneen. 


 Jep, olen tuosta jälkimmäisestä kirjoituksestasi samaa mieltä. Ollaan retkahdettu siihen, että MOBIILIyhteyksistä on tullut kiinteän korvikkeita. Mutta mitäs teet, yksin on paha alkaa hankkimaan kuituliittymiä (minulla Soneran mukaan maksaisi useita kymppitonneja). Kyllähän mobiililla surffailee nyt, mutta entäs tulevaisuudessa? Ei hyvä. Tehokas tapa näivettää maaseutu ja pakottaa ihmiset asumaan betonihelvetteihin. Valitettavasti jonkun on vielä ruokittava ihmiset, mutta eiköhän traktoritkin liiku itsestään tekoälyn avulla. Osa liikkuukin jo nykyisinkin, mutta ei sentään ihan kokonaan ilman valvontaa.



 



Yleensä operaattorit eivät anna vetää kuitua itse, edes kaivaa tuonne liityntäpisteeseen, vaikka oliskin tieto ja taito työstä. Eräällä tutulla näin kävi (teki operaattorille kaivuu-urakointia, mutta eipäs saanut kaivaa!), ja hinta olisi ollut kohtuuton verrattuna siihen, jos kaivuutyön olisi tehnyt itse.


 Todellakin, tiedottamisessa ja markkinoinnissa on mobiilitekniikka ottanut aika suuren osan verrattuna muhin verkkotekniikoihin. Ymmärrän kyllä, että mobiiliyhteyksien tuominen kuluttajille ja siten yhteyksien parantaminen on operaattorille ainakin hetkellisesti kustannustehokkaampaa, kuin kuidun vetäminen. Mutta miten asia sitten on, kun käyttäjämäärät ja liikenne kasvaa? On tuotava lisää langatonta tekniikkaa, taajuuksia, päivityksiä yms... Hupskeikkaa, taas on kulutettu paljon rahaa. Giganen kuitu olisi tulevaisuutta ajatellen huomattavasti kestävempi ratkaisu, kuin alati päivitystä vaativa mobiiliverkko. Sitä voisi pitää tilapäistä ja satunnaista käyttöä varten varattuna. 


@olkitu @Purnipsi Avoin kuitu on selvitelty, se merkitisi tosiaan valokuituosuuskunnan perustamista. Eikä minulla yksinkertaisesti riitä aikaa mihinkään osuuskuntailuihin. Ennemmin haluan vaan ostaa valokuidun talon nurkalle, verkkopäätteeltä sisäverkkoon päin kaikki on sitten se mitä hoidan itse ja siihen en tarvitse/halua ulkopuolisia palveluntarjoajia.

 

Kertamaksu on muutama tonni ja se on OK. Giganen yhteys kustantaa joitakin kymppejä, no ei mitään väliä jos/kun on kuitenkin alle satasen niin homma on sekin OK. Nämä lähtökohdat huomioonotten haluaisin palvelua rahojani vastaan. Asun ihan kaupungissa olevassa omakotitalossa, matkaa Soneran keskukselle on noin 600 metriä. Silti edes tuota 600 metriä ei saada aikaiseksi kerrassaan mitenkään.Tänä vuonna myös koko lähiseutu kaivetaan auki koska sähkön jakeluverkko uusitaan. Valtaosalle taloista kaivetaan valmiit ojat. Ehdotettiin, että Sonera voisi nyt saada halvalla kuidut samoihin ojiin - ei kiinnostanut Soneraa!

 

Markkinaehtoisuus tarkoittaakin käytännössä sitä, ettei palvelua ole saatavilla lainkaan tai se pitäisi rakentaa itse, omilla kustannuksilla. Omalla kustannuksella rakentamiseen liittyen olen myös kysellyt olisiko Sonera valmis antamaan minulle yhden portin keskuksen päästä kytkimeltä, jotta voisin itse hankkia ja perustaa keskuksen ja taloni välille langattoman mikroaaltolinkin. Tähänkin löytyy valmista tekniikkaa ja noin 600 metrin matka on näille lasten leikkiä. Eikä tarvitse kaivaa ojia kuidulle. Tällainen linkki vastaisi jo aika pitkälle jo kinteää yhteyttä vaikka olisikin langaton. Tärkein ominaisuus on ettei muut käyttäjät pääse linkkiä hidastamaan, se on jakamaton yhteys. No, arvata saattaa että kun asiakkaat survotaan valmiisiin muotteihin valmiiksi mietityille palveluille, niin mikään näin edistyksellinen hanke ei missään tapauksessa sovi.

 

Tässä mielessä haluaisin nimenomaan sellaisia asiakaskokemuksia että joskus myös maksavaa asiakasta ja hänen valmiiksi miettimiänsä toteutusideoita viitsittäisiin kuunnella. Toimin itse pienessä firmassa ja ainakin minun tehtäväni on nimenomaan tekemään mahdolliseksi asiakkaiden joskus jänniäkin teknisiä ideoita. Ja kyllä ne yleensä on saatu onnistumaan, kunhan vaan pelin henki on mahdollistaa asioita, eikä tehdä niitä mahdottomiksi.

 


Se on selviö että nyt ja tulevaisuudessa tarvitaan nopeita yhteyksiä, on ne sitten millä tekniikalla tahansa. Ne mahdollistavat sen että aikaa jää muuhinkin kuin vain latailuun ja odotteluun. Hyvää keskustelua aiheesta valokuitu ja sen rakentaminen ja myös se on selviö että palveluntarjoajan tuotteet ja palvelut pitää olla muutoinkin toimivia että asiat toimii ja asiakas itse voi keskittyä muihin asioihin.



 



Jos sopii pyytää niin jatketaan keskustelua valokuidusta tuossa Nikon hyvässä blogissa eli täällä http://klaani.sonera.fi/t5/Blogi/Faktaa-valokuidusta/ba-p/119143 ja keskitytään tässä blogissa otsikon aiheeseen eli asiakas- ja asiointikokemukseen tulevaisuudessa :)


Asiakkaat äänestävät jaloillaan ja ihmiset muotoilevat Soneran tulevaisuutta :)

 

Asiakaspalvelun täytyy olla joustavaa ja helposti saatavilla niin sähköisesti kuin puhelimitse. En tarvitse kuitenkaan 24/7 palvelua vaan voin halutessani jättää soittopyynnön.

 

Soneran valikoima (liittymät ja laitteet) kannattaa pitää jatkossakin edullisena ja kattavana.

 

Laadin lopuksi TOP 5 -listan seuraavanlaisessa arvojärjestyksessä jotka vaikuttavat Soneran tulevaisuuteen:

 

  1. Yhteydet. Soneran verkossa on turhan usein ollut häiriöitä eri puolilla Suomea.
  2. Asiakaspalvelu. Vuoden sisällä huomattava parannus, joten iso kiitos siitä!
  3. Hinnat
  4. Sähköiset järjestelmät. Soneran sivustolla täytyy olla kattavasti tietoa, helppokäyttöistä ja jouhevaa.
  5. Informointi ja tiedottaminen tärkeistä asioista (esim. häiriöt alueella)

 

Hyvää kesää  ja onnea tulevaisuuden rakentamiseen! Yhdessä se on mahdollista :)

 

 


Tämä on jo kehitetty,  mutta ei ole vielä yleisesti myyty.

 

Järjestelmä, joka kertoo henkilön kunnon ja terveyden -  skanneri. 

 

Muistini mukaan Samsung on kehittänyt sen. 

 

Oho,  nyt vasta huomasin mistä tämä aihe teillä oli kyse. Lukasin hieman rivien välistä. :smileysurprised:


Kiitos  näkemyksistäsi ja hyvää kesää myös sinulle :)



 



, nyt kun huomasit mistä on kyse niin kerros oma näkemyksesi tulevaisuudesta - mitä SINÄ odotat palveluntarjoajaltasi 10 vuoden päästä? Ja mitkä asiat sinun mielestä vaikuttaa asiakaskokemukseen 10 vuoden päästä? :)


TeroRe, ymmärsit oikein, periatteessa ihan sama kuka vastaa kunhan asia hoituu helposti


Voisin epäillä ettei enää ole Soneraa olemassa siihen aikaan. Johan on jo toinen jalka haudassa - > Telia. 


Vastaa