peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
57989 Jäsentä
161564 Kirjoitusta

Telia yhteisö on nyt myös laiteyhteisö

Lue lisää
Yhteistyössä OnePlus

Näin varaudut ukkosiin

Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Näin varaudut ukkosiin

Ennenmyrskyä.jpg

 

 

Irrota television, tietokoneen, modeemin ja lankapuhelimen virtajohdot pistorasioista ukkosen alkaessa. Tee se jo hyvissä ajoin, vaikka heti, kun säätiedotuksen mukaan ukkosen pitäisi alueellasi alkaa.

 

Kesällä ukonilma on varsin yleinen vikojen aiheuttaja, ja salama saattaa iskiessään vaurioittaa herkkiä sähkölaitteita. Ukkoset aiheuttavat vaurioita etenkin haja-asutusalueilla, missä puhelinlinjat menevät ilmassa ja kaapelimatkat ovat pitkiä. Nämä seikat lisäävät ukkosvahinkojen todennäköisyyttä.

 

Kotona virta- ja muut johdot on helppo irrottaa. Paikat, joissa laitteet ovat pidemmän aikaa ilman käyttöä ja valvontaa, ovat haasteellisimpia. Jos mahdollista, pidä johdot kytkettyinä irti mökillä aina silloin, kun et itse siellä ole paikalla.

 

Virtaa varavirtalähteestä

 

Pidä ladattu varavirtalähde (ns. powerbank) tai useampi kaapissa siltä varalta, että pitkän ukonilman aikana mobiililaitteesi akku pääsee tyhjenemään. Älä lataa mitään laitetta verkkovirralla ukkosen aikana, sillä ukkonen voi rikkoa laturin lisäksi myös itse laitteen.

 

Kännyköistä puheen ollen: voit soittaa ja käyttää nettiä ukkosen aikana normaalisti. Ukkonen ei iske kännykkään kuten se saattoi iskeä aikoinaan lankapuhelimeen, kunhan et lataa kännykkää verkkolaturilla ukkosen aikana.

 

Kodinkoneliikkeet myyvät ns. ylijännitesuojia, jotka suojaavat siihen kytkettyjä sähkölaitteita virtapiikeiltä. Tällainen, myös UPS-ylijännitesuojaksikin kutsuttu laite, on hyödyllinen esimerkiksi silloin, jos varsinainen ukkonen on kaukana, mutta sen aiheuttama virtapiikki iskee kuitenkin johtoja pitkin alueellesi. Jos ukkonen iskee riittävän voimakkaasti ja lähellä, ylijännitesuojakaan ei välttämättä auta, joten varmin keino on irrottaa sähkölaitteet, modeemit ja lankapuhelimet pistorasioista ukkosen ajaksi.

 

Toimenpiteet ukkosen jälkeen

 

Jos laajakaistayhteys menee poikki ukkosen aikana tai se ei toimi ukkosen jälkeen, varmista laitteiden toimivuus ennen kuin teet meille vikailmoituksen. Jos selviää, että modeemi on rikki niin helpoiten saat toimivan modeemin ja vieläpä asennettuna kun tilaat sen Telia Helpistä numerosta 0600 10 100 (2,25€/min + pvm/mpm, avoinna ma-pe 0800-2000, la 0900-1630).

 

Jos modeemi on kunnossa - ja kun muutkin vinkit kokeiltu - on aika tehdä vikailmoitus, jos yhteydet eivät edelleenkään toimi. Voit jättää vikailmoituksen häiriöilmoituksen kirjautumalla osoitteessa telia.fi tai soittamalla asiakaspalveluumme numerossa 020 690 400 (pvm/mpm).

 

Vinkit pähkinänkuoressa

 

  • Ota pistokkeet irti seinästä.
  • Hanki ylijännitesuoja, jos johdot on pidettävä kiinni.
  • Tulosta ohjeet vikatilanteiden varalle jo etukäteen.
  • Telian omistamat Telia TV -laitteet, kuten digiboksit, ovat vastuullasi, eikä takuu kata ukonilman rikkomia laitteita.

 

29565_a9d1b498c8968570e800510a4601a24a.jpg